Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Gibraltārs: dēka ar akmeni

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gibraltārs: dēka ar akmeni
Gibraltāra Premjerlīgas spēlētāji 2013. gada 5. augustā
Foto: Reuters/Scanpix

"Mēs esam divi tūkstoši. Viņi – 20 tūkstoši," vīrs krievu valodā skaļi runāja pa telefonu un pacēla galvu. Uz rietumiem slīdošā saule apspīdēja stadiona pretējo tribīni, kurā cēlās oranžais paisums – Nīderlandes iespaidīgā futbola fanu armija.

2004. gada vasara – neaizmirstams laiks. Latvija pirmo reizi Eiropas 16 spēcīgāko komandu vidū! Valsts pirms mēneša uzņemta Eiropas Savienībā. Latvijā ienāk zemo cenu aviokompānija “Ryanair” – nākamajos gados kontinenta rietumi un dienvidi kļūs daudz, daudz pieejamāki.

Pirmā spēle pret Čehiju. "Forum Cinemas" piedāvā notikumiem Aveiru sekot uz lielā ekrāna. Pirmsspēles video – dabas skati un politiķu tikšanās “Karību jūras pirātu” tēmas pavadībā. Māris Verpakovskis iesit pirmos vārtus. Čehi atspēlējas un uzvar, taču sajūsma nemazinās – Latvija ir uz pasaules futbola lielās kartes!

Dažas dienas vēlāk – pēc sensacionālā neizšķirta Portu pret Vāciju – izlidoju uz Portugāli. Astoņas stundas, gaidot pārsēšanos, paiet, ar Latvijas karogu staigājot pa Amsterdamas ielām – holandieši ir mūsu nākamie pretinieki.

KLM lidmašīna Lisabonā ielido naktī. Pirmais skats pēc bagāžas saņemšanas – visos termināla stūros dažādās pozās atlūzuši Anglijas valstsvienības fani. Portugāļu taksisti spēlē kārtis. Sagaidu pirmo rīta gaismu un kājām dodos uz samērā tuvo pilsētas centru.

Lisabona vēl guļ. Teju katrā trešajā logā – mazāki un lielāki Portugāles karogi. Tuvojoties centram, rosība kļūst lielāka. Pirmo reizi izstaigāju centra paugurus un nonāku līdz Težu upei. Saule sāk cepināt. Kopā ar horvātu faniem sameklēju autoostu un nopērku biļeti līdz Portu.

Dažas stundas vēlāk autobuss pārjoņo pāri Douru upei, skatam atklājot iespaidīgos Portu tiltus. Pārsēšanās un īss pārbrauciens līdz Bragai. Izejot no autoostas, paceļu labās rokas īkšķi – nākamās divas nedēļas paredzēts ceļot ar “balsošanas” palīdzību.

Divi laipni vietējie noved lejā no kalna un izsēdina blakus klintī iebūvētajam Bragas stadionam. Uzdāvinu katram pa t-kreklam ar milzīgu E burtu – tie palikuši pāri no nesen notikušajām Eiropas parlamenta vēlēšanām.

Portugāļi pārsteidz...ar alkatības trūkumu. Par teltsvietu divām naktīm improvizētā kempingā ar iespēju nomazgāties siltā dušā jāmaksā tikai četri eiro. Šķiet, ka apmetnē cenas nav uzskrūvētas nekam. Pēc vakariņām turpat var padzenāt bumbu ar portugāļu bērniem.

Spēles dienā Bragu pārpilda “Oranžā arrmija”. Līksmi un skaļi, holandiešu fani redzami visur. Daudziem galvās oranžās cepures, bet rokās cits populārs suvenīrs – gumijas āmurs. Portugāļu puikas izklaidējas, pieskrienot gājējiem no aizmugures un izdarot vieglus sitienus pa galvu.

Pirms spēles uzkāpju netālu no Bragas esošajā “Bom Žežuš” pakalnā – uz tā virsotnē uzcelto baziliku ved iespaidīgas kāpnes ar baroka laikmeta rotājumiem. Seko spēle pret Nīderlandi. Latvija izstājas, taču ceļojums tikai sākas.

Portugāle kopš Napoleona karagājienu laikiem atradās Britu impērijas aizbildniecībā. Iznākums – vietējie angliski runā labāk nekā itālieši, francūži vai spāņi. Stopēšanas laikā iespējams sarunāties ar ne vienu vien atsaucīgu šoferi.

Uz ziemeļiem ved jauna, nesen uzcelta autostrāde. Portugāles robežupi Miņju izdodas sasniegt ātri. Starp diviem tiltiem – veco un jauno – izvietojies Rekonkistas laika cietoksnis, kura mūros...iekārtojies tirgus.

“Galisija nav Spānija” – aiz robežas bieži sastopams uzraksts. Te stopēšana kļūst lēnāka. Kādā benzīntankā jāgaida divas stundas. Pievakarē izdodas tikt līdz Vigo un – līdz ar tumsas iestāšanos – arī līdz Santjago de Kompostelai.

Šoreiz kempingu nemeklēju. Uzkāpju augstāk blakus esošajā nogāzē un uzsleju telti tur. Nākamajā dienā, sekojot labi marķētajam svētceļnieku maršrutam, divreiz dodos uz Santjago – līdz Obradoiro laukumam un slavenajai katedrālei ir tikai trīs kilometru gājiens.

Vēlāk atgriežos Bragā, pēc tam dodos uz Porto. Ar veiksmīgas kaulēšanās palīdzību tieku pie superlētas biļetes uz ceturtdaļfināla spēli “Dragao” stadionā. “Auf wiedersehen, auf wiedersehen, Denmark, Denmark, auf wiedersehen,” čehu fani līksmo par uzvaru ar 3-0.

Līdz lidojumam uz mājām vēl sešas dienas. Pusi no tām iecerēts pavadīt Lisabonā, bet otru pusi – ceļojumam uz vēl vienu kārotu mērķi. Leģendārajiem Hērakla stabiem. Majestātisko klinti, virs kuras lepni plīvo “Union Jack” – Gibraltāru.

Taktika ir vienkārša. Sagaidīt pirmo mašīnu pie kempinga vārtiem. Tikt ārā no pilsētas. Doties uz dienvidiem, cik tālu vien iespējams. Izdodas – pēc vairāku stundu gaidīšanas aiz 11 kilometrus garā Vašku da Gamas tilta vienā rāvienā tieku līdz Algarves piekrastei. Dienā veikti 600 kilometri.

Rīts sākas ar gājienu uz tuvējo “Lidl” veikalu. Stopēšanā jauni panākumi – ātrs brauciens līdz Taviras pilsētai, tālāk līdz robežupei Gvadjanai. Atlantijas okeāna piekrastes šoseja pirms upes pagriežas uz ziemeļiem un pievienojas lielceļam.

Spānijā kādu brīdi jāgaida, kamēr savā īrētajā mašīnā uzņem kanādiešu ģimene. Viņu ceļš garām Seviljai ved uz Madridi. Der! Kanādieši interesējas, kā tieku uz priekšu karstajā laikā. Parādu divas lielās ūdens pudeles.

Nesasniedzot Sevilju, pagriežamies uz ziemeļiem – “Ruta de la Plata”. Kanādieši izlaiž pie kāda benzīntanka. Tagad vēlreiz jāmēģina tikt uz dienvidiem.

Pie vientuļā apvedceļa stopēšanas panākumi beidzas. Termometrs ēnā rāda 42 grādus pēc Celsija. Tveice, mašīnu maz un tās pašas nestājas. Labi, ka benzīntankam ir jumts un var papildināt ūdens krājumus.

Eju klāt retajiem smago automašīnu vadītājiem. Atsaucības nav. Gibraltāra virzienā neviens nebrauc. Siestas laikā satiksme maza un vakarā nepalielinās. Karstumā nekur iet nav jēgas. Vakarā gar šosejas malu eju uz tuvējo ciematu. Tas ir nepatīkamākais kilometrs ceļojuma laikā.

