Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Juris Gorkšs: ""Audas" triumfs Latvijas kausā vēl šorīt likās kā sapnis"

Rolands Eliņš

Juris Gorkšs: ""Audas" triumfs Latvijas kausā vēl šorīt likās kā sapnis"
Juris Gorkšs svin "Audas" uzvaru Latvijas kausā. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF

Futbola klubs "Auda" vakardien apgāza prognozes un Latvijas kausa finālspēlē ar 1:0 pieveica RFS, pirmoreiz savā vēsturē izcīnot šo trofeju un pirmoreiz nopelnot iespēju spēlēt Eirokausos. Šodien sarunā ar portālu Sportacentrs.com kluba izpilddirektors Juris Gorkšs dalījās emocijās par lielo panākumu, īpaši uzsvēra savas komandas saliedētību un netaupīja slavinošus vārdus galvenajam trenerim Tomislavam Stipičam.

"Prieki un emocijas bija vakar, šodien jau ir dzīves skarbā realitāte, jau sākot domāt par sagatavošanos dalībai nākamās sezonas Eirokausos," smaidīja Juris Gorkšs. "Mums klubā nevienam nav šaubu, ka izdarīsim visu nepieciešamo, lai iegūtu atļauju startēt Eirokausos, taču arī tam būs nepieciešams darbs. Jau sākām sarunas par šo tēmu ar Latvijas Futbola federāciju, lai varētu būt droši, ka debitējam Eirokausos. Tas laiks, kad pirmās vai otrās līgas klubs ar uzvaru kausa izcīņā garantēja sev vietu Eirokausos, tomēr ir pagājis, tagad klubiem, kas cer piedalīties UEFA sacensībās, tomēr jāatbilst augstiem nosacījumiem un jāizpilda stingras prasības. Bet vēlreiz saku – nav šaubu, ka tas tiks izdarīts."

"Vakar notikušais šodien no rīta likās sapnis. Joprojām vēl nevarēju aptvert, ka tas ir patiešām noticis," teica kluba izpilddirektors un ilggadējais vadītājs. "Šis vakardienas mirklis gan bija gandarījums ne tikai man, bet visiem mūsu spēlētājiem, treneru štābam un cilvēkiem, kas mums palīdz, tāpat arī līdzjutējiem un bijušajiem "Audas" spēlētājiem. Man bija liels prieks un aizkustinājums vakardien tribīnēs redzēt vairākas ilgi neredzētas sejas, kas bija "Audā" iepriekšējos gados, kad mēs vēl spēlējām zemākā līgā. Šosezon dažs labs vīpsnāja, sak, vai tad "Audai" vispār ir fani – vakardiena, manuprāt, bija visiem labi redzama atbilde. Liels paldies viņiem visiem!"

Gorkšs uzsvēra komandas kopējo darbu un saliedētību, taču arī piekrita, ka viņam pašam personīgi Latvijas kausa iegūšana bijis atalgojums ne tikai par šosezon, bet arī par daudziem ilgiem gadiem kluba vadībā: "Mēs visi dzīvē par kaut ko sapņojam. Bet gribētu arī teikt, ka šis nav tikai "Audas" stāsts, šis ir stāsts un paraugs visam Latvijas futbolam, ka ir iespējams sākt no apakšas un ar mazumiņu rokās, taču beigās sapņi piepildās. Mums kādreiz, kaut kad pirms desmit gadiem, bija sava dziesma, kurā bija arī vārdi par Čempionu līgu un Eirokausiem, un par to toreiz daudzi vīpsnāja, taču tagad tas ir piepildījies. Es pats jau biju par to aizmirsis, bet man par to atgādināja, un šodien cenšos šo dziesmu kaut kur vecajos failos atrast. Tad arī noteikti publicēsim un kopā varēsim pasmaidīt. Sapnis patiešām ir piepildījies, un "Audas" stāsts pierāda, ka futbolā ir iespējamas ļoti daudzas lietas."

