Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Vai Itālijā turpināsies "Juventus" dominance?

Žanis Timšāns
Žanis Timšāns

Vai Itālijā turpināsies "Juventus" dominance?
Itālijas un "Milan" uzbrūkošais duets Stefans El Šāravi un Mario Balotelli
Foto: EMPICS Sport

Šodien vakarā ar divām spēlēm sāksies arī Itālijas čempionāta augstākās līgas jeb “Serie A” sezona. Abos mačos piedalīsies vieni no galvenajiem favorītiem uz šī gada “Scudetto” – “Milan” un “Juventus”, kas attiecīgi izbraukumā spēkosies ar “Hellas Verona” un “Sampdoria” vienībām. Pēdējos divus gadus neapstrīdami Itālijā ir valdījusi Turīnas “Juventus”, bet sekojošā sezona solās būt īsts pārbaudījums esošajiem čempioniem, jo uz titulu nopietni pretendēt spēj vismaz četras komandas. Kuras? Par to sekojošajā pirmssezonas apskatā.

Ilgs laiks ir pagājis, kopš A Sērijā galvenais mērķis ir jauno futbolistu attīstība. Itālijas augstākajai līgai raksturīgi bija tas, ka jaunie futbolisti reti saņēma iespējas sevi pierādīt uz lielās futbola skatuves, bet nu A Sērija cenšas to labot. Gandrīz visas augstākā ranga komandas ir, vai nu investējušas savās jauniešu akadēmijās, vai vienkārši pērk jaunos talantus no visas pasaules. Pēdējo divu sezonu laikā tikai tādi jaunie spēlētāji kā Verati, Ikardi un Markinjušs ir saistīti ar lielu summu transfēriem ārpus Itālijas.
Īpaši jāuzsver “Milan”, “Lazio”, “Udinese”, “Napoli” un “Sassuolo”, kuru jaunie talanti ir tikuši pamanīti un nu ir liela daļa no pirmā vienpadsmitnieka. Tādiem spēlētājiem kā Strotmans, Kristiante, Felipe Andersons un Berardi šosezon būs iespēja pierādīt sevi un likt runāt visai pasaulei. Treneri būs motivēti dot jaunajiem futbolistiem pēc iespējas vairāk spēles laika, cerībā, ka tie spēs aizvest komandu līdz tik ļoti kārotajiem tituliem. Varētu teikt, ka pieredze tiek aizstāta ar jaunības entuziasmu. Laiks rādīs vai A Sērijas tiešām ir mainījusies vai arī šis viss ir bijis tikai nenozīmīgs eksperiments.

Bukmeikeru prognozes par A Sērijas uzvarētāju (unibet.com)

KlubslikmeKlubslikme
Juventus1.65Genoa750.0
AC Milan5.00Sampdoria750.0
Napoli6.00Torino750.0
Fiorentina10.00Cagliari750.0
Inter12.00Chievo1000
Roma15.00Sassuolo1000
Lazio50.00Bologna1000
Udinese100.0Atalanta1000
Parma500.0Verona1000
Catania500.0Livorno1000