Andalūzijas ciemats. Baltas mājas. Uzposušies večuki. Izeju cauri ciematam un nonāku pie maza, tukša benzīntanka. Tukšums un klusums, dzirdamas tikai cikādes.

Iekārtojos guļammaisā. Pēc kāda laika mani pamodina "Guardia Nacional" patruļa. "Portugal. Futebol," atbilde gvardus pārliecina un varu gulēt tālāk.

Nākamajā rītā atgriežos ciematā. Sameklēju piepilsētas autobusu un braucu uz Sevilju. Izkāpju pie Gvadalkiviras upes. Nopērku divus sulīgus apelsīnus. Upe ir zaļa un duļķaina. Pretējā krastā redzami vecpilsētas torņi. Pāreju pāri tiltam un vairākas stundas staigāju pa centru.

Katedrāle. Iespaidīgais Spānijas laukums. Alkazars un Indijas arhīvs. Pēcpusdienas svelmi pārlaižu Muriljo dārzos. Jupis rāvis to Gibraltāru – braukšu ar autobusu uz Lisabonu!

Braucot cauri Estremadūras kalnainajam pustuksnesim, temperatūra pakāpeniski krītas. Robežpilsētā Badahosā pārsēšanās – 26 grādi, tukšas ielas un patīkams vēsums. Četros naktī autobuss iejoņo Santjago Kalatravas projektētajā, spoži izgaismotajā Austrumu stacijā. Šoks – tikai 14 grādi!

Nolūkotais kempings atrodas Lisabonas rietumu daļā, kalnainā parkā. Tajā ir peldbaseins un citas ērtības. Kaimiņu teltī apmeties omulīgs pusmūža anglis. Meklē biļeti uz finālu. Viņam garšo “Kentucky Fried Chicken”.

Lisabona ir jauka. Izstaigāju centru – Portugālē daudzi cietokšņi apskatei pieejami bez maksas. Ar vilcienu aizbraucu līdz Eštorilai. Apēdu “dienas zupu”. Autobuss pa kalnu serpentīniem aizved līdz “Cabo da Roca” – Eiropas galējam rietumu punktam. Saņem, Gibraltār!

 +19 [+] [-]

, 2018-03-29 20:51, pirms 7 gadiem
Nevar īsti saprast par ko ir raksts, bet varbūt man vienkārši neaiziet

  +3 [+] [-]

, 2018-03-29 20:52, pirms 7 gadiem
WTF???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2018-03-29 21:15, pirms 7 gadiem
Dzīvot pagātnē nav veselīgi

  +4 [+] [-]

, 2018-03-29 21:22, pirms 7 gadiem
Idiotisms.

  +6 [+] [-]

, 2018-03-29 21:27, pirms 7 gadiem
kāpēc šo rakstu rakstija autors? kāds ir mērķis rakstam?

 +12 [+] [-]

, 2018-03-29 21:29, pirms 7 gadiem
verty rakstīja: Dzīvot pagātnē nav veselīgi
varbūt vienkārši aizmirsa šo rakstu publicēt EURO 2004 laikā

     [+] [-]

, 2018-03-29 21:46, pirms 7 gadiem
Māris joprojām formā

  +3 [+] [-]

, 2018-03-29 21:49, pirms 7 gadiem
Nevar saprast, smieties vai raudāt?

  +3 [+] [-]

, 2018-03-29 21:58, pirms 7 gadiem
Varbūt pietrūkst beigās viena teikuma-""turpinājums sekos""???
Tur tad radīsim izskaidrojumu?

  +3 [+] [-]

, 2018-03-29 22:03, pirms 7 gadiem
Kāpēc pie katra interesantāka raksta uzreiz sakomentē pajoļi, kas neko nesajēdz?

Kas tieši tik slikts šajā rakstā? Normāls pastāstiņš no euro 2004, kāpēc ne.
Pavisam stulbiem varu arī morāli priekšā pačukstēt - redz, cik ļoti viss ir mainījies! Iepriekšējās atmiņas par Gibraltāru - no ļoti pacilājoša skatupunkta. Kā futbola pretinieks tas vispār netika pat apsvērts. Kas to būtu domājis, ka nākamā saistība ar Gibraltāru būs, kad mūsu izlase viņiem zaudē futbolā...

