Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

U20 PK: Vācijas un Nigērijas izlases tiksies jau astotdaļfinālā

U20 PK: Vācijas un Nigērijas izlases tiksies jau astotdaļfinālā
Turnīra rezultatīvākais uzbrucējs Viktors Kovaļenko (Ukraina)
Foto: AFP/Scanpix

Pasaules kausā futbolā U20 vecuma grupā ir izspēlēts grupu turnīrs un 10. jūnijā tiks aizvadītas pirmās izslēgšanas spēles. Astotdaļfināla centrālās spēles būs Brazīlija - Urugvaja un Vācija – Nigērija, kas norisināsies ceturtdien 11. jūnijā.

Noslēdzoties apakšgrupu turnīram, Pasaules kausā U20 vecuma grupā turnīrs ir beidzies astoņām no 24 izlasēm. Starp šīm astoņām izlasēm ir redzamas arī Argentīna un Meksika, kuras var lepoties ar senām futbola tradīcijām. Apakšgrupās cīņa bija ļoti sīva, par ko liecina fakts, ka ārpus top 16 palika jau divas pieminētās futbola lielvalstis. Seškārtējā turnīra čempione Argentīna bija atvedusi ļoti spēcīgu sastāvu, un tīkoja iegūt septīto titulu. Divi neizšķirti un viens zaudējums nebija pietiekami, lai pārvarētu grupu turnīra barjeru, un turnīra lielākajiem favorītiem čempionāts ir beidzies. Bija komandas, kurām paveicās vairāk, citām mazāk, taču ar to bija jārēķinās šādā turnīrā, katrai komandai ir dotas trīs spēles, kurās tām ir jāparāda labākais sniegums, lai turnīrs tām nebeigtos priekšlaicīgi. Grupu turnīrā pavisam tika gūti 244 vārti 36 spēlēs, kas ir teju septiņi vārti katrā spēlē.

Komandas, kurām turnīrs ir beidzies

KomandaPVārtiV grupāReģions
Hondurasa35:113.CONCACAF
Fidži34:114.Okeānija
Meksika32:54.CONCACAF
Argentīna24:53.Dienvidamerika
Panama13:54.CONCACAF
Katara01:74.Āzija
Ziemeļkoreja01:124.Āzija
Mjanma02:134.Āzija

CONCACAF - Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību jūras futbola asociācija.

Astotdaļfinālam ir kvalificējušās visas sešas Eiropas komandas, visas četras Āfrikas komandas, trīs no četrām Dienvidamerikas komandas un pa vienai no Okeānijas, Āzijas un CONCACAF. Āziju pārstāvošās komandas šajā turnīrā nospēlēja vāji, jo trīs Āzijas reģiona komandas, kuras nekvalificējās izslēgšanas spēlēm palika pēdējās savās grupās neizcīnot pat punktu, pa trijām kopā ņemot vidēji spēlē ielaida 3,5 vārtus un iesita vien 0,4. Uzbekistāna no Āzijas reģiona uzrādīja labāko rezultātu un spēja pārvarēt grupu turnīru, bet tā iekļuva izslēgšanas spēlēs izcīnot tikai vienu uzvaru un tikpat labi tās vietu varēja ieņemt debitante Fidži vai Hondurasa.

Pie turnīra favorītēm tiek pieskaitītas Brazīlija, Vācija, Nigērija un Portugāle. Interesanti ir tas, ka šīs komandas ir tuvu viena otrai izslēgšanas spēļu zaros. Ja Brazīlija un Portugāle uzvarēs savus pretiniekus astotdaļfinālā, tad tām būs jāmēro spēki jau nākamajā kārtā (ceturtdaļfinālā). Astotdaļfināla visintriģējošākā spēle solās norisināties starp Vācijas un Nigērijas izlasēm. Lai arī Vācija ir guvusi par vienu uzvaru vairāk un izskatās iespaidīgāk, arī Āfrikas čempionu sastāvā ir ļoti talantīgi futbolisti.

