Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

RFS miljons, lielākas cerības un līgas fāze janvāra beigās - Eirokausu jaunais formāts

Agris Suveizda

RFS miljons, lielākas cerības un līgas fāze janvāra beigās - Eirokausu jaunais formāts
RFS jaunieguvums Fabriss Ondoā. Foto: Sanita Sparāne/RFS

Eirokausu formāts futbolā ierasti tiek izstrādāts trīs gadu ciklos, un vakar sākās jaunais trīs gadu cikls, kas nācis ar vēl lielākām pārmaiņām nekā iepriekšējās reizēs. Būtiski palielināts pamatturnīru dalībnieku skaits, vēl lielāks balvu fonds un vēl lielākas izredzes valstu čempionvienībām.

Līgas fāze grupu turnīra vietā. Jaunajā formātā būs jāapgūst daži jauni termini. Eiropas Konferences līgu nu jau pilnīgi oficiāli sauc par Konferences līgu, kā daudzi īsuma dēļ dēvēja arī iepriekš, bet daudz būtiskāk ir tas, ka ir jāaizmirst par tik ļoti pierasto grupu turnīru, jo grupu turnīra kā tāda vairs nebūs. Visos trijos Eirokausu turnīros būs viena liela līga, visu dalībnieču rezultāti tiks skaitīti kopējā katlā, līdz ar to savā starpā līgas tabulā konkurēs arī tās komandas, kuras viena pret otru fiziski nemaz nebūs spēlējušas.

Eirokausu rudenī spēlēs 108 klubi. Kad "Ventspils" kvalificējās Eiropas līgas grupu turnīram 2009. gadā, Eirokausu rudenī spēlēja 32+48 jeb 80 klubi. Kad RFS tika Eiropas Konferences līgas grupu turnīrā 2022. gadā, Eirokausu rudenī spēlēja 32+32+32 jeb 96 klubi. Šosezon visu trīs Eirokausu turnīru līgas fāzēs spēlēs nu jau pa 36 komandām jeb kopsummā 108.

Rudeni sasniegs 38 no 53 čempionēm. Vēl nesen grupu turnīrā piedalījās 27 Eiropas valstu čempiones, vēl pagājušajā sezonā šis skaitlis bija 35, bet šosezon līgas fāzē piedalīsies pat 38 no 53 čempionvienībām jeb 72% - čempiontituls vidusmēra un zemākā ešelona valstīs kļūst arvien, arvien nozīmīgāks, agrāko sapni padarot par pavisam reāli sasniedzamu mērķi. Latvija pēc pagājušās sezonas Eirokausu rangā bija 37. vietā, šo sezonu sāk 38. vietā, bet RFS čempioņu rangā ir 35. vietā – kāda no trim līgas fāzēm, jo īpaši ar šādu izlozi, ir jāizvirza par objektīvi izpildāmu uzdevumu. Jābilst, ka Čempionu līgas rudeni iepriekšējo 15 čempionu vietā sasniegs 16 (Čempionu līgas sezonas iznākums līgas fāzi garantēja Doneckas "Shakhtar", kas ir arī Ukrainas čempione un tādējādi palielināja sākotnēji plānoto čempionu skaitu) un ka kvalifikācijā būs par vienu brīvo ceļazīmi vairāk – pirms gada bija 11 automātiskās ceļazīmes un četras kvalifikācijas ceļazīmes, šosezon būs 11+5. Tā ka mazajām valstīm iespēja izsisties līdz Čempionu līgas rudenim pieaugs, bet pavisam nedaudz, un tas jau no sākta gala raisījis lielu kritiku pret jauno formātu – vidusmēra līgas vēlējās nozīmīgāku garantēto, izcīnāmo ceļazīmju skaitu, bet tā vietā pieaugums būs primāri uz stipro līgu rēķina.

Sāks rudenī, beigs dziļā ziemā. Konferences līgā joprojām līgas fāzē būs jāaizvada sešas spēles, toties Čempionu līgā un Eiropas līgā būs paredzētas astoņas spēles, kas nozīmēs lielas kalendāra izmaiņas. Pat Konferences līga, kas iepriekšējā ciklā grupu turnīru beidza 9. decembrī, 3. novembrī (Pasaules kausa Katarā dēļ) un 14. decembrī, šoreiz sesto kārtu aizvadīs 19. decembrī, jo līgas fāzi sāks vēlāk – tikai 3. oktobrī, bet Čempionu līgā un Eiropas līgā septītā un astotā spēļu kārta paredzēta janvāra beigās - tātad arī ierastā ziemas pauze šajos turnīros būs īsāka (pusotru mēnesi) un starp līgas fāzes kārtām, nevis starp grupu turnīru un izslēgšanas cīņām. Tāpat Čempionu līgā tiks ieviesta pārspēļu kārta pirms astotdaļfināla, kā tas jau bija pārējos turnīros, un gaidāmas vēl vairākas svarīgas kalendāra izmaiņas līgas fāzē, bet par tām sīkāk jau tad, ja septembrī, cerams, vajadzēs par tām runāt Latvijas komandu sakarā.

LNK Sporta parkā drīkstēs spēlēt arī 3. kārtā. Laika gaitā UEFA stadionu prasības ir arvien pieaugušas, bet šovasar ir veikts neierasts solis atpakaļ, kas ļoti zīmīgs būs arī Latvijas klubiem. Proti, agrāk otrās kategorijas stadionos drīkstēja spēlēt tikai līdz otrajai atlases kārtai, bet no trešās kārtas jau vajadzēja vismaz trešo kategoriju, kas pie mums nozīmētu "Skonto" stadionu vai "Daugavas" stadionu Rīgā. Jaunajā formātā ir veikta atkāpe visu trīs turnīru, pat Čempionu līgas, trešajā atlases kārtā, kas ārkārtas gadījumā ļaus spēles rīkot arī otrās kategorijas stadionā, ja klubs pie visām ieejām nodrošinās elektronisko biļešu sistēmu, lai novērstu situācijas, ka tribīnēs atrodas vairāk cilvēku nekā paredzēto vietu. Kā Edmunda Novicka patreon sacīja RFS ģenerāldirektors Māris Verpakovskis, LNK Sporta parkam šāda atļauja jau ir dota. No play-off kārtas otrā kategorija gan vairs nekādi nederēs – Eiropas līgā un Konferences līgā vajadzēs vismaz trešo un no līgas fāzes ceturto kategoriju, bet Čempionu līgā jau play-off kārtā prasīs ceturto kategoriju.

Lielāks balvu fonds. Ja nekas nav mainījies kopš UEFA vēstules marta beigās, tad UEFA no trim Eirokausu turnīriem un superkausa šosezon cer iekasēt 4,4 miljardus eiro, par vairāk nekā 25% pārspējot iepriekšējās sezonas lēsto summu (3,5 miljardus). Līgas un tālāko fāžu summās pagaidām vēl nav vērts iedziļināties, tikai var izcelt, ka UEFA kāpinājusi garantētās minimālās un sportisko sasniegumu summas (taču mazināsies prēmijas par spēļu rezultātiem – tā vietā kāps summas par vietām un fāžu pārvarēšanu) un mazinājusi tirgus un desmitgades ranga nozīmi. Līgas fāžu proporcijas nav būtiski mainījušās – Konferences līgā tās sasniegšana, rupji rēķinot, dos vismaz 3,2 miljonus agrāko 3,0 miljonu vietā, Eiropas līgā tā būs vismaz 4,4 miljonu vērtībā iepriekšējo 3,8 miljonu vietā, bet Čempionu līgas minimums no 16,8 miljoniem pieaugs līdz gandrīz 20 miljoniem. Tātad Eiropas līgas pārākums pār Konferences līgu pieaugs, taču lielā nauda joprojām būs uz Čempionu līgas galda.

RFS jau pāri miljonam. Ja Eirokausu pamatfāžu balvu fonds pieaugs par vairāk nekā 20%, tad solidaritātes maksājumu apjoma pieaugums līgas fāzēs netikušajiem klubiem kvalifikācijas un play-off kārtās paredzēts par 30% jeb no 101,2 miljoniem līdz 132 miljoniem eiro. Atšķirībā no līgas fāzes, kvalifikācijas princips praktiski nav mainījies, un arī solidaritātes summas gandrīz palikušas nemainīgas. Izkrišana Konferences līgas pirmajā kārtā joprojām dos 150 tūkstošus eiro, otrajā kārtā - 350 tūkstošus, trešajā kārtā – 550 tūkstošus, play-off kārtā – 750 tūkstošus. Čempiones bonuss līgas fāzi nesasniegušajiem klubiem joprojām būs 260 tūkstoši, bet UEFA martā ziņoja par būtisku pieaugumu organizatorisko izmaksu kompensācijai, ko klubiem maksās par katru aizvadīto kārtu, - no 100 līdz 175 tūkstošiem eiro. Tā kā RFS un "Larne" pāra zaudētājs izlozē ieguva brīvbiļeti uz Konferences līgas trešo kārtu, tad skaidrs, ka RFS jau tagad ir provizoriski garantējusi 1,16 miljonus – 550 tūkstošus par trešo kārtu, 260 tūkstošus par titulu un 350 tūkstošus par divu kārtu aizvadīšanu. Vecajā formātā par to pienāktos 1,01 miljons jeb par 150 tūkstošiem mazāk. "Riga" ir provizoriski garantējusi 525 tūkstošus, "Auda" un "Liepāja" – 325 tūkstošus.

