Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

FIFA turpinās eksperimentu, maču laikā izmantojot piecus tiesnešus

FIFA turpinās eksperimentu, maču laikā izmantojot piecus tiesnešus
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Futbola Asociāciju padome (IFAB) otrdien paziņojusi, ka FIFA konfederācijām un futbola līgu asociācijām var tikt dots divu gadu pārbaudes periods, lai spēļu laikā izmēģinātu sistēmu ar pieciem tiesnešiem. Tāpat pieņemti jauni noteikumi, kas saistīti ar 11 metru soda sitienu izpildi.

Šādu lēmumu IFAB, kurā ietilpst FIFA, kā arī Anglijas, Ziemeļīrijas, Velsas un Skotijas futbola līgu asociācijas, pieņēma otrdien īpašā tikšanās reizē Šveices pilsētā Cīrihē. Sapulcē tika apspriests arī jau notikušais eksperiments Eiropas līgā, kurā, kā zināms, šosezon spēļu laikā tika izmantoti pieci tiesneši (papildus galvenajam mača arbitram un diviem līnijtiesnešiem aiz katras komandas vārtiem norīkots vēl pa vienam tiesnesim).

Pašreiz FIFA nolēmusi šo eksperimentu turpināt, piedāvājot šādu sistēmu arī futbola līgu asociācijām (kopā 208) un sešām konfederācijām. Ja kāds izteiks vēlmi izmēģināt šādu sistēmu, tad pēc nolikuma tā būs jāizmanto konkrētā visa turnīra vai čempionāta garumā. Jautājuma izskatīšana tiks pabeigta šī gada jūlijā īpašā sapulcē. ''Ir sperts liels solis uz priekšu, un tas vēsta par tiesnešu darba attīstību. Tagad UEFA Izpildkomiteja izlems, kurā Eiropas futbola turnīrā vai turnīros tā vēlas turpināt jau Eiropas līgā iesākto eksperimentu tuvāko divu gadu laikā,'' sacīja UEFA prezidents Mišels Platinī.

Pirmo reizi sistēma ar pieciem tiesnešiem tika izmēģināta 2008. gada U19 Eiropas čempionātā. Pēc šī turnīra IFAB atļāva turpināt eksperimentu jau profesionālā līmenī. Pēc FIFA un IFAB piekrišanas piecu tiesnešu sistēmu ieviesa Eiropas līgas pirmajā sezonā. Jāatzīmē, ka gaidāmajā PK izcīņā DĀR šī sistēma izmantota netiks. Kā zināms, daudz tika runāts arī par video atkārtojumu ieviešanu, taču FIFA prezidents Zeps Blaters jau pērnā gada izskaņā skaidri un gaiši paziņoja, ka, kamēr viņš būs FIFA prezidents, šis jautājums vairs netiks izskatīts.

Jauni noteikumi saistībā ar 11 metru soda sitienu izpildi

Tāpat IFAB devusi zaļo gaismu mainīt nolikuma 14. punktu, kurš saistīts ar 11 metru soda sitienu izpildi. Proti, pendeles izpildīšanas brīdī tiek atļautas māņkustības ar mērķi piemānīt pretinieku vārtsargu. Taču, ja spēlētājs māņkustības veiks tad, kad jau būs pabeidzis savu skrējienu līdz bumbai (daudzkārt noteikti redzēts, ka spēlētājs gandrīz apstājas, lai redzētu, uz kuru pusi lec vārtsargs), tas tiks uzskatīts par 14. punkta pārkāpumu. Šādā situācijā tiesnesis būs spiests spēlētājam parādīt dzelteno kartīti par nesportisku uzvedību, bet soda sitiens būs jāizpilda vēlreiz. Šis likums stāsies spēkā 1. jūnijā, tātad 10 dienas pirms PK izcīņas sākuma un tiks pielietots arī finālturnīrā.

Izmantotie resursi:
uefa.com

Vai atbalsti jauno noteikumu saistībā ar 11 metru soda sitienu izpildi?

  • 108

  • 43


 +25 [+] [-]

, 2010-05-19 17:51, pirms 14 gadiem
Man jau liekas, ka vaig video atkārtojumus. Cik daudz golu pat pašā augstākajā līmenī tiek gūti ne pēc noteikumiem, bet tā varētu atrisināt šādas problēmas.
Par pendeļu izpildīšanu - domāju, ka īpaši nekādu lielo atšķirību mēs, skatītāji, neizjutīsim.

