Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Ģērbšanās tualetēs un viesnīcas bez "wi-fi" – Īrijas sieviešu izlase draud ar streiku

Agris Suveizda

Ģērbšanās tualetēs un viesnīcas bez "wi-fi" – Īrijas sieviešu izlase draud ar streiku
Īrijas izlases kapteine un vārtsardze Emma Bērna
Foto: AFP/Scanpix

Īrijas sieviešu izlase nepilnu nedēļu pirms pārbaudes spēles pret Slovākiju piedraudēja neiziet laukumā, ja Īrijas Futbola asociācija neatļaus pārrunas vest Spēlētāju arodbiedrībai, kas pārstāv arī vīriešu izlasi, un nenodrošinās sieviešu valstsvienībai pienācīgus apstākļus.

Preses konferencē, kurā ieradās 13 spēlētājas, Īrijas sieviešu izlase vērsa uzmanību uz nepietiekamo ekipējumu, sliktajiem treniņapstākļiem un neeksistējošajām kompensācijām. Kāda no pārstāvēm Īrijas Futbola asociācijas attieksmi salīdzināja ar izturēšanos kā pret piekto šķiru, bet cita atklāja, ka sieviešu izlasei nākas treniņtērpus dalīt arī ar jaunākām izlasēm, kādēļ nometņu sākumā un beigās citreiz nākas pārģērbties lidostas publiskajās tualetēs, lai atdotu ekipējumu.

Izlases spēlētājas pieprasīja, lai komandai tiktu nodrošināts uztura speciālists, kā arī individuālas treniņprogrammas un apmaksāti abonementi sporta zālēs. Tāpat starp prasībām bija, lai viesnīcu numuriņos būtu vismaz…strādājošs un uzticams interneta pieslēgums. Komanda lūdza, lai vairāk treniņu notiktu Īrijā un lai vārtsargu treneris būtu uz pilnu laiku, nevis mainītos no spēles uz spēli.

Vēl viena ļoti būtiska tēma, protams, bija nauda. Tā kā bieži nākas no pamatdarba atprasīties uz ilgāku laiku, nekā darba devējs ir gatavs apmaksāt, daudzas amatieru spēlētājas ir spiestas beigt karjeru izlasē. Tādēļ spēlētājas vēlas, lai asociācija kompensētu šo starpību un lai par katru spēli maksātu 300 eiro, par katru uzvaru – 150 eiro un par katru neizšķirtu – 75 eiro. Papildus būtu jāpanāk vienošanās par potenciālajiem kvalificēšanās bonusiem, par kuriem jābūt skaidrībai vismaz četras nedēļas pirms atlases cikla.

Tikmēr Īrijas Futbola asociācija izplatīja atbildes paziņojumu: "Esam ļoti vīlušies par izlases spēlētāju vēlmi atteikties spēlēt pret Slovākiju. Šis ultimāts tiek izteikts par spīti tam, ka vairākkārt esam aicinājuši spēlētājas uz diskusiju un esam izteikuši piedāvājumus par samaksu un kompensācijām. Piecas reizes – 16. oktobrī, 22. martā, 28. martā, 31. martā un 2. aprīlī – esam aicinājuši spēlētājas uz sarunu, bet visas reizes esam saņēmuši atteikumu. [Spēlētāju un asociācijas domas šajā sakarā gan nesakrīt potenciālā vidutāja un pārrunu veicēja – Spēlētāju arodbiedrības – ziņā – A.S.] Sieviešu izlasei tiek nodrošināta aprūpe, kāda nepieciešama augsta līmeņa sportam, vislabākie treniņu apstākļi, viesnīcas, ēdināšana, fitness, snieguma analīze un medicīniskā un fiziskā aprūpe. Tāpat komandai pēdējos gados ir palielinājies budžets, kā arī nodrošināts Čempionu līgu uzvarējis treneris."

Šā gada Eiropas čempionāta atlasē Īrijas sieviešu izlase ar deviņiem punktiem astoņās spēlēs savā grupā ieņēma ceturto vietu, atpaliekot no Spānijas, Portugāles un Somijas un apsteidzot Melnkalni. Savukārt Latvijas sieviešu izlase šodien devās uz Gruziju, kur parīt uzsāks kvalifikācijas priekšsacīkšu kārtu. Mūsu grupā spēlēs arī Kazahstāna, Igaunija un mājiniece Gruzija.

Izmantotie resursi:
Sharing tracksuits and changing in toilets -...
Statement from the Football Association of...