Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Jaunumi Nīderlandes Top klubu nometnēs jaunās sezonas priekšvakarā

Jaunumi Nīderlandes Top klubu nometnēs jaunās sezonas priekšvakarā
''Twente'' komandas jaunieguvums Marks Janko
Foto: AFP/Scanpix

Jau rīt ar spēli starp ''Roda JC'' un pagājušās sezonas čempioni ''FC Twente'' sāksies Nīderlandes futbola čempionāta ''Eredivisie'' jaunā sezona. Piedāvājam ieskatu Nīderlandes Top klubu transfēru jaunumos jaunās sezonas priekšvakarā.

''FC Twente''

Aizvadītās sezonas čempione papildinājusi komandas rindas ar Austrijas līgas pēdējo gadu labāko uzbrucēju Marku Janko, kurš trīs reizes ticis atzīts par Austrijas labāko futbolistu, bet 2008./2009. gada sezonā ieguvis bronzas futbola zābaku kā trešais labākais (aiz Djego Forlana un Semjuela Eto'O) bombardieris Eiropā. 27 gadus vecais Austrijas izlases futbolists (16 spēlēs septiņi gūti vārti), par kuru nopietnu interesi izrādīja arī vairāki Anglijas Premjerlīgas klubi, pēdējos piecus gadus pārstāvēja Austrijas klubu ''Red Bull Salzburg''. Līgums ar Nīderlandes čempioniem parakstīts uz četriem gadiem.

Janko, kurš Salcburgas kluba rindās piecu gadu laikā aizvadīja 117 spēles un guva 80 vārtus, tika pirkts kā aizvietotājs Šveices izlases pieredzējušajam uzbrucējam, ilggadējam komandas kapteinim Bleisem Nkufo (35), kurš komandā pavadīja septiņas sezonas, kļūstot par kluba visu laiku rezultatīvāko spēlētāju. Turpmāk Nkufo pārstāvēs un karjeru, visdrīzāk, noslēgs ASV futbola līgas ''MLS'' klubā ''Seattle Sounders FC''. Jāatzīmē, ka šajā klubā kopš 2008. gada beigām spēlēja bijušais Zviedrijas izlases un Anglijas Premjerlīgas kluba Londonas ''Arsenal'' pussargs Fredriks Ljungbergs (32), taču turpmāk spēlētājs pārstāvēs ''Chicago Fire''.

Tāpat Enšēdes komandai, kura šosezon spēlēs Čempionu līgas grupu turnīrā, kā brīvais aģents pievienojies bijušais Berlīnes ''Hertha'' aizsargs Rasmuss Bengtsons (24), kura kontā arī viena spēle Zviedrijas izlasē. Līgums uz trim gadiem noslēgts ar Venecuēlas izlases aizsargu Roberto Rosalesu (21), kurš iepriekšējās trīs sezonas spēlēja beļģu klubā ''Gent'', kura nu jau bijušais treneris Mišels Prudoms (51) šovasar kļuva par ''Twente'' galveno treneri.

Tāpat čempioni parakstījusi četru gadu līgumu ar zviedru uzbrūkošā tipa pussargu Emiru Bajrami, kurš šogad debitējis Zviedrijas izlasē (trīs spēles). 22 gadus vecais futbolists iepriekš četrus gadus (visu karjeru) pārstāvēja zviedru klubu "Elfsborg". Savukārt komandu pametis aizsardzības balsts Ronijs Stams (26), kurš parakstījis trīs gadu līgumu ar Anglijas Premjerlīgas klubu ''Wigan Athletic'', bet dāņu uzbrucējs Kenets Perezs (35) esot palaists brīvībā.

''Ajax''

Skaļākais vārds, kas noteikti visvairāk saistās ar pagājušās sezonas Nīderlandes vicečempioni ir Luiss Suaress. 23 gadus vecais Urugvajas izlases uzbrucējs, kurš šovasar piedalījās DĀR notiekošajā PK izcīņā, jau labu laiku atrodas vairāku Eiropas vadošo klubu redzeslokā. Pēc viņa pakalpojumiem lūko/lūkoja ''Manchester United'', ''Chelsea'', ''Manchester City'', ''Tottenham Hotspur'', ''Barcelona'', ''Juventus'', ''Inter'' u.c. . NAv gan īsti vēl zināms, kur karjeru nolēmis turpināt talantīgais futbolists, taču pagaidām viņš joprojām pārstāv ''Ajax'', ar kuru šī gada janvārī tika pagarināts līgums līdz 2013. gadam. Tāpat kā Suaress, daudzu vadošo Eiropas klubu redzeslokā ir divi Nīderlandes izlases spēlētāji - aizsargs Gregorijs van der Vīls (22) un vārtsargs Mārtens Stekelenburgs (27).

Tikmēr komandu atstājis serbu uzbrucējs Marko Panteličs, kurš nav spējis vienoties par līguma nosacījumiem. 31 gadus vecajam futbolistam esot piedāvāts līgums pēc sistēmas 1+1, taču spēlētājs atteicies, jo vēlas nopietnāku skaidrību par savu nākotni, domājot par savu ģimeni. Tāpat bijis arī ar Vācijas Bundeslīgas klubu ''Schalke'', ar kuru netika atrasts kopsaucējs - Panteličs vēlējies līgumu uz trim gadiem, bet klubs piedāvāja uz diviem. Zināms, ka interesi par serbu izrādīja Spānijas līgas (''La Liga'') jaunpienācēja ''Hercules'', taču spēlētājs esot pārāk dārgs (vēlas divus miljonus gadā).

Tāpat no citiem vairāk zināmiem spēlētājiem komandu atstājis spāņu pussargs Gabri (31), kurš nolēmis karjeru turpināt Katarā, pievienojoties vietējam klubam "Umm-Salal", un dāņu uzbrūkošā tipa pussargs Deniss Romedāls (32), kurš pārcēlies uz Grieķiju, parakstot divu gadu līgumu ar ''Olympiacos''. Jāatzīmē, ka Amsterdamu pametis arī rumāņu aizsargs George Ogararu (30), kurš turpmāk būs Latvijas izlases vārtsarga Andra Vaņina komandas biedrs Šveices klubā ''FC Sion''.

Savukārt Amsterdamas komandas rindas papildinājis Marokas izlases uzbrucējs Munirs El Hamdauī (26), kurš iepriekšējās trīs sezonas pārstāvēja ''AZ Alkmaar''. Ar ''Ajax'' marokānis, kurš pagājušajā sezonā bija ceturtais rezultatīvākais, bet 2008./2009. gada sezonā rezultatīvākais spēlētājs Nīderlandes čempionātā, parakstījis līgumu uz četriem gadiem. Pārejas summa esot bijusi aptuveni pieci miljoni eiro.

Tāpat ''Ajax'' plāno papildināt komandas rindas ar bijušo Ēģiptes izlases uzbrucēju Mido (27), kurš pieder Anglijas Čempionāta klubam ''Middlesbrough''. Abi klubi gan joprojām nespēj vienoties par transfēra summu, lai gan pirms kāda laika angļu klubs solīja holandiešiem spēlētāju atdot par velti. Mido savulaik ''Ajax'' rindās pavadījis divas sezonas (2001.-2003.g.). Interešu lokā ir arī ASV izlases uzbrucējs Džozijs Altidors. 20 gadus vecais spēlētājs, kurš pieder ''Villarreal'', aizvadītajā sezonā tika izīrēts ''Hull City''.

Pagaidām nav īsti skaidrs holandiešu uzbrūkošā tipa pussarga Urbija Emanuelsona liktenis. 24 gadus vecais futbolists jau paziņojis, ka vēlas palikt ''Ajax'' arī turpmāk un nedomā pārcelties uz nevienu citu holandiešu klubu (interesi izrāda ''PSV''), taču tiek minēts, ka sarunas par jaunu līgumu ar kluba vadību ir iegājušas strupceļā. Tikmēr interesi par serbu uzbrucēju Miralemu Sulejmani (21), kurš ''Ajax'' rindās divu sezonu laikā tā arī nav nopelnījis vietu pamatsastāvā, izrāda Anglijas Premjerlīgas klubs ''West Ham''. Lai nu kā, ''Ajax'' treneris Martins Jols uzskata, ka tieši šosezon, iespējams, Sulejmani, kurš 2008. gadā par 16,25 miljoniem eiro pārnāca no ''SC Heerenveen'', pilnībā atvērsies. Tāpat klīst baumas, ka ''Ajax'' rindās varētu atgriezties (spēlēja no 2003.-2007.g.) Čehijas izlases un Turīnas ''Juventus'' aizsargs Zdeneks Grigera (30), ja komandu tomēr pametīs Van der Vīls.

''PSV''

Eindhovenas klubam uz viena gada īres nosacījumiem no Vācijas Bundeslīgas kluba ''Hamburger SV'' pievienojies Zviedrijas izlases uzbrucējs Markuss Bergs (23), kurš savulaik divas sezonas (2007.-2009.g.) jau spēlējis Nīderlandē, pārstāvot ''FC Groningen''. Sākumā viens no darījuma variantiem bija, ka apmaiņā pret Bergu uz Hamburgu dotos Nīderlandes izlases pussargs Ibrahims Afelajs, taču 24 gadus vecais ''PSV'' kapteinis atzina, ka nevēlas būt kā maiņas objekts, piebilstot, ka pagaidām nevēlas mainīt klubu. Tādējādi Bergs, kurš pērn par 10 miljoniem eiro pārcēlās uz Vāciju, Eindhovenas klubam pievienojās uz īres nosacījumiem.

