Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

LFF mājaslapa cieš kiberuzbrukumā

Rolands Eliņš

LFF mājaslapa cieš kiberuzbrukumā
Foto: LFF

Latvijas Futbola federācijas mājaslapa "LFF.lv" šobrīd nav pieejama. Kā sociālajos tīklos informē LFF, notiek kiberuzbrukums serverim, kas uztur mājaslapas darbību. Federācijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Renārs Krīgers mūsu portālam paskaidroja, ka kiberuzbrukumā Horvātijā bāzētajam serverim cietušas arī vairākas citas futbola federācijas un uzbrukums, visticamāk, nācis no Krievijas.

LFF mājaslapa darbības traucējumus pieredzēja jau vakar, kad tā sauktais "ransomware" kiberuzbrukums skāra Horvātijas serveri "db-informatica.eu". Šāda veida kiberuzbrukumos tiek bloķēta servera darbība - lai to atjaunotu, tiek pieprasīta izpirkuma maksa. Tikmēr serverī izvietotās mājaslapas nedarbojas.

Šoreiz šī izpirkuma maksa Horvātijas serverim ir noteikta nepilna viena miljona eiro apmērā. LFF Komunikācijas nodaļas vadītājs Renārs Krīgers uztur aktīvu komunikāciju ar LFF mājaslapas servera nodrošinātājiem un viņš mūsu portālam norādīja, ka šo izpirkuma maksu Horvātijā bāzētais serveris, protams, negrasās maksāt. Tā ir ierasta prakse, lai neiedrošinātu citus hakerus līdzīga veida uzbrukumiem.

"Mūsu izmantotais "db-informatica" serveris ir ļoti augsta līmeņa serveris, un tajā tiek uzturētas arī vairāku citu futbola federāciju mājaslapas. Minētais kiberuzbrukums ir vērsts tieši pret to un, visticamāk, nekādi nav saistīts ar futbolu," situāciju skaidroja Krīgers. "Mums sniegtā informācija liecina, ka par šo apjomīgo kiberuzbrukumu atbildīgi hakeri no Krievijas."

Lielāki un mazāki kiberuzbrukumi pasaulē sastopami katru dienu, taču minētais Horvātijas serveris apkalpo plašu klientu loku. Šobrīd traucēta arī Horvātijas un Melnkalnes Futbola federāciju darbība, kā arī Lietuvas futbola statistikas portāla "LietuvosFutbolas.lt" darbība.

Šobrīd tiek strādāts pie LFF mājaslapas darbības atjaunošanas. Krīgers mierināja, ka jebkurā gadījumā LFF ir pieejama mājaslapas rezerves kopija, attiecīgi arhīvs ar vēsturiskajiem datiem un plašo datubāzi par Latvijas futbolu ir drošībā. LFF mājaslapas atgriešanās darbībā tiek prognozēta 2-3 dienu laikā, un pie tā turpina strādāt drošības eksperti, tiesa, Krīgers norādīja, ka šī ir līdz šim nepieredzēta situācija un tas ir tikai provizoriskais termiņš.

Vasara ierasti ir laiks, kad aktīvi norisinās dažāda veida futbola sacensības, un LFF Komunikāciju daļas vadītājs pauda nožēlu, cik ļoti kiberuzbrukums ietekmē informācijas apriti par bērnu un jauniešu turnīriem: "Kā mums iepriekš rādīja mājaslapas statistika, starp apmeklētākajām sadaļām bija tieši par bērnu un jauniešu turnīriem, tur pieejamajiem kalendāriem un informācijai par spēlēm. Šobrīd meklējam risinājumus, kā dalīties ar šo informāciju, kas turklāt ir visai apjomīga - galu galā, LFF mājaslapa bija visnotaļ "smaga" informācijas apjoma ziņā."

Jāpiemin, ka šodien tiek ziņots arī par plašiem kiberuzbrukumiem Lietuvā, kas tiek saistīti ar šonedēļ plānoto NATO līderu samitu Viļņā. Arī šiem kiberuzbrukumiem kā izcelsmes valsts noteikta Krievija. To, vai pastāv kāda saistība starp NATO līderu Viļņas samitu un kiberuzbrukumu, kura rezultātā cietušas Latvijas un Lietuvas futbola vietnes, Krīgers gan nevarēja komentēt: "Šāda loģikas ķēdīte arī mums ienāca prātā un tika apspriesta, jā. Taču nekādi fakti, kas to apstiprinātu, nav sniegti. Jāņem vērā, ka šim "ransomware" uzbrukumam gatavošanās noteikti nebija pāris dienu garumā, tas, visticamāk, bija ilgi plānots uzbrukums. Taču tiek strādāts, lai pēc iespējas drīzāk LFF mājaslapa atkal varētu funkcionēt. Sliktākajā gadījumā būs pazuduši daži foto un pievienotie faili, bet visam citam jābūt kārtībā."

