Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Starkovs: "Neminēšu Grieķijas - Ukrainas dueļa iznākumu"

Andris Liepa
Andris Liepa

Starkovs: "Neminēšu Grieķijas - Ukrainas dueļa iznākumu"
Aleksandrs Starkovs
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Jau šajā sestdienā Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra Eiropas zonā norisināsies pirmās „play-off” spēles. Latvijas futbola izlases pāridarītāja Grieķija savā laukumā uzņems Ukrainas valstsvienību. Interviju ukraiņu avīzei sniedzis mūsu izlases treneris Aleksandrs Starkovs.

Vai jau no paša sākuma uzskatījāt Grieķiju par savu galveno konkurenti?
Izlasei, kas FIFA rangā atrodas 100. vietā, cikla sākumā šādas domas vispār nenāca prātā. Objektīvi mūsu grupā varēja izcelt trīs favorītus – Grieķiju, Šveici un Izraēlu. Perspektīvi izskatījās arī Moldova, kura minētajā rangā toreiz būtiski apsteidza Latviju.

Riskēšu minēt, ka grieķu pusē bija arī milzīgais fanu atbalsts. Cik grūti klājās jūsu puišiem ar skatītāju spiediena izturēšanu? Ukraiņiem tur jāspēlē sestdien.
Protams, morālo aspektu nevar neņemt vērā, tomēr kopumā mūsu pieredzējušie puiši ātri piemērojās šādiem apstākļiem. Zinājām visus grieķu plusus un mīnusus. Bet kas attiecas uz citiem apstākļiem, tad norvēģu arbitrs Toms Ovrebo pelnījis dažus „komplimentus”. Vēl pie 0:0 viņa asistents nogulēja acīmredzamu aizmuguri, kā rezultātā nonācām zaudētājos jau 4. minūtē. Situācija atkārtojās arī 2. puslaikā. Diemžēl...

Varbūt arī ar 11 metru soda sitienu kaut kas nebija tīrs? Kijevas līdzjutējiem labi pazīstamais Māris Verpakovskis iesita divus vārtus, un Latvija 40. minūtē atradās vadībā ar 2:1...
Viņa vārti bija komandas darba augļi, īpaši labi otro vārtu guvumā piespēlēja Ģirts Karlsons, bet Māris bija īstajā vietā īstajā brīdī, kas arī ne katram ir pa spēkam. Cita lieta, ka pēc ielaistās strīdīgās pendeles pie rezultāta 2:2 bija nepieciešams nevis vienkārši pussargs ar uzvārdu Astafjevs, bet īsts līderis, kas turētu komandas spēli savās rokās. Eiropas eks-čempioni, lielā mērā pateicoties Karagunim un malējiem aizsargiem, pārtvēra iniciatīvu.

Un tomēr iznāk, ka Starkovs zināja, kā jāspēlē pret Rehāgelu, lai viltīgajam vācietim maz neliktos?
To var nosaukt dažādi. 1. puslaiks jebkurā gadījumā mums izdevās gan kvalitātes, gan rezultāta ziņā. Pretinieks pēc pārtraukuma cīņā meta Amanatidi, bet mēs neko nemainījām. Pirmās 45 minūtes parādīja, ka varam ar viņiem cīnīties, bet, ja jau beigās uzvarēja grieķi, tad viņi bija stiprāki. Bija vēl arī citi faktori – viena no tiem vārdu zinājām jau pēc Rīgas mača. Viņa vārds...

Teofanis Gekas, kuram abi vārti Rīgā un četri no pieciem Atēnās. Jūsu aizsargi sedza viņu personīgi vai ar zonas palīdzību?
Tikai ar zonas palīdzību. Tas ir mūsu ierastais stils, kuru ar palīgiem Juriju Ševļakovu un Igoru Kļosovu neredzējām iemeslu mainīt. Varu jums nosaukt to spēlētāju uzvārdus, kuri minētajās epizodēs par viņu bija atbildīgi. Taču noformulēšu vienkāršāk – aizsardzībā nospēlējām ne pārāk veiksmīgi, bet Gekas ļoti veiksmīgi uzbrukumā.

Vai var teikt, ka grieķi uzstājīgi veido kombinācijas tā, lai tās noslēgtu Gekas?
Nedomāju. 2008. gada septembrī ļoti labs bija Nirnbergas Haristeass. Liela uzmanība jāpievērš arī Samaras no „Celtic”. Gekam tās bija „viņa dienas”, kā rezultātā arī sakrājās tie 10 gūtie vārti atlases ciklā. Cik sapratu, Rehāgels centīgi izmanto arī taktiku ar trim uzbrucējiem.

Vēl viena iezīme – ne Rīgā, ne Atēnās vārtos vairs nestāvēja Nikopolidis. Arī Latvijai vairs nebija Koliņko, kuru uzskatījām par spēcīgāko detaļu Starkova mehānismā.
Nikopolidis pabeidza karjeru izlasē vēl pirms atlases cikla, lai gan turpina spēlēt Pireju „Olympiakos” sastāvā. Pamēģini vien uzminēt, kurš Grieķijai stāsies vārtos, ja pēdējos trīs izšķirīgajos mačos Kišiņevā un Atēnās ar mums un Luksemburgu bija trīs dažādi vārtsargi.