Nu, bija tik grūti? Vienmēr jums jābāžās ar saviem debilajiem "WTF", paaudzieties vienreiz.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-29 22:03, pirms 7 gadiem
Var jau būt, ka uz EURO 2004 viņi iemācījās angliski, bet ātri aizmirsa, man tur izdevās satikt ļoooti maz angliski runājošos. Tas bija pat bija patīkami.

  -3 [+] [-]

, 2018-03-29 22:08, pirms 7 gadiem
kasagrande rakstīja: Var jau būt, ka uz EURO 2004 viņi iemācījās angliski, bet ātri aizmirsa, man tur izdevās satikt ļoooti maz angliski runājošos. Tas bija pat bija patīkami.
Kas tur patīkams?? Kas tu taisies katras vietas valodu mācīties uz kurieni kādreiz aizbrauc? Tas tikai normāli, ja ir kāda kopēja starptautiska valoda un sen jau tā ir iegājusies angļu valoda. Ja no tās ne bū ne bē, par diez kādu intelektu tas neliecina. Gluži tāpat, kā slavenajai maximas apsardzei

  +6 [+] [-]

, 2018-03-29 22:10, pirms 7 gadiem
AllBlacks rakstīja: Kāpēc pie katra interesantāka raksta uzreiz sakomentē pajoļi, kas neko nesajēdz?

Kas tieši tik slikts šajā rakstā? Normāls pastāstiņš no euro 2004, kāpēc ne.
Pavisam stulbiem varu arī morāli priekšā pačukstēt - redz, cik ļoti viss ir mainījies! Iepriekšējās atmiņas par Gibraltāru - no ļoti pacilājoša skatupunkta. Kā futbola pretinieks tas vispār netika pat apsvērts. Kas to būtu domājis, ka nākamā saistība ar Gibraltāru būs, kad mūsu izlase viņiem zaudē futbolā...

Nu, bija tik grūti? Vienmēr jums jābāžās ar saviem debilajiem "WTF", paaudzieties vienreiz.
Pajoli, visgudri. Visi aprakstīsim savus ceļojumus uz Gibraltāru un Portugāli? 50% Latvijas tur ir bijuši

  -4 [+] [-]

, 2018-03-29 22:18, pirms 7 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Pajoli, visgudri. Visi aprakstīsim savus ceļojumus uz Gibraltāru un Portugāli? 50% Latvijas tur ir bijuši
Jā jā, ko vēl izdomāsi. Kāds sakars ar parastu ceļojumu uz Gibraltāru, šeit ir tieši euro 2004 konteksts un tas, kā toreiz varējām uz Gibraltāru braukt, sajūtoties kā lielie (futbola kontekstā).

Parādīji savu stulbumu, ka nespēj saprast normālu domu rakstam, tagad lecās kaut ko pajols Tak sēdi mierīgs un pieņemies prātā.

  +4 [+] [-]

, 2018-03-29 22:22, pirms 7 gadiem
Sāku lasīt, un pēc pirmajiem pāris teikumiem ar zināmām bažām raudzījos, kurš tad ir autors.... Un manas aizdomas apstiprinājās - atkal Māris kaut ko pīpē.
P.S. Iepriekš izmantoja lielo basketbola skandālu ap LBS, lai samurgotu kaut ko par sieviešu problēmām Latvijas basketbolā.... fonā ieliekot Šnepa un Voina bildi.
Tagad, kamēr vēl nav norimusi neapmierinātība par zāģi Gibraltāram, sacep kaut kādu murgu par oranžo armiju (smalkām nezinu, tālāk nelasīju)
Tas zaļais laikam sālīts maita.