Pirmā kārta kļūs vājāka. Čempionu līgā ir likvidēta priekškvalifikācijas kārta, kurā parasti izkrita ap trim vājākajām Eiropas čempionēm (2017. gadā pat piecas vājākās), un pirmā atlases kārta ir sarukusi no 30 līdz 28 komandām. Pēc būtības šovasar nākušas klāt Sanmarīno, Andoras, Melnkalnes čempiones, bet kārtu augstāk sāks Kipras, Zviedrijas, Polijas, Ungārijas un Azerbaidžānas čempiones. Ranga augstākā valsts būs 26. (Rumānija), bet pagājušajā gadā vēl spēlēja 22. vieta (Izraēla), 2017. gadā pirmajā kārtā spēlēja pat 16. vieta. RFS gan būtu izsētās godā arī pie iepriekšējās sezonas formāta – šosezon rīdzinieki ir 11. no 28., pie vecā formāta būtu 15. no 30. Savukārt Eiropas līgā, kas agrāk sākās ar trešo atlases kārtu, ieviesta pirmā un otrā atlases kārta, kas šo turnīru padarījis daudz pieejamāku – pirms gada atlasē spēlēja tikai 15 stiprāko valstu nečempiones, šosezon jau spēlēs 32 valstu nečempiones. Šo pārmaiņu dēļ savukārt vājāka kļūs Konferences līgas 1. kārta, kas no 62 komandām sarukusi līdz 50 – pārstāvētās valstis praktiski nav mainījušās, taču daudzu šo valstu stiprākās nečempiones sāks otrajā kārtā vai Eiropas līgas pirmajā kārtā. Tā kā kopējais Eirokausu dalībnieču skaits praktiski nemainīsies (234 vienību vietā būs 236), augstāku kārtu līmenis būtiski nemainīsies un tikšana cauri Līgas zaram joprojām būs smags uzdevums – vienkārši atšķirsies ceļš, kādā stiprie klubi nonāks līdz Konferences līgas trešajai vai play-off kārtai.

Cīņa par 33. vietu. Konferences līgā gan izsētā "Liepāja", gan neizsētā "Auda" pretī saņēma Fēru salu klubus, kas īpaši zīmīgi ir savstarpējās konkurences dēļ – Latvija vasaru sāks trīs vietas un 0,875 punktus zem Fēru salām. Galvenais atskaites punkts gan ir 33. vieta (Īrija, 1,375 punktus augstāk) vai 32. vieta, ja no Eirokausiem atstādinātā Krievija noslīdēs zemāk, kas aiznākamajā sezonā varētu ļaut stiprākajai nečempionei sākt Eiropas līgas pirmajā kārtā un vēl vienu komandu pacelt uz Konferences līgas otro kārtu. Kas attiecas uz klubu rangu (tajā punktus dod par kvalifikācijas kārtu sasniegšanu), jau tagad skaidrs, ka rangs pieaugs gan RFS (dzēšas 1,000 punkti, jau ir garantēti 2,000 punkti), gan "Audai" (tikai otrā Eirokausu sezona), bet "Liepājai" un "Riga" vēl būs jāpasvīst, lai ranga punktus, kā minimums, nezaudētu. "Liepājai" jāaizstāv 1,500 punkti, kas ir otrās kārtas sasniegšanas vērtībā, bet "Riga" pirms pieciem gadiem tika "play-off" kārtā – lai punktus nezaudētu, šogad nāksies to atkārtot. "Valmiera", nedabūjusi licenci, palaida garām lielisku iespēju sakrāt pilnu piecgades ciklu, bet vismaz arī punktus tā nezaudēs, jo 2019. gada vasarā Eiropā vēl nespēlēja.

Valstu rangs (kassiesa.net)

Klubu rangs

Klubs2019.2020.2021.2022.2023.19.-23.2024.20.-24.
Riga2.5002.0002.5002.0002.00011.0001.50010.000
RFS1.0001.0002.0002.5001.5008.0002.0009.000
Valmiera1.0001.0001.5002.0005.5005.500
Liepāja1.5001.5001.5004.5001.0004.000
Ventspils2.0001.5003.5001.500
Auda1.500(2.125)1.0002.500

Klubu rangā punktus par rezultātiem dod līgas fāzē, bet atlasē punktus dod par Konferences līgas kārtas sasniegšanu (izkrišanu tajā) – par 1. kārtu 1.000, par 2. kārtu 1.500, par 3. kārtu 2.000, par "play-off" kārtu 2.500 punktus.

Eirokausu pirmā kvalifikācijas kārta

TurnīrsDatumsSpēleLaiks
Čempionu līga10.07.RFS – Larne20.00
Konferences līga10.07.Auda – B3622.00
Konferences līga11.07.Liepāja - Víkingur Gøta18.00
Konferences līga17.07.B36 – Auda20.00
Čempionu līga17.07.Larne – RFS22.00
Konferences līga18.07.Víkingur Gøta – Liepāja21.00

Visu mājas spēļu tiešraides tiks translētas TV4 un portālā Sportacentrs.com, par izbraukuma spēlēm pārrunas vēl turpinās.

Izmantotie resursi:
https://editorial.uefa.com/resource...

  +4 [+] [-]

, 2024-07-10 09:44, pirms mēneša
Ātrumā pārskreju rakstam. Varbūt nepamaniju, ka pieminēts, bet interesanti ir tas, ka līgas fāzē katram no 3 Eirokausiem būs atsevišķa spēļu nedēļa. Tas ir lieliski, jo nebūs tā, ka ceturtdien būs 32 Eiropas līgas un Konferences līgas speles vienā dienā, padsmit no tām pat vienā laikā. Labs darbs, Agri!

  +4 [+] [-]

, 2024-07-10 11:16, pirms mēneša
Lai kā būtu, bet RFS šobrīd pārliecinoši ir labākais LV klubs un ja kāds kaut kur arī var tikt, tad tas ir RFS šobrīd

     [+] [-]

, 2024-07-10 19:06, pirms mēneša
virslīga GOATS rakstīja: Nez Ondoā spēlēs vai nē. Vai Shteinbors.
Lūdzu, beidz rakstīt tos slima suņa murgus, ko Tu te raksti katru dienu

     [+] [-]

, 2024-07-10 20:13, pirms mēneša
virslīga GOATS rakstīja: Ko par sunjiem pārdzīvo!
Tev ar saprašanu grūti? Es tavu rakstīto saucu par murgiem

     [+] [-]

, 2024-07-10 20:46, pirms mēneša
virslīga GOATS rakstīja: Ignore ir, nelasi. Viens raksti murgo.
Tev jau vairāki ir teikuši gan par spamu, jo tu atstāj 3 komentārus minūtē, gan par to, ka viņi ir murgi

     [+] [-]

, 2024-07-10 21:32, pirms mēneša
virslīga GOATS rakstīja: Ko bèrnudārzs raksta par spamu neinteresē.
Veinīgais kurš šeit uzvedās kā bērnudārznieks, esi Tu, diemžēl

  +1 [+] [-]

, 2024-07-11 00:19, pirms mēneša
Liepājai tiks džekpots..negaidīts

  -1 [+] [-]

, 2024-07-11 10:03, pirms mēneša
TinderDtae rakstīja: Tev jau vairāki ir teikuši gan par spamu, jo tu atstāj 3 komentārus minūtē, gan par to, ka viņi ir murgi
Auto chat programma, neviens cilvēks tā nerakstītu.

     [+] [-]

, 2024-07-11 17:07, pirms mēneša
Kaut kāda šaubīga tā sistēma. Ja agrāk bija grupu turnīri, no kuriem izkļuva vairāk vai mazāk divi grandi, varbūt kāda viena bija nāves grupa, tad tagad sanāk, ka vienam tajās astoņās spēlēs var iekrist katra attiecīgā groza krējums, otram vairums no groza zemākajiem numuriem un kopējā katlā pēc astoņām spēlēm vairāki labi klubi kritīs ārā, viņu vietā play-off tiekot tādiem, kam vienkārši paveiksies ielozēt vājākas komandas no visiem groziem. Plus vēl tas, pret ko iekrīt mājas spēles un pret ko izbraukumi. Uz kādiem ceturtdaļfināliem droši vien viss tāpat būs bez lieliem pārsteigumiem, bet šāda izspēle šķiet galīgi garām.