Juventus ceļā pēc trešā titula

Pēc aizvadītām divām lieliskām sezonām viņi pierādīja, ka ir labākie visā Itālijā un arī gaidāmajā sezonā “Juventus” ir galvenie favorīti uz A Sērijas kroni. Antonio Kontes vadībā Vecā Lēdija ir parādījusi savu stabilitāti un ir likusi par sevi runāt visā pasaulē, bet tieši šosezon viens no mērķiem ir atstāt savu zīmi arī Eiropā. “Juventus” aktīvi piedalījusies transfēru tirgū un ir savā īpašumā ieguvusi ne vien vienu spējīgu un talantīgu futbolistu, pastiprinot jau tā lielisko sastāvu.
Sīkāk apskatot jaunieguvumus, var secināt, ka Turīniešiem izdevies nokomplektēt vienu no labākajām uzbrukuma līnijām visā līgā. Uzvārdi, kas īpaši liek par to noprast ir Fernando Jorente un Karloss Tevess. Beidzoties līgumam ar Spānijas “Atletic Bilbao” Jorente pievienojās Itālijas čempioniem kā brīvais aģents. Vienošanās par šādu pāreju jau tika panākta pagājušās sezonas ziemas transfēru periodā. Jorente noteikti spēs dot asumu “Juventus” uzbrukuma līnijai, kā arī tik ļoti nepieciešamo fizisko spēku un stabilitāti. Spānis būs ideāls mērķis pussargiem, kuri vēlēsies iet uz priekšu un radīt bīstamas situācijas pie vārtiem. Apspēlējot aizsargus, tieši Jorente būs tas, kurš apgādās Arturo Vidalu un Klaudio Markizio ar vārtu gūšanas iespējām.
Nākamais “Juventus” ieguvums ir 29 gadus vecais Tevess, kurš par salīdzinoši nelielu summu - 9 miljoniem eiro, pārgāja no Premjerlīgas milžiem Mančestras “City”. Pirms tam par uzbrucēju lielu interesi izrādīja “Milan”, bet “Juventus” bija ātrāki un paguva parakstīt temperamentīgo argentīnieti jau jūlija sākumā. Ir labi zināms, ka Tevess ar savām individuālajām prasmēm bieži vien spēj pašrocīgi noteikt spēles likteni. Tieši tāpēc klubs uzbrucējam piešķīris maģisko “10” numuru, kas līdz ar sevi nes lielu atbildību. Pēdējais, kas to valkāja “Juventus” rindās bija neviens cits kā pats Aleksandro Del Pjēro.
Arī aizsardzība netika atstāta kā pašsaprotama. Jaunais talantīgais Andželo Ogbonna un Federiko Peluzo noteikti spēs dot, ko svaigu arī vienai no labākajām aizmugurējām līnijām visā Eiropā. Jāpiemin, ka šī nav pirmā reize, kad Konte izmato savas zināšanas par bijušās komandas “Torino” jauno spēlētāju sastāvu. Ogbonnam Kontes vadība visnotaļ ir iespēja kļūta par vienu no labākajiem visā pasaulē.

Stiprāki kā iepriekš, bet ar iekšējām nesaskaņām

“Milan” aug, par to nav nekādu šaubu, un darbības transfēru tirgū ir pārdomātas. Tiem pieder galvenā Itālijas uzbrūkošā līnija - Stefans El Šāravi, Mario Balotelli un arī Džampaulo Pacīni (kuru, diemžēl, kārtējo reizi piemeklējusi trauma). Kopā ar vienu no Itālijas jauniešu sektora perspektīvākajiem aizsargiem Matiu De Šiljo, Rossoneri tiešām izskatās daudz labāk kā iepriekšējā sezonā un ir lielākie konkurenti “Juventus” uz titulu.
“Milan” bija stiprākā komanda sezonas otrajā pusē un, ja skatāmies uz to kā uz pilnu sezonu, “Milan” būtu uzvarējusi ar pamatīgu izrāvienu. Bet tā vis nenotiek un par spīti visām grūtībām “Rossoneri finišēja trešie, kas dienas beigās tomēr bija panākums, jo arī Čempionu līga neies secēm. Bet iekšēji ar “Milan” viss nav kārtībā, un nav jābūt ģēnijam, lai noprastu, ka kārtējo reizi visa atbildība un vaina gulsies uz Masimiljāno Alegri pleciem, ja komanda klups arī šoreiz.
Pateicoties tam, ka sastāvā notika milzīgas pārmaiņas - jauno spēlētāju un veterānu maiņa, tas bija neizbēgami, ka komandai būs jācieš arī sekas, kas sekojoši bija sliktākais sezonas sākums pēdējo 30 gadu laikā. Neskatoties uz to, lēnām un stabili “Milan” ir kārtējo reizi sasniegusi augstumus, ceļš nebija viegls, kas arī parādīja, kuri ir īsti fani un kuri tikai par tādiem izlikās. Galvenais uzsvars pagājušajā sezonā bija uz Alegri un tieši kā viņš spēs izveidot konkurētspējīgu sastāvu pēc tik nenozīmīgiem ieguvumiem pagājušās vasaras transfēru tirgū. Alegri pieteica klusēšanas protestu prezidentam Silvio Berluskoni, kurš nav atturējies visā vainot treneri, bieži vien arī publiski. Visa šī vārdu apmaiņa tikai sadusmoja fanus, kuri pat izveidoja plakātus, lai atbalstītu Alegri un liktu Berluskoni viņu paturēt arī šosezon. Alegri šajā sakarā vienmēr ir izturējies kā džentelmenis un to, kas bijis uz sirds atklājis elegantā manierē. Visu šīs sāgas laiku treneris ne reizi nav izteicis kritiku vai nepatiku vērstu uz Berluskoni pusi.
Šovasar klubu pameta arī pēdējais palikušais veterāns - Masimo Ambrosīni, kuru nevilcinoties parakstīja “Fiorentina”. Tam sekoja jauniešu Petagnas un Kristiantes paaugstināšanu uz pieaugušo komandu un Itālijas valstsvienības pussarga Andrea Poli iegāde no “Sampdoria”. Izskatās, ka “Milan” dara visu iespējamo, lai komandā būtu un paliktu vien jaunas asinis. Rossoneri turpina investēt lielas naudas summas jauniešu sektorā, bet ir jāsaprot, ka šis process ir ilglaicīgs un jaunietis par superzvaigzni nepārtop vienas nakts laikā. Paturot to prātā, sagaidīt, ka Alegri spēs izcīnīt titulus ar šo sastāvu var izrādīties pārāk grūts uzdevums. Trenerim līgums ir uz vēl vienu gadu, bet to, vai viņš paliks komandā arī pēc tam rādīs sekojošā sezona.

Lielākie starpsezonas transfēri A Sērijā (eiro, transfermarkt.it dati)

SpēlētājsValstsVecNoUzSumma
Edinsons KavaniUrugvaja26NapoliParis64 500 000
Gonsalo IgvainsArgentīna25Real Madrid CFNapoli37 000 000
MarkinjušsBrazīlija19RomaParis31 400 000
Stevans JovetičsMelnkalne23FiorentinaMan City26 000 000
Kevins StrotmansNīderlande23PSVRoma16 500 000
Mario GomessVācija28BayernFiorentina15 500 000
Pablo OsvaldoItālija27RomaSouthampton15 100 000
Mehdi BenatiaMaroka26UdineseRoma13 500 000
Bojans KrikičsSpānija22RomaFC Barcellona13 000 000
Andželo OgbonnaItālija25TorinoJuventus13 000 000
Rauls AlbiolsSpānija27Real Madrid CFNapoli12 000 000
Dries MertensBeļģija26PSVNapoli9 700 000
Hose Maria KalehonsSpānija26Real Madrid CFNapoli9 500 000
Karloss TevessArgentīna29Man CityJuventus9 000 000
Josifs IļičičsSlovēnija25PalermoFiorentina9 000 000
Felipe AndersonsBrazīlija20SantosLazio8 200 000
ŽervinjoKotdivuāra26ArsenalRoma8 000 000

Neapolē viss uz labo pusi, “Inter” pārbūvē

Izmaiņas skārušas arī “Napoli”. Pagājušās sezonas otrās vietas ieguvēja atvadījās no savas lielākās zvaigznes Edinsonu Kavani, kurš nu valkā Francijas PSG krāsas un arī galvenā trenera Macari, kurš tagad ir pie “Inter” stūres. Iegūtie līdzekļi ir likti lietā, komanda piesaistīja spāņu speciālistu Rafaelu Benitezu, kurš Kavani zaudējumu atrisināja vienkārši lieliski. “Napoli” izdevās pieveikt “Arsenal” cīņā par Madrides “Real” zvaigzni Gonsalo Igvainu, kam sekoja “Liverpool” ilggadējā vārtsarga Pepes Reinas negaidītā piesaiste uz īri, kā arī Raula Albiolas, Hose Kalehona un Driesa Mertena pievienošanās klubam. “Napoli” izdevās ne vien aizvietot Kavani, bet arī pastiprināt sastāvu kopumā. Benitezam ir pieejami pietiekoši daudz talantīgi futbolisti, lai sagādātu problēmas “Juventus” un iespējams pēc 23 gadu pārtraukuma atkal priecēt neapoliešus ar “Scudetto”.

