Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Nesanāca ar beļģiem, mēģinās ar portugāļiem – Portugāli vadīs Martiness

Agris Suveizda

Nesanāca ar beļģiem, mēģinās ar portugāļiem – Portugāli vadīs Martiness
Roberto Martiness. Foto: AP/Scanpix

Portugāles Futbola federācija par vīriešu izlases galveno treneri iecēlusi katalāņu speciālistu Roberto Martinesu, kurš iepriekšējos sešarpus gadus vadīja Beļģijas valstsvienību.

Ar Beļģijas izlasi Martiness izcīnīja trešo vietu 2018. gada Pasaules kausā un "Euro 2020" izstājās ceturtdaļfinālā, abos finālturnīros zaudējot topošajām čempionēm Francijai (0:1) un Itālijai (1:2), bet 2022. gada Pasaules kausā Katarā neizkļuva pat no grupas, vispirms ar sliktu sniegumu uzvarot Kanādu (1:0), pēc tam ar 0:2 zaudējot Marokai un izšķirošajā spēlē neizmantojot lērumu iespēju pret Horvātiju (0:0). Martiness jau pēc spēles paziņoja, ka līgumu nepagarinās.

Kaut arī viņa posms ar Beļģijas talantīgo paaudzi vērtējams kā negatīvs, viņam jau pavisam drīz uzticēta Portugāles jaunās paaudzes vadīšana. Vienošanās noslēgta līdz 2026. gada Pasaules kausam, kas notiks Kanādā, ASV un Meksikā. Portugāle Katarā izstājās ceturtdaļfinālā, zaudējot Marokai (0:1). Martiness pirmajā preses konferencē piebilda, ka Fernandu Santuša nosēdinātajam Krištianu Ronaldu durvis uz izlasi neaizver: "Viņš šo 19 gadu dēļ ir pelnījis būt daļa no izlases. Drīzumā runāsim ar viņu par nākotni."

Martiness lielu daļu spēlētāja un trenera karjeras pavadījis Anglijā. Trenēt viņš sāka trešās divīzijas klubu "Swansea", ar kuru vispirms ieņēma septīto vietu, tad pirmajā pilnajā sezonā triumfēja līgā un pirmajā sezonā otrajā spēcīgākajā divīzijā ieņēma astoto vietu. Pēc tam viņš pievienojās Premjerlīgas klubam "Wigan Athletic", ar kuru ieguva 16., 16., 15. un beigās arī 18. vietu. FA kausu ieguvušais klubs no Premjerlīgas izkrita, bet ne Martiness, kurš pārgāja uz "Everton" un pirmajā sezonā izcīnīja piekto vietu. Nākamajās gan sekoja 11. un 11. vieta un atlaišana. Nepilnus trīs mēnešus pēc atlaišanas Martiness gan parakstīja līgumu ar Beļģiju.

Izmantotie resursi:
https://www.fpf.pt/pt/News/Todas-as...