Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

"Aberdeen" un "Slovan" – klubi ar Eirokausu trofeju un "Euro 2016" varoņiem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Aberdeen" un "Slovan" – klubi ar Eirokausu trofeju un "Euro 2016" varoņiem
Sers Alekss Fergusons (pa kreisi) ar asistentu Ārčiju Noksu
Foto: SNS GROUP

Jau šodien divi Latvijas klubi, "Ventspils" un "Jelgava", turpinās UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīru, uzsākot 2.kārtu ar izbraukuma spēlēm. Mūsējo pretinieki - Skotijas "Aberdeen" un Slovākijas "Slovan". Kādi ir šie pretinieki un ko savā vēsturē iespējuši? Par to šajā materiālā.

UEFA rangs

Kā jau rakstīju pirms 1.kārtas, “Ventspils” reitings starp Latvijas klubiem ir pārliecinoši solīdākais, 6.075 punkti, kamēr “Jelgava” šosezon Eiropas līgā piedalās ar reitingu 1.825 punkti.

Ventspilnieku reitings bija pietiekams, lai arī 2.kārtā būtu izsētās statusā, bet - tavu neražu! – izlozē krita sliktākais iespējamais variants, Skotijas “Aberdeen”, kuras reitings ir tikai par kapeiku sliktāks, 5.460 punkti. Pirmo divu kārtu izloze notika vēl pirms 1.kārtas, bet, tagad atskatoties un ņemot vērā, ka 1.kārtā dažu pāru favorītes izstājās, redzam, ka “Ventspils” pārējie varianti izlozē bija sekojoši: Rumānijas CSMS (5.076), Kazahstānas “Kairat” (4.825), Baltkrievijas “Torpedo” (4.250), Azerbaidžānas “Kapaz” (2.975) un Īrijas “Cork City” (1.340). Ventspilnieki noteikti varēja tikt pie parocīgāka un vieglāka varianta.

“Jelgava” gan bija neizsētā, gluži tāpat kā 1.kārtā un, neskaitot slovāku “Slovan” (8.900), vēl varēja patrāpīties Slovēnijas “Maribor” (21.625), Kipras “Omonia” (9.935), Zviedrijas “IFK Göteborg” (6.475), Skotijas “Heart of Midlothian” (6.460) un Grieķijas PAS (5.940). Ja klubu nosaukumi, sevišķi neiedziļinoties, neliekas n-tās reizes stiprāki par ventspilnieku variantiem, tad paši redzat, cik milzīga starpība ir “Ventspils” un “Jelgavas” pirms izlozes iespējamo pretinieku reitingos – tātad tie otrie Eirokausos šo to vērā ņemamu sasnieguši.

Spilgtākais piemērs “Maribor” – 2013./14.gada sezonā dalība Eiropas līgas grupu turnīrā un iekļūšana 1/16 finālā, bet sezonu vēlāk pat kvalificēšanās Čempionu līgas grupu turnīram. Slovēņu klubs jelgavniekiem netika, taču arī “Slovan” droši varam saukt par vienu no sliktākajiem pieejamajiem variantiem.

MūsējiePretinieksValsts20%VRKPReitings
JelgavaSlovanSlovākija2.4006.5008.900
VentspilsAberdeenSkotija3.4602.0005.460

20%VR – 20% no attiecīgās valsts/līgas reitinga, kuri tiek pieskaitīti kluba kopējam reitingam; KP – komandas sakrātie punkti Eirokausos pēdējās piecās sezonās.

Šī tabula spilgti parāda, ka “Aberdeen”, neskatoties uz savu kopējo reitingu, nav tik melns, kā to mālē – pašas sasniegumi Eirokausos pēdējos piecos gados bijuši pieticīgi, un Skotijas klubiem lieti noder “Celtic” sasniegtās virsotnes (šo vārdu gan nelaikā lietoju, aizvakar zaudēts Gibraltāra čempionam). Turpretī “Jelgavas” pretiniece “Slovan” vairumu no saviem kopējiem punktiem sakrājusi pašas spēkiem. Reāli diezin vai Skotijas Premjerlīga ir 25.spēcīgākā (“Aberdeen” ir šīs līgas vicečempione), kā to norāda reitings, jo, kā jau minēts, lauvas tiesu nopelna viena pati “Celtic” komanda. “Slovan” ir UEFA 31.līgas Slovākijas vicečempione, un atļaušos minēt, ka slovāku vidusmēra klubs tomēr ir jaudīgāks par skotu vidusmēra klubu.

Pēdējās sezonas

Pēdējie pieci gadi nacionālajā čempionātā un Eirokausos

SezonaAberdeenSlovan
2011./12.9.3.
2012./13.9.1.
2013./14.8.1.
2014./15.3.3.
2015./16.2.2.

Šajā tabuliņā arī daļēji redzam skaidrojumu tam, kāpēc “Aberdeen” pašas spēkiem Eirokausu rangā nopelnījusi tik maz punktu – TOP3 tā iekļuvusi tikai pēdējās divās sezonās, bet pirms tam bija krīze, četrus gadus pēc kārtas Skotijas Premjerlīgā ieņemot tikai 8. vai 9.vietu, un Aberdīna tajos gados Eirokausos nemaz nepiedalījās. Kopumā pēdējās 10 sezonās “Aberdeen” uz Eiropas skatuves tikusi tikai četrreiz.

2007./08.gadā Aberdīna pārvarēja Ukrainas “Dnipro” (0:0, 1:1), izkļuva no grupas (piecu komandu konkurencē četros mačos pietika ar bilanci 1-1-2 un 3.vietu), bet 1/32 finālā cīņā ar “Bayern” pēc lieliskas mājas spēles (2:2) cieta sagrāvi izbraukumā (1:5). Toreiz starp “Bayern” vārtu guvējiem bija arī Kloze, Podoļskis, van Bommels un citi, spēlēja arī Kross, bet vārtus sargāja Kāns, kurš aizvadīja savu pēdējo sezonu. 2009./10.gada sezonā "Aberdeen" totāls fiasko duelī ar Čehijas “Sigma” (1:5, 0:3), bet pirms diviem gadiem sagrauta Rīgas “Daugava” (5:0, 3:0), pēc tam pārvarēts Nīderlandes “Groningen” (0:0, 2:1), līdz nācās atdurties pret Spānijas “Real Sociedad” (0:2, 2:3). Pagājušajā sezonā ar pūlēm pieveikta Maķedonijas "Shkëndija" (1:1, 0:0), tad uzvarēta Horvātijas "Rijeka" (3:0, 2:2), bet 3.kārtā sīvā cīņā atzīts kazahu "Kairat" pārākums (1:2, 1:1).

"Aberdeen" - "Bayern" 2:2 (UEFA kausa izcīņas spēle 2008.gadā)

"Bayern" - "Aberdeen" 5:1 (UEFA kausa izcīņas spēle 2008.gadā)

Runājot par Skotijas Premjerlīgu, “Aberdeen” lieliski iesāka pagājušo sezonu, no 7. līdz 12.kārtai esot turnīra vadībā un apsteidzot “Celtic” – 7.kārtā Aberdīna ar 2:1 uzvarēja arī savstarpējo spēli. Tomēr sezonas beigās intrigas nebija, un “Celtic” atkal bija tālu visiem priekšā, tuvāko sekotāju “Aberdeen” apsteidzot par 15 punktiem. Taču 200 tūkstošu iedzīvotāju apdzīvotā Aberdīna varēja būt lepna par sasniegto – tik augsta vieta (2.) Skotijā nebija ieņemta kopš tālās 1993./94.gada sezonas. Šeit paturam prātā, ka daudzus gadus Skotijā divas pirmās vietas būtībā bija aizņemtas vēl pirms sezonas sākuma, bet kopš “Glasgow Rangers” izmešanas lejā situācija krasi mainījusies.

Šosezon Skotijā pilnu sezonu pavadīja Antons Kurakins, kura “Hamilton Academical” ieņēma 10.vietu 12 komandu konkurencē. Cīņas ar “Aberdeen” Kurakinam un viņa komandai nebija nemaz tik bezcerīgas – 0:1, 1:1, 0:3.

Sezonas labāko snaiperu sarakstā 3.vietu ar 20 vārtiem ieņēma “Aberdeen” uzbrucējs Adams Rūnijs, kurš pirms pāris gadiem sabēra piecas bumbas Rīgas “Daugavas” vārtos (5:0, 3:0), "Daugavas" stadionā iespējot pat "hattrick". Tomēr īpaši izceļams ir pussargs Nīels Makgins. Viņš bija vienīgais “Aberdeen” pārstāvis “Euro 2016” un kļuva par vienu no turnīra debitantes Ziemeļīrijas izlases varoņiem – vienīgajā uzvarā, kas pavēra ceļu uz 1/8 finālu, Makgins kompensācijas laikā stiprajā lietū ar gūtajiem vārtiem pielika punktu Ukrainas cerībām (2:0). Makgins, kurš karjerā ir pārstāvējis arī “Celtic”, uznāca uz maiņu pēdējos divos grupu turnīra mačos, un to pašu izdarīja arī 1/8 finālā pret Velsu. Savukārt „Aberdeen” kapteinis ir tikai 24 gadus vecais Raiens Džeks, kurš galvenajā komandā spēlē kopš 18 gadu vecuma.

Makgins (pa kreisi) tikko guvis vārtus pret Ukrainu "Euro 2016". Foto: AP/Scanpix

Prieki Belfāstā pie lielā ekrāna pēc Makgina vārtiem pret Ukrainu

“Aberdeen” ir tipiska britu komanda – pagājušajā sezonā Skotijas Premjerlīgā starp TOP20 futbolistiem pēc spēles laika bija 11 skoti, trīs velsieši, trīs īri, divi angļi un pieminētais ziemeļīrs Makgins, kurš septembrī tika atzīts par līgas mēneša labāko spēlētāju un kurš Rūnija 20 vārtiem pievienoja savus 10 precīzus raidījumus, kopā veidojot gandrīz pusi no komandas 62 vārtiem. Kopš 2013.gada marta “Aberdeen” trenē Dereks Makinss, kurš spēlētāja karjeru noslēdza tikai 2008.gadā un kurš ir par vienu gadu jaunāks nekā Pols Ašvorts. „Aberdeen” mājas spēles jau vairāk nekā 100(!) gadus aizvada „Pittodrie Stadium”, tiesa, tuvāko gadu laikā plānots uzbūvēt jaunu stadionu un pārcelties.

Ja „Aberdeen” vēl nesen bija vājš periods un tikai tagad izdevies atgūties, „Slovan” jau vairākus gadus pēc kārtas ir viens no vadošajiem Slovākijas klubiem – 2013. un 2014.gada pavasarī izdevās iegūt čempiones titulus, bet pēdējās divās sezonās 3. un 2.vieta. Pagājušajā sezonā „Slovan” stabils vicečempiones nosaukums – tuvākā sekotāja apsteigta par deviņiem punktiem, bet līdz čempionei „Trenčin” bija vēl tālāk, 12 punkti. Neskatoties uz šādu starpību, abām komandām bija vienāds zaudējumu skaits (četri), tomēr „Slovan” krietni biežāk nospēlēja neizšķirti. Starp citu, arī Slovākijas kausa izcīņas finālā „Trenčin” nodarīja pāri „Slovan” – 3:1.

Aizvadītajā Slovākijas čempionātā „Slovan” rindās bija turnīra 4. un 7.rezultatīvākais spēlētājs. Abi viņi starptautiskajā futbolā ir slaveni, tiesa, otrais pēc sezonas beigām līgumu ar „Slovan” nepagarināja.

29 gadus vecais Tamāšs Priškins, kuram pagājušajā sezonā Slovākijas čempionātā 12 vārti, savā karjerā sešu gadu laikā izspēlējies dažādās Anglijas Čempionāta ("Championship") komandās, vēlāk bijis Krievijas Premjerlīgā un citviet, bet galvenais – Ungārijas izlases sastāvā ir aizvadījis 58 spēles un guvis 17 vārtus. Ungārijas bagātajā futbola vēsturē, protams, netrūkst krietni rezultatīvāku vīru, bet no mūslaiku spēlētājiem tas ir trešais labākais rādītājs aiz tikpat slavenajiem Zoltāna Geras un Balāža Džudžāka. Visa šī trijotne bija arī nupat „Euro 2016”, kur Ungārijas izlase parādīja sevi no labākās puses.

Konkrēti Priškins iznāca uz maiņu pirmajā spēlē pret Austriju (2:0) un bija pamatsastāvā pret Islandi (1:1). Tieši Priškins ar rezultatīvu piespēli pretuzbrukumā izvirzīja viens pret vienu partneri, kurš pielika punktu Austrijas cerībām, panākot 2:0. Savukārt vēl 2007.gadā pārbaudes mačā Priškins guva abus ungāru vārtus 2:0 uzvarā pret Latviju, kuras pamatsastāvā bija Koliņko, Kļava, Gorkšs, D.Ivanovs, Zirnis, A.Višņakovs, Astafjevs, Morozs, Soloņicins, Rimkus un Verpakovskis. "Jelgavai" būs jādara viss, lai Priškins atkal nenodarītu pāri Latvijas futbolam.

Priškins (pa pa labi) "Euro 2016" palīdzēja nogremdēt Austrijas izlasi, lielāko zvaigzni Davidu Alabu (pa vidu) ieskaitot. Foto: AP/Scanpix

34 gadus vecais Roberts Viteks pievienoja 10 vārtus. Viņš karjeru 17 gadu vecumā iesāka tieši „Slovan”, daudzus gadus spēlēja Vācijas Bundeslīgā „Nürnberg” sastāvā, pēc tam arī Francijā un Turcijā. 2013.gadā viņš atgriezās „Slovan”, sākotnēji parakstot līgumu uz vienu gadu, bet palika tur līdz pat šī gada pavasarim. Tagad gan līgums vairs nav pagarināts, un slovāku mediji baumo, ka Viteks atgriezīsies leģionāra maizē. Lai gan Slovākijas futbola leģendu Jelgavā neredzēsim, gribas par viņu pateikt vairāk.

Viteka kontā Slovākijas izlasē ir 82 spēles un 23 vārti. Pēc spēļu skaita viņš ir visu laiku 5.vietā (par nieka tiesu zaudējot Martinam Škrtelam un Jānam Djuricam), bet pēc vārtu skaita ir visu laiku rezultatīvākais (protams, paturot prātā, ka Slovākijas izlase absolūto vairumu spēļu aizvadījusi pēc neatkarības atgūšanas tikai kopš 1994.gada). Viteka kontā arī Slovākijas pirmie vārti PK finālturnīru vēsturē, izceļoties pret Jaunzēlandi (1:1) PK2010 DĀR, bet no tā turnīra vislabāk atmiņā laikam jau palikuši Viteka divi vārti pret tā brīža pasaules čempioni Itāliju – toreiz Slovākija pārsteidzoši sasita titulēto pretinieci ar 3:2, neļaujot tai izkļūt no grupas. Vitekam PK2010 finālturnīrā kopā četri vārti, tikai par vieniem vārtiem atpaliekot no Zelta buča ieguvēja Tomasa Millera.

Vēl šī gada martā (dažas dienas pēc Slovākijas – Latvijas mača) Viteks izgāja izlases pamatsastāvā pārbaudes spēlē pret Īriju (2:2), tomēr uz „Euro 2016” finālturnīru nedevās. Iemesls – „Slovan” rindās gūta trauma Slovākijas čempionāta beigās. Izgāztā spēlē pret „Trenčin” (0:4), kurā konkurenti nodrošināja titulu, kamēr Viteks laukumu pameta jau 1.puslaikā. Slovāku mediji drosmīgi ziņoja, ka Viteks ir viena no lielākajām Eiropas futbola zvaigznēm, kas nedosies uz Franciju. Tāds, lūk, spēlētājs vēl pavisam nesen pārstāvēja „Slovan” krāsas.

Taču „Slovan” netrūkst arī citu lielu vārdu. Komandas kapteinis, vārtsargs Jāns Muha, kurš martā sargāja vārtus pret Latviju, visos mačos Francijā palika rezervē, bet karjeras laikā mazliet uzspēlējis Anglijas Premjerlīgā „Everton” sastāvā, daudz laika pavadījis Krievijas Premjerlīgā. Aizsargs Kornels Salāta „Euro 2016” 1/8 finālā pret Vāciju (0:3) uznāca uz pēdējām sešām minūtēm un nesen trīs sezonas pavadījis Krievijas Premjerlīgā. Muha un Salāta vienīgie no „Slovan” iekļuva pagājušās sezonas Slovākijas čempionāta simboliskajā izlasē. Taču „Slovan” ir vēl citi labi futbolisti, kas pārstāvējuši un reāli spēlējuši Amsterdamas „Ajax”, Belgradas „Red Star”, „Feyenoord”, dažādas nacionālajās izlasēs, tāpat Nīderlandes U izlasēs. Piemēram, „Ajax” piederošais Leslijs Sā, kurš pārstāvējis visu vecumu (izņemot pieaugušo) Nīderlandes izlases, pēc vairāku gadu īrēm šopavasar pievienojās „Slovan”:

Foto: „Slovan” „Twitter” konts.

Pagājušajā Slovākijas čempionāta sezonā „Slovan” sastāvā laukumā vismaz reizi izgāja 14(!) leģionāri un TOP15 pēc spēles laika bija tikai pieci slovāki. It kā būtu par maz, šovasar pievienojušies vēl četri holandieši, un viņi visi pirms pāris nedēļām spēlēja „Slovan” sezonas pirmajā oficiālajā mačā, Eiropas līgas kvalifikācijas 1.kārtā viesos tiekoties ar albāņu „Partizani” (0:0). Atbildes mačs šai pārī nenotika, jo pēc Albānijas čempiones "Skënderbeu" izslēgšanas „Partizani” pārcēlās uz Čempionu līgu, un „Slovan” palika bez pretinieces, viegli iekļūstot 2.kārtā.

„Slovan” kopš 2015.gada augusta vada Kipras speciālists Nikodims Papavasilis, kurš 1993.gadā kā spēlētājs kļuva par pirmo kiprieti Anglijas Premjerlīgā („Newcastle”). „Slovan” mājas stadiona ietilpība ir 11 600.

Domāju, jūs sapratāt, par cik nopietnu klubu ir runa. Tāpēc nav arī jābrīnās, ka pēdējo piecu sezonu laikā „Slovan” Eirokausos izspēlējis 34(!) spēles, tostarp divreiz piedaloties Eiropas līgas grupu turnīrā. Pieminēšu tikai dažus svarīgākos brīžus šajos gados Eirokausos. 2011.gadā spēlēts vienā grupā ar PSG (0:0, 0:1), 2014.gadā izšķirošajā kārtā par iekļūšanu Čempionu līgas grupu turnīrā zaudēts BATE (1:1, 0:3), tai pašā sezonā Eiropas līgas grupu turnīrā spēlēts ar „Napoli” (0:2, 0:3), bet pagājušajā sezonā Eiropas līgas kvalifikācijā iznīcinātas Gibraltāra „Europa” (3:0, 6:0) un Īrijas UCD (1:0, 5:1), līdz nācās piekāpties Krievijas „Krasnodar” (3:3, 0:2). 3:3 spēlē kārtējo reizi sevi pierādīja Viteks, sasniedzot "hattrick".

"Slovan" - "Krasnodar" 3:3

Vēsture un sasniegumi

Lai gan Skotijas futbols asociējas ar „Celtic” un „Glasgow Rangers”, 1903.gadā dibinātais „Aberdeen” četras reizes (1955., 1980., 1984., 1985.) ir pratis kļūt par Skotijas čempionu, bet vēl 15 reizes kļūt par vicečempionu. Četri tituli ir dalīti 3.labākais rezultāts kopā ar „Heart of Midlothian” un „Hibernian”. Aberdīna septiņas reizes ieguvusi Skotijas kausu, tiesa, pēdējo reizi tas notika 1990.gadā.

Trīs no četriem Skotijas čempiones tituliem „Aberdeen” izcīnīja Sera Aleksa Fergusona vadībā. Fergusons neapšaubāmi ir lielākā „Aberdeen” visu laiku slavenība, kas trenēja šo skotu komandu no 1978. līdz 1986.gadam. Tātad līdz brīdim, kad pārcēlās uz „Manchester United”. Ar Fergusonu „Aberdeen” ne tikai prata iegūt trīs titulus Skotijas Premjerlīgā, bet arī pievienoja četrus Skotijas kausus un... UEFA Eiropas kausa ieguvēju kausu, vēlāk „pieķerot” klāt arī UEFA superkausu. Tās ir „Aberdeen” vienīgās divas Eirokausu trofejas.

1982.gada Eiropas kausa ieguvēju kausā no 34 komandām četrām nācās sākt ar kvalifikāciju, un viena no tām bija „Aberdeen”. Ar 7:0 un 4:1 tika sagrauta Šveices „Sion”, un Aberdīna pārcēlās uz 1.kārtu. Tur panākums smagā cīņā pret Albānijas „Dinamo” (1:0, 0:0), bet 2.kārtā pārvarēta Polijas „Lech” pretestība (2:0, 1:0). 1/4 finālā pret Vācijas „Bayern” izbraukumā 0:0, bet mājās, divreiz atrodoties iedzinējos, izrauta 3:2 uzvara. Pusfinālā sakauts mūsdienās vairs neeksistējošs Beļģijas klubs „Waterschei Thor” (5:1, 0:1), bet finālā Gēteborgā papildlaikā ar 2:1 pārspēts pats Madrides „Real”, kuru vadīja leģendārais Alfredo di Stefano. UEFA superkausa izcīņā tika pieveikts „Hamburger SV” (0:0, 2:0), kuras kapteinis bija Feliss Magats.

„Aberdeen” pārspēj „Real” 1983.gada finālā

„Aberdeen” atgriezusies mājās, runā jauniņais Fergusons (tobrīd 42 gadi)

Arī nākamajā sezonā „Aberdeen” Eiropas kausu ieguvēju kausa izcīņā spēlēja sekmīgi. Pārspēts Islandes ÍA (2:1, 1:1), Beļģijas „Beveren” (0:0, 4:1) un Ungārijas „Ujpest” (0:2, 3:0 pagarinājumā) un tikai pusfinālā tika zaudēts Portugāles „Porto” (0:1, 0:1).

Pēc Fergusona aiziešanas 1986.gadā „Aberdeen” vairs nespēja iegūt Skotijas titulus, un pilnībā dominēja „Celtic” un „Rangers”. Vienā sezonā Aberdīna pat palika pēdējā vietā, taču no augstākās līgas tā arī neizkrita uz līgas paplašināšanās rēķina. Pēdējās 15 sezonās „Aberdeen” deviņas reizes ir bijusi labāko sešiniekā (2.-6.), bet sešas reizes nācies būt intervālā 8.-11.vieta.

Latvijas futbola vēsturē zelta burtiem rakstāms „Skonto” panākums 1994.gadā, kad pret neapšaubāmo favorīti „Aberdeen” divreiz izdevās nospēlēt neizšķirti (1:1, 0:0) un tikt tālāk uz izbraukumā gūto vārtu rēķina. Tas skontiešiem ļāva uzspēlēt ar Itālijas „Napoli” (0:2, 0:1).

„Slovan” dibināts 1919.gadā, bet pašreizējo nosaukumu ieguva 1953.gadā. Jau 1922.gadā „Slovan” pirmo reizi kļuva par Slovākijas čempioni, bet 1949.gadā kļuva par apvienotās Čehoslovākijas pirmo čempioni ar nosaukumu „Sokol NV”. Kad 1962.gadā Čehoslovākija zaudēja Pasaules kausa izcīņas finālā, izlasē bija divi „Slovan” spēlētāji, pamatvārtsargu ieskaitot.

„Slovan” dibināšanas 1919.gadā. Foto: http://www.slovanfutbal.com.

Tāpat kā „Aberdeen”, arī „Slovan” ir ieguvusi kādu Eiropas trofeju, turklāt šis Bratislavas klubs tāds ir vienīgais Slovākijā. Un, ja „Aberdeen” savā dzīves finālā pārspēja Madrides „Real”, tad „Slovan” finālā uzveica „Barcelona”.

Tā bija 1968./69.gada sezona, kurā „Slovan” kā Čehoslovākijas vicečempione un kausa ieguvēja piedalījās UEFA Eiropas kausa ieguvēju kausa izcīņā. Ceļā uz finālu „Slovan” pārspēja Dienvidslāvijas „Bor” (3:0, 0:2), Portugāles „Porto” (0:1, 4:0), Itālijas „Torino” (1:0, 2:1) un Skotijas „Dunfermline” (1:1, 1:0). Finālā Bāzelē pret „Barcelona” tika gūta 3:2 uzvara.

„Slovan” pārspēj „Barcelona” 1969.gada Eiropas kausa ieguvēju kausa izcīņas finālā

Šī paaudze iespaidīgi kuplināja Čehoslovākijas izlases rindas lielajos finālturnīros, un 1976.gadā šī valsts izcīnīja Eiropas čempiones titulu ar sešiem „Slovan” spēlētājiem sastāvā. Vēlāk „Slovan” sākās krīze, bet pēc Slovākijas neatkarības atgūšanas (Čehoslovākijas tituls kopumā iegūts astoņas reizes) „Slovan” ieguva valsts pirmos trīs titulus 1994., 1995. un 1996.gadā. Pēcāk vēl viena krīze, finanšu problēmas un no 2004.gada rudens divas sezonas pat nācās pavadīt slovāku otrajā līgā. Tomēr atkal sekoja atdzimšana un 2009.gadā atkārtoti iegūts Slovākijas čempiones tituls. Kopš tā laika „Slovan” par Slovākijas čempioni kļuvusi vēl trīs reizes un ar astoņiem tituliem ir labākais Slovākijas jaunlaiku klubs – ar sešiem tituliem seko „Žilina”, bet pārējiem klubiem nav vairāk par diviem tituliem. Šī brīža čempione „Trenčin” abus savus titulus ieguvusi pēdējās divās sezonās. Tātad "Slovan" ir astoņi tituli gan Čehoslovākijas čempionātā, gan Slovākijas čempionātā, un nav šaubu, ka tas otrais skaitlis vēl tiks uzlabots un uzlabots.

„Slovan” visu laiku lielākos ieņēmumus ar transfēru guva 1993.gadā, kad par 4.3 miljoniem eiro uz Madrides „Real” tika pārdots Peters Dubovskis. Viņš 2000.gadā 28 gadu vecumā traģiski gāja bojā, atvaļinājuma laikā Taizemē fotografēšanas brīdī nokrītot no liela augstuma. Otrs lielākais transfērs bija Viteka pārdošana par 1.2 miljoniem eiro 2003.gadā uz „Nürnberg”.

Latvijas klubi Eirokausos 2016/.17.gada sezonā

Kvalifikācijas turnīra 1.kārta

KomandaTurnīrsPretinieks1.spēle2.spēle
VentspilsEiropas līgaVíkingur Gøta (Fēru salas)2:02:0
JelgavaEiropas līgaBreiðablik (Islande)3:22:2
SpartaksEiropas līgaDinamo Minsk (Baltkrievija)1:20:2

Kvalifikācijas turnīra 2.kārta

KomandaTurnīrsPretinieks1.spēle2.spēle
LiepājaČempionu līgaSalzburg Red Bull (Austrija)0:119.jūlijs (m)
VentspilsEiropas līgaAberdeen (Skotija)14.jūlijs (v)21.jūlijs (m)
JelgavaEiropas līgaSlovan (Slovākija)14.jūlijs (v)21.jūlijs (m)

Lai iekļūtu ČL grupu turnīrā, "Liepājai" jāpārvar trīs barjeras - 2.kārta, 3.kārta un "play-off" kārta.
Lai iekļūtu EL grupu turnīrā, "Ventspilij" un/vai "Jelgavai" jāpārvar četras barjeras - 1.kārta, 2.kārta, 3.kārta un "play-off" kārta.
Ja "Liepāja" izstāsies ČL 3.kārtā, tā varēs piedalīties EL "play-off" kārtā; ja izstāsies ČL "play-off", tad varēs piedalīties EL grupu turnīrā.

  +5 [+] [-]

, 2016-07-14 00:20, pirms 8 gadiem
Edmunds pamatīgi pašancējis! Ļoti labs un izsmeļošs raksts.

  -1 [+] [-]

, 2016-07-14 00:23, pirms 8 gadiem
oo, labs gabals

  -2 [+] [-]

, 2016-07-14 00:31, pirms 8 gadiem
Labs darbiņš, Edmund! Ar lielu interesi izlasīju
Slēpts komentārs: H.E.N.R.Y.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-14 00:38, pirms 8 gadiem
Edmunds turpina priecēt arī pēc Euro2016... Ar entuziasmu viss pavisam noteikti ir kārtībā! Domāju, ja futbolisti ar tādu pašu entuziasmu aizvadīs visas 180+ minūtes, tad ne tikai tiks pāri Slovāku un Skotu barjerai ko arī novēlu!

  -2 [+] [-]

, 2016-07-14 01:59, pirms 8 gadiem
Beidzot ir ar kads saturigs raksts tas priece

  -1 [+] [-]

, 2016-07-14 02:04, pirms 8 gadiem
Labs, izsmeļošs raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-14 03:48, pirms 8 gadiem
WOW ! Tiešām paldies Edmund par šo saturīgo un izsmeļošo rakstu ! Bija vērts izlasīt visu no paša sākuma līdz pat pēdējam vārdam !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-14 09:27, pirms 8 gadiem
>>>H.E.N.R.Y.
Pirmās kvalifikācijas kārtas abās spēlēs vārtus sargāja Joe Lewis.

     [+] [-]

, 2016-07-14 14:50, pirms 8 gadiem
alguns rakstīja: >>>H.E.N.R.Y.
Pirmās kvalifikācijas kārtas abās spēlēs vārtus sargāja Joe Lewis.
Es jau tikai minēju, ka Aleksanders tagad pārstāv Aberdeen, nevis, ka viņš gāja laukumā pirmajās sezonas spēlēs

     [+] [-]

, 2016-07-14 14:51, pirms 8 gadiem
arhivs X rakstīja: Baigais palags! Pilnīgi slinkums lasīt. Protams. metāllūžņu vācējam no "biroja" nav problēmas tusēties pa naktīm. tā teikt- brīvmākslinieks
Protams, rakstīt komentārus ne par sportu gan tev regulāri laika pietiek

     [+] [-]

, 2016-07-14 15:33, pirms 8 gadiem
Gribeeju uz speeli braukt ventinjus atbalstiit bet briivdienuu darbaa nedeva. Ehhh

     [+] [-]

, 2016-07-14 15:44, pirms 8 gadiem
Un jaa! Aberdiina ir ljoti speeciiga. Esmu bijis uuz Aberdeen v Celtic speeli uun citaam. Ljoti aatra un laba komanda taapeec luuuudzu nesaceramies par dauudz!

     [+] [-]

, 2016-07-14 21:16, pirms 8 gadiem
Ja Levadia ar 3-1 sasit čehus,tad kāpēc Jelgava nevarētu pieveikt slovākus?Ja nopietni,tad igauņi malači,tiesa šis rezultāts vēl negarantē tālāk tikšanu.