  +4 [+] [-]

, 2010-05-19 17:53, pirms 14 gadiem
Muse777 rakstīja: Man jau liekas, ka vaig video atkārtojumus. Cik daudz golu pat pašā augstākajā līmenī tiek gūti ne pēc noteikumiem, bet tā varētu atrisināt šādas problēmas.
Par pendeļu izpildīšanu - domāju, ka īpaši nekādu lielo atšķirību mēs, skatītāji, neizjutīsim.
Ja ieviestu video atkārtojumus, tad tā spēli ievilkos tā, ka kompensācijas laiks būtu 20 un vairāk minūtes, jo tajā laikā tiesnesis "vēroja" atkārtojumu.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-19 17:56, pirms 14 gadiem
isti neizprotu to noteikumu par 11m. vai tad vispar kadreiz ir bijis atlauts apstaties pie bumbas un vel kaut ko 4akareties?

  +9 [+] [-]

, 2010-05-19 17:59, pirms 14 gadiem
baboon_x rakstīja: isti neizprotu to noteikumu par 11m. vai tad vispar kadreiz ir bijis atlauts apstaties pie bumbas un vel kaut ko 4akareties?
Ir bijuši tādi jokdari, kuri sit praktiski no vietas pendeli, māna, ka sit - vārtsargs aizlec, bet šamais iesit mierīgi tukšajā stūrī.

 +10 [+] [-]

, 2010-05-19 18:00, pirms 14 gadiem
baboon_x rakstīja: isti neizprotu to noteikumu par 11m. vai tad vispar kadreiz ir bijis atlauts apstaties pie bumbas un vel kaut ko 4akareties?
youtube.com: YouTube
- CORINTHIANS 2XO ATLÉTICO-PR -...

seit ir!!!!

 +18 [+] [-]

, 2010-05-19 18:01, pirms 14 gadiem
ĻOTI PAREIZI PIEŅEMTS LĒMUMS PAR PENDELĒM!!!!
SAVĀDĀK JAU SĀK RIEBTIES KĀ KAUTKĀDS C.RONALDO TUR 5REIZ APSTĀJAS PIRMS UZSIT, ĶIP BAIGI MĀNA, RIEBJĀS KA TĀ DARA.

  +8 [+] [-]

, 2010-05-19 18:03, pirms 14 gadiem
angusrocks rakstīja: ĻOTI PAREIZI PIEŅEMTS LĒMUMS PAR PENDELĒM!!!!
SAVĀDĀK JAU SĀK RIEBTIES KĀ KAUTKĀDS C.RONALDO TUR 5REIZ APSTĀJAS PIRMS UZSIT, ĶIP BAIGI MĀNA, RIEBJĀS KA TĀ DARA.
man ari pirma doma bija par C. Ronaldo, bet vins jau nepabeidz skrejienu lidz bumbai

 +29 [+] [-]

, 2010-05-19 18:04, pirms 14 gadiem
Pastnieks Olegs rakstīja: Ja ieviestu video atkārtojumus, tad tā spēli ievilkos tā, ka kompensācijas laiks būtu 20 un vairāk minūtes, jo tajā laikā tiesnesis "vēroja" atkārtojumu.
Muļķības. Regbijā video sistēma ļoti labi strādā, un spēle ievelkas ļoti minimāli. Nav jau jāskatās katrs pārkāpums, bet izšķirošs notikums, piemēram, bija bumba pāri līnijai vai ne, bija roka Anrī vai ne. Un var jau arī limitēt to skatīšanos, piemēram, nosakot, ka katra komanda spēles laikā drīkst vienreiz pieprasīt, lai tiesnesis noskatās atkārtojumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +32 [+] [-]

, 2010-05-19 18:27, pirms 14 gadiem
Nez, ko FIFA darīs, kad sapratīs, ka tie divi papildus tiesneši nekādi nevar konstatēt, ir vai nav vārti gūti no aizmugures? Norīkos vēl divus papildus tiesnešus, kas kontrolēs, vai līnijnieki pareizi fiksē aizmuguri? Vai varbūt tomēr beidzot sapratīs, ka vienīgais saprātīgais problēmas risinājums ir videoatkārtojumu ieviešana? Tie papildus tiesneši tāda lāpīšanās vien ir.

 +17 [+] [-]

, 2010-05-19 18:29, pirms 14 gadiem
Var diskutēt par kārtību un procedūru, bet tas ir tikai laika jautājums, kad futbolā tiks izmantoti video atkārtojumi...

  +5 [+] [-]

, 2010-05-19 18:34, pirms 14 gadiem
Quercus rakstīja: Nez, ko FIFA darīs, kad sapratīs, ka tie divi papildus tiesneši nekādi nevar konstatēt, ir vai nav vārti gūti no aizmugures? Norīkos vēl divus papildus tiesnešus, kas kontrolēs, vai līnijnieki pareizi fiksē aizmuguri? Vai varbūt tomēr beidzot sapratīs, ka vienīgais saprātīgais problēmas risinājums ir videoatkārtojumu ieviešana? Tie papildus tiesneši tāda lāpīšanās vien ir.
Viss ir pareizi,vienīgi FIFA nav izdevīgi saprast šīs elementārās lietas,video - tas nav viņu interesēs!

