Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Japāna: Samuraji no uzlēcošās saules zemes

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Japāna: Samuraji no uzlēcošās saules zemes
Viens no Japānas izlases līderiem - Keisuke Honda
Foto: AFP/ Scanpix

Līdz ilgi gaidītajam Pasaules kausa izcīņas finālturnīram Dienvidāfrikā palicis mazāk nekā viens mēnesis, tāpēc ik dienu mēs nedaudz sīkāk iepazīstināsim ar katru no 32 tā dalībniecēm. Apskatu turpinām ar Āzijas zilajiem samurajiem jeb uzlēcošās saules zemes Japānas valstsvienību.

Vēsture

1968. gadā Japānas futbola izlase piedzīvoja savu pirmo panākumu uz starptautiskās skatuves, izcīnot bronzas medaļas vasaras olimpiskajās spēlēs Mehiko. Futbols līdz ar to valstī ieguva lielu popularitāti, tomēr profesionāla vietējā čempionāta trūkums šajā sporta veidā turpmākajos gados veicināja stagnāciju. Tā visa rezultātā Japānas futbola izlase pirmo reizi Pasaules kausa (PK) finālturnīram pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem spēja kvalificēties tikai pēc 30 gadiem. Debija 1998. gada PK izcīņā Francijā gan japāņiem nebija diez ko veiksmīga, jo grupas stadijā tika zaudēts gan argentīniešiem (0:1), gan horvātiem (0:1), gan arī jamaikiešiem (1:2) – pēdējā vieta grupā. Pēc četriem gadiem PK finālturnīrs norisinājās Dienvidkorejā un Japānā, tāpēc japāņiem vieta tajā jau bija garantēta. Čempionāta rīkotāji spēja iepriecināt savu milzīgo atbalstītāju pulku, grupā uzvarot Krieviju (1:0) un Tunisiju (2:0), cīnoties neizšķirti 2:2 ar Beļģiju un kā pirmās vietas īpašniece iekļūstot 1/8 finālā. Tiesa, tur japāņus apstādināja topošā bronzas medaļniece Turcija – 0:1.

Pirms četriem gadiem Vācijā japāņi, kā tika prognozēts, nespēja izkļūt no visnotaļ spēcīgās apakšgrupas, trīs mačos izcīnot vienu punktu un gūstot tikai divus vārtus. Ievadspēlē ar 1:3 tika atzīts Gūsa Hidinka vadītās Austrālijas pārākums, otrajā cīņā tika slēgts mierizlīgums 0:0 ar Horvātiju, bet noslēgumā – zaudējums brazīļiem ar 1:4. Kopumā trīs PK izcīņās uzlēcošās saules zemes pārstāvji 10 spēlēs izcīnījuši divas uzvaras, divreiz cīnījušies neizšķirti, kā arī piedzīvojuši sešus zaudējumus. Vārtu attiecība – 8:14. Šis japāņiem gan pēc kārtas, gan kopumā būs ceturtais PK finālturnīrs.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

2006. gada PK finālturnīram japāņi kvalificējās vairāk nekā pārliecinoši, un arī šajā ciklā to izdarīja itin braši. Japāna Āzijas kvalifikācijas zonas turnīrā iesaistījās trešajā no četrām kārtām, kurā 20 izlases tika sadalītas piecās grupās. Japāņi savā grupā, no kuras cīņu par iekļūšanu PK finālturnīrā turpināja divas spēcīgākās vienības, ar sešās spēlēs izcīnītiem 13 punktiem ieņēma pirmo vietu, apsteidzot Bahreinu (11p), Omānu (8p) un Taizemi (1p). Samuraji viesos paklupa pret Bahreinu (0:1), kā arī nespēja uzveikt Omānu (1:1). Ceturtajā kārtā 10 izlases tika sadalītas divās grupās. Japāņi, esot vienā apakšgrupā ar Austrāliju, Bahreinu, Kataru un Uzbekistānu, veiksmīgi iesāka šo kārtu un kā pirmā nodrošināja sev ceļazīmi uz Dienvidāfriku. Noslēgumā samuraji grupā gan neieņēma pirmo pozīciju, taču šaubas par kvalificēšanos PK neradīja: Austrālija (20p), Japāna (15p), Bahreina (10p), Katara (6p), Uzbekistāna (6p). Rezultatīvākie Japānas valstsvienības sastāvā šajā ciklā arī trīs vārtu guvumiem bija aizsargi Juži Nakazava un Markuss Tulio, kā arī pussargs Šunsuke Nakamura.

Grupa un izredzes

Izloze Japānu nav lutinājusi, jo grupā pretī ielozēta spēcīgā Nīderlande, kā arī disciplinētā Dānija un atraktīvā Kamerūna. Tā teikt, grupā ir izteikta favorīte Nīderlandes personā, bet ikviena no trīs pārējām vienībām spējīga cīnīties par otro pozīciju. Tiesa gan, japāņu izredzes izkļūt no grupas tiek vērtētas ievērojami zemāk nekā dāņiem un kamerūniešiem, un zilie samuraji faktiski tiek uzskatīti par grupas pastarīšiem. Ar grupas favorīti Japāna oficiālajās spēlēs tikusies trīs reizes, un bilance šajos savstarpējos dueļos nav iepriecinoša - visos trīs mačos piedzīvoti zaudējumi. Pēdējoreiz abas vienības tikās pērn septembrī, kad draudzības spēlē Nīderlande bija pārāka ar pārliecinošo 3:0. Tikmēr vienīgajā tikšanās reizē ar dāņiem tālajā 1971. gadā nācās kapitulēt ar 2:3, bet pozitīvāka ir bilance pret kamerūniešiem – trīs spēlēs divas uzvaras un viens neizšķirts, neielaižot nevienus vārtus. PK izcīņā japāņi līdz šim ar Nīderlandi, Kamerūnu un Dāniju nav tikušies.

