Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

FIFA līdzfinansējums stadionam Rīgā plānots četru miljonu apmērā

Rolands Eliņš

FIFA līdzfinansējums stadionam Rīgā plānots četru miljonu apmērā
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF

Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko sarunā ar portālu Sportacentrs.com norādīja, ka jaunā nacionālā stadiona projektā ar konkrētu finansiālo atbalstu iesaistīsies arī FIFA.

Pirms dažām dienām Rīgā viesojās UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins, kurš vizītē tikās ar LFF vadību, Rīgas mēru un citiem Latvijas politiķiem, apspriežot nacionālā futbola stadiona nepieciešamību Latvijā. Čeferins publiski sniedza solījumu, ka UEFA būs gatava sniegt savu atbalstu ar finansējumu 30-40% apmērā no kopējām izmaksām, kā arī starp LFF, UEFA un Rīgas domi tika noslēgts nodomu protokols par stadiona būvniecību.

LFF plānos ir stadions ar 13 tūkstošiem skatītāju vietu, un tam šobrīd atlasītas trīs potenciālās vietas – divas Lucavsalā un viena Uzvaras parkā. Projekta aptuvenās izmaksas tiek lēstas 25 miljonu eiro vērtībā, taču LFF prezidents Vadims Ļašenko mūsu portālam skaidroja, ka par izmaksām konkrētāk varēs spriest, kad būs izvēlēta stadiona vieta.

"Esmu ļoti gandarīts par to, kā izvērtās UEFA prezidenta vizīte Latvijā un kādi rezultāti tika sasniegti," teica Ļašenko. "Tagad strādāsim ar saviem partneriem, lai projekts iegūtu jau konkrētas aprises, un ceru, ka pēc diviem gadiem jau būs viss nepieciešamais izdarīts un sarūpēts un varēs sākt būvniecību."

Ļašenko atgādināja, ka arī FIFA, kuras prezidents Džanni Infantīno Latvijā viesojās pirms gada, ir pretimnākoša. Par FIFA nodomiem tika minēts jau iepriekš, un Ļašenko tagad norādīja, ka no FIFA gaidītais līdzfinansējums būs četru miljonu eiro apmērā.

"Tas vēl nav oficiāli apstiprināts, un gan mūsu grāmatvedības daļa kopā ar FIFA strādā pie detaļu noformēšanas, un iespējams, ka beigās tur kaut kas tiek nedaudz pieskaņots. Taču būtībā par šī atbalsta lielumu man šaubu nav – no FIFA vadības ir saņemti konkrēti mutiski solījumi," teica Ļašenko. "Latvija šobrīd ir vienīgā valsts Eiropā, kurai nav sava 4. kategorijas stadiona, un varat nešaubīties, ka to labi redz gan FIFA, gan UEFA, tādēļ arī šīs organizācijas nāk mums pretim."

"Šobrīd mums gan FIFA, gan UEFA piešķir izņēmuma tiesības aizvadīt izlases spēles "Skonto" un "Daugavas" stadionos, jo viņi redz, ka tiecamies pēc jauna stadiona un strādājam pie tā izveidošanas. Taču tikpat labi – pēc noteikumiem – FIFA un UEFA var arī to neļaut, un tad mums ir pavisam nepatīkamais variants aizvadīt mājas spēles ārzemēs," rūgti pasmaidīja Ļašenko.

Ja stadiona izmaksas būs 25 miljoni eiro (Ļašenko vēlreiz uzsvēra, ka šobrīd tas ir tikai aptuvens lielums), tad UEFA solītie 30-40% būtu 7.5-10 miljonu apmērā, kas kopā ar FIFA četriem miljoniem Latvijas pusei tāpat atstāj pārdomas par apmēram 50% izmaksām par stadiona būvniecību. Taču bez UEFA un FIFA atbalsta šobrīd par šādu projektu droši vien reāli domāt nevarētu, un Ļašenko atzina, ka vēl pirms diviem gadiem no futbola starptautisko organizāciju puses bijusi ieturēta attieksme.

