Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Maskavas derbijā uzvar "Dinamo"

Juris Miņins
Juris Miņins

Maskavas derbijā uzvar "Dinamo"
Igors Semšovs
Foto: RIA novosti/Scanpix

Ar Maskavas "Dinamo" uzvaru (1:0) pār Maskavas "Spartak" noslēdzās Krievijas futbola Premjerlīgas pirmās kārtas spēles. Tāpat šodien pie uzvarām tika Groznijas "Terek" un Kazaņas "Rubin", bet Vladikaukāzas "Alania" un Ramenskas "Saturn" spēlēja neizšķirti.

Pirmās kārtas pēdējā spēļu diena sākās ar maču Novosibirskā, kur vietējie "Sibirj" tikās ar viesiem no Čečenijas, Groznijas "Terek" komandu. Lai arī pirms čempionāta sākuma daudziem bija šaubas par to, vai Novosibirskā spēs sagatavot laukumu uz izšķirošajiem mačiem, īstenībā viss izrādījās citādāk. Krievijas trešā lielākā pilsēta, pat neskatoties uz to, ka visu janvāri reģionā gaisa temperatūra bija ap mīnus 40 grādiem, bet pagājušonedēļ – mīnus 14, spēja sagatavot laukumu un tas bija viens no labākajiem kāds līdz tam bija redzēts 1. spēļu kārtā.

Jāpiebilst, ka, lai arī šīs abas komandas ne tuvu nav starp turnīra favorītiem, zināmi spēlētāji bija abu vienību sastāvā. Tā Novosibirskas "Sibirj" vārtus sargāja Krievijas futbolā ļoti labi zināmais poļu vārtsargs Vojcehs Kovaļevskis, kurš pirms tam vairākas sezonas sargāja Maskavas "Spartak" vārtus, bet "Terek" rindās spēlēja kolorītais argentīniešu uzbrucējs Ektors Brakamonte.

Ja runā par pašu spēli, tad jāsaka, ka "Sibirj" futbolisti, lai arī ir Premjerlīgas šīs sezonas debitanti, izskatījās visai labi. Komanda spēlēja ātri asi un agresīvi un tieši šādas spēles dēļ viņi spēja izveidot vairākus bīstamus momentus pie Andreja Dikaņa sargātajiem vārtiem, taču dēļ tā, ka no labiem momentiem sibīrieši vēlējās izveidot vēl labākus momentus, līdz reālām vārtu gūšanas iespējām viņi netika.
Taču, ko nespēja izdarīt "Sibirj", to izdarīja Groznijas futbolisti, kad mača 40. minūtē Andrejs Kobenko guva vārtus, pēc lieliska "grieztā sitiena", ko Vojcehs Kovaļevskis nespēja atvairīt, jo piedevām vēl bija apžilbināts no saules stariem.

Otrais puslaiks spēles gaitu nemainīja – uzbruka "Sibirj", bet vārtus guva "Terek". Šoreiz ar lielisku sitienu no soda laukuma labās puses izcēlās Šamiļs Asiļdarovs.
Spēles gaitā aizvien uzskatāmāk varēja redzēt Novosibirskas futbolistu pieredzes trūkumu, t.i., lai arī epizodes, kas varētu izvērsties par vārtu gūšanas momentiem bija, bieži tika pieņemti nepareizi lēmumi par situācijas attīstīšanu vai tika izdarīta viena lieka kustība, kas ļāva čečeniem paspēt "nosegt" laukuma saimniekus. Un lai arī spēles izskaņā novisibirskieši, tomēr, izveidoja vairākus pusmomentus, vārtus viņi neguva, bet gluži otrādi – otro dzelteno kartīti saņēma Deniss Buhrjakovs, atstājot komandu mazākumā, kas, jāsaka, vairs arī neko nemainīja.

Uzreiz pēc mača Novosibirskā jaunā futbola sezona tika atklāta arī čempionu pilsētā – Kazaņā, kur vietējais "Rubin" sacentās ar Maskavas "Lokomotiv". Taču, lai arī sacentās iepriekšējās sezonas pirmā un ceturtā komanda, pēc pirmajām 45 minūtēm to pateikt nevarēja. Komandas "ieslīga" cīņā un no skatāma futbola maz kas bija redzams, vienīgais, kas palika atmiņā tas ir šausmīgais laukums, kurš jau pēc aptuveni pus stundas aktīvas spēlēšanas izskatījās pēc uzrakta lauka.