Sastāvs un treneris

Izlases galvenā trenera amatu kopš 2007. gada decembra ieņem bijušais Japānas izlases aizsargs (24 spēles, vieni vārti) Takeši Okada, kuram šovasar apritēs 54 gadi. Okada savulaik no 1997. līdz 1998. gadam jau vadījis Japānas valstsvienību, piedaloties PK finālturnīrā Francijā. 23 vīru sastāvā, ko Okada nosauca 10. maijā, nav īpaši lielu pārsteigumu, izņemot pieredzējušā vārtsarga Jošikatsu Kavaguči iekļaušana. Ilggadējais izlases pirmais vārtu vīrs savainojuma dēļ izlaidis teju visu sezonu, taču, neskatoties uz vājo sportisko formu un spēļu prakses trūkumu, savas pieredzes dēļ paņemts sastāvā kā trešais numurs. Lielākā daļa futbolistu uzvārdu, domājams, daudz ko jums neizteiks, jo 18 no 23 spēlētājiem ikdienā maizi pelna mums neiepazītajā Japānas čempionātā. Tiesa, tādi salīdzinoši mazpazīstami vīri kā, piemēram, aizsargi Markuss Tulio Tanaka un Atsuto Učida, būtu spējīgi spēlēt augstākajā līmenī Eiropā. Protams, augstas klases spēlētājs ir arī standartsituāciju meistars Šansuke Nakamura, kurš savulaik aizvadīja četras spožas sezonas Glāzgovas “Celtic”, bet nu pārcēlies uz savu pirmo profesionālo klubu “Yokohama F. Marinos”. Tieši Nakamura, kā arī tādi Eiropā spēlējoši futbolisti kā Keisuke Honda (Maskavas “CSKA”) un Makoto Hasebe (“Wolfsburg”) diriģēs japāņu spēli. Kopumā izlase ir diezgan sabalansēta visās līnijās ar vairākiem izteiktiem līderiem. Interesanti, ka treneris Okada kā mērķi izlasei izvirzījis iekļūšanu pusfinālā. Nu tad, lai veicas …

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsSeidžo Narazaki34Nagoya Grampus
VārtsargsEiži Kavašima27Kawasaki Frontale
VārtsargsJošikatsu Kavaguči33Jubilo Iwata
AizsargsMarkuss Tulio Tanaka29Nagoya Grampus
AizsargsJuži Nakazava32Yokohama F. Marinos
AizsargsAtsuto Učida22Kashima Antlers
AizsargsJuto Nagatomo23FC Tokyo
AizsargsDaiki Ivamasa28Kashima Antlers
AizsargsJuiči Komano28Jubilo Iwata
AizsargsJasujuki Konno27FC Tokyo
PussargsŠunsuke Nakamura31Yokohama F. Marinos
PussargsJasuhito Endo30Gamba Osaka
PussargsMakoto Hasebe26Wolfsburg (Vācija)
PussargsKeisuke Honda23CSKA Moscow (Krievija)
PussargsJuki Abe28Urawa Reds
PussargsJuniči Inamoto30Kawasaki Frontale
PussargsKengo Nakamura29Kawasaki Frontale
PussargsDaisuke Matsui29Grenoble Foot 38 (Francija)
UzbrucējsKeidži Tamada30Nagoya Grampus
UzbrucējsŠinži Okazaki24Shimizu S-Pulse
UzbrucējsTakajuki Morimoto22Catania (Itālija)
UzbrucējsJošito Okubo27Vissel Kobe
UzbrucējsKišo Jano26Albirex Niigata

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Japānai veiksies PK finālturnīrā?

  • 66

  • 2

  • 0

  • 3

  • 19

  • 75


  +5 [+] [-]

, 2010-05-16 21:41, pirms 14 gadiem
nespēju sagaidīt čempi

 +32 [+] [-]

, 2010-05-16 21:43, pirms 14 gadiem
Man patīk aptaujas rezultāti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2010-05-16 21:49, pirms 14 gadiem
ジャパンカップ ';

  +5 [+] [-]

, 2010-05-16 22:00, pirms 14 gadiem
幸運

  +5 [+] [-]

, 2010-05-16 22:23, pirms 14 gadiem
bembists rakstīja: 幸運
精神の成功は必要ありません!

  +6 [+] [-]

, 2010-05-16 22:31, pirms 14 gadiem
NIPEM rakstīja: ジャパンカップ
Si dala man patika viss vairak パンカ

  +4 [+] [-]

, 2010-05-16 22:52, pirms 14 gadiem
日本の涙!

  -1 [+] [-]

, 2010-05-17 00:05, pirms 14 gadiem
Neko.

     [+] [-]

, 2010-05-17 11:39, pirms 14 gadiem
Paldies par rakstu