Nerazzurri aizvadīto sezonu noslēdza vien necilajā devītajā vietā, kas liek domāt, ka klubam nepieciešama pārbūve. Valters Macari šķiet ir īstais vīrs, lai to uzsāktu. Lielisks jaunais ieguvums šovasar ir argentīniešu uzbrucējs Mauro Ikardi, kurš uz “Inter” pārcēlās no “Sampdoria”. Viens no pārsteigumiem bija Antonio Kasāno pāreja uz “Parma”, šķiet uzbrucēju neapmierināja virziens, kurā dodas klubs, līdzīgi kā iepriekš ar “Milan”. Līdz ar Kasāno aiziešanu “Inter” no “Parma” pievienojās vēl viens jauns un talantīgs uzbrucējs Izaks Belfodils. Par spīti visiem jauninājumiem “Inter” joprojām neizskatās pēc komandas, kura varētu sagādāt problēmas “Juventus” vai citiem līderiem. Par to liecina arī ne pārāk veiksmīgā Ziemeļamerikas tūre, kur Nerazzurri piekāpās tādām komandām kā “Chelsea”, “Valencia” un “Real”. Neskatoties uz to Macari cer atgriezt “Inter” iepriekšējos augstumos, bet, lai to panāktu, tiem ir jākvalificējas eirokausiem.

Neatpaliek no favorītiem

“Roma” Itālijā vienmēr ir bijis spēks, ar kuru jārēķinās, bet tomēr pēdējos gados kluba ieceres vis pajūk. Luisa Enrikes projekts bija īsta katastrofa. Tika pirkti vairāki jauni spēlētāji no Eiropas ar vienu mērķi - radīt “Barcelona” stila komandu. Pēc šī projekta neizdošanās, “Roma” piesaistīja treneri Aurelio Andreacoli. Diemžēl aizvadītā sezona nebeidzās vis kā bija ieplānots. Tuvojoties jaunajai sezonai “Roma” kā jau vienmēr veica vairākas izmaiņas, sākot jau ar treneri. Klubam no “Lille” pievienojās franču speciālists Rudi Garsia, kurš tūlīt iekaroja fanu sirdis, jo publiski kritizēja pilsētas pretinieci “Lazio”. Šovasar “Roma” aktīvi darbojās transfēru tirgū, piesaistot četrus talantīgus futbolistus - Žervijo, Morganu De Sanktisu, Kevinu Strotmanu un Maikonu. Īpaši lielas cerības tiek liktas uz 23 gadus veco Strotmanu, kurš būs atslēgas spēlētājs jaunajā sezonā. “Roma” pussargu līnija patiesi izskatās viena no spēcīgākajām visā A Sērijā (Strotmans, Pjaničs, Bradlejs).

“Fiorentina” tikai par mata tiesu nekvalificējās Čempionu līgai pagājušajā sezonā, bet tā vietā priekšā ir Eiropas līga, kas arī nav maz. Tas lika klubam īpaši padomāt par sastāv pastiprināšanu. Komanda atvadījās no Stevana Jovetiča, kuru par 26 miljonie eiro iegādājās Mančestras “City”, bet pilnā gatavībā viņu aizstāt pēc traumas ir Džuzepe Rosi un skaļākais kluba jaunieguvums Mario Gomess no Vācijas “Bayern”. Izcils papildinājums noteikti ir arī “Milan” veterāns Ambrosīni, kurš klubam pievienojās kā brīvais aģents. Šī “Fiorentina” nes lielas cerības un atgādina to komandu, kas vēl bija Rui Kostas un Batistutas laikā, tāpēc gaidāma lieliska sezona.