Vai Atēnās kaut ko izšķīra fakts, ka grieķiem daudz spēlētāju no Rietumeiropas?
Pilnībā to nenoliegšu, jo arī mums veiksmīgajā Euro2004 septiņi puiši toreiz spēlēja britu salās, kā arī bija Juris Laizāns no Krievijas čempionvienības „CSKA”. Taču nav mazsvarīgs fakts, vai grieķi tajos „Schalke” un „Genoa” klubos spēlē pamatsastāvā vai sēž uz soliņa? Un vispār mūsdienu futbolā viss ir nosacīti. Rīgas „Skonto” pāris pēdējos gados trenēja Pols Ešvorts, „Ventspili” trenē itālis Nuncio Dzavetjēri, bet „Liepājas Metalurgu” – vācietis Ridigers Abramčiks.

Riskēsiet minēt, kā ies Grieķijas – Ukrainas cīņās? Mūsu izlasi jūs taču arī labi zināt...
Zinu gan, bet minēt neriskēšu. Favorīts – nosacīts jēdziens. Šādās spēlēs daudz ko izšķir sīkumi. Esmu pārliecināts, ka mans kolēģis Ukrainas izlasē Aleksejs Mihaiļičenko par šiem sīkumiem parūpēsies.

Izmantotie resursi:
novaya.com.ua

 +15 [+] [-]

, 2009-11-11 12:00, pirms 15 gadiem
būšu par Ukrainu kā vēl nekad. Ja dabūs vismaz niču Atēnās tad ir labas izredzes viņus izslēgt

  +9 [+] [-]

, 2009-11-11 12:09, pirms 15 gadiem
es ar vairak par Ukrainu.

  +6 [+] [-]

, 2009-11-11 12:18, pirms 15 gadiem
Es arii,kaut kaa tie griekji nepatiik

  +4 [+] [-]

, 2009-11-11 12:33, pirms 15 gadiem
pfff, tas tik bus logiski, ja ukraina uzvares, jo atshkiriba no girekiem, haholi labi spele uzbrukuma, un ja spele ir izshkirosha, ta shie sitas ka zveri (pedejais machs pret Angliju, labs piemers) bet sheit PLAY OFF karta svarigi ir abi machi
P.S. PAR UKRAINU

  +5 [+] [-]

, 2009-11-11 12:48, pirms 15 gadiem
Tikais UKRAINA!!!
Tie Grieķi bieži uz tiesnešiem līduši cauri!Arī EURO 2004!

  +3 [+] [-]

, 2009-11-11 13:12, pirms 15 gadiem
aha veiksmi Ukrainai!! laikam grieķi mums pamatīgi aknās iesēdušies par tīru futbolu!!

  +4 [+] [-]

, 2009-11-11 13:21, pirms 15 gadiem
Loģiski ka Ukraina uzvarēs, jo viņi spēlēs pret Grieķiju...
Latvija spēlēja pret GrieķNorvēģiju.

  -1 [+] [-]

, 2009-11-11 14:02, pirms 15 gadiem
Andris5 rakstīja: Tikais UKRAINA!!!
Tie Grieķi bieži uz tiesnešiem līduši cauri!Arī EURO 2004!
Viņiem toreiz fatāli veicās.

  +4 [+] [-]

, 2009-11-11 14:03, pirms 15 gadiem
Māris Verpakovskis iesita divus vārtus, un Latvija 40. minūtē atradās vadībā ar 2:0... !
esmu kko palaidis garam???

     [+] [-]

, 2009-11-11 14:15, pirms 15 gadiem
Ronaldi rakstīja: Viņiem toreiz fatāli veicās.
Fatāli veicās??? Grieķi toreiz visus ar tēlošanu paņēma uz izbrīnu!Kā redzams arī Tevi!Pat finālā pret Portugāli tā bija tēlošanas <<paraugstunda>>!

     [+] [-]

, 2009-11-11 14:20, pirms 15 gadiem
NANI27 rakstīja: Māris Verpakovskis iesita divus vārtus, un Latvija 40. minūtē atradās vadībā ar 2:0... !
esmu kko palaidis garam???
Vo vo, bija taču 0-1, un tad Māris divus golus iesita!

     [+] [-]

, 2009-11-11 15:01, pirms 15 gadiem
Nebutu mums pendele.. nebustu Grieķi vinejushi..
Nevienam vairs cinities negribas.. kad nozime tadu sasodiitu pendeli
Froza Ukraina
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-11-11 15:46, pirms 15 gadiem
sore.. drukas kljuda

  +1 [+] [-]

, 2009-11-11 17:01, pirms 15 gadiem
Ukrainai būt DĀR!!!