Tāpat Komandai pievienojies talantīgais Surinamas, kā arī Nīderlandes izlases uzbrucējs Žeremeins Lenss (22), kurš kopš 2006. gada pārstāvēja "AZ Alkmaar". Līgums ar "PSV" ticis noslēgts uz pieciem gadiem. Lenss, kurš aizvadītajā sezonā ar 12 gūtajiem vārtiem kļuva par komandas otro rezultatīvāko spēlētāju, tika iekļauts arī Nīderlandes izlases kandidātu sarakstā PK izcīņai.

Savukārt komandu atstājis bijušais Nīderlandes izlases pussargs Endijs van der Meide. 30 gadus vecais futbolists, kurš karjeras laikā paspējis uzspēlēt "Ajax", "Inter" un "Everton", kopš pērnā gada vasaras atradās bez darba, bet "PSV" klubam pievienojās šī gada janvārī, noslēdzot līgumu līdz sezonas beigām. Sezonas beigās viņš ticis atbrīvots. Tāpat pēc pieciem gadiem ''PSV'' rindās komandu pametis beļģu pussargs, kādreizējais komandas kapteinis Timijs Simons (30), kurš parakstījis divu gadu līgumu ar Vācijas Bundeslīgas klubu ''1. FC Nurnberg''.

Klubs nav vēlējies pagarināt līgumu ar Nīderlandes izlases spēlētāju, pieredzējušo aizsargu Andrē Oijeru. 36 gadus vecais futbolists Eindhovenā atgriezās (spēlēja no 1997.-2006.g.) pērnā gada vasarā, pārnākot no Anglijas Premjerlīgas kluba "Blackburn Rovers", kurā pavadīja iepriekšējos trīs gadus. Oijers cerēja uz sadarbības turpināšanu, taču klubs to nav vēlējies. Pieredzējušais futbolists karjeru, visdrīzāk, varētu turpināt Kipras klubā "AEK Larnaca", kurš pagājušajā sezonā, finišējot otrajā vietā 2. līgā, garantēja vietu augstākajā līgā. Jāatzīmē, ka šo klubu trenē bijušais "Barcelona" un "Manchester United" pussargs Hordi Kruifs (36), Johana Kruifa (63, bijušais "Barcelona" un pašreizējais Katalonijas izlases treneris) dēls.

Vēl jāatzīmē, ka nopietnu interesi par Meksikas izlases aizsargu Karlosu Salsido (30) izrāda Itālijas A Sērijas klubi ''Inter'' un ''AS Roma''. Šovasar notiekošajā PK izcīņā Salsido izlases rindās piedalījās visās četrās komandas spēlēs, spēlējot no zvana līdz zvanam. Tāpat vērts pieminēt, ka ''PSV" piedāvā komandā atgriezties bijušajam Nīderlandes izlases aizsargam Vilfredam Boumam. 32 gadus vecais futbolists šogad ticis atlaists no Anglijas Premjerlīgas kluba ''Aston Villa'', kurā spēlēja pēdējos piecus gadus. Eindhovenā Bouma savulaik uzsāka karjeru (1994.g.) un klubā pavadījis astoņus gadus.

''Feyenoord''

Uzreiz jāsāk ar vienu no skaļākajiem transfēriem ne tikai ''Feyenoord'', bet arī Nīderlandē. Proti, Roterdamas klubu atstājis 22 gadus vecais kanādiešu izcelsmes uzbrūkošā tipa pussargs Džonatans de Guzmans, kurš kā brīvais aģents pārcēlies uz Spāniju, parakstot triju gadu līgumu ar ''Mallorca''. Jāatzīmē, ka jauno futbolistu labu laiku vajājuši savainojumi - hronisku slimību dēļ viņš izlaida gandrīz visu pagājušo sezonu, kā arī lielu daļu šīs. Taču, neskatoties uz šo, futbolistu lenca arī ''PSV'', ''Twente'', Hamburger SV'' un Maskavas ''CSKA''.

Kopumā šovasar ''Feyenoord'' atstājuši vēl vairāki pazīstami spēlētāji. Veterāni Džiovani van Bronkhorsts (35) un Rojs Makajs (35) beidza profesionālo karjeru, holandiešu pussargs, bijušais Nīderlandes izlases spēlētājs Denijs Landzāts (34) ticis atbrīvots, bet bijušais Nīderlandes izlases, ''Wolfsburg'' un ''PSV'' spēlētājs Kevins Hoflands (31) izīrēts Kipras klubam ''AEK Larnaca'' (pie Andrē Oijera).

