Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Horvātija praktiski finālturnīrā, Bosnijā un Hercegovinā pa nullēm

Agris Suveizda

Horvātija praktiski finālturnīrā, Bosnijā un Hercegovinā pa nullēm
Horvātija svin vārtu guvumu
Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītas pirmās 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra play-off kārtas spēles. Platu soli pretī finālturnīram spēra Horvātijas valstsvienība, kas izbraukumā ar 3:0 sagrāva Turcijas futbolistus. Tuvu finālturnīram ir arī Čehijas izlase, kas savā laukumā ar 2:0 pieveica Melnkalni. Savukārt Bosnijas un Hercegovinas un Portugāles duelis Zenicā noslēdzās bez gūtiem vārtiem – 0:0.

Bosniešu un portugāļu duelī bezvārtu neizšķirts

Gan Bosnijai un Hercegovinai, gan Portugālei bija vairāki zaudējumi sastāvā. Mājiniekiem diskvalifikācijas dēļ nevarēja palīdzēt aizsargi Saša Papacs un Boriss Pandža, savukārt viesiem aizsardzībā nebija Rikardu Karvalju un Žozē Bozingvas, pie kuru prombūtnes Portugāle gan jau ir pieradusi. Tāpat savainojuma dēļ nespēlēja bosniešu pussargs Memurs Mudža, bet portugāļiem ļoti būtisks iztrūkums bija Dani personā.

Portugāle jau ar pirmajām minūtēm ieguva iniciatīvu, savukārt mājinieki vairāk spēlēja no aizsardzības, uzbrukumā pārsvarā meklējot savu lielāko zvaigzni Edinu Džeko. Pirms spēles pamatīgi tika kritizēta laukuma kvalitāte, un, iespējams, tieši tas bija viens no iemesliem, kādēļ abas komandas pieļāva tik daudz nepiespiesta brāķa piespēlēs un bumbas apstrādē. Kamēr bosniešiem pirmajā puslaikā uzbrukumā tā arī nekas neizdevās, portugāļi izveidoja vairākus pusmomentus – no distances sita Rauls Meirelešs, divi neveiksmīgi mēģinājumi Eldera Poštigas kontā, bet labākā iespēja bija Krištianu Ronaldu (sitiens tika bloķēts).

Arī pēc pārtraukuma portugāļu uzbrukumi bija asāki un bīstamāki. 51.minūtē pēc skaistas Nani piespēles lieliskā pozīcijā nokļuva Ronaldu, taču viņam sitiens norāvās un bumba lidoja garām vārtiem. Pēc septiņām minūtēm pēc standartsituācijas bumba soda laukumā nonāca pie Poštigas, taču arī viņam sitiens no tuvas distances nesanāca – apaļais priekšmets lidoja gar vārtu stabu. Otrā puslaika otrajā daļā mājinieki veica ofensīvu, un divas lieliskas izdevības bija nesen uz maiņu iznākušajam Vedadam Ibiševičam.

Vispirms 73.minūtē "Hoffenheim" uzbrucēju pievīla pirmais pieskāriens, savukārt 81.minūtē Ibiševičs pēc pozicionālas Portugāles aizsardzības kļūdas nonāca praktiski viens pret vienu ar vārtsargu, taču sita nedaudz pāri mērķim. Bosniešu spiediens pamazām noplaka, un kompensācijas laikā mājinieku kapteinis Emirs Spahičs teju ieraidīja bumbu savos vārtos. Zenicā vārti tā arī netika gūti, un lielākā intriga tika atstāta atbildes mačam.

Horvātija un Čehija sper platu soli pretī finālturnīram

Gūsam Hidinkam nācās iztikt bez Kolina Kazima-Ričardsa un viena no izlases līderiem Nuri Šahina, savukārt Slavena Biliča vienībā savainojumu dēļ nebija aizsargu Dejana Lovrena un Ivana Striniča, pussarga Niko Krančara un uzbrucēja Mladena Petriča. Pēc izlozes Biličs vairākkārt runāja par sen gaidīto atriebi par zaudējumu iepriekšējā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, un turkiem šāvakara cīņa patiesi izvērtās par ļaunu murgu. Nepatikšanas sākās jau otrajā minūtē. Horvāti ātri izspēlēja soda sitienu, Vedrans Čorluka apspēlēja pretinieku un bumba tālāk vārtu priekšā nonāca pie Ivicas Oliča, kuram atlika trāpīt tukšos vārtos – 1:0!

