Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

LFF skaidro bumbas izmēra izmaiņas jauniešu U-13 grupā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

LFF skaidro bumbas izmēra izmaiņas jauniešu U-13 grupā
Futbola bumba. Foto: PA Images/Scanpix

Latvijas Futbola federācija (LFF) savā ''Facebook'' profilā skaidrojusi iemeslus bumbas izmēra izmaiņām jauniešu U-13 grupā, ko kritizējuši atsevišķu klubu pārstāvji, no kuriem skaļākais bijis ''Metta'' ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons.

Diskutējot par bumbu izmēra jautājumu Latvijas jaunatnes čempionāta U-13 vecuma grupā, laika gaitā apkopoti dažādi LFF struktūru, klubu, organizāciju un institūciju viedokļi. Sākotnējai iecerei U-13 vecuma grupā pāriet uz 5. izmēra bumbu izmantošanu ir gan atbalstoši, gan noraidoši argumenti. Kad šis jautājums nonāca LFF valdes dienaskārtībā, tās vairākuma ieskatā pašlaik ir neiespējami novilkt skaidru un nepārprotamu robežu bumbas izmēru diferencēšanā, jo pašmāju futbolā šajā vecumā starp dalībniekiem ir jaunieši ar krasi atšķirīgiem fiziskajiem dotumiem un tehniskajām iemaņām. Attiecīgā izmēra bumbu lietošanā no starptautisko organizāciju puses ir rekomendējoša rakstura ieteikumi, bet to pielietojums Eiropas valstīs ir ļoti dažāds.

Ir izprotams ieceres pamatojums – jauniešiem pārejot uz lielo laukumu, lielajiem vārtiem un spēli 11:11, lielāka izmēra bumbas lietošana paver plašākas tehnisko iemaņu attīstīšanas iespējas. Vienlaikus vietā ir uzskats, ka šī jautājuma ilgtermiņa attīstības interesēs ir plašāka diskusija un izpēte, kas balstīta uz reālo situāciju Latvijas jaunatnes futbolā.

Ņemot vērā minēto, LFF valde precizējusi Latvijas jaunatnes čempionāta reglamenta attiecīgo punktu, nosakot sekojošo: U-13 Elites grupā tiek izmantota 5. izmēra bumba ar atviegloto svaru, bet U-13 Attīstības grupā tiek izmantota 4. izmēra bumba. Nodrošinoties ar jaunās paaudzes atvieglotajām 5. izmēra bumbām, kas no standarta 4. izmēra bumbām to svarā atšķiras minimāli, un to izmantošana spēcīgāko komandu konkurencē ir labākais šā brīža risinājums, ar kura palīdzību vienlaikus nodrošināt drošu vidi ilgtermiņa secinājumu izdarīšanai.

Sezonas gaitā LFF speciālistiem ar klubu iesaisti plānots veikt padziļinātu šī jautājuma analīzi un izstrādāt attiecīgas vadlīnijas bumbas spēlei ar galvu, ņemot vērā klubos praktizēto apmācības procesu. Vienlaikus LFF izskata iespējas, kā nodrošināt attiecīgās vecuma grupas komandām nepieciešamā izmēra un kvalitātes bumbas dalībai sacensībās.

Lielākie kritiķi piektā izmēra bumbas ieviešanu jauniešu grupā bija ''Metta'' pārstāvji Ģirts Mihelsons, kurš savā ''Twitter'' pauda, ka šāds lēmumus var paaugstināt galvas traumu risku jauniešu vidū.

     [+] [-]

, 2021-03-20 11:18, pirms 3 gadiem
Ilgu laiku bumbu jautājums nebija aktuāls, līdz 2020. gada 14. decembrī, plkst. 4.55 no miega pamodās Ģirts Mihelsons un nāca klajā ar atklāsmi: "Kāpēc tiek spēlēts ar 5. izmēra bumbām, kuras var traumēt bērniem. Muļķa LFF."

     [+] [-]

, 2021-03-20 12:31, pirms 3 gadiem
maox rakstīja: Ilgu laiku bumbu jautājums nebija aktuāls, līdz 2020. gada 14. decembrī, plkst. 4.55 no miega pamodās Ģirts Mihelsons un nāca klajā ar atklāsmi: "Kāpēc tiek spēlēts ar 5. izmēra bumbām, kuras var traumēt bērniem. Muļķa LFF."
Patiesībā visu laiku spēlēja ar 4. izmēra bumbām. Tad kāds saulainā rītā izdomāja, ka jāmaina un tad arī sākās nesaprašana, priekš kam tad jāmaina.

  -2 [+] [-]

, 2021-03-20 12:48, pirms 3 gadiem
https://www.finalwhistle.org

https://www.finalwhistle.org
Jauna futbolmenedžera spēle! Rit tikai 7 sezona. Neviens nav nekur tāli ticis!
Un ziniet kas ir pats labākais? Leģendārais hattrick izstrādātājs sadarbojoties ar Serbu censoņām ir radijis patiešām modernu un interesantu projektu!

Latvijā pašlaik tikai 4(!!!) Komandas. Tādēļ savas vietējās līgas nav, un nelaimīgie 4 spēlē globālajā grupā!
Mums vajag savu līgu! Tādēļ tieši tu vari palīdzēt!

Lielākā atšķirība no citām menedzer spēlēm - pat ar tik tikko izveidotu klubu - tu vari būt konkurēt spējīga un cīnītirs par medaļām!
Pievienojoties - nebūsi peramo zēnu statusā!


https://www.finalwhistle.org

https://www.finalwhistle.org

  -1 [+] [-]

, 2021-03-20 13:00, pirms 3 gadiem
Mike9 rakstīja: Patiesībā visu laiku spēlēja ar 4. izmēra bumbām. Tad kāds saulainā rītā izdomāja, ka jāmaina un tad arī sākās nesaprašana, priekš kam tad jāmaina.
Visi jaunatnes futbola speciālisti Latvijā zina, kuram LFF rodas tās fiksās idejas! Tā ir, kad šoferis sāk sevi pozicionēt kā krutais treneris!

     [+] [-]

, 2021-03-20 13:56, pirms 3 gadiem
Mike9 rakstīja: Patiesībā visu laiku spēlēja ar 4. izmēra bumbām. Tad kāds saulainā rītā izdomāja, ka jāmaina un tad arī sākās nesaprašana, priekš kam tad jāmaina.
Vispār jau tikai no 2011g. spēle ar 4nr. Līdz tam par šāda tipa bumbām visi bija aizmirsuši (padomju laikā tāda bija bumba "tip-top"). Līdz 2011 visi vecumi spēlēja ar 5nr.