  +2 [+] [-]

, 2010-05-19 19:21, pirms 14 gadiem
Es arī uzskatu, ka ir laiks futbolā ieintegrēt jaunākās tehnoloģijas, tai skaitā video atkārtojumu. Ja nepatīk video atkārtojums (jo tas varētu aizkavēt spēli), var ieviest video tiesnesi - t.i.cilvēku, kurš paralēli spēles gaitai visu vēro ekrānā. Šāda cilvēka uzdevums varētu būt identificēt strīdīgus momentus un zibenīgi ziņot galvenajam tiesnesim (izmantojot wireless tehnoloģijas vai arī skaļi mikrofonā) par nepareiziem lēmumiem.

  +2 [+] [-]

, 2010-05-19 19:56, pirms 14 gadiem
Quercus rakstīja: Nez, ko FIFA darīs, kad sapratīs, ka tie divi papildus tiesneši nekādi nevar konstatēt, ir vai nav vārti gūti no aizmugures? Norīkos vēl divus papildus tiesnešus, kas kontrolēs, vai līnijnieki pareizi fiksē aizmuguri? Vai varbūt tomēr beidzot sapratīs, ka vienīgais saprātīgais problēmas risinājums ir videoatkārtojumu ieviešana? Tie papildus tiesneši tāda lāpīšanās vien ir.
Nu FIFA ir ietiepīga un galu galā būs tā, ka katram spēlētājam pa laukumu līdzi skraida 2 tiesneši - viens skatās, vai ir bijis pārkāpums vai simulācija, bet otrs seko, vai viņš nav aizmugurē un kā papildus uzdevums (cik daudz pienākumu) - jāseko, vai spēlētājs nav skāris bumbu ar roku...

  +7 [+] [-]

, 2010-05-19 22:12, pirms 14 gadiem
Video atkārtojums izbojās visu futbola spēlese jēgu!
Esmu pret šādu ideju!

     [+] [-]

, 2010-05-19 23:57, pirms 14 gadiem
Man pat pieci tiesneši šķiet slikta ideja. Kāpēc? Tāpēc, ka gan video, gan pieci tiesneši stipri mainīs to, kā spēlē visaugstākajā līmenī un Latvijas 2. līgā. Proti, visur noteikumi nebūs vienādi, jo nesmīdiniet mani, nespēs nodrošināt visas līgas sev 5 tiesnešus, kur nu vēl korektu video atkārtojumu. Piemēram, Baltijas kausā starp Skonto un Liepājas Metalurgu bija pat ar daudziem video atkārtojumiem neiespējami precīzi noteikt, vai bumba bija vārtos, vai nē. Tātad bez n-tajām kamerām būs neiespējami to noteikt precīzi, kas, jo zemāka līga, jo vairāk kropļos spēli.

     [+] [-]

, 2010-05-21 08:20, pirms 14 gadiem
C.Ronaldo#7 rakstīja: Video atkārtojums izbojās visu futbola spēlese jēgu!
Esmu pret šādu ideju!
Kāda ir futbola spēles jēga? Šmaukties? Simulēt? Gūt negodīgus vārtus? Nepamanīt pārkāpumus?
Un tikai nevajag par "pauzēm" runāt. Ir iespējams mierīgi panākt, ka nekādu papildus paužu faktiski nav.

     [+] [-]

, 2010-05-21 08:22, pirms 14 gadiem
Matīss Priedīts rakstīja: Man pat pieci tiesneši šķiet slikta ideja. Kāpēc? Tāpēc, ka gan video, gan pieci tiesneši stipri mainīs to, kā spēlē visaugstākajā līmenī un Latvijas 2. līgā. Proti, visur noteikumi nebūs vienādi, jo nesmīdiniet mani, nespēs nodrošināt visas līgas sev 5 tiesnešus, kur nu vēl korektu video atkārtojumu. Piemēram, Baltijas kausā starp Skonto un Liepājas Metalurgu bija pat ar daudziem video atkārtojumiem neiespējami precīzi noteikt, vai bumba bija vārtos, vai nē. Tātad bez n-tajām kamerām būs neiespējami to noteikt precīzi, kas, jo zemāka līga, jo vairāk kropļos spēli.
Nu un tad, ka zemajās līgās nevarēs ieviest? Arī šobrīd, piemēram, zemākajās līgās ir ievērojami nekvalificētāki tiesneši. Nu un tad?
Video atkārtojums un arī tie papildus tiesneši vienkārši nodrošina, ka spēle ir godīgāka.
Neizprotu loģiku, ka, ja nav iespējams līdzvērtīgi padarīt godīgākas zemākās līgas, šādu godīgumu nevajag ieviest arī vadošajās līgās. Piedod, bet izklausās absurdi.