Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Startē Grieķijas Superlīga

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Startē Grieķijas Superlīga
Vai "Olympiacos" varēs
svinēt arī šīs sezonas beigās?
Foto: AFP

Šodien ar trīs spēlēm startē jaunais Grieķijas futbola Superlīgas čempionāts. Aizraujošākā spēle starp divām titula pretendentēm "AEK" un "Panathinaikos" gan gaidāma tikai rīt.

"Olympiacos" uzvarējis 11 no 12 pēdējiem čempionātiem

Lieliski Superlīgā startē "Olympiacos" futbolisti, kuri pēdējos gados ir bijuši neapturami. 12 pēdējo sezonu laikā, tikai vienu(!) reizi klubs nav uzvarējis. Tas gan nenozīmē, ka komanda dominē Grieķijas futbolā, un pastāv vienvadība. Ļoti labi spēlē arī Atēnu "AEK" un "Panathinaikos" komandas, kuras ne brīdi neļauj "Olympiacos" atslābināties. Arī pagājušajā sezonā "AEK" atpalika tikai par diviem punktiem, bet "Panathinaikos" par četriem. Arī šogad tieši šis vadošais trīnieks tiek uzskatīts par galvenajiem favorītiem uz čempionu titulu.

Šovasar veikti vairāki skaļi darījumi

Grieķijas klubi šovasar transfēru tirgū bijuši ļoti aktīvi, pie tam, ir izdevies piesaistīt ari vairākus augstākās klases futbolistus no slaveniem klubiem. Visskaļāko darījumus veica "Panathinaikos" futbola klubs, kas iegādājās slaveno „Arsenal” pussargu Žilbertu Silvu. Žilbertu ar grieķu klubu noslēdzis trīs gadu līgumu. Tas nav vienīgais brazīliešu futbolists, kurš pastiprinājis kluba rindas, jo komandai ir pievienojies arī aizsargs Gabriels un uzbrucējs Rodrigo de Souza, kā arī Kleitons. Tāpat ir iegūti arī vairāki vietējie spēlētāji, kā arī Māra Verpakovska bijušais komandas biedrs Ante Rukavina, kā arī Austrijas izlases līderis Andreass Ivanšics. Diezgan neaktīvi transfēru tirgū bijuši pašreizējie čempioni, taču arī viņi savu sastāvu ir papildinājuši ar pāris labiem futbolistiem – komandai pievienojušies Sebastjans Leto (no "Liverpool"), Dudu (no "CSKA"), Diogo ("Portuguesa"), Oskars ("Real Zaragoza"), kā arī vairāki mazāk pazīstami futbolisti. Lielas pārmaiņas skārušas Atēnu "AEK" komandu, kuru šosezon atstājuši daudzi futbolisti, bet vietā iegūts pat vēl vairāk futbolistu. Lielākais zaudējums ir slavenā brazīlieša Rivaldo aiziešana, bet iegūti vairāki labi vietējie spēlētāji, kā Anheloss Basinass, Sotiriss Kirjakoss, kā arī vairāki leģionāri – El Hadži Diufs, Daniels Majstrovičs, Huanfrans, kā arī vairāki dienvidamerikāņi. Šosezon noteikti būs interesanti…

Izspēles sistēma

Superlīgā startē 16 komandas, kuras spēlē katra ar katru gan savā, gan pretinieka laukumā, kopumā aizvadot 30 spēles. Pēdējo trīs vietu ieguvējas izkrīt no Superlīgas, bet viņu vietā nāk trīs zemākās līgas komandas. Čempione automātiski kvalificējas Čempionu līgas trešajai kvalifikācijas kārtai, bet komandas, kuras ieņēmušas no 2.-5. vietai cīnās par otru ceļazīmi uz Čempionu līgu, aizvadot divu apļu turnīru. 3. vietas ieguvēja un Grieķijas kausa ieguvēja kvalificējas UEFA kausa otrajai kvalifikācijas kārtai. 4. vietas ieguvēja kvalificējas Intertoto kausa izcīņas otrajai kārtai.

Dalība Eirokausos

Līdz šim Grieķijas klubi Eirokausos startējuši ļoti neveiksmīgi, pat neskatoties uz to zvaigžnotajiem sastāviem. Ļoti apkaunojošu sakāvi Čempionu līgas trešajā kvalifikācijas kārtā piedzīvoja "Olympiacos", kas divu spēļu summā kapitulēja Kipras "Anorthosis" ar rezultātu 1:3. Grieķijas godu mazliet uzspodrināja "Panathinaikos", kas pārspēja Prāgas "Sparta", iekļūstot Čempionu līgas grupu turnīrā, kur vajadzēs tikties ar "Inter", "Werder" un "Anorthosis".

Arī UEFA kausa izcīņā līdz šim startēts pietiekami neveiksmīgi, jo abi grieķu klubi gan "Aris", gan "AEK" kapitulēja attiecīgi horvātu "Slovan" (divu spēļu summā 1:2), kā arī Kipras "Omonia" ar rezultātu 2:3. Dalību šajā turnīrā turpinās tikai "Olympiacos", kam pretī stāsies dāņu "Nordsjaelland".

Intertoto kausa izcīņā startēja "Panionios", taču viņi spēja tikt tikpat tālu kā mūsu futbola klubs "Rīga". "Panionios" nācās atzīt itāļu "Napoli" pārākumu ar rezultātu 0:2. Līdz tam izdevās pārvarēt Belgradas "OFK" barjeru.

Pirmā kārta

PārisDatums
Panthrakikos – Ergotelis 30. augusts
OFI – PAOK 30. augusts
Olympiacos – Tripolis 30. augusts
Aris – Levadiakos 31. augusts
Panionios – Xanthi 31. augusts
Iraklis – Panserraikos 31. augusts
Larissa – Thrasivoulos 31. augusts
AEK – Panathinaikos 31. augusts

Ekspertu viedoklis par to, kurš iegūs čempionu titulu (sportingbet.com)

KlubsLikme
Olympiacos 2.20
Panathinaikos 2.20
AEK 3.20
Aris 66.00
Larissa 100.00
Panionos 100.00
PAOK 100.00

Grieķijas čempionāta dalībnieces un to stadioni

VietaKlubsStadiona ietilpība (tūkst.)
1. AEK Athens 71
2. Panathinaikos 71
3. Olympiacos 33
4. PAOK 28
5. Iraklis 27
6. OFI 26
7. Ergotelis 26
8. Aris 22
9. Larissa 13
10. Panionios 11
11. Panserraikos 9
12. Levadiakos 8
13. Xanthi 7
14. Asteras 6
15. Trasyvoulos 3
16. Panthrakikos 3

Pēdējo 10 gadu Griekijas čempiones

GadsČempione
1999. Olympiacos
2000. Olympiacos
2001. Olympiacos
2002. Olympiacos
2003. Olympiacos
2004. Panathinaikos
2005. Olympiacos
2006. Olympiacos
2007. Olympiacos
2008. Olympiacos

Grieķijas čempiones

VietaKlubsSkaits
1. Olympiacos 36
2. Panathinaikos 19
3. AEK Athens 11
4. Aris 3
5. PAOK 2
6. Larissa 1

  +3 [+] [-]

, 2008-08-30 12:33, pirms 16 gadiem
Fani,skandāli un Olympiakos. Jābūt piektajam titulam pēc kārtas!

  +2 [+] [-]

, 2008-08-30 12:45, pirms 16 gadiem
Nu ko...
LMT Virsliga pusē.. tas nozīmē.. ka LV izlases speletaji labak iesilushi nekaa Grieķu

  +2 [+] [-]

, 2008-08-30 12:51, pirms 16 gadiem
Pahars91 rakstīja: Nu ko...
LMT Virsliga pusē.. tas nozīmē.. ka LV izlases speletaji labak iesilushi nekaa Grieķu

Tā it kā būtu jābūt,bet tā nav. Arī Eurokausos mums parasti ir šāda priekšrocība,bet komandas,kurām it kā jābūt tonusā,mokās ar kaut kādiem īriem,ziemelīriem u.t.t.,kuriem pat gatavošanās lāgā sākusies nav