Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

PK U-20: Venecuēla izglābjas pēdējās minūtēs un finālā spēlēs pret Angliju

Reinis Alksnājs
Reinis Alksnājs

PK U-20: Venecuēla izglābjas pēdējās minūtēs un finālā spēlēs pret Angliju
Venecuēla gavilē pēc sensacionālās tikšanas finālā
Foto:AP/Scanpix

Aizritējušas abas Pasaules U-20 čempionāta pusfināla spēles. Sensacionāli finālā iekļuvusi Venecuēla, kas bija iedzinējos līdz pat otrā puslaika kompensācijas minūtēm. Savukārt tās pretiniece būs Anglijas jauniešu izlase, kas pārliecinoši otrajā puslaikā tika galā ar Itāliju (3:1). Šī ir pirmā reize kopš 1983. gada (tas bija tikai trešais U-20 turnīrs), kad abas komandas spēlēs savā pirmajā finālā.

Venecuēla izlīdzina kompensācijas laikā un 11 metru soda sitienu sērijā uzveic Urugvaju (1:1 - 4:3 11m)

Venecuēlas iekļūšana finālturnīrā jau bija pārsteigums, ņemot vērā, ka reģionālā čempionāta (kas darbojas kā kvalifikācijas turnīrs PK U-20) pirmajā kārtā tā spēlēja neizšķirti visās četrās spēlēs, ar ko tikai knapi pietika, lai iekļūtu izšķirošajā raundā. Venecuēla bija izteikta pastarīte starp visām spēcīgajām Dienvidamerikas izlasēm, bet sešu komandu konkurencē tā beidza trešajā vietā, aiz sevis atstājot Argentīnu, Brazīliju un Kolumbiju, kā arī esot vienīgā, kas spēja pieveikt čempioni Urugvaju (3:0).

Pasaules U-20 čempionāta grupā Venecuēla tika ielozēta kopā ar Vāciju, Meksiku un debitanti Vanuatu. Varbūt dienvidamerikāņiem tika paredzēta pārliecinoša trešā vieta, bet viņi ar to nevēlējās samierināties un uzvarēja visas trīs spēles (10:0 vārtu attiecība). Izslēgšanas spēlēs pretī stājās Japāna un ASV, abas uzveicot papildlaikā (1:0 un 2:1). Savā grupā sausā palika arī Urugvaja, iesitot gan tikai trīs vārtus. Tālāk tā uzveica Saūda Arābiju (1:0) un Portugāli pendelēs (2:25:4 11m).

Maču ievērojami pārliecinošāk sāka Venecuēlas izlase, kas spēlēja ar lielu bumbas kontroli (62% pirmajā puslaikā). 13. minūtē tā varēja pārņemt vadību, bet, lai arī centrējums pēc standartsituācijas atrada Nahuelu Feraresī, aizsarga sitiens ar galvu nebija pietiekami precīzs. Neilgi pēc tā otrpus laukumam Urugvajai bija lieliska iespēja, kad Marselo Sarači ieskrēja pretinieku soda laukumā un šāva pa vārtiem, bet Vuilkers Fariness leca teicami, glābjot komandu. Venecuēlieši minimāli iesēdās aizsardzībā, jo Dienvidamerikas reģionālā turnīra čempioni sāka pamazām kontrolēt spēli.

Un tas atmaksājās jau pašā otrā puslaika sākumā, kad Urugvajai piešķīra 11 metru soda sitienu, kas arī tika realizēts – 1:0. Šī gan situācija atstāja nepatīkamu garšu, jo urugvajietis bez nopietna kontakta nokrita jeb nosimulēja. Visinteresantākais, ka pirms video atkārtojuma noskatīšanās tiesnesis nemaz neplānoja svilpt sodu.

Tikai divas minūtes vēlāk Urugvajai bija iespēja dubultot pārsvaru, bet Fariness ar atvairījumu, par ko bija pelnījis ovācijas, glāba komandu, kad Madrides ''Atletico'' audzēknis Nikolass Šiapakase izdarīja negaidītu sitienu apakšējā stūrī, vārtsargam esot pareizajā vietā, pareizajā laikā. Venecuēlas teritoriālais pārsvars tikai auga (68% otrajā puslaikā), bet Urugvajas aizsardzība darbojās nepārspējami. Tomēr kompensācijas pirmajā minūtē Venecuēla nopelnīja brīvsitienu, ko devās izpildīt Samjuels Sosa. Nepilngadīgais uzbrucējs sita gandrīz vai perfekti, triecot bumbu vārtu devītniekā - 1:1.

Papildlaiks aizritēja saspringtu un piesardzīgu futbolu no abām pusēm, nevienai nevēloties riskēt. Nevar gan nepieminēt pēdējās minūtes Venecuēlas Hurtado sitienu pa vārtu stabu no tuvas distances. Abas izlases pirmajos četros pēcspēles sitienos kļūdījās pa reizei, kamēr piektais izrādījās precīzs tikai Venecuēla, kā vīriešu izlase sasniedza pirmo finālu vēsturē trīs galvenajās vecuma grupās (U-17, U-20, pieaugušo).

Pēc blāva pirmā puslaika Anglija atspēlējas un pārliecinoši sakauj Itāliju (3:1)

Anglija 1993. gadā Pasaules U-20 čempionātā finišēja trešajā vietā, kas bija pēdējā reize, kad tā bija tikusi tālāk par pirmo izslēgšanas kārtu, proti, līdz šim gadam. Lielbritānijas valsts jau pirmajā mačā pārtrauca 17 spēļu sēriju bez uzvarām, ar lielisku precizitāti sagraujot Argentīnu (3:0), izdarot tikai trīs sitienus vārtu rāmī. Izslēgšanas spēlēs Anglijai izdevās gūt divas minimālas uzvaras pret Kostariku un Meksiku (2:1 un 1:0), sasniedzot pusfinālu.

Ja Anglija Pasaules U-20 čempionāta pusfinālā spēlēja pēc 24 gadu pārtraukuma, tad Itālija to darīja pirmoreiz vēsturē, piedaloties turnīrā tikai sesto reizi. Tā neizteiksmīgi izkļuva no salīdzinoši grūtas grupas ar Urugvaju (0:1) un Japānu (2:2, abus vārtus iesita jau pirmajās septiņās minūtēs, pēc tam neizdarot nevienu sitienu), kamēr izslēgšanas spēlēs faniem par Itālijas sniegumu nebija nekādu pārmetumu. Sākumā tā šokēja turnīra favorīti Franciju (2:1), kamēr tad, 77. minūtes spēlējot mazākumā, divreiz atspēlējās un papildlaikā pieveica Zambiju (3:2).

Pašā pirmajā minūtē Anglija varbūt likās labāk organizēta un pārliecinošāka, bet nevajadzēja ilgi gaidīt, lai tas krasi mainītos, jo tikai otrajā minūtē Itālija izvirzījās vadībā (1:0), kad ''Juventus'' jaunajais uzbrucējs Rikardo Orsolīni, uzņēmis piespēli, bez ilgas domāšanas trieca garām Fredijam Vūdmenam. Itālietis kļuva par pirmo spēlētāju ar pieciem vārtiem šajā turnīrā.

Pirmajā puslaikā Itālija spēlēja veiksmīgi gan aizsardzībā, gan pretuzbrukumos, bet pēc pārtraukuma tā iesēdās krietni dziļāk savā zonā, Anglijai pilnībā kontrolējot spēli. ''Liverpool'' akadēmijas absolvents Šeji Odžo, saņēmis fantastisku piespēli, no itāliešu soda laukuma robežas spēcīgi sita pa vārtiem, bumbai atsitoties pret stabu. Kas par vārtiem tie varēja būt. Jaunais anglis tikai dažas minūtes vēlāk atkal tika pie labas izdevības, kad pēc lieliska individuālā skrējiena sita zemu vārtu stūrī, to atvairot vārtsargam.

Odžo gan negrasījās padoties un 66. minūtē izdarīja ārkārtīgi bīstamu centrējumu, ko skāra vārtsargs, bumbai gan atlecot tieši priekšā Dominikam Solankem, kurš bija nekļūdīgs – 1:1. ''Liverpool'' uzbrucējs turpināja uguņot un nedaudz vēlāk ar vēl vienu gandrīz perfektu centrējumu atrada divus komandas biedrus pretinieku vārtu priekšā, Ademolam Lūkmenam tiekot pie bumbas un izvirzot Angliju vadībā – 2:1.

Lai arī Itālija zināja, ka tai ir jāiesit, Anglija turpināja izteikti dominēt un nedeva pretiniecei pat iespēju uzbrukumam, kas pa visu otro puslaiku izdarīja tikai vienu (neprecīzu) sitienu pa vārtiem. Mačam punktu pielika ''Chelsea'' audzēknis (kam gan drīz stāsies spēkā līgums ar ''Liverpool'') Solanke, kurš no pamatīga attāluma trieca bumbu neapturami vārtos – 3:1.

Pusfināli

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Urugvaja - Venecuēla1:1 (3:4 11m) (0:0)De La Krūzs 48' (11m) - Sosa 90+1'
Anglija - Itālija3:1 (0:1)Solanke 66' 88' Lūkmens 77' - Orsolīni 2'

Izšķirošās spēles

Fināls (11. jūnijs 13:00)

KomandaUNZVAAV*
Venecuēla51014:212.
Anglija51011:33.

Spēle par trešo vietu (11. jūnijs 9:30)

KomandaUNZVAAV*
Urugvaja3307:32.
Itālija31210:97.

Pie komandas norādīta turnīra līdzšinējā bilance, kamēr AV ir izlase augstākā vieta Pausaules U-20 čempionātu vēsturē*

Rezultatīvākie spēlētāji

#SpēlētājsValstsKlubsVārti
1.Rikardo OrsolīniItālija''Juventus''4
2.Serhio KordovaVenecuēla''Caracas''4
Džošua SerdžentsASVAkadēmija4
Žans - Kevins OgustinsFrancijaPSG4
Feši SakalaZambijaMaskavas ''Spartak''4
Dominiks SolankeAnglija''Liverpool4

Izcelti spēlētāji, kuru komandas vēl ir turnīrā

Izmantotie resursi:
https://en.wikipedia.org/wiki/2017_...
FIFA U-20 World Cup Korea Republic 2017 -...
U20 World Cup live score, fixtures and results...

     [+] [-]

, 2017-06-08 17:48, pirms 7 gadiem
Vēl joprojām nesaprotu kāpēc Chelsea ļāva Solankem aiziet uz Pool

     [+] [-]

, 2017-06-08 17:55, pirms 7 gadiem
Simulācija, tiesnesis paskatās atkārtojumu un piešķir 11ku, kkas traks

     [+] [-]

, 2017-06-08 18:29, pirms 7 gadiem
Prieks par Evertonas kvartetu, ceru ka nākamsezonu visi dabūs izspēlēties lielajā komanda.

     [+] [-]

, 2017-06-09 09:28, pirms 7 gadiem
izlabojiet rezultātu rakstā
ja Venecuēla vinnēja, tad jābūt
Urugvaja - Venecuēla 1:1 (3:4 11m) (0:0)

     [+] [-]

, 2017-06-09 09:29, pirms 7 gadiem
šie jaunieši pēc gadiem atjaunos Anglijas izlases varenību ?

     [+] [-]

, 2017-06-09 09:55, pirms 7 gadiem
Dinamo'1988 rakstīja: izlabojiet rezultātu rakstā
ja Venecuēla vinnēja, tad jābūt
Urugvaja - Venecuēla 1:1 (3:4 11m) (0:0)
Paldies