Latvijas kausa pusfināla dalībnieču lokā šoreiz bija tikai divas Virslīgas komandas, kas arī "Audas" ceļu līdz finālam nedaudz atviegloja, tiesa, par vieglu un ērtu fināla sasniegšanu īsti nevar runāt, jo ceturtdaļfinālā bija jācīnās pret tobrīd dominējošo "Valmieru", pārliecinošo Virslīgas līdervienību. "Ja visu laiku būtu bijis jāspēlē tikai pret pirmās līgas komandām, tad varētu kaut ko iebilst," teica Juris Gorkšs. "Taču spēle Valmierā bija tik emocionāla, sarežgīta un saspringta. Toreiz spēles laikā runājām, ka vajag izbaudīt katru brīdi un iet līdz galam – bija papildlaiks, bija pendeles, bija fantastiska spēle un uzvara. Ne mazāk emocionāla nekā vakar, taču fināls tomēr ir fināls. Ja izdevies iziet tam cauri, tad komanda viennozīmīgi ir pelnījusi visu atzinību un novērtējumu."

"Auda" šosezon bija līgas jaunpienācēja, taču jau pavasarī bija noprotams, ka tā pie pastarītēm nebūs pieskaitāma, kas pierādījās arī realitātē – iegūts Latvijas kauss un piektā vieta Virslīgā, kur gan vēl dažas spēles atlikušas. Kluba izpilddirektors norādīja, ka svarīgs apstāklis bija tas, ka komanda pati sev neizvirzīja milzīgas tūlītējas ambīcijas un varēja spēlēt bez papildus spiediena uz saviem pleciem: "Jau sākumā skaidri definējām, ka pirmajā gadā audzēsim muskuļus un tad no otrās sezonas Virslīgā varēsim runāt par konkrētām vietām tabulā."

"Mēs arī neslēpām savu budžetu, un visiem bija redzams mūsu sastāvs, kurā, jā, bija arī daži vietējie spēlētāji ar vārdu, kuri, izņemot Saveļjevu, vairs nebija izlasē. Bija vairāki ārzemnieki, plašākai publikai nezināmi, arī mums pašiem līdz galam nebija skaidrs, ko no viņiem sagaidīt. Taču futbols ir komandas spēle, un nepieciešams viens īsts līderis, kurš šos spēlētājus padara par komandu, un šajā ziņā mums izdevās trāpīt desmitniekā ar galvenā trenera Tomislava Stipiča piesaisti," uzsvēra Juris Gorkšs.

"Mūsu laime bija tāda, ka mēs tikām pie tik harizmātiska trenera kā viņš, kurš ir spējīgs patiešām uzlādēt savus spēlētājus un visus apkārtējos. Domāju, ka Stipičs arī ir galvenais faktors, kādēļ mums izdevās uzlēkt augstāk nekā dažs bija domājis par mums vai nekā mēs paši bijām cerējuši," teica Gorkšs. "Viņš pēc katras kausa spēles skaitīja, cik minūtes vēl palikušas, lai mēs tiktu finālā. Ar šo savu mērķtiecību viņš arī iedvesa spēlētājiem domu, ka viņi būs finālā. Man palika atmiņā, kā Stipičs pirms fināla teica spēlētājiem, ka viņi ir gatavi, bet viņam pašam vēl jāatrod viena detaļa, lai uzvarētu finālā. Un pēc mača viņš priecīgi pateica: "Es šo detaļu atradu!" Viņš bija pat kādam pateicis, ka mēs finālā uzvarēsim ar 3:0, un tur arī varēja no malas padomāt, ka ar viņu nav kaut kas kārtībā. Taču būtu iesituši pendeli, tad tīri labi varēja arī tas 3:0 sanākt. Stipičs patiešām ir tā ķīmija un līme, kas mūsu spēlētājus izveidoja kā komandu no vienas molekulas, un par viņa panākumu uzskatu arī "Auda" izcilo mikroklimatu, kāds nav nevienai citai komandai."

Stipičam gan līgums ar "Audu" ir tikai līdz sezonas beigām, un Gorkšs atzina, ka horvātu trenerim pēc Latvijas kausa iegūšanas varētu būt arī citi piedāvājumi no augstāka līmeņa klubiem: "Saprotam, ka tas varētu nebūt viegli, taču viens no starpsezonas mērķiem noteikti būs jauns līgums ar treneri Stipiču, vismaz mēs noteikti vēlētos pagarināt sadarbību."

"Audas" sastāvā šosezon vairāki spēlētāji ir ar īres līgumiem, ieskaitot piecus no "Riga" komandas, pret kuru "Audai" šosezon neveicās ne tuvu tik labi kā pret RFS. Ja pret RFS izdevās trīsreiz nospēlēt neizšķirti Virslīgā un gūt uzvaru kausa finālā, tad pret "Riga" trīs savstarpējās spēlēs bijuši trīs sausie zaudējumi (vēl būs mačs pret "Riga" 29. oktobrī). Gorkšs norādīja, ka tādēļ, ka īrētie spēlētāji pret savu īsto komandu laukumā nevar doties, "Audai" šajos mačos pret "Riga" nevarēja būt labākais sastāvs, taču visas spēles tāpat bijušas ļoti konkurētspējīgas (0:1, 0:1 un 0:2, kad "Riga" abus vārtus iesita tikai otrā puslaika vidū).

Turklāt nākamās sezonas sakarā jāņem vērā, ka FIFA pieņēmusi jaunus noteikumus, kas ierobežo īrēto spēlētāju skaitu vienā komandā, ieskaitot arī limitu spēlētāju īrei no viena kluba – turpmāk no citas komandas reizē varēs izīrēt ne vairāk kā trīs spēlētājus, kamēr kopējais īrēto spēlētāju skaits samazināsies līdz astoņiem, pēc tam septiņiem un no 2024. gada vasaras līdz sešiem spēlētājiem.

Gorkšs gan norādīja, ka šie noteikumi nāks "Audai" tieši par labu: "Tad varēsim jebkuru spēli aizvadīt pilnvērtīgā sastāvā vai vismaz nevajadzēs tik ļoti variēt ar sastāvu mačos pret konkrētiem pretiniekiem. Tas liks mums veikt citādu spēlētāju atlasi, taču nedomāju, ka tas īpaši ietekmēs mūsu kluba spēku, vismaz noteikti nepazeminās to."

Sarunas noslēgumā Gorkšs vēlreiz izteica neticību par to, ka var saukt savu komandu par Latvijas kausa ieguvēju: "Tāpat liels prieks, ka saņēmu tik daudz apsveikumu no dažādām futbola personām, no kolēģiem, no dažādiem klubiem, ieskaitot ārzemēs, tas gandarījumu par uzvaru palielināja vēl vairāk. Paldies visiem, un ceru drīz satikties atkal futbola laukumos, turklāt tagad jāsaka, ka ieskaitot arī Eirokausu laukumus."

  +2 [+] [-]

, 2022-10-20 16:20, pirms gada
"Mēs arī neslēpām savu budžetu..." Par šī gada budžetu? Ja tā, kur var iepazīties ar skaitļiem?

  +5 [+] [-]

, 2022-10-20 16:58, pirms gada
Kāds ir pārbaudījis, vai Tamazam viss kārtībā šobrīd?

  +1 [+] [-]

, 2022-10-20 19:15, pirms gada
Gorkšs visu pateica precīzi , ceru ,ka šis panākums būs papildus dzinulis lai izveidotos vēl viens labs klubs ar visu piramīdu,infrastruktūru utt.

  +2 [+] [-]

, 2022-10-20 19:57, pirms gada
Jawa rakstīja: Gorkšs visu pateica precīzi , ceru ,ka šis panākums būs papildus dzinulis lai izveidotos vēl viens labs klubs ar visu piramīdu,infrastruktūru utt.
Piramīda Audai ir, vienīgais ar infrastruktūru švaki. Laukums virslīgai neatbilstošs. Tā arī daudzu gadu garumā nespēja uzbūvēt kluba mītni un ģērbtuves. Kāpēc tā, man nav izskaidrojuma, jo visa Gorkšu ģimene ir ar sirdi un dvēseli futbolā.

  -3 [+] [-]

, 2022-10-20 20:37, pirms gada
Pirmā trofeja ir kā pirmais sekss!

     [+] [-]

, 2022-10-21 12:17, pirms gada
Metta aiz skaudības var kost pirkstos. Viņu mērķis - vieta turnīra tabulā - tālu no sludinātā. Lai arī Audā bija daudz īrēto spēlētāju, bet šampanieti dzer viņi.

     [+] [-]

, 2022-10-22 03:47, pirms gada
Uz bildes divi cilvēki kurš ir kurš?