Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Skandāls: Ekvadorai spēlējis citā valstī dzimis futbolists ar viltotiem dokumentiem?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Skandāls: Ekvadorai spēlējis citā valstī dzimis futbolists ar viltotiem dokumentiem?
Bairons Kastijo. Foto: AFP/Scanpix

Čīles Futbola federācija vērsusies FIFA Disciplinārajā komitejā, jo pēc izmeklēšanas un iegūtajiem dokumentiem secinājusi, ka Pasaules kausa ceļazīmi izcīnījusī Ekvadora izmantojusi futbolistu, kuram ir viltoti dzimšanas dokumenti un kurš patiesībā nāk no Kolumbijas.

Dienvidamerikas kvalifikācijas zonā Pasaules kausa ceļazīmes izcīnīja Brazīlijas, Argentīnas, Urugvajas un Ekvadoras izlases, bet Peru nodrošināja dalību starpkontinentālajās pārspēlēs. Vienu punktu aiz borta palika Kolumbija, kam sekoja Čīle. Taču gadījumā, ja čīliešu iesniegtie pierādījumi izrādīsies patiesi un Ekvadora tiks sodīta ar zaudējumiem, Čīle iegūs Pasaules kausa ceļazīmi.

Iesniegtajos dokumentos tiek apgalvots, ka Ekvadoras izlases labās malas aizsargs Bairons Kastijo patiesībā dzimis Kolumbijā, turklāt viņa dokumentos norādīts arī nepareizs dzimšanas datums un patiesībā Kastijo ir par trīs gadiem vecāks. Viņš laukumā devās astoņos no 18 mačiem, un FIFA noteikumi paredz, ka Ekvadora var tikt sodīta ar zaudējumiem visās spēlēs.

Ja piepildītos šāds scenārijs, tad Ekvadora paliktu bez Pasaules kausa ceļazīmes, bet to iegūtu tieši Čīle, jo tā saņemtu papildus punktus – savā laukumā piedzīvotais 0:2 zaudējums pret Ekvadoru pārvērstos par trīs punktiem, tāpat kā 0:0 neizšķirts izbraukumā.

"Tas, kādu informāciju mēs ieguvām – gan kvalitātes, gan kvantitātes ziņā –, bija pārsteigums pat mums pašiem. Kā gan mēs varējām nerīkoties, ja mūsu rokās ir šādi pierādījumi," pauda Čīles federācijas jurists Eduardo Karlezo. Dokumentos redzams, ka trīs gadus iepriekš Kolumbijā piedzimis bērns ar līdzīgu vārdu Kastijo, kura vecāku vārdi ir identiski Kastijo vecāku vārdiem.

Interesanti, ka šaubas par Kastijo dokumentiem bijušas arī pašā Ekvadorā, kas ilgi nav izsaukusi futbolistu uz izlasi, baidoties par sankcijām. "Gribam rīkoties droši. Viņš ir labs spēlētājs. Ja lēmums būtu manās rokās, es viņu neliktu izlases sastāvā. Tas nav riska vērts. Neriskētu ar visu, ko esam ieguldījuši," pirms gada teica Ekvadoras Futbola federācijas viceprezidents Karloss Manzurs.

Pēc neilga laika Ekvadoras tiesa deva Kastijo nepieciešamos dokumentus, un viņa ceļš uz izlasi bija vaļā. Tagad Čīles veiktajā izmeklēšanā atklājies, ka Ekvadoras nacionālajā reģistrā atrodamajos iekšējos dokumentos nav Kastijo dzimšanas sertifikāta un ka šobrīd futbolista rīcībā esošais dokuments ir aizdomīgs, iespējams, viltots.

2018. gadā Čīle tika pie tehniskās uzvaras, kad atklājās, ka Bolīvija laidusi laukumā futbolistu, kurš nedrīkstēja pārstāvēt izlasi. Arī citos sporta veidos bijuši šāda veida precedenti. Pirms mēneša Spānijai tika atņemta ceļazīme uz Pasaules kausu regbijā, jo tā palika bez punktiem divās spēlēs, kurās komandu pārstāvēja neatļauts regbists.

Izmantotie resursi:
https://www.anfp.cl/noticia/37301/c...
https://www.nytimes.com/2022/05/05/...

  -1 [+] [-]

, 2022-05-05 21:29, pirms 2 gadiem
Tak iedeva viņam pilsonību un viss, pilna pasaule ar naturalizetiem, tie Ekvadora, Kolumbija - visi melnīgsnēji un spaniski runā.

     [+] [-]

, 2022-05-06 20:32, pirms 2 gadiem
Naturalizēt ir viens, viltot dokumentus ir pavisam kas cits.