Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Pret bijušajiem FIFA un UEFA prezidentiem Blateru un Platinī izvirzītas apsūdzības krāpšanā

Agris Suveizda

Pret bijušajiem FIFA un UEFA prezidentiem Blateru un Platinī izvirzītas apsūdzības krāpšanā
Zeps Blaters
Foto: AFP/Scanpix

LETA--AFP. Pret šveicieti Zepu Blateru, kurš ar negodu atkāpās no Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta amata, un bijušo Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) vadītājo Mišelo Platinī Šveicē izvirzītas apsūdzības vairākos nodarījumos, tostarp "krāpšanā", otrdien paziņoja prokurors.

Tagad Bellinconas Federālās krimināltiesas ziņā ir izlemt, vai tiesāt divus bijušos futbola funkcionārus, pret kuriem tiek ierosināta arī apsūdzība par "nelojālu vadību", "uzticības laušanu" un "vērtspapīru viltošanu" lietā, kas izriet no 2011.gada FIFA maksājuma, kuru tolaik vadīja Blaters, Platinī. Šis maksājums 2015.gadā izpelnījās abu funkcionāru diskvalifikāciju futbolā.

Jau ziņots, ka 2020.gada vasaras beigās Blaters un Platinī sniedza liecības Šveices prokuratūrā par Blatera veikto maksājumu Platinī, francūzim divos maksājumos saņemot divus miljonus Šveices franku (1,887 miljoni eiro). Naudas nosūtīšana tika nodēvēta par samaksu Platinī par paveikto FIFA laikā no 1998. līdz 2002.gadam.

Abi 2015.gadā saņēma astoņu gadu diskvalifikāciju no futbola un ar to saistītām aktivitātēm, Blateram pēcāk samazinot šo sodu par diviem gadiem. Vēl 2015.gada maijā Blateru amatā ievēlēja uz piekto termiņu, bet tikai dažas dienas vēlāk viņš paziņoja, ka atkāpsies no prezidenta posteņa. Blaters FIFA prezidenta amatā pavadīja 17 gadus. Šā gada martā Platinī aizdomās turētā lomā sešas stundas pavadīja kopā ar Šveices prokuroru, bet vēlāk liecināja arī lietā pret FIFA prezidentu šveicieti Džanni Infantīno.

Ievēlēts 2016.gadā, apsolot "atjaunot FIFA tēlu", Infantīno pērn kļuva par kriminālprocesa mērķi "kūdīšanā uz varas ļaunprātīgu izmantošanu", "dienesta noslēpuma pārkāpšanu" un "kriminālprocesa kavēšanu" trīs slepenās tikšanās 2016. un 2017.gadā ar toreizējo Šveices Federālās prokuratūras (MPC) vadītāju Mihaelu Lauberu. Šīs tikšanās izraisīja aizdomas par slepenu vienošanos lietās, kurās iesaistīta FIFA. Tāpat Šveices prokuroru interesēja arī lidojums ar privātu reaktīvo lidmašīnu, ko Infantīno veica 2017.gadā un par kuru maksāja FIFA.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2021-11-02 20:21, pirms 2 gadiem
bet vispār skarbi...
gan jau ka tāda veida darbošanās (kā darbojās Platinī un Blaters) bija normāla prakse daudzus iepriekšējos gadus...
bet te... vairs nedrīkst...

     [+] [-]

, 2021-11-02 23:27, pirms 2 gadiem
Nav ko brīnīties par mūsu LFF atamaniem. Redz , cik labi skolotāji viņiem bijuši.