Turki dominēja bumbas kontrolē, tomēr neizmantoja vairākas izdevības un nespēja šo pārsvaru pārvērst vārtu guvumā. Turklāt pašu aizsardzība joprojām spēlēja nestabili, un horvāti vienā no saviem retajiem uzbrukumiem 32.minūtē dubultoja pārsvaru. Lukas Modriča sitiens gan tika bloķēts, taču bumba palika pie viesiem, un Mario Mandžukičs bija precīzs pēc Darijo Srnas centrējuma (2:0). Puslaika izskaņā turki gandrīz ielaida trešos vārtus, tomēr neilgi pēc pārtraukuma rezultāts tomēr kļuva 3:0 – atkal asistenta lomā bija Srna, bet šoreiz ar galvu sita Čorluka.

Tikmēr arī Čehija spēra nopietnu soli pretī Polijai un Ukrainai, ar 2:0 mājās tomēr salaužot mazās Melnkalnes pretestību. Pirms spēles daudz tika runāts par iespējamo Petra Čeha nespēlēšanu – Londonas "Chelsea" vārtsargs iepriekšējā mačā salauza degunu, tomēr varēja laukumā doties ar speciālu aizsargmasku. Favorītu lomā esošie čehi daudz uzbruka pa abiem flangiem un tika pie bīstamām standartsituācijām, taču neprata tās izmantot. Tikmēr pirmā puslaika vidū labu izdevību neizmantoja melnkalniešu uzbrucējs Mirko Vučiničs, bet pēcāk ar to pašu atbildēja Petrs Jirāčeks.

Otrā puslaika pašā sākumā Čeham nācās iesaistīties spēlē pēc Simona Vukčeviča raidījuma, tomēr 63.minūtē rezultāts beidzot tika atklāts. Neilgi pirms tam atkal iespēju neizmantoja Jirāčeks, bet pēc teicamā Vāclava Pilarža sitiena viesu vārtsargs Mladens Božovičs bija bezspēcīgs – 1:0 čehu labā. Spēle kļuva atklātāka, un uz melnkalniešu vārtiem pat divreiz varēja tikt nozīmēts 11m soda sitiens. Viesi izspruka cauri sveikā, tomēr kompensācijas laikā viesu aizsargi zaudēja koncentrēšanos un Tomāšs Sivoks pēc Tomāša Rosicka izpildītā soda sitiena dubultoja pārsvaru (2:0).

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Bosn. un Herc. – Portugāle0:0
Turcija - Horvātija0:3 (0:2)Oličs 2' Mandžukičs 32' Čorluka 51'
Čehija - Melnkalne2:0 (0:0)Pilaržs 63' Sivoks 90'+2

  -3 [+] [-]

, 2011-11-11 23:07, pirms 13 gadiem
Portugale majas nokartos uzvaru,tur nevar but shaubu!

  +1 [+] [-]

, 2011-11-11 23:08, pirms 13 gadiem
es jutu lidz turkiem ,jau kuro reizi netiks ec ,malaci horvati un apsveicu ar finalu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-11-11 23:32, pirms 13 gadiem
masalskis123 rakstīja: Portugāļi tālāk cerams līdz ar to netiks. Tas būtu labi.
Horvāti visticamāk Fināltrnīrā
Horvāti visticamāk finālturnīrā? Kur var kautko tik jēlu uzrakstīt?

  -1 [+] [-]

, 2011-11-11 23:33, pirms 13 gadiem
Gūsam jāsāk apdomāt Dagestānas piedāvājums. Pensijas vecums ir klāt.

  +4 [+] [-]

, 2011-11-11 23:34, pirms 13 gadiem
agronoms rakstīja: Horvāti visticamāk finālturnīrā? Kur var kautko tik jēlu uzrakstīt?
tas tak ir masalskis123
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-11-11 23:39, pirms 13 gadiem
Malači hrvatska par lielām lietām Polijā un Ukrainā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-11-12 08:36, pirms 13 gadiem
agronoms rakstīja: Horvāti visticamāk finālturnīrā? Kur var kautko tik jēlu uzrakstīt?
Tu vari garantēt dalību? Tad jau sanāk ka uz otro spēli var nebraukt?

     [+] [-]

, 2011-11-12 10:33, pirms 13 gadiem
balderuska rakstīja: es jutu lidz turkiem ,jau kuro reizi netiks ec ,malaci horvati un apsveicu ar finalu
Ko nozīmē jau kuro reizi netiks? Iepriekšējā EČ turki bija pusfinālā. Šajā kvalifikācijas ciklā viņi bija galīgi švaki. Brīnums, ka otro vietu grupā dabūja, knapi apdzenot Beļģiju.

  +1 [+] [-]

, 2011-11-12 11:30, pirms 13 gadiem
Kaut neesmu Portugāles fans, cerams, ka Portugālē iztiks bez pārsteigumiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-11-12 16:15, pirms 13 gadiem
Bosniešiem labas iespējas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja