Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Dānija: Olsena banda

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Dānija: Olsena banda
Ievērojamais dāņu speciālists Mortens Olsens izlasi vada jau kopš 2000. gada vasaras
Foto: AP/ Scanpix

Līdz ilgi gaidītajam Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīram Dienvidāfrikā atlikusi nepilna viena nedēļa, tāpēc turpinām iepazīties ar tā dalībniecēm. Nākamā sarakstā ir Dānija jeb kā izlase tika iesaukta pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados – "Dāņu dinamīts".

Vēsture

Dānija Eiropas un pasaules futbola augstākajā sabiedrībā tā patiesi ielauzās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad dāņi pamazām sāka kļūt par pastāvīgiem Vecā kontinenta čempionātu finālturnīra dalībniekiem, kā arī pirmoreiz izcīnīja vietu PK finālturnīrā. Futbola vēsturē neizdzēšamas pēdas vienmēr atstās dāņu dinamīta sensacionālais triumfs 1992. gada Eiropas čempionātā, kad ar leģendāro vārtsargu Pīteru Šmaihelu priekšgalā Zviedrijas pilsētas Gēteborgas „Ullevi” stadionā finālā ar 2:0 tika pārspēta pati Vācija. Jāatceras, ka sākotnēji Dānijas izlase finālturnīram pat nebija kvalificējusies, taču valstī pastāvošā kara dēļ no dalībnieču saraksta tika dzēsta Dienvidslāvija, kā vietu pēcāk ieņēma dāņi. Astoņus gadus pirms šī brīnuma paveikšanas Dānija Eiropas čempionātā apstājās pusfinālā, kur vien pēcspēles 11 metru sitienu sērijā tika atzīts spāņu pārākums.

Savu debiju PK finālturnīros skandināvi piedzīvoja 1986. gadā Meksikā. Pārspējot gan Skotiju, gan Urugvaju, gan Rietumvāciju, dāņi pārliecinoši iesoļoja 1/8 finālā, kur tos tikpat pārliecinoši apturēja Spānija – 1:5. Jā, otro nozīmīgo finālturnīru pēc kārtas netika pārvarēta spāņu barjera. Turpinājumā dāņi piedalījušies vēl divos finālturnīros (1998. un 2002. gadā), abos gadījumos spējot izkļūt no apakšgrupas. Pirms 12 gadiem Francijā skandināvi grupā ieņēma otro vietu (1:0 pret Saūda Arābiju, 1:1 pret Dienvidāfriku un 1:2 pret mājinieci), bet pa ceļam uz ceturtdaļfinālu pārliecinoši ar 4:1 apspēlēja olimpisko čempioni Nigēriju. Topošā fināliste Brazīlija un tās līderis Rivaldo turpinājumā dāņiem gan nebija pa zobam (2:3). Savukārt pēc četriem gadiem Āzijā Dānija grupā aiz muguras atstāja gan Senegālu, gan Urugvaju un lielo neveiksminieci Franciju, taču 1/8 finālā, pirmajā puslaikā zaudējot trīs vārtus, atdūrās pret Angliju – 0:3.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Dāņi nespēja kvalificēties iepriekšējiem diviem nozīmīgākajiem turnīriem, paliekot ārpus dalībnieku skaita 2006. gada PK Vācijā un 2008. gada Eiropas čempionātā Austrijā un Šveicē (kvalifikācijas ciklā cīnījās vienā grupā ar Latviju), taču ceļazīmi uz Dienvidāfriku nopelnīja godam. Esot vienā apakšgrupā ar tādām spēcīgām valstsvienībām kā Portugāli, Zviedriju un Ungāriju, kā arī Albāniju un Maltu, dāņi desmit spēlēs piedzīvoja tikai vienu zaudējumu – tas pats vien pēdējā kārtā savā laukumā pret ungāriem (0:1), kad pirmā vieta grupā jau bija nodrošināta. Tika izcīnīta skaista un dramatiska uzvara 3:2 Portugālē (vēl 86. minūtē Deku ar 2:1 izvirzīja vadībā mājiniekus), tāpat rokas stiepiena attālumā bija panākums pār portugāļiem arī Kopenhāgenā (1:1; Liedsons izlīdzināja rezultātu tajā pašā 86. minūtē). Savukārt skandināvu duelī zviedri abās cīņās tika pārspēti ar 1:0, un tieši priekšpēdējā kārtā izcīnītais panākums pār Zviedriju bija izšķirošais cīņā par vietu Dienvidāfrikā. Kā zināms, zviedri grupā palika trešie. Situācija grupā: Dānija (21p), Portugāle (19p), Zviedrija (18p), Ungārija (16p), Albānija (7p), Malta (1p). Kopumā Dānijai sešas uzvaras, trīs neizšķirti un viens zaudējums, vārtu attiecība – 16:5. Rezultatīvākais gan Dānijas sastāvā, gan visā grupā ar pieciem rezultatīviem sitieniem bija Sorens Larsens, bet Niklasam Bendtneram trīs vārtu guvumi.

Grupa un izredzes

Izloze Dāniju E grupā savedusi kopā ar netālo kaimiņieni Nīderlandi, Japānu un Kamerūnu. Protams, grupā izteikti favorīti, ko atzinušas arī pārējo šī kvarteta vienību pārstāvji, ir holandieši, un, tā teikt, tiek pat izslēgta iespēja, ka tulpju zemes pārstāvjus neredzēsim spēlējam 1/8 finālā. Savukārt starp dāņiem un kamerūniešiem prognozē cīņu par otro vietu, pastarīšu lomā atstājot zilos samurajus jeb japāņus. Lai nu kā, Dānija viennozīmīgi nav starp čempionāta galvenajām favorītēm, lai gan kādu lielāku vai mazāku pārsteigumu no tās varam sagaidīt. Pamatuzdevums, protams, ir izkļūšana no grupas. Tālāk - tad jau redzēs. Gatavojoties finālturnīram, dāņi viegla režīma pārbaudes spēlēs ar 2:0 pārspēja Senegālu (K.Poulsens, Enervoldsens), bet ar 0:1 piekāpās Austrālijai.

Treneris un spēlētāji

Dāņu galvenais treneris Mortens Olsens (60) Dānijas izlasē savulaik pussarga pozīcijā aizvadījis 102 spēles (četri vārti un tikai viena dzeltenā kartīte(!)), 50 mačus no tiem pavadot arī komandas kapteiņa godā. Futbola bučus pakāris un nagliņas, Olsens pievērsās trenera karjerai un laika posmā no 1990. līdz 1998. gadam ar atzīstamiem rezultātiem vadīja tādus klubus kā vietējo "Brondby”, "1.FC Koln" un Amsterdamas "Ajax". Tiesa, visos trīs klubos viņš dažādu iemeslu dēļ no amata tika atlaists. 1999. gada nogalē Olsens parakstīja divu gadu līgumu ar Dānijas Futbola asociāciju, un pēc neveiksmīgā 2000. gada Eiropas čempionāta izlases galvenā trenera amatā nomainīja zviedru Bo Johansonu. Tā nu Olsens kopā ar savu bandu [Dānijas izlase iesaukta par "Olsena bandu", "Olsena vienpadsmitnieku" - aut.] pavadījis jau nepilnus desmit gadus. Šī gada janvārī viņš pagarināja līgumu par vēl diviem gadiem, un tas ir spēkā līdz 2012. gada Eiropas čempionātam. Īpašas ievērības cienīgs ir fakts, ka Olsens ir vienīgais cilvēks futbola vēsturē, kurš aizvadījis vismaz 100 spēles izlasē gan kā spēlētājs, gan kā treneris.

Runājot par izlases sastāvu, tas ir sabalansēts, bez patiesi izteiktām zvaigznēm vai individuālistiem. Par vārtu drošību atbild izteikts līderis ar vairāk nekā desmit sezonu dzelzs rūdījumu Anglijas Premjerlīgā – Tomass Sorensens. Tiesa, pieredzējušais vārtsargs joprojām nav pilnībā apārstējis savainojumu, un vēl nav skaidrs, vai viņš varēs doties laukumā. Lai nu kā, viņu pienācīgi spēs aizstāt arī ne mazāk pieredzējušais Jespers Kristiansens. Aizsardzības frontē pretinieku uzbrucējus centīsies neitralizēt tādi vīri kā "Liverpool" aizsargs Daniels Agers, kā arī Pērs Koldrups un Larss Jakobsens, bet no savainojuma atgūstas jaunais talants Simons Kjaers. Tikmēr vidējā līnijā līderu lomu uzņemsies un saspēli veidos Kristians Poulsens, pieredzējušais Martins Jorgensens un Tomass Kālenbergs.

Dāņi allaž izcēlušies ar disciplinētu darbību aizsardzībā, taču jādomā, ka Dienvidāfrikā ne mazums reižu skandināvi apbēdinās pretinieku vārtsargus ar savu teicamo spēli uzbrukumā. Kā nu ne, ja priekšējā līnijā vai flangos spēlē šāds pieredzējušu vīru trio: Jons Dāls Tomasons (51 vārtu guvums izlases sastāvā), Deniss Romedāls un Jaspers Gronkjērs. Visi jau pārsnieguši 30 gadu slieksni, un šī, iespējams, viņiem ir pēdējā iespēja sasniegt Pasaules kausa virsotnes. Tātad, papildus motivācija. Jāsaka gan, ka pēdējā laikā futbola aprindās biežāk runā un spriež par citu dāņu uzbrucēju – uzlēcošo zvaigzni Niklasu Bendtneru, kurš ikdienā meistarību slīpē pie Arsēna Vengera Londonas "Arsenal" klubā. Protams, neaizmirstam arī rezultatīvo Sorenu Larsenu.

Sastāvs:

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsTomass Sorensens33Stoke City (Anglija)
VārtsargsStefans Andersens28Brondby
VārtsargsJespers Kristiansens32FC Copenhagen
AizsargsDaniels Agers25Liverpool (Anglija)
AizsargsSimons Kjaers21Palermo (Itālija)
AizsargsPērs Kroldrups30Fiorentina (Itālija)
AizsargsLarss Jakobsens30Blackburn Rovers (Anglija)
AizsargsPatriks Mtiliga29Malaga (Spānija)
AizsargsSimons Poulsens25AZ Alkmaar (Nīderlande)
AizsargsViljams Kvists Jorgensens25FC Copenhagen
PussargsKristians Poulsens30Juventus (Itālija)
PussargsKristians Eriksens18Ajax Amsterdam (Nīderlande)
PussargsDaniels Jensens30Werder Bremen (Vācija)
PussargsJakobs Poulsens26Aarhus GF
PussargsTomass Enervoldsens22FC Groningen (Nīderlande)
PussargsTomass Kālenbergs27VfL Wolfsburg (Vācija)
PussargsMartins Jorgensens34Aarhus GF
PussargsJespers Gronkjērs32FC Copenhagen
PussargsDeniss Romedāls31Ajax Amsterdam (Nīderlande)
UzbrucējsMikels Behmans26FC Randers
UzbrucējsJons Dāls Tomasons33Feyenoord Rotterdam (Nīderlande)
UzbrucējsNiklass Bendtners22Arsenal (Anglija)
UzbrucējsSorens Larsens28MSV Duisburg (Vācija)

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Dānijai veiksies PK finālturnīrā?

  • 13

  • 1

  • 2

  • 20

  • 66

  • 14