"Federācijai bija zaudēts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, federācijas telpās VID veica procesuālās darbības, LFF iepriekš bija problēmas ar gada finanšu pārskata revidenta atzinumu, un tas tika labi pamanīts arī UEFA un FIFA gaiteņos," atzina Ļašenko, kurš par LFF prezidentu kļuva 2020. gada vasarā. "Tagad esam atguvuši sabiedriskā labuma organizācijas statusu, vairākas lietas tikušas sakārtotas un nogludinātas, tāpēc arī varējām runāt ar UEFA un FIFA vadību par atbalstu stadiona būvniecībai. Vispirms ar privātiem kontaktiem un neformālām sarunām un tad jau ar UEFA un FIFA prezidentu vizītēm Latvijā."

  +1 [+] [-]

, 2022-09-30 15:20, pirms 2 gadiem
Būtu jāuzliek iepirkumiem, līgumu slēgšanai un būvniecībai kontroles mehānisms no malas, lai daļa naudas neaizplūst kaut kādu žuku un citu federācijai pietuvānu personu virzienā.

  +2 [+] [-]

, 2022-09-30 15:32, pirms 2 gadiem
Ko FIFA jokojas ? Tur pat nesanāk braucieniem uz Kaliforniju, Singapūru , Dubaiju LFF darboņiem ar ģimenēm, pieredzes apmaiņai par stadionu celtniecību.

  -6 [+] [-]

, 2022-09-30 15:35, pirms 2 gadiem
30-40% no summas izklausās cerīgi, bet tie 4 miljoni gan nesastāda pietiekami lielu daļu no izmaksām.

  +2 [+] [-]

, 2022-09-30 15:52, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: 30-40% no summas izklausās cerīgi, bet tie 4 miljoni gan nesastāda pietiekami lielu daļu no izmaksām.
Kā var būt tāds edgars, bļ...
Normāli cilvēki nesalīdzina absolūtās vērtības pret relatīvajām

  -4 [+] [-]

, 2022-09-30 15:56, pirms 2 gadiem
Bzh rakstīja: Kā var būt tāds edgars, bļ...
Normāli cilvēki nesalīdzina absolūtās vērtības pret relatīvajām
saku to, ka 4 miljoni būs nepietiekami, lai segtu 30-40% no izmaksām.

  +3 [+] [-]

, 2022-09-30 16:16, pirms 2 gadiem
Kukū virzitāj - FIFA un UEFA ir divas dažādas organizācijas. Viena sola 4mil otra 30-40%...

     [+] [-]

, 2022-09-30 16:26, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: saku to, ka 4 miljoni būs nepietiekami, lai segtu 30-40% no izmaksām.
Ja vienosies celt stadionu par 10milijoniem (līdzīgi kā Daugavas stadionu, kur sākotnējais plāns -tikai stadionam bija virs 20mio, beidzās ar 12mio stadionu), tad 4 milijoni ir 40%.

     [+] [-]

, 2022-09-30 17:10, pirms 2 gadiem
nomainīsies valldība un nebūs tāds stadions , ko te var cepties

     [+] [-]

, 2022-09-30 17:20, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: saku to, ka 4 miljoni būs nepietiekami, lai segtu 30-40% no izmaksām.
Nejauc p...u ar plaušām!
Tos 30-40% segs UEFA, bet FIFA dos konkrētu summu. Šai gadījumā 4 Mio.

     [+] [-]

, 2022-09-30 17:38, pirms 2 gadiem
Ivars Zvirgzdiņš rakstīja: Nejauc p...u ar plaušām!
Tos 30-40% segs UEFA, bet FIFA dos konkrētu summu. Šai gadījumā 4 Mio.
jā, sapratu savu kļūdu un kāpēc nelīmējās skaitļi kopā