1. kārtas spēles

DatumsLaiksSpēle
24.08.19:00Hellas Verona - Milan
24.08.21:45Sampdoria - Juventus
25.08.19:00Internazionale - Genoa
25.08.21:45Cagliari - Atalanta
25.08.21:45Lazio - Udinese
25.08.21:45Livorno - Roma
25.08.21:45Napoli - Bologna
25.08.21:45Parma - Chievo
25.08.21:45Torino - Sassuolo
26.08.21:45Fiorentina - Catania

Pēdējo 10 gadu medaļnieki

GadsZeltsSudrabsBronzaGadsZeltsSudrabsBronza
2013.JuventusNapoliMilan2008.InterRomaJuventus
2012.JuventusMilanUdinese2007.InterRomaLazio
2011.MilanInterNapoli2006.InterRomaMilan
2010.InterRomaMilan2005.Juventus*MilanInter
2009.InterJuventusMilan2004.MilanRomaJuventus

-* ”Juventus” tituls atņemts saistībā ar skandālu par spēļu rezultātu ietekmēšanu

Titulētāko klubu Top*

KlubsSkGadi
Juventus291905; 1925–26; 1930–31; 1931–32; 1932–33; 1933–34; 1934–35; 1949–50; 1951–52; 1957–58; 1959–60; 1960–61; 1966–67; 1971–72; 1972–73; 1974–75; 1976-77; 1977–78; 1980–81; 1981–82; 1983–84; 1985–86; 1994–95; 1996–97; 1997–98; 2001–02; 2002–03; 2011–12; 2012–13
Milan181901; 1906; 1907; 1950–51; 1954–55; 1956–57; 1958–59; 1961–62; 1967–68; 1978–79; 1987–88; 1991–92; 1992–93; 1993–94; 1995–96; 1998–99; 2003–04; 2010–11
Inter181909–10; 1919–20; 1929–30; 1937–38; 1939–40; 1952–53; 1953–54; 1962–63; 1964–65; 1965–66; 1970–71; 1979–80; 1988–89; 2005–06; 2006–07; 2007–08; 2008–09; 2009–10
Genoa91898; 1899; 1900; 1902; 1903; 1904; 1914–15; 1922–23; 1923–24
Bologna71924–25; 1928–29; 1935–36; 1936–37; 1938–39; 1940–41; 1963–64
Torino71927–28; 1942–43; 1945–46; 1946–47; 1947–48; 1948–49; 1975–76
Pro Vercelli**71908; 1909; 1910–11; 1911–12; 1912–13; 1920–21; 1921–22
Roma31941–42; 1982–83; 2000–01
Fiorentina21955–56; 1968–69
Napoli21986–87; 1989–90
Lazio21973–74; 1999–2000

-* norādīti klubi, kuriem ir vismaz 2 tituli
-**šajā sezonā spēlēs ”Serie B”

Izmantotie resursi:
WORLD FOOTBALL WEEKLY | World Football at your...
Bettingadvice forum - Powered by vBulletin
Home | Mail Online
The Hard Tackle
transfermarkt.it

     [+] [-]

, 2013-08-24 08:52, pirms 11 gadiem
Varbūt vienīgi Napoli varētu nocelt Juvei titulu. Abas Milānas šogad švakas izskatās. Tad jau drīzāk Fiorentina varētu vēl pacīnīties

     [+] [-]

, 2013-08-24 08:55, pirms 11 gadiem
Jā. Ir varianti?

  +2 [+] [-]

, 2013-08-24 09:24, pirms 11 gadiem
Turpināsies turpināsies. Ne1 cits nav pietiekami sagatavots.

     [+] [-]

, 2013-08-24 09:30, pirms 11 gadiem
lai labi sarunā mačus un tad jau būs 3 pēc kārtas tituls ironija
nav citu variantu

     [+] [-]

, 2013-08-24 09:32, pirms 11 gadiem
Juvei ir visi priekšnosacījumi lai uzvarētu,ja vēl uzbrukums sāks darboties ar pilnu jaudu,tad citiem neredzu variantus,man tik jautājums,kāpēc Inter tiek pieskaitīta pie top 4 kandidātiem virs Roma un Fiorentina un kur ir Lazio, tie ko nav pretendenti?

  +1 [+] [-]

, 2013-08-24 10:17, pirms 11 gadiem
Uz papīra diez gan simpatizē Napoli.
Titulu noturēt grūtāk nekā izcīnīt, Napoli stipra, tad jau redzēs.

Par Napoli, Inter Milan un AS Roma, jo pret pārējiem itāļu varenajiem man TIK izteiktas ANTIPĀTIJAS, kādas ir tikai pret abiem spāņiem, abām Mančestrām, West Ham, Brazīlijas un Itālijas izlasēm
Bet... tās jau ir tikai manas problēmas un īpatnības

  +1 [+] [-]

, 2013-08-24 10:41, pirms 11 gadiem
DaMarcus rakstīja: Uz papīra diez gan simpatizē Napoli.
Titulu noturēt grūtāk nekā izcīnīt, Napoli stipra, tad jau redzēs.

Par Napoli, Inter Milan un AS Roma, jo pret pārējiem itāļu varenajiem man TIK izteiktas ANTIPĀTIJAS, kādas ir tikai pret abiem spāņiem, abām Mančestrām, West Ham, Brazīlijas un Itālijas izlasēm
Bet... tās jau ir tikai manas problēmas un īpatnības
interesanti kāpēc tev nav antipātijas pret Spānijas izlasi,ja tur spēlē Barca pluss pāris džeki no Real,bet pret klubiem ir pretenzijas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-24 11:36, pirms 11 gadiem
NilsK rakstīja: interesanti kāpēc tev nav antipātijas pret Spānijas izlasi,ja tur spēlē Barca pluss pāris džeki no Real,bet pret klubiem ir pretenzijas?
Tāpēc ka Spānija, pirms pēdējiem 3 tituliem, bija ANGLIJA-2 - vairāk vai mazāk bēdu ieleja katrā turnīrā.
Spānija to salauza, ceru, ka kādreiz to pašu izdarīs Anglija.
Tādēļ pret Spāniju tikai un vienīgi respekts.
Vairāk vai mazāk jau arī pret Barcelona (būsi to, droši vien, arī pamanījis)
Bet Real, West Ham, abas Mančestras, Juventus, ACM, Itālija un Brazīlija man vienkārši nepatīk kā suga
Un, kā jau teicu, tā ir tikai mana īpatnība, nevajag nevienam apvainoties.
nu... izņemot Real... par šamiem gan es labprāt paužu nepatiku un smejos pa labi pa kreisi.

Vēl man Vācija ar neiet īpaši pie sirds.
Krītu un ceļos par Angliju, vēl nav nekas pretī pret Argentīnu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-08-24 11:51, pirms 11 gadiem
RobisK rakstīja: toto līga

Latvijas virslīga nobāl
opā trollis un mīnusu karalis ar pamodies

     [+] [-]

, 2013-08-24 12:01, pirms 11 gadiem
ar cienju skatos uz Napoli parkartoshanos, Fiore vienmer bijusi simpatiska un abam novelu iekljut CL, BET -
scudetto bus musu
nu un ja DaMarcus tik loti nepatikam, tad jau bus jaizsit Chelsea no CL
- vispar jau zhel, nav ne vainas komandai
Forza Juve!

     [+] [-]

, 2013-08-24 12:03, pirms 11 gadiem
timoty rakstīja: ar cienju skatos uz Napoli parkartoshanos, Fiore vienmer bijusi simpatiska un abam novelu iekljut CL, BET -
scudetto bus musu
nu un ja DaMarcus tik loti nepatikam, tad jau bus jaizsit Chelsea no CL
- vispar jau zhel, nav ne vainas komandai
Forza Juve!
Nu ja, kurš kuru, kas to lai zin

     [+] [-]

, 2013-08-24 12:20, pirms 11 gadiem
DaMarcus rakstīja: Nu ja, kurš kuru, kas to lai zin
patiesibaa, shads paris CL butu aizraujoshs notikums
ari Konte pret Mourinjo
jebkura gadijuma ir sajuta, ka mus visus gaida liels futbola gads, jo tik daudz jaunumu un jaunu ambiciju nav bijis sen

     [+] [-]

, 2013-08-24 13:44, pirms 11 gadiem
marazms rakstīja: Varbūt vienīgi Napoli varētu nocelt Juvei titulu. Abas Milānas šogad švakas izskatās. Tad jau drīzāk Fiorentina varētu vēl pacīnīties
Milanas panakumi ir atkarigi no vinu galvena trupja Balotelli, ja sezona vinam aizies vares cinities par titulu, jo Šāravi viens nevar izvilkt komandu. Bet ja veca senjora Juventus protams galvena favorite.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja