Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Otrajā kārtā – vairāki derbiji

Juris Miņins
Juris Miņins

Otrajā kārtā – vairāki derbiji
Maskavas "Spartak" līdzjutēji mačā pret "Dinamo"
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Jau šovakar tiks aizvadīta pirmā Krievijas futbola Premjerlīgas otrās kārtas spēle starp Naļčikas "Spartak" un Vladikaukāzas "Alania", taču galvenie kārtas notikumi risināsies svētdien, kad paredzētas divas principiālas spēles, kurās tiksies Sanktpēterburgas "Zenit" ar Maskavas "Spartak" un Maskavas "Dinamo" ar šīs pašas pilsētas "CSKA".

Lai arī galvenie kārtas derbiji notiks svētdien, arī pirmajā spēļu dienā būs viena ļoti principiāla cīņa starp Vladikaukāzas "Alania" (0-0-1) un Naļčikas "Spartak" (0-0-1) maču, kas arī ir vietēja mēroga derbijs. Abas komandas savā starpā iepriekšējo spēli aizvadīja vien pagājušajā gadsimtā, nu jau tālajā 1983. gadā, taču līdz tam abu Kaukāza komandu duelis bija ļoti principiāls un, kā jau dienvidniekiem pienākas, arī "karsts". Šoreiz, iespējams, tas nebūs tik izteikts, jo "Spartak" ir pieredzējušāka un vairāk saspēlēta komanda, bet "Alania" Premjerlīgai pievienojās vien šogad, pēc Maskavas "Moskva" komandas likvidācijas, līdz ar to sastāvs Vladikaukāzas komandai arī ir vairāk pirmajai līgai atbilstošs, taču cīņasspars un atdeve gan, kā vieniem, tā otriem būs visaugstākajā līmenī.

Pievēršoties kārtas galvenajām spēlēm vispirms jāatzīmē Sanktpēterburgas "Zenit" (1-0-0) un Maskavas "Spartak" (0-0-1) mačs, kurš arī atklās futbola sezonu pilsētā pie Ņevas krastiem.

Pirmās kārtas spēles abas komandas aizvadīja ar dažādām sekmēm. Ja Sanktpēterburgas futbolisti smagā izbraukuma cīņā, ar vairākiem rezervistiem sastāvā, izcīnīja uzvaru ar 1:0 pār Samāras "Kriļja Sovetov", tad "Spartak", spēlējot mājās, uz Lužņiku stadiona mākslīgā zāliena, bija spiesti atzīt Maskavas "Dinamo" pārākumu arī ar 0:1. Līdz ar to arī pēcmaču reakcija bija dažāda. Tā "Zenit" futbolisti un treneri atzīmēja, ka, lai arī varēja nospēlēt arī labāk un izcīnīt pārliecinošāku uzvaru, kopumā rezultāts tika atzīts par labu esam, galvenokārt smago spēles apstākļu dēļ.
Savukārt "Spartak" komandā gan viss "vārījās". Spēle komandai bija izjukusi, futbolisti darbojās ļoti nepārliecinoši, bet ierastā sadarbība Alekss-Velingtons ne tuvu nerādīja to spēli kādu no viņiem gaidīja. Tā pēc mača komandas galvenais treneris Valērijs Karpins atļāvās izteikties, ka spēle bija nekāda, pie tam piebilstot: "Игра была равна, играли два ..."*. Protams pēc šādiem paziņojumiem neizpratne bija arī pirmās kārtas pretinieku, "Dinamo", rindās, jo "dinamieši" šādus izteicienus uzskatīja ne tikai par aizvainojošiem, bet arī par nepatiesiem, jo viņi spēlēja tieši tā kā bija iecerējuši, t.i., pilnībā izpildīja spēles plānu.

Kādā sastāvā un kondīcijā abas komandas gatavojas svētdienas mačam? Nepilnā sastāvā, un vēl ne tuvu ne optimālā kondīcijā. Ja ar otro punktu viss būtu vairāk vai mazāk skaidrs, jo sezona ir tikko kā sākusies, tad par sastāvu var pieminēt vairāk. Tā maskaviešiem nevarēs palīdzēt pirmā sezonas mača antivaronis, aizsargs Martins Štrancls, bet "Zenit" rindās neredzēsim Aleksandru Aņukovu un Viktoru Faizuļinu, kuriem ir problēmas ar ceļgaliem, kā arī aizsargu Fernandu Meiru, kurš no sastāva, savainojuma dēļ, izkrita daudz agrāk.

Ar noskaņojumu un motivāciju pirms gaidāmajiem mačiem arī abās nometnēs viss ir vairāk vai mazāk kārtībā, abu komandu spēlētāji atzīmē, ka apzinās šīs principiālās spēles nozīmi. Tāpat tiek atzīmēts, ka "Zenit" savās mājās uzvara ir vajadzīga ne tikai no turnīra tabulas viedokļa, bet arī, lai iegūtu pārliecību par saviem spēkiem, kamēr "Spartak" komandai ir jāreabilitējas par iepriekšējās nedēļas nogales izgāšanos savu skatītāju priekšā.

Otrs mačs, kurš arī sāksies mazliet vēlāk, būs ne mazāk principiāls, jo šīssezonas otrajā Maskavas derbijā tiksies armijnieki, t.i., "CSKA" un "miliči", t.i., "Dinamo".
Dinamiešiem aizvadītā nedēļa pagāja visai labā noskaņojumā, jo pirmajā sezonas mačā, kā jau iepriekš minēts, pateicoties Igora Semšova vārtu guvumam, tika uzveikts Maskavas "Spartak" klubs. Tāpat viņu parādītā spēle bija visai neslikta, jo pretinieki tika pārspēti praktiski visās spēles epizodēs. Tieši uz šāda emocionāla pacēluma fona komanda sarīkoja otro atklāto treniņu nedēļas laikā, kura laikā arī spēlētāji atklāja savas domas par "Spartak" trenera Karpina izteikumiem, kā arī pauda apņēmību panākt sev vēlamu rezultātu arī otrajā derbijā pēc kārtas.
"CSKA" futbolistiem gan daudz laika atpūtai nebija, jo nedēļas vidū, otrdien, armijniekiem bija jāaizvada ļoti smaga un atbildīga spēle izbraukumā pret Spānijas līgas komandu "Sevillia", kura arī cīnījās par iekļūšanu UEFA Čempionu līgas ¼-finālā. Šis mačs, tāpat kā pirmās kārtas cīņa Krievijas Premjerlīgā, tika uzvarēts un tāpat kā pagājušajā piektdienā arī Čempionu līgas mačā par galveno varoni kļuva japāņu leģionārs Keisuke Honda, kurš abās reizēs guva izšķirošos vārtus. Līdz ar to arī uz Premjerlīgas otro maču "CSKA" gatavojas, lai arī visai apcilātā noskaņojumā, taču arī ar zināmu daļu noguruma, kas nav mazsvarīgi, sevišķi spēlējot pret tāda līmeņa komandu kā "Dinamo". Tāpat nevar neatzīmēt, ka visas komandas emocijas un domas, kā izskatās no malas, pašlaik ir koncentrētas tieši uz Eirokausu mačiem, šodien gaidāmajai nākamās kārtas pretinieku izlozei, kas, iespējams, arī var traucēt parādīt savu labāko sniegumu.

Interesanti, ka "Dinamo" – "CSKA" cīņu vēl principiālāku padara fakts, ka abas Maskavas komandas pašlaik ir galvenās pretendentes uz Anglijas Premjerlīgas kluba "Liverpool" pussarga Alberto Reiras iegādi, jo, kā zināms, Kirievijā transfēru "logs" ir pagarināts līdz 8. aprīlim.

Ja runā par pārējām aktualitātēm, tad, neapšaubāmi, pirmā ir Mahačkalas "Anži" (0-0-1) trenera Omara Tetradzes atkāpšanās no amata. Bijušais Krievijas futbola izcilnieks, kurš arī izveda Dagestānas komandu Premjerlīgas līmenī. Jāpiebilst, ka Tetradze neatklāj kāpēc ir iesniedzis atlūgumu, kurš vēlāk arī tika pieņemts. Jāpiebilst, ka ilgi vakanta "Anži" trenera vieta nepalika, jo to ieņēma Gadži Gadžijevs, kurš ar komandu jau ir strādājies iepriekš.

Otrs apspriešanas vērtais notikums šajā nedēļā saistās ar Samāras "Kriļja Sovetov" (0-1-0). Kluba jaunie īpašnieki ir sākuši atmaksāt spēlētājiem iepriekšējās vadības laikā neizmaksāto naudu, tāpat tika apzināti visi kluba kreditori, kuriem kopumā Samaras futbola komanda ir parādā 60 miljonus ASV dolāru, 10 no kuriem sastāda spēlētāju algas. Tāpat jau ir sastādīts aptuvenais plāns, kurš paredz no kādiem avotiem parādi tiks dzēsti. Atgādināsim, ka iepriekšējo gadu laikā izveidojušos parādu dēļ komandai ir liegts pieteikt jaunus spēlētājus un "Kriļja Sovetov" pašlaik trenējas 22 futbolistu sastāvā.

Krievijas futbola Premjerlīgas tabula pēc pirmās kārtas

Nr.KomandaSUZNPVA
1."Tomj"110032:0
2."Terek"110032:0
3."Rubin"110032:0
4."Zenit"110031:0
5."Dinamo"110031:0
6."CSKA"110031:0
7."Saturn"100111:1
8."Alania"100111:1
9."Spartak" N.100110:0
10."Anzhi"100110:0
11."Spartak" M101000:1
12."Krylia Sovetov"101000:1
13."Amkar"101000:2
14."Lokomativ"101000:2
15."Rostov"101000:2
16."Sibir"101000:2

Krievijas futbola Premjerlīgas "bombardieri" pēc pirmās kārtas

Nr.SpēlētājsKomandaSV
1.S.Korņiļenko"Tomj"12
2.Danni"Zenit"11*
-K.Honda"CSKA"11
...............

* Vieni gūtu vārti un dalīta otrā vieta "bombardieru" sarakstā kopumā ir deviņiem spēlētājiem.

Krievijas futbola Premjerlīgas otrās kārtas kalendārs

DatumsMājniekiViesi
19.03.Naļčikas "Spartak"Vladikavkāzas "Alania"
20.03.Permas "Amkar"Mahačkalas "Anzhi"
20.03.Groznijas "Terek"Rostovas "Rostov"
20.03.Ramenskas "Saturn"Novosibirskas "Sibir"
20.03.Maskavas "Lokomotiv"Samāras "Krylia Sovetov"
21.03.Sanktpēterburgas "Zenit"Maskavas "Spartak"
21.03.Maskavas "CSKA"Maskavas "Dinamo"
22.03.Tomskas "Tom"Kazaņas "Rubin"

* "Spēle bija līdzīga, spēlēja divi ..."

Izmantotie resursi:
sports.ru
soccer.ru
sovsport.ru
championat.ru
sport-express.ru

Kurā derbijā būs skatāmāks futbols?

  • 26

  • 12

  • 1


  +1 [+] [-]

, 2010-03-19 15:58, pirms 15 gadiem
Svētdien bus labs