     [+] [-]

, 2018-03-29 22:38, pirms 7 gadiem
AllBlacks rakstīja: Jā jā, ko vēl izdomāsi. Kāds sakars ar parastu ceļojumu uz Gibraltāru, šeit ir tieši euro 2004 konteksts un tas, kā toreiz varējām uz Gibraltāru braukt, sajūtoties kā lielie (futbola kontekstā).

Parādīji savu stulbumu, ka nespēj saprast normālu domu rakstam, tagad lecās kaut ko pajols Tak sēdi mierīgs un pieņemies prātā.
Kad un kur Latvija ar Starhovpahariem ir braukusi kā lielie?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2018-03-29 22:56, pirms 7 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Pajoli, visgudri. Visi aprakstīsim savus ceļojumus uz Gibraltāru un Portugāli? 50% Latvijas tur ir bijuši
Nu jau gan, 50% Latvijas nav bijuši pat Lietuvā, kur nu vēl Portugālē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-03-29 22:59, pirms 7 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Pajoli, visgudri. Visi aprakstīsim savus ceļojumus uz Gibraltāru un Portugāli? 50% Latvijas tur ir bijuši
Nedi*s, 50% Latvijas nav bijusi Gibraltārā Un Portugālē.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-29 23:45, pirms 7 gadiem
biju 2004 pilnā apmērā

raksta jēgu nesapratu

  +2 [+] [-]

, 2018-03-30 01:46, pirms 7 gadiem
Nesapratu...
Virsraksta un raksta kopsakaru

  -1 [+] [-]

, 2018-03-30 02:56, pirms 7 gadiem
Nu te laikam atklājas mūsu komentētāju seklums! Lai autors mani palabo, ja neesmu pareizi sapratis, bet domāju ka viņš grib teikt sekojošo. Iekļūšana EURO 2004 ir viens no lielākajiem sporta notikumiem ko Latvija ir sasniegusi! Ja paskatāmies apkārt tad vēljoprojām no padomju savienības valstīm atskaitot Latviju, Ukrainu (bija uzņēmējvalsts) un lielo Krieviju neviena cita valsts nav tikusi finālturnīrā! Mūsu teikums kāpēc mēs nevaram kā Īslande ir nožēlojams, jo mēs tur esam bijuši pirms viņiem nu ja par Eiropu runājam. Un te laikam par to ēnu - bez vēstures nav nākotnes un mums jālepojas par sasniegumiem, un mēs atkal tur būsim! Bet teikums ka pakāšot Gibraltāram mēs esam kaka, iedomājamies ko bija jāpiedzīvo Turkiem kad tāda “vircas” Valsts kā Latvija viņus paņēma uz no aizmugures, lai tiktu uz finālturnīru. Padomājiet ko Itāļi saka, jo viņi pirmo reizi cik gados nav tikuši uz finālturnīru. EURO 2004 bija tik grandiozs sasniegums, ka tagad liekas ka mēs esam kautkada futbola lielvalsts kāda nekad neesam bijusi! Un te nu tā Gibraltāra ēna, kas liekas neattaisnojama pat man, bet mēs pārlieku sunījam tos kas to ir sasnieguši pretēji jebkādam saprātam un tos kas tur grib bet nu jau nesanāk nokļūt, jo esam pārlieku sadrumstaloti. Autor, es pareizi sapratu Tavu vēstījumu?

  +5 [+] [-]

, 2018-03-30 10:36, pirms 7 gadiem
Ja 99% lasītāju nesaprot šo murgojumu, un 1% mēģina izlikties ka viņi ir gudrāki par pārējiem un saprot šo Dziļo Domu, tad atvainojiet, bet šis tiešām ir trulākais murgojums SC vēsturē.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-30 11:04, pirms 7 gadiem
janis_berzins_629170 rakstīja: Nu te laikam atklājas mūsu komentētāju seklums! Lai autors mani palabo, ja neesmu pareizi sapratis, bet domāju ka viņš grib teikt sekojošo. Iekļūšana EURO 2004 ir viens no lielākajiem sporta notikumiem ko Latvija ir sasniegusi! Ja paskatāmies apkārt tad vēljoprojām no padomju savienības valstīm atskaitot Latviju, Ukrainu (bija uzņēmējvalsts) un lielo Krieviju neviena cita valsts nav tikusi finālturnīrā! Mūsu teikums kāpēc mēs nevaram kā Īslande ir nožēlojams, jo mēs tur esam bijuši pirms viņiem nu ja par Eiropu runājam. Un te laikam par to ēnu - bez vēstures nav nākotnes un mums jālepojas par sasniegumiem, un mēs atkal tur būsim! Bet teikums ka pakāšot Gibraltāram mēs esam kaka, iedomājamies ko bija jāpiedzīvo Turkiem kad tāda “vircas” Valsts kā Latvija viņus paņēma uz no aizmugures, lai tiktu uz finālturnīru. Padomājiet ko Itāļi saka, jo viņi pirmo reizi cik gados nav tikuši uz finālturnīru. EURO 2004 bija tik grandiozs sasniegums, ka tagad liekas ka mēs esam kautkada futbola lielvalsts kāda nekad neesam bijusi! Un te nu tā Gibraltāra ēna, kas liekas neattaisnojama pat man, bet mēs pārlieku sunījam tos kas to ir sasnieguši pretēji jebkādam saprātam un tos kas tur grib bet nu jau nesanāk nokļūt, jo esam pārlieku sadrumstaloti. Autor, es pareizi sapratu Tavu vēstījumu?
Sveiks, Jāni Bērziņ'. Māris Noviks ir bieži nesaprasts savas unikalitātes dēļ. Bet citādi ļoti labs raksts un Noviks ir retais kurš šeit sportacentrā atgādina žurnālistu. Man liekas, ja autors būtu kāds cits, nebūtu tādas reakcijas.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-30 11:11, pirms 7 gadiem
Cik nomierinoši foršs raksts, kas uzjundī tiešām labas atmiņas un hiperpozitīvas emocijas!!! Vēl tā pusstunda pēc spēles pret Vāciju, kad vācieši no tribīnēm ātri vien pazuda, bet mēs pusstundu dziedājām kā Dziesmu svētkos. Ja Gibraltāra stadiona tribīnēs būtu nevis 50, bet 1000 līdzjutēju ar Latvijas karogiem un dziesmām, arī futbolisti spēlētu pilnīgi savādāk un treneri neatļautos būt pusaizmiguši!

     [+] [-]

, 2018-03-30 11:36, pirms 7 gadiem
AllBlacks rakstīja: Kāpēc pie katra interesantāka raksta uzreiz sakomentē pajoļi, kas neko nesajēdz?

Kas tieši tik slikts šajā rakstā? Normāls pastāstiņš no euro 2004, kāpēc ne.
Pavisam stulbiem varu arī morāli priekšā pačukstēt - redz, cik ļoti viss ir mainījies! Iepriekšējās atmiņas par Gibraltāru - no ļoti pacilājoša skatupunkta. Kā futbola pretinieks tas vispār netika pat apsvērts. Kas to būtu domājis, ka nākamā saistība ar Gibraltāru būs, kad mūsu izlase viņiem zaudē futbolā...

Nu, bija tik grūti? Vienmēr jums jābāžās ar saviem debilajiem "WTF", paaudzieties vienreiz.
wtf jo šis raksts ir ielikts sporta portālā zem futbols, latvijas izlase, būtu kādā citā portālā iemaukts būtu viens no sviestainajiem gabaliem tur
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-03-30 15:59, pirms 7 gadiem
Grafomānija (no grieķu: γρᾰ́φω (gráfō) — 'rakstīt' un μανία (mania) — 'ārprāts, tieksme') ir slimīga, pastiprināta tieksme rakstīt.

Cilvēku, kuram ir grafomānija, sauc par grafomānu. Grafomānijai raksturīgs tas, ka rakstītais ir bez loģiska satura, liekvārdīgs, nederīgs, pārāk garš. Grafomāni bieži vien cenšas savus sacerējumus publicēt, uzskatot, ka tiem ir kāda zinātniska vai literāra vērtība.
https://lv.wikipedia.org/wiki/Grafo...