Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Kas ir Verpakovska jaunā mājvieta - "Ergotelis"?

Agris Suveizda

Kas ir Verpakovska jaunā mājvieta - "Ergotelis"?
"Ergotelis" kluba stadions (26240 vietu)
Foto: www.ergotelis.gr

Jau ziņojām, ka Latvijas izlases futbolists Māris Verpakovskis nākamos divus gadus spēlēs Grieķijas Superlīgas klubā "Ergotelis". Uz kādu klubu un čempionātu Māris īsti ir pārcēlies? Centīsimies to izskaidrot.

Vēsture

Gluži tāpat kā lielākā daļa Grieķijas Superlīgas klubu arī "Ergotelis" ir dibināts visai sen - tālajā 1929.gadā, kad to izdarīja imigranti no Mazāzijas. Ilgus gadus "Ergotelis", kas savu nosaukumu ieguvis par godu Olimpisko spēļu uzvarētājam no Krētas, bija amietieru klubs. Kad Grieķijas čempionāts kluva par profesionālu līgu, "Ergotelis" sešus gadus vēl spēlēja amatieru līgās, līdz arī ieguva profesionālas komandas statusu. "Ergotelis" pārsvarā mīcījās pa trešo un ceturto līgu, taču tad 2003.gadā pēc 32 gadu pārtraukuma Krētas galvaspilsētas Hēraklijas klubs ieguva ceļazīmi uz otro līgu, un klubs ar pirmo piegājienu iekļuva arī augstākajā sabiedrībā. Taču tad sekoja neveiksmīga sezona, un "Ergotelis" atgriezās otrajā līgā. Taču spēja piecelties no kritiena un atgriezās Superlīgā, kur spēlē joprojām. Pagājušajā sezonā "Ergotelis" 30 spēlēs izcīnīja 36 punktus, ar ko pietika, lai izcīnītu devīto vietu (kas ir atkārtots labākais sasniegums).. Tiesa, nākamajā sezonā Krētas kluba mērķi esot augstāki. "Ergotelis" niknākie konkurenti ir "OFI" klubs no Krētas. Derbiji pret šo komandu allaž ir ļoti principiāli. Tā 1929.gadā klubu savstarpējā spēle tika pārtraukta jau pēc 35 minūtēm, kad mača galvenais arbitrs vairs nespēja valdīt pār spēlētājiem. Taču pagājušajā sezonā "OFI" palika tikai 14.vietā, tādējādi izkrītot uz otro līgu.

Mārim ir četri konkurenti

Uz doto brīdi Māris Verpakovskis ir grieķu kluba piektais uzbrucējs. Vēl bez Verpakovska ir divi grieķi, nigērietis un horvāts. Iepriekšējās sezonas komandas labākais vārtu guvējs bija nigērietis Patriks Ogunsoto, kurš guva astoņus vārtus, ierindojoties dalītā sestajā vietā Grieķijas Superlīgā. Ja par spēlētāja kvalitāti vērtē pēc "CV" datiem, tad, šķiet, ka Māra lielākie konkurenti ir jau pieminētais nigērietis, kā arī 22 gadus vecais horvāts Mario Budmirs, kurš savulaik aizvadījis divus mačus Verpakovska bijušajā klubā Splitas "Hajduk". Spriežot pēc statistikas, "Ergotelis" piekopj taktiku ar vienu izteikto uzbrucēju. Aizvadītās sezonas lielākais atklājums bija 20 gadus vecais malējais pussargs Vasilis Kotsunikalis, kurš izcēlās ar sešām rezultatīvām piespēlēm un pāreju periodā jau pievienojies Saloniku klubam "PAOK". Jāpiebilst, ka Verpakovskis nav pirmais latvietis Grieķijas futbolā. Pirms diviem gadiem klubam "Ionikos" pievienojās Andrejs Prohorenkovs, kurš 14 spēlēs guva trīs vārtus.

Austrieši un lietuvietis

Apskatot kluba spēlētāju iepriekšējās darba vietas, nākas secināt, ka "Ergotelis" skautu mīļākā pieturvieta ir Austrija, jo lielākā daļa leģionāru uz klubu pārnākuši tieši no Austrijas klubiem. Jāpiebilst, ka pamatsastāva pussargs Betu, kurš dzimis Brazīlijā, bet ir ar Portugāles pasi, 30 spēles aizvadījis Portugāles superklubā "Benfica". Savukārt gruzīna Giorgi Šašiašvili kontā ir 35 spēles Gruzijas nacionālajā izlasē. Tāpat ir spēlētājs ar 12 maču pieredzi Austrijas valstsvienībā. Noteikti jāatzīmē, ka šovasar Krētas klubu pastiprinājis Deivids Česnauskis, kurš iepriekš spēlēja Skotijas "Hearts" rindās, kā arī bijis Maskavas klubu "Lokomotiv" un "Dynamo" sastāvā. Česnauskis Lietuvas izlasē aizvadījis 35 mačus. Interesanti, ka "Ergotelis" pieteikumā visvairāk ir aizsargu - kopskaitā 11.

Sisē, Rekoba, Galeti...