Par turnīra ‘’melnajiem zirdziņiem’’ var uzskatīt Ganas un Ukrainas izlases, kuras nedaudz negaidīti uzvarēja savās grupās. Kamēr Ganas izlasei līdzvērtīgu pienesumu spēles veidošanā sniedz visa komanda, tikmēr Ukrainas komandai ļoti izšķirošs faktors ir līderu spēle. Interesants fakts ir, ka Ukraina ir vienīgā komanda, kura vēl nav ielaidusi vārtus, kā arī tas, ka ukraiņu uzbrucējs Viktors Kovaļenko ir rezultatīvākais turnīra spēlētājs!

Lai Kovaļenko kļūtu par visu laiku labāko vārtu guvēju šajā turnīrā, viņam ir jāspēj pārspēt pretinieku vārtsargu vēl sešas reizes, jo 2001.gadā rekordu uzstādīja Havjers Saviola, kurš guva 11 vārtus. 2005. gadā par turnīra labāko vārtu guvēju Lionels Mesi, kurš turnīrā guva sešus vārtus, bet vēl pēc diviem gadiem par labāko kļuva Mesi tautietis Serhio Aguero (seši vārti).

Astotdaļfināla pāri

PārisKomandaDatums un laiks
1ABrazīlija - Urugvaja11. jūnijs 10:30
2APortugāle - Jaunzēlande11. jūnijs 10:30
3AAustrija - Uzbekistāna11. jūnijs 7:00
4AUkraina - Senegāla10. jūnijs 10:30
1BASV – Kolumbija10. jūnijs 10:30
2BSerbija – Ungārija10. jūnijs 7:00
3BGana – Mali10. jūnijs 7:00
4BVācija – Nigērija11. jūnijs 10:30

Tabulā norādīts spēles sākums pēc Latvijas laika.

Ceturtdaļfinālā savā starp tiksies 1A un 2A pāru uzvarētāji, 3A un 4A pāru uzvarētāji, tāpat arī 1B un 2B pāru uzvarētāji, 3B un 4B pāru uzvarētāji

Labākie vārtu guvēji, pēc grupu turnīra

VVārdsVārtiIzlaseKlubs
1.Viktors Kovaļenko5UkrainaFC Shakhtar Donetsk (Ukraina)
2.Marks Stendera4VācijaEintracht Frankfurt (Vācija)
3.Andrē Silva4PortugāleFC Porto B (Portugāle)
4.Bence Mervo4UngārijaGyőri ETO FC (Ungārija)
5.Hanu Muhtars4VācijaBenfica (Portugāle)

Labākie piespēlētāji pēc grupu turnīra

VVārdsPiespēlesIzlaseKlubs
1.Nuno Santos3PortugāleBenfica B (Portugāle)
2.Artjoms Biesiedins2UkrainaDynamo Kyiv (Ukraina)
3.Zolts Kalmārs2UngārijaRB Leipzig (Vācija)
4.Noa Billingslijs2JaunzēlandeWanderers SC (Jaunzēlande)
5.Andreass Pereira2BrazīlijaManchester United (Anglija)

Iepriekšējā čempione Francija nespēja kvalificēties finālturnīram, tādēļ aizstāvēt titulu viņiem nebūs iespējams. Francija ir viena no septiņām komandām, kas būdama čempione nav kvalificējusies finālturnīram.

Čempionu komandas, kuras neiekļūst nākamajā finālturnīrā

Komandagads
Vācija1983.
Dienvidslāvija1989.
Spānija2001.
Argentīna2009.
Gana2011.
Brazīlija2013.
Francija2015.

Resursi:
FIFA U-20 World Cup records - Wikipedia, the...
2015 FIFA U-20 World Cup - Wikipedia, the free...
FIFA U-20 World Cup New Zealand 2015 - Matches...