Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aiziet futbola leģenda – miris Djēgo Maradona

Rolands Eliņš

Mūžībā aiziet futbola leģenda – miris Djēgo Maradona
Djēgo Maradona. Foto: EPA/Scanpix

Šodien Argentīnā 60 gadu vecumā mūžībā aizgājis Djēgo Maradona, leģendārais futbolists, kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku spožākajiem un izcilākajiem šī sporta veida pārstāvjiem. Maradona bija viens no futbola simboliem, un FIFA bija atzinusi viņu par 20. gadsimta labāko futbolistu. Par viņa nāvi vēsta Argentīnas mediji, un informāciju apstiprinājusi arī Argentīnas Futbola federācija, izsakot savas sāpes par Maradonas nāvi.

Djēgo Maradona ar veselības problēmām cīnījās jau iepriekš, un šī mēneša sākumā viņam tika veikta smadzeņu operācija, kuras norise gan tika vērtēta kā izdevusies un tika cerēts uz slavenā argentīnieša atveseļošanos. Taču reizē arī viņa ārsti norādīja, ka Maradonam ir arī mentālās veselības problēmas, kā arī viņam jācīnās ar alkohola atkarību. Šodien Argentīnas mediji vēstīja, ka Maradona miris, piedzīvot sirdstrieku.

Maradonas aiziešanu mūžībā medijiem apstiprināja viņa ilggadējais aģents Matiass Morla un Argentīnas Futbola federācija. "Mēs izsakām savas dziļākās sāpes par mūsu leģendas nāvi. Djēgo Armando Maradona, tu vienmēr būsi mūsu sirdīs!" vēstīts federācijas paziņojumā.

Maradona savā futbolista karjerā spēlēja tādos klubos kā "Boca Juniors", "Sevilla" un "Argentinos Juniors", taču visplašāko atpazīstamību guva, pārstāvot Spānijas "Barcelona" un Itālijas "Napoli". Viņa desmitais numurs "Napoli" klubā ir iemūžīnāts. Savā klubu karjerā Maradona divreiz kļuva par Itālijas čempionu un vienreiz par Argentīnas čempionu, kā arī ieguva neskaitāmus individuālos apbalvojumus.

Argentīnas izlasē Maradona piedalījās 91 spēlē un guva 34 vārtus. Viņš pārstāvēja izlasi četros Pasaules kausa finālturnīros un aizveda Argentīnu līdz triumfam 1986. gadā, kā arī līdz finālmačam četrus gadus vēlāk.

Pēc futbolista karjeras beigām Maradona tika apbalvots ar īpašu FIFA atzinību, kad viņš 2000. gadā tika atzīts par 20. gadsimta labāko futbolistu. Maradonam arī pieder tā sauktie "gadsimta vārti" – 1986. gada PK mačā pret Angliju viņš vienatnē ar bumbu šķērsoja pusi laukuma, ar individuālo meistarību apspēlēja pusi Anglijas izlases un raidīja bumbu vārtos pēc vārtsarga nomānīšanas. Tieši šajā spēlē Maradona guva vēl vienus leģendārus vārtus, tiesa, futbola folklorā palikušus cita iemesla dēļ. Augumā nelielais Maradona iesaistījās gaisa divcīņā ar vārtsargu un ar piepaceltu roku nogādāja bumbu vārtos. Vēlāk Maradona to nosauca par "Dieva roku", un tieši ar šādu nosaukumu šis vārtu guvums joprojām atpazīstams.

Maradona pēc futbolista karjeras beigām strādāja kā treneris, Viņš vadījis Argentīnas futbola izlasi, strādājis dažādus valstu futbola klubos, ne vienmēr gūstot lielus panākumus, bet vienmēr piesaistot milzīgu interesi par sevi. Šosezon Maradona bija Argentīnas līgas kluba "Gimnasia y Esgrima" galvenais treneris.

Maradona bija unikāla un skandaloza personība, kurai jau karjeras laikā radās problēmas ar apreibinošo vielu un narkotiku lietošanu. Maradona tagad aizgājis mūžībā 60 gadu vecumā, atstājot neizdzēšamas pēdas pasaules futbolā un sportā kopumā.