Ja kāds vēl šaubās par Grieķijas čempionāta līmeni, lai paskatās komandu sastāvus. Superlīgā nākamsezon spēlēs tādi Eiropā un pasaulē pazīstami spēlētāji kā Džibrils Sisē, Alvaro Rekoba, Lučano Galeti, Olofs Melbergs, Huanfrans, Mihals Ževļakovs, Rauls Bravo u.c. Tāpat lielākā daļa Grieķijas izlases spēlētāju un līderu spēlē tieši Grieķijā. Protams, Eiropā daudz atpazīstamāki ir Grieķijas pieci spēcīgākie un naudīgākie klubi - "Panathinaikos", "Olympiakos", "AEK", "PAOK" un "Aris". Superlīgas vājākie klubi gan budžeta, gan meistarības ziņā atpaliek visai daudz. Verpakovska "Ergotelis" pieder pie Superlīgas vidusmēra klubiem. Grieķijas čempionāta jaunā sezona sāksies vien augusta beigās. "Ergotelis" pirmā spēle jāaizvada 23.augustā savā laukumā pret slaveno Atēnu "Panathinaikos".

Fani

Grieķijas čempionātā bieži vien spēlē vairākas bijušās superzvaigznes, kas karjeras norietā vēlas nopelnīt labu naudu un uzspēlēt spēli, kuru tik ļoti mīl. Tomēr ne jau ar , piemēram, brazīlieša Rivaldo spēlēšanu "Olympiakos" pirms vairākām sezonām Grieķija ir tik slavena. Bet gan ar saviem faniem un atmosfēru spēļu laikā. Jāsaka, ka par gaumi nestrīdas, tomēr Grieķijā futbols ir sporta veids numur viens, un grieķu fani tiek uzskatīti par labākajiem Eiropā (vismaz). Katrai komandai ir visai plašs fanu pulks, kas dodās arī uz izbraukuma mačiem. Par grieķu faniem var runāt un rakstīt daudz, taču to atliksim uz citu dienu.

Olympiakos" fani

"AEK" atbalstītāji

Izmantotie resursi:
ergotelis.gr
superleaguegreece.net

 +13 [+] [-]

, 2009-07-06 13:39, pirms 15 gadiem
nu varu novēlet veiksmi un nesaniknot fanus.

  +2 [+] [-]

, 2009-07-06 13:40, pirms 15 gadiem
nu bet tik un taa...labi ka uz 2 gadiem liigums tika parakstiits..jo parasti klubi reekinaas ar speletaajiem kas klubaa paliks ilglaiciigi..un kas zin..ja peec sitiem 2 gadiem maaris labi iejutiisies paliks griekijaa..veelu veiksmi..un protams...DAUDZ GOOOLU
(bet stadions gan ir labs )

  +9 [+] [-]

, 2009-07-06 13:45, pirms 15 gadiem
Olympiakos" faniem smuks dziesma
Slēpts komentārs: Vimb@

  +2 [+] [-]

, 2009-07-06 13:50, pirms 15 gadiem
blaser rakstīja: Olympiakos" faniem smuks dziesma
kaut mums būtu tādi fani mūsu klubiem, jo klausīties, kā 15-25 cilvēki kliedz pilnā rīklē tikai komandas nosaukumu un dzied primitīvas dziemiņas apn;ik, bet ko var gribēt no musējiem faniem!!! uz centrālajiem mačiem atnāk vien knapi pār pa tūkstoti, bet labi, ka ir kka'ds fanu pulciņš, kas cenšas atbalstīt savu klubu pec iespējas skaļāk!

  +5 [+] [-]

, 2009-07-06 13:58, pirms 15 gadiem
ja stadions smukss, bet Maris laikam izvelas tikai siltas zemes

  -1 [+] [-]

, 2009-07-06 14:00, pirms 15 gadiem
Grieķijā daudz golu negaidiet. Aizsardzibas futbols.
Slēpts komentārs: gnom112

     [+] [-]

, 2009-07-06 14:27, pirms 15 gadiem
Nekad neesmu apšaubījis Grieķijas čempionāta līmeni.A grieķu fani ir grieķu fani.Tā teikt jo ekvatoram jo dullāk.

     [+] [-]

, 2009-07-06 14:33, pirms 15 gadiem
jācer ka spēles ar 2 uzbruvcējiem,savādāk to nigēriet neizkonkurēs

     [+] [-]

, 2009-07-06 15:05, pirms 15 gadiem
Agri, labs raksts

  +1 [+] [-]

, 2009-07-06 15:24, pirms 15 gadiem
Vimb@ rakstīja: bet ko var gribēt no musējiem faniem!!!
kāpēc "gribēt"? izdari pats kaut ko lietas labā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-07-06 17:37, pirms 15 gadiem
pedejais laiks sakt spelet!

  +2 [+] [-]

, 2009-07-06 17:55, pirms 15 gadiem
Tas AEK sauciens iespaidigi izskataas

     [+] [-]

, 2009-07-06 18:37, pirms 15 gadiem
Veiksmi!!!

     [+] [-]

, 2009-07-06 19:27, pirms 15 gadiem
Rauls Bravo tač atgriezās La Ligā!?

     [+] [-]

, 2009-07-06 19:36, pirms 15 gadiem
Pretorietis rakstīja: Rauls Bravo tač atgriezās La Ligā!?
Viņu uz sezonas otro pusi izīrēja Numancia. Varbūt vasarā ir pārgājis uz Spāniju. Ja tā, tad atvainojos, jo neesmu par to dzirdējis.

     [+] [-]

, 2009-07-06 19:51, pirms 15 gadiem
Veiksmi! Ja grieķiem būtu profesionāla, augsta līmeņa hokeja komanda, tad letiņu hokeja bum bum hai hai nebūtu labākais pasaulē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-07-07 14:35, pirms 15 gadiem
Ideālā taktika priekš Māra ir 5-4-1 un izskatās, ka šis klubs spēlē pēc šīs shēmas. Protams konkurence ir spēcīga, bet labā ziņa ir tā, ka Māris var spēlēt arī par pussargu Pagaidām izskatās cerīgi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja