Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Katarā arestē žurnālistus, kas veido dokumentālo filmu par stadiona celtniecību

Andrejs Siliņš

Katarā arestē žurnālistus, kas veido dokumentālo filmu par stadiona celtniecību
Katarā notiek Pasaules kausam vajadzīgo stadionu celtniecība
Foto: AFP/Scanpix

Vācijas televīzijas kompānijas ARD komanda bija devusies uz Kataru, lai uzņemtu dokumentālo filmu par darba apstākļiem celtniekiem, kas būvē stadionu 2022. gadā paredzētajam Pasaules kausa izcīņas finālturnīram. Vizītes laikā žurnālistu grupa arestēta.

Tas noticis jau martā un žurnālisti aizturēti uz 14 stundām, pie tam konfiscēta visa filmēšanai paredzētā tehnika, kā arī iznīcināts viss safilmētais materiāls. Kataras kārtības sargi gan pauduši viedokli, ka arests noticis tādēļ, ka filmēts bez atļaujas saņemšanas, nevis dokumentālās filmas satura dēļ.

Pirmdien demonstrētajā filmā tās veidotāji atklāj, ka Kataru atļauts pamest tikai pēc piecām dienām, pie tam atstājot filmēšanas tehniku, datorus un mobilos telefonus. Mēnesi vēlāk konfiscētā tehnika atsūtīta uz Vāciju, taču visi dati tajā izdzēsti.

"Tagad šī informācija ir publiska - mēs tikām aizturēti Katrā, mūs nopratināja policija un izlūkdienests. Mums neatļāva pamest valsti vairākas dienas," sacīja viens no filmas veidotājiem Florians Bauers. Filmas nosaukums - "Pārdotais futbols - Zeps Blaters un FIFA spēks".

Iepriekš cilvēktiesību aizstāvji pauduši satraukumu par celtnieku darba un dzīvošanas apstākļiem Katarā. Jāpiebilst, ka pārsvarā stadionu būvniecībā nodarbināti viesstrādnieki.

  +7 [+] [-]

, 2015-05-06 15:09, pirms 9 gadiem
Sports,nauda,politika.
Ja vien sports būtu tikai sports. Mmm...

  +3 [+] [-]

, 2015-05-06 15:24, pirms 9 gadiem
Vai tad nevajadzeetu vienoties ar tiem, par ko taisa filmu? Man ar nepatiktu, ja bezsakaraa saaktu taisiit par mani filmu, par kuru neesmu devis pikrisanu

     [+] [-]

, 2015-05-06 16:04, pirms 9 gadiem
FIFA vispār vajadzētu Kataras izlasi un klubus diskvalificēt no visiem starptautiskajiem turnīriem un, protams, atņemt tiesības rīkot finālturnīru, lai jau spēlē savu čempionātu tajos fantastiskajos stadionos. Pamatojums: valsts iesaistās un bloķē ar čempionātu tieši saistītas lietas. FIFA statūtos tas noteikti ir aizliegts. Precedenti, kas beigušies ar diskvalifikācijām, ir bijuši ar daudz mazāku nozieguma saturu.

     [+] [-]

, 2015-05-06 16:29, pirms 9 gadiem
ZIWRAV rakstīja: Vai tad nevajadzeetu vienoties ar tiem, par ko taisa filmu? Man ar nepatiktu, ja bezsakaraa saaktu taisiit par mani filmu, par kuru neesmu devis pikrisanu
Tā saucas cenzūra.
Ja mēs par pamatu ņemam demokrātiskās vērtības, tad tas nav obligāti jādara, ja vien netiek pārkāpti personu datu aizsardzības likumi, kā arī kaut kādi īpašumtiesību likumi.

  -1 [+] [-]

, 2015-05-06 16:35, pirms 9 gadiem
M rakstīja: FIFA vispār vajadzētu Kataras izlasi un klubus diskvalificēt no visiem starptautiskajiem turnīriem un, protams, atņemt tiesības rīkot finālturnīru, lai jau spēlē savu čempionātu tajos fantastiskajos stadionos. Pamatojums: valsts iesaistās un bloķē ar čempionātu tieši saistītas lietas. FIFA statūtos tas noteikti ir aizliegts. Precedenti, kas beigušies ar diskvalifikācijām, ir bijuši ar daudz mazāku nozieguma

jokains esi? Fifa organizacija visa ir sen uzpurkta, lai notiktu tas cempionats Katara un tagat gribi, lai viniem to atnem? smiekligs dzeks esi

  +1 [+] [-]

, 2015-05-06 16:51, pirms 9 gadiem
ZIWRAV rakstīja: Vai tad nevajadzeetu vienoties ar tiem, par ko taisa filmu? Man ar nepatiktu, ja bezsakaraa saaktu taisiit par mani filmu, par kuru neesmu devis pikrisanu
Tu stādies priekšā, ka kādā normālā valstī (ieskaitot Latviju) cilvēkus varētu arestēt policija par to, ka viņi grib pafilmēt, kā valsts gatavojas kādam lielam pasākumam? Ka viņiem būtu valsts iestādēm jāprasa kaut kāda mistiska "atļauja", ko tās var mierīgi neiedot, ja neiepatīkas tavs ģīmis, ja esi redzēts kopā ne ar tiem cilvēkiem, ja iedomāsies, ka esi ārvalstu spiegs utt.? PSRS tā bija realitāte, saki labāk paldies, ka pie mums tie laiki ir beigušies, jo bez tā arī internetā tu nesēdētu.

     [+] [-]

, 2015-05-06 16:59, pirms 9 gadiem
tas gan čurkām nepatika

  -1 [+] [-]

, 2015-05-06 17:54, pirms 9 gadiem
Es jau nesaku, ka baigi nepareizi dara, bet ka vajadzeeja vienoties ar Kataru

  +1 [+] [-]

, 2015-05-06 19:30, pirms 9 gadiem
ZIWRAV rakstīja: Es jau nesaku, ka baigi nepareizi dara, bet ka vajadzeeja vienoties ar Kataru
Kā tu zini, ka viņi nevienojās? Nebūtu jau pirmā reize, kad šitādās valstīs ar vienu amatpersonu par kaut ko vienojas un pēc tam tas ir kaķim zem astes.
Turklāt, ja es piemēram, atrodos sabiedriskā vietā tad es varu filmēt ko un kā gribu, vai arī tu gribi lai ir kā Ziemeļkorejā?

     [+] [-]

, 2015-05-06 19:58, pirms 9 gadiem
Da silva
1. ja vienojaas, tad viss tiks atrisinaats, vismaz vajadzeetu

2. nu nezinu, vini taisa stadionus un par viniem taisa filmu, man jau liekas, ka vajadzeetu par to zinot

     [+] [-]

, 2015-05-06 19:58, pirms 9 gadiem
*filmesanas grupai zinot par riiciibu

     [+] [-]

, 2015-05-07 10:24, pirms 9 gadiem
Stradnieki shos stadionus celj katastrofalos darba apstaklos un ir pilnigi beztiesiigi, bez nekadas darba drosibas, bez mediciniskas un nelaimes gadijumu apdrosinasanas.

Dalu buvdarbu ka galvenais darbuznemejs turklat veic Rietumvalstu kompanijas, kaut gan tiesais darba izpilditajs ir vietejie uznemumi, un ir ljoti apshaubaami tas, ka rietumnieki neko nezina par vieteejo subkontraktoru praksi.

Kluuda, nee, pat ne kluuda, bet nozelojama, apzinata nolaidiba bija shitiem to turniru vispar pieskirt.

M, FIFA neko nedariis, tur viss jau ir sarunaats, vismaz shajaa formaataa esoshaa FIFA nedariis neko. Tam izpuvushajam kantorim ir jaasagruust un jaatop uzceltam no jauna, lai tur kaut kas mainiitos.

     [+] [-]

, 2015-05-15 16:29, pirms 9 gadiem
da_silva rakstīja: Kā tu zini, ka viņi nevienojās? Nebūtu jau pirmā reize, kad šitādās valstīs ar vienu amatpersonu par kaut ko vienojas un pēc tam tas ir kaķim zem astes.
Turklāt, ja es piemēram, atrodos sabiedriskā vietā tad es varu filmēt ko un kā gribu, vai arī tu gribi lai ir kā Ziemeļkorejā?
Pamēģini aizbraukt uz ASV un filmēt pie Baltā nama.