     [+] [-]

, 2023-07-10 16:36, pirms 10 mēnešiem
Digitālā identitāte (līdzīgi kā pase pasaulē, tikai internetā, bez kuras to lietot nevarēs) būs piedāvātais risinājums agri vai vēlu, Mark my words ';

     [+] [-]

, 2023-07-10 17:14, pirms 10 mēnešiem
Ak nē, ko mēs tagad darīsim? Tikai ne LFF mājaslapu, kāds zaudējums Latvijai

  -1 [+] [-]

, 2023-07-10 17:15, pirms 10 mēnešiem
Ko nu!?

  -2 [+] [-]

, 2023-07-10 17:26, pirms 10 mēnešiem
Tiešām cilvēki ejat galvu ārstēt.

  -4 [+] [-]

, 2023-07-10 17:58, pirms 10 mēnešiem
Ar 138 vietu Pasaulē ,Latvijā nav futbols un kam tāda futbola federācija vispār vajadzīga???

  -3 [+] [-]

, 2023-07-10 18:33, pirms 10 mēnešiem
Izklausās, ka vienīgie hakeri dzīvo Krievijā.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-10 18:37, pirms 10 mēnešiem
Ja aj, aj, nabadzinji puikas, BIM BIM bim

  +3 [+] [-]

, 2023-07-10 19:51, pirms 10 mēnešiem
hokejists77 rakstīja: Ar 138 vietu Pasaulē ,Latvijā nav futbols un kam tāda futbola federācija vispār vajadzīga???
Futbolu spelē visā pasaulē , bet ledus hokeju kadās 30 valstīs daudz maz .

  -1 [+] [-]

, 2023-07-10 19:59, pirms 10 mēnešiem
Vektors tagad naktī nevarēs mierīgi gulēt 🤣😂

  +4 [+] [-]

, 2023-07-10 20:14, pirms 10 mēnešiem
Te daži trimpliņi mīļ "gudri "pļurkstēt,jo tā laikam ir viņu vienīgā nodarbošanās šeit.Tas ne kas,ka nav pieejama informācija bērnu turnīriem,zemākām Latvijas futbola līgām.Man šiem aunpierēm jautājums,ko tad jūs lienāt šajā futbola sadaļā? Lai izpaustos un parādītu savu stulbumu.
Slēpts komentārs: damokla_zobens_22

  -1 [+] [-]

, 2023-07-10 20:37, pirms 10 mēnešiem
Ja hakeri zinātu, ka LFF vada vatņiku ieliktenis, neuzbruktu.

     [+] [-]

, 2023-07-10 20:51, pirms 10 mēnešiem
Tagad vajag uzrīkot kādu konkursiņu, labs iemesls dažus ļimakus iešņaukt nāsis

  +3 [+] [-]

, 2023-07-10 22:39, pirms 10 mēnešiem
Sākotnējais mērķis droši ven bija Lietuvas FF, LFF paķēra līdzi tādēļ, ka atradās uz tā paša servera. Lietuvā vispār uzbrukts daudzu iestāžu lapām, uzlauzta viena reģionālā radio mājaslapa un izvietota anti-NATO un anti-Ukrainas propagada. Ko gan citu var no Putina bandīteļiem gaidīt?

  +2 [+] [-]

, 2023-07-11 09:57, pirms 10 mēnešiem
Es arī šaubos, ka tie ir krievijas hakeri. Viņi zina, ka politikai un sportam nav nekā kopīga, tādēļ nav jālauž sporta federāciju mājaslapas

  +1 [+] [-]

, 2023-07-11 10:12, pirms 10 mēnešiem
Bzh rakstīja: Es arī šaubos, ka tie ir krievijas hakeri. Viņi zina, ka politikai un sportam nav nekā kopīga, tādēļ nav jālauž sporta federāciju mājaslapas
Uzbrukts jau tika serverim. Noteikti, ka tur tika uzturētas ne tikai futbola federāciju mājas lapas.

     [+] [-]

, 2023-07-11 14:12, pirms 10 mēnešiem
nu jā, žēl gan par bērnu turnīru informācijas trūkumu tagad
bet ja par lielajām izlasēm - kā mums rāda hokeja federācija, to mājaslapu var arī neuzturēt un dzīvot, cepuri kuldams

     [+] [-]

, 2023-07-11 14:13, pirms 10 mēnešiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Viennozīmīgi Krievijas hakeru darbs. Domāju, ka Putins ar portāla LietuvosFutbolas.lt bloķēšanu sūta nepārprotamu vēstījumu NATO.
во всем виновата америка!!!!!!!!!
nevajag jau tā tīši ieciklēties uz "nesvarīgāko" mājaslapu no pārējā bara