Pēc pārtraukuma abām komandām vajadzēja spēlēt aktīvāk, taču tas nenotika, jo, kā jau minēts bija dažādi apstākļi kas to neļāva, tāpat bija skaidrs, ka divu spēkos līdzīgu komandu mačā arī viens vārtu guvums var izrādīties izšķirošs. Tāpēc neteiksim, ka daudz, taču atbildīgs darbs bija vārtsargiem, kuri, godīgi sakot, arī ar to lieliski tika galā. Sergejs Rižikovs daudzās epizodēs novērsa vārtu gūšanas momentus pašos to rašanās pirmsākumos, bet "Lokomativ" vārtos lieliski un šķietami viegli darbojās brazīliešu vārtsargs Martins Giljerme.

Līdz ar to viss tika atlikts uz pēdējo spēles nogriezni, kas, kā ierasts, sākas ar maiņu izdarīšanu. Kā vēlāk izrādījās tieši izdarītā maiņa Kurbana Berdijeva komandai atnesa uzvaru, jo ar svaigiem spēkiem uz laukuma iznākušais Andrejs Gorbaņecs guva mača pirmos vārtus, bet vēlāk, spēles pamatlaika pēdējā minūtē, Fatihs Teke "noorganizēja" vārtus Aleksandram Buharovam.

Šīs dienas trešajā mačā "pie vārda" tika arī šī sezonas trešais debitants, Vladikaukāzas "Alania", kuri ieņēma likvidētās Maskavas "Moskva" komandas vietu. Līdz ar to arī komandas sagatavošanās atbildīgajam startam Premjerlīgā notika visai "saraustīti", jo no sākuma vienība plānoja startēt pirmajā līgā. Pretiniekiem, Ramenskas "Saturn", pirms mača bija citas problēmas – savainojumu un diskvalifikāciju dēļ komandai nevarēja palīdzēt deviņi futbolisti. Tad nu lūk, spēlē piedalījās tie, kas bija gatavi, un tas ir attiecināms uz abām komandām.

Lai arī maču aktīvāk sāka mājnieki, "Alania" futbolisti, vārtus pirmie guva "Saturn", kad 10. minūtē ar strauju sitienu tālajā "devītniekā" izcēlās Aleksejs Ivanovs. Taču uz atbildi nebija ilgi jāgaida, jo jau 22. mača minūtē ar lielisku tālšāvienu, kurš atleca no kāda "Saturn" spēlētāja rezultātu izlīdzināja Jurijs Kirilovs.
Mača turpinājums, kā arī vēlāk parādīja rezultāts bija visai līdzīgs, abas komandas vienlīdz bieži apmainījās ar bīstamiem uzbrukumiem, taču vairāk vārti netika gūti – 1:1.

Visbeidzot dienas un kārtas pēdējā mačā, kas bija arī centrālā spēle Premjerlīgas atklāšanas kārtā, Lužņiku stadionā tikās divas Maskavas komandas – "Spartak" un "Dinamo". Kā jau tas ierasts pirms derbijiem, arī pirms šī mača tika rakstīts daudz un dikti par iespējamo mača gaitu, taču tas viss pārvērtās par liriku, atskanot spēles sākuma svilpei.
Jāpiebilst, ka abu komandu spēlētāji šo maču aizvadīja ar melniem rokas apsējiem, lai pieminētu nesen mirušo izcilā padomju futbolista un "Spartak" spēlētāja Konstantīna Beskova atraitni Valēriju Beskovu.

Mača pirmais puslaiks parādīja cik šī spēle ir principiāla – abas komandas cīnījās, bieži pārkāpjot noteikumus, taču tas tika vēlreiz apliecināja, ka derbijā piekāpties netaisās neviens. Protams, daži arī pārcentās, piemēram, "sarkanbalto" pārstāvis Aleksandrs Šešukovs, kurš jau pirmajā spēles pusē nopelnīja vienu dzelteno kartīti un varēja tikt arī pie otras, taču tiesnesis bija pielaidīgāks. Pasteidzinot notikumus uz priekšu Šešukovs savu, tomēr, panāca un mača izskaņā, tomēr, tika noraidīts.
Starp pirmā perioda aktīvākajiem futbolistiem, noteikti var minēt "Dinamo" šīs starpsezonas jaunieguvumu Aleksandru Voroņinu, kurš spēlēja savā stilā – aktīvi presingoja un traucēja gan aizsargiem gan vārtsargiem koordinēt uzbrukumu "no aizmugures".

Otrās 45. minūtes gan pagāja aktīvāk tieši spēles un momentu izveides ziņā, taču pie vārtu guvumiem tas nenoveda. Abas komandas veica nelielas izmaiņas sastāvā, taču arī tās nespēja sniegt būtiskas izmaiņas spēlē. Redzot, ka komandām vajag "jaunas asinis" abu komandu treneri izdarīja vairākas maiņas, kas arī deva rezultātu – spēle kļuva aktīvāka.
Un tieši aktīvās spēles dēļ arī tika iesisti pirmie un vienīgie šīs spēles vārti. "Vaininieks" šādai situācijai bija Martins Štrancels, kurš no sākuma ļoti nepārliecinoši atspēlēja bumbu vārtsargam, kas noveda pie stūra sitiena, bet vēlāk, iepriekšējam momentam attīstoties, arī ļāva sevi apspēlēt Igoram Semšovam, kurš arī raidīja bumbu vārtu tīklā.

Mača beigās "Spartak" vēl mēģināja "izvilkt" vismaz neizšķirtu, taču visi viņu uzbrukumi beidzās turpat kur iepriekš – vai nu ārpus laukuma vai Dmitrija Gabulova rokās.

Krievijas Premjerlīga, pirmās kārtas spēles:

DatumsMājniekiViesiRezultātsVārtu guvēji
12.03Maskavas "CSKA"Permas "Amkar"1:0Honda (90+3')
13.03.Samaras "Krylia Sovetov"Sanktpēterburgas "Zenit"0:1Dani (67')
13.03.Mahačkalas "Anzhi"Naļčikas "Spartak"0:0-
13.03.Rostovas "Rostov"Tomskas "Tom"0:2Korņiļenko (64'; 87')
14.03.Novosibirskas "Sibir"Groznijas "Terek"0:2Kobenko (40'); Asiļdarovs (56')
14.03.Kazaņas "Rubin"Maskavas "Lokomotiv"2:0Gorbaņecs (87'); Buharovs (90')
14.03.Vladikaukāzas "Alania"Ramenskas "Saturn"1:1Ivanovs (10') – Kirilovs (22')
14.03.Maskavas "Spartak"Maskavas "Dinamo"0:1Semšovs (71')

Krievijas futbola Premjerlīgas tabula pēc pirmās kārtas

Nr.KomandaSUZNPVA
1."Tomj"110032:0
2."Terek"110032:0
3."Rubin"110032:0
4."Zenit"110031:0
5."Dinamo"110031:0
6."CSKA"110031:0
7."Saturn"100111:1
8."Alania"100111:1
9."Spartak" N.100110:0
10."Anzhi"100110:0
11."Spartak" M101000:1
12."Krylia Sovetov"101000:1
13."Amkar"101000:2
14."Lokomativ"101000:2
15."Rostov"101000:2
16."Sibir"101000:2

Krievijas futbola Premjerlīgas "bombardieri" pēc pirmās kārtas

Nr.SpēlētājsKomandaSV
1.S.Korņiļenko"Tomj"12
2.Danni"Zenit"11*
-K.Honda"CSKA"11
...............

* Vieni gūtu vārti un dalīta otrā vieta "bombardieru" sarakstā kopumā ir deviņiem spēlētājiem.

Krievijas futbola Premjerlīgas otrās kārtas kalendārs

DatumsMājniekiViesi
19.03.Naļčikas "Spartak"Vladikavkāzas "Alania"
20.03.Permas "Amkar"Mahačkalas "Anzhi"
20.03.Groznijas "Terek"Rostovas "Rostov"
20.03.Ramenskas "Saturn"Novosibirskas "Sibir"
20.03.Maskavas "Lokomotiv"Samāras "Krylia Sovetov"
21.03.Sanktpēterburgas "Zenit"Maskavas "Spartak"
21.03.Maskavas "CSKA"Maskavas "Dinamo"
22.03.Tomskas "Tom"Kazaņas "Rubin"

Izmantotie resursi:
soccer.ru

  -2 [+] [-]

, 2010-03-14 21:26, pirms 15 gadiem
Spartakam par jaunu sastāvs ir labi brazīļi,bet izskatās,ka šogad arī Spartakam nespīd tituls.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2010-03-14 21:31, pirms 15 gadiem
typhoon rakstīja: Spartakam par jaunu sastāvs ir labi brazīļi,bet izskatās,ka šogad arī Spartakam nespīd tituls.
Brazīļi "Spartak" tiešām ir neslikti, jau pagājušī sezona to labi pierādīja. Man gan liekas, ka "krasno-belo" problēma ir treneris Karpins.
Drīzāk ne problēma, bet vājais posms, jo viena lieta ir novadīt komandu no sezonas vidus (nu labi, ne vidus, bet arī ne no paša sākuma) līdz beigām, pavisam cita - mērķtiecīgi to "būvēt" uz konkrētu rezultātu - zeltu.
Krievijā jau runā par "otrās sezonas sindromu" viņa sakarā. Iespējams, tik traki nebūs, bet tagad viņš tiks vērtēts PAVISAM savādāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-03-14 22:24, pirms 15 gadiem
var būt arī treneris,jo Karpinam arī pieredzes nav gandrīz nekādas,bet skatoties šodienas spēli likās,ka Spartak ir pat pārāk noskaņojušies uz pašu spēli-cīņu,bet tā īsti neviens nezināja,ko darīt ar to bumbu visi meklē Aleksu,bet Aleksam spēle vel nejiet un ja vel nedo dievs Vellingtonam būs kāda trauma tad es nezinu,kas to pūsli sitīs vārtos,tas pats ir arī ar Lokomotiv nu nav viņiem sastāvs tik spēcīgs cik bija 3-4 gadus atpakaļ izskatās,ka nopietnākais konkuretns Rubinam varētu būt Zenit.CSKA? nezinu laiks rādīs (tikai mans viedoklis)

  +2 [+] [-]

, 2010-03-14 22:36, pirms 15 gadiem
typhoon rakstīja: var būt arī treneris,jo Karpinam arī pieredzes nav gandrīz nekādas,bet skatoties šodienas spēli likās,ka Spartak ir pat pārāk noskaņojušies uz pašu spēli-cīņu,bet tā īsti neviens nezināja,ko darīt ar to bumbu visi meklē Aleksu,bet Aleksam spēle vel nejiet un ja vel nedo dievs Vellingtonam būs kāda trauma tad es nezinu,kas to pūsli sitīs vārtos,tas pats ir arī ar Lokomotiv nu nav viņiem sastāvs tik spēcīgs cik bija 3-4 gadus atpakaļ izskatās,ka nopietnākais konkuretns Rubinam varētu būt Zenit.CSKA? nezinu laiks rādīs (tikai mans viedoklis)
Nūū.., tas vēl ir tikai sezonas sākums ar visām no tā izrietošajām, tb, skatoties pirmās kārtas spēles (un vairāk vai mazāk, taču sanāca redzēt visas), visās bija CĪŅA. Pašlaik, kad komandas ir tikko pēc "sboriem", nemaz savādāk nevar būt, uzvar nevis tas, kurš ir labāks, bet tas kurš ātrāk uzņem optimālo formu. Uz vasaras pusi viss nostāsies savās vietās.

Velingtons&Alekss IR spēks RPL. Protams, ja viņu (viena no viņiem) nebūs komandā, tad tas būs trūkums, bet tas tā ir jebkurai komandai, kad nav līderu. Šīsdienas spēle viņu izpildījumā, protams, "ņe fantan", taču arī tas, iespējams, ir norakstāms uz sezonas sākumu.

Par favorītiem un viņu konkurentiem runājot. Personīgi es pieļauju, ka konkurenti būs "jāpiemēra" citiem, ne "Rubin". Nu kkā nepārliecināja šīsdienas spēle, tas ir viens. Otrkārt, arī pārējās komandas ir visai neslikti sagatavojušās. Ja par titulu cīnīsies "Zenit" (viņiem vēl Kauss ir jādabū, ko Spaleti bez maz vai ir apsolījis), tad vēl jo labāk.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-14 22:44, pirms 15 gadiem
Skatos par RPL rakstiem tagad atbildīgs būs hokeja eksperts! Interesanti..

  +1 [+] [-]

, 2010-03-14 23:38, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Par favorītiem un viņu konkurentiem runājot. Personīgi es pieļauju, ka konkurenti būs "jāpiemēra" citiem, ne "Rubin". Nu kkā nepārliecināja šīsdienas spēle, tas ir viens. Otrkārt, arī pārējās komandas ir visai neslikti sagatavojušās. Ja par titulu cīnīsies "Zenit" (viņiem vēl Kauss ir jādabū, ko Spaleti bez maz vai ir apsolījis), tad vēl jo labāk.
Parasti Krievijaa uzvar taa komanda, kas sezonas laikaa vismazaak punktus zaudee un speej paraadiit visstabilaako sniegumu sezonas garumaa, jo favoriiti vienmeer ir vairaaki

     [+] [-]

, 2010-03-14 23:41, pirms 15 gadiem
Spartakam gan peedeejaa laikaa Dinamo ir neertais pretinieks un vispaar ja Spartaku presee un neljauj iisaas piespeeles un smalko saspeeli, tad tur nekas iipash nemaz nav

  +1 [+] [-]

, 2010-03-15 08:42, pirms 15 gadiem
velnciemietis rakstīja: Parasti Krievijaa uzvar taa komanda, kas sezonas laikaa vismazaak punktus zaudee un speej paraadiit visstabilaako sniegumu sezonas garumaa, jo favoriiti vienmeer ir vairaaki
Parasti tā ir jebkurā čempionātā.
Bet nu jā, katrā gadījumā, sezonas sākums ir tas laiks, kad vēl var pafantazēt par nākotni utt. .

Vot, kas man patika pirmajā kārtā, tad tas ir "Sibirj". Komanda, pēc idejas, spēlē tiešām neslikti, interesanti, aktīvi, agresīvi... tikai nu ļoti redzams tas, ka tā ir pirmās līgas komanda (vismaz pagaidām). Otrie vārti jau nu bija tīri uz pieredzes trūkumu ielaisti, atstājot pretinieku brīvu soda laukumā.

     [+] [-]

, 2010-03-15 15:43, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Parasti tā ir jebkurā čempionātā.
Bet nu jā, katrā gadījumā, sezonas sākums ir tas laiks, kad vēl var pafantazēt par nākotni utt. .
Manaa skatiijumaa visizteiktaak tas ir Krievijaa. Ja citur parasti skataas un reekjina cik vajag punktus, lai ieguutu titulu kaa EPL piemeeram, tad Krievijaa pat mediji parasti spriezh par zaudeetajiem punktiem vairaak nekaa ieguutajiem.

     [+] [-]

, 2010-03-15 21:11, pirms 15 gadiem
velnciemietis rakstīja: Manaa skatiijumaa visizteiktaak tas ir Krievijaa. Ja citur parasti skataas un reekjina cik vajag punktus, lai ieguutu titulu kaa EPL piemeeram, tad Krievijaa pat mediji parasti spriezh par zaudeetajiem punktiem vairaak nekaa ieguutajiem.
Iespējams.
Man gan liekas, ka tas vairāk vēsturiski ir veidojies, ka ir izteikti stiprās komandas un pārējās. Līdz ar to arī ir tā, ka stiprajām vienībām no pārējām 3 punkti ir jāņem jebkurā gadījumā, ja tā nenotiek, punkti tiek zaudēti.

Tb tas jau vairāk tāds vēsturiski pieņemts formulējums, tb var pateikt - vajag sešus punktus divās spēles, bet var pateikt nedrīkst zaudēt punktus atlikušajā sezonas daļā. Lietas būtība nemainās, bet labāk skan pirmais variants (tāds vairāk uz uzvaru tendēts izklausās).

Un tā Krievijā saka visos sporta veidos, ne tikai futbolā. Ja vēl atceras RD epopeju ar tikšanu PO, tur jau arī, arī Latvijā, vairāk runāja par zaudētajiem, ne iegūtajiem punktiem.