''Feyenoord'' rindas šovasar papildinājuši sekojoši spēlētāji: No ''VVV Venlo'' uz Roterdamu pārcēlies talantīgais holandiešu pussargs Adils Auasars (23) un 28 gadus vecais uzbrucējs Rubens Šakens. No Sanktpēterburgas ''Zenit'' uz visu sezonu tiks īrēts dāņu aizsargs Mikaels Lumbs (22), kurš krievu klubam pievienojās tikai šogad (ziemā), pārnākot no dāņu kluba ''AGF''. Tāpat uz gadu ilgu īri ''Feyenoord'' pievienojies Krievijas U-21 izlases uzbrucējs Fjodors Smolovs (20), kurš pieder Krievijas Premjerlīgas klubam Maskavas ''Dynamo''.

''AZ Alkmaar''

Pērnā gada čempioni parakstījuši līgumu līdz 2014. gadam ar talantīgo holandiešu uzbrūkošā tipa pussargu Eriku Falkenburgu. 22 gadus vecais futbolists iepriekšējos trīs gadus (visu karjeru) pārstāvēja Roterdamas klubu ''Sparta''. Tāpat komandai pievienojies uzbrucējs Čarlijs Benšops (20), kurš iepriekš visu karjeru pārstāvēja ''RKC Waalwijk'', bet aizvadītajā sezonā, neskatoties uz to, ka komanda tikai pēc vienas sezonas ''Eredivisie'' izkrita atpakaļ uz otro līgu, parādīja diezgan labu sniegumu, gūstot arī sešus vārtus. Darījumā, kurā bija iesaistīts Džeremeins Lenss, uz Alkmāru no Eindhovenas pārcēlās aizsargs Dirks Marsellis (22), kura kontā arī divas spēles Nīderlandes izlasē.

Savukārt komandu atstājuši jau pieminētais Lenss (uz ''PSV''), El Hamdauī (''Ajax'') un holandiešu pussargs Davids Mendess da Silva. 28 gadus vecais futbolists, kurš ''AZ'' rindās pavadīja četras sezonas, un bija Nīderlandes izlases kandidātu lokā šīs vasaras PK izcīņai, parakstījis triju gadu līgumu ar pēdējo divu gadu Austrijas čempioni ''Red Bull Salzbrug''.

Līdz galam nav skaidra komandas vārtsarga Serdžio Romero liktenis. Par 23 gadus veco futbolistu, kurš šovasar sargāja Argentīnas izlases vārtus PK finālturnīrā, nopietnu interesi izrāda vairāki Itālijas A sērijas klubi.

Tikmēr Beļģijas izlases uzbrucējs Mussa Dembele atklājis, ka nopietnu interesi par viņu izrāda vairāki Eiropas vadošo līgu klubi, kuru skaitā ir tādi grandi kā ''Chelsea'' un ''Bayern''. Taču visnopietnāk pēc 23 gadus vecā futbolista pakalpojumiem lūko Anglijas Premjerlīgas klubs ''Birmingham City'', kuram šovasar pievienojies bijušais Mančestras ''United'' vārtsargs Bens Fosters (27), kā arī Serbijas izlases uzbrucējs Nikola Zigičs (29).

Izmantotie resursi:
www.uefa.com
www.ajax.nl
FCUpdate.nl Voetbalnieuws, foto's, video's,...
www.skysports.com
AZ - Laatste nieuws
PSV
www.fifa.com
www.fctwente.nl
www.vi.nl

 +10 [+] [-]

, 2010-08-05 20:47, pirms 14 gadiem
domajam ka Saurezs pametis Ajax , bet kas zin vinjs iederas taja komanda, sogad es par Ajax Hollandes liga!

 +14 [+] [-]

, 2010-08-05 21:44, pirms 14 gadiem
Lielisks apkopojums. Viens no labākajiem, kāds vispār te redzēts. Daudz interesantu lietu, redz, darās arī Nīderlandes futbolā. Paldies, Ziediņ, tu nu gan esi pacenties kārtīgi.

  +2 [+] [-]

, 2010-08-05 23:02, pirms 14 gadiem
Paldies, tikai viena kļūda - Ljungbergs pārcēlās uz Chocago Fire!

     [+] [-]

, 2010-08-05 23:15, pirms 14 gadiem
Ruudis3 rakstīja: Paldies, tikai viena kļūda - Ljungbergs pārcēlās uz Chocago Fire!
Paldies, labots!

  +4 [+] [-]

, 2010-08-05 23:20, pirms 14 gadiem
Labs raksts,taa tik turpinaat par citu valstu chempionaatiem arii
Es arii buushu par ''Ajax'',shogad sanaaks vairaak pasekot liidzi