Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Saeima otrajā lasījumā atbalsta liegumu spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm

Agris Suveizda

Saeima otrajā lasījumā atbalsta liegumu spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm
Baltkrievijas futbola izlase. Foto: AFP/Scanpix

Latvijas valsts izlašu komandām būs liegts spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm, paredz grozījumi Sporta likumā, kas ceturtdien, 21. decembrī, otrajā lasījumā atbalstīti Saeimā.

Aizliegums būs spēkā arī gadījumā, ja šo valstu sportisti piedalās sacensībās neitrālā statusā. Tas varētu kļūt aktuāli Latvijas futbola izlasēm, kurām līdz šim izdevies sekmīgi izvairīties no tikšanās ar Baltkrievijas valstsvienībām, kuras joprojām piedalās UEFA sacensībās. Nākamgad gan Baltkrievijas, gan Latvijas vīriešu izlases spēlēs C līgā, taču savā starpā netiksies joprojām, jo abas izlases 8. februārī būs izlozes pēdējā grozā. Sākotnēji Baltkrievijai bija paredzētas pārspēles martā pret Lietuvu, kas pret baltkrieviem neitrālā laukumā Armēnijā šogad jau spēlēja telpu futbola atlasē, taču Krievijas diskvalifikācijas dēļ Kipra un Baltkrievija automātiski saglabāja vietu C līgā un Lietuva pārspēles aizvadīs pret Gibraltāru.

C līgas grozi

1. grozs2. grozs3. grozs4. grozs
RumānijaAzerbaidžānaZiemeļmaķedonijaBaltkrievija
ZviedrijaKosovaSlovākijaLietuva/Gibraltārs
ArmēnijaBulgārijaZiemeļīrijaIgaunija
LuksemburgaFēru salasKipraLatvija

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka Latvijā nedrīkstēs organizēt komandu sporta spēļu valsts izlases sacensības, kurās piedalās Krievijas vai Baltkrievijas nacionālās izlases zem sava karoga vai neitrālā statusā. Tas attieksies kā uz pieaugušo, tā jauniešu un junioru sacensībām. Lai grozījumi stātos spēkā, tie atbildīgajā komisijā un Saeimā vēl jāskata un jāatbalsta trešajā – galīgajā – lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir 2024. gada 11. janvāris, noteica Saeima.

"Sporta likuma grozījumu pamatdoma ir nacionālās likumdošanas līmenī noteikt, ka Latvijas komandu sporta spēļu izlases, piemēram, basketbolā, futbolā vai hokejā, nevar nedz savā, nedz neitrālā laukumā aizvadīt savstarpējas spēles ar agresorvalstu – Krievijas un Baltkrievijas – komandām," Saeimas mājaslapā citēts Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis. "Tas nozīmē, ka gadījumā, ja tiks izlozēts, ka Latvijas izlasei jāspēlē pret Krieviju vai Baltkrieviju, starptautiskajām sporta organizācijām būs jārespektē Latvijas likumdošana," skaidro D.M.Daugavietis.

Deputāti par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgajā Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē iepriekš akcentēja, ka šobrīd starptautiskā sporta sabiedrība pieņem lēmumus, kas varētu “atgriezt apritē” Krievijas un Baltkrievijas komandas. Kā iepriekš atzīmēja likumprojekta autori, mēs varam nonākt situācijā, kad Latvija tiek izlozēta vienā grupā ar kādu no šīm komandām. Ņemot vērā šobrīd spēkā esošo likumdošanu, Latvijas komandas šādā situācijā būtu spiestas spēlēt, saņemt tehnisko zaudējumu vai maksāt naudas sodu.

Atbalstītā likumprojekta redakcija patlaban neregulē Latvijas sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs. Lēmumu par dalību tajās pieņem Latvijas Olimpiskā komiteja. “Jāņem vērā, ka agresorvalstu sporta spēļu komandas vairs nevar kvalificēties olimpiskajām spēlēm,” informē D.M.Daugavietis. Kā iepriekš atzīmēja likumprojekta autori, iecerētie grozījumi ir pārspriesti ar sporta nozares pārstāvjiem.

Izmantotie resursi:
https://saeima.lv/lv/aktualitates/s...

     [+] [-]

, 2023-12-21 13:14, pirms 4 mēnešiem
Prieks, ka joprojām uz valdību var paļauties!
Latvijai pēc iespējas vairāk jāizvairas no saskarsmes ar orkiem

     [+] [-]

, 2023-12-21 13:50, pirms 4 mēnešiem
Uz valdību?! Gandrīz divus gadus ilgst karš Ukrainā un tikai tagad. Kāpēc otrajā? Nevis pirmajā?

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 16:13, pirms 4 mēnešiem
Čurbāna depozītprogramma rakstīja: Prieks, ka joprojām uz valdību var paļauties!
Latvijai pēc iespējas vairāk jāizvairas no saskarsmes ar orkiem
Retā reize, kad jāpiekrīt Tev!

Bet kas to būtu domājis, ka aktrise tik ātri kļūs arī par teicamu premjeri. Jo, būsim godīgi, pēc Kariņa krišanas Siliņu nominēja pat bez kastinga.

  +3 [+] [-]

, 2023-12-21 17:32, pirms 4 mēnešiem
arish rakstīja: Uz valdību?! Gandrīz divus gadus ilgst karš Ukrainā un tikai tagad. Kāpēc otrajā? Nevis pirmajā?
Tāpēc ,ka visas krievu izlases tika izmestas no aprites un tikai nesen sākās runas par krievu jauniešu izlasi futbolā ,ko varētu atgriezt starptautiskajās sacensībās.

  -4 [+] [-]

, 2023-12-21 18:28, pirms 4 mēnešiem
Žēl. Krievijas hokkeja izlase ļoti cēreja uzspelēt ar Latviju, īpaši Ovečkin gaidija šo spēli ar hokkeja zvaigzdnem no čehijas 2. līgas 😂😂😂

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 19:01, pirms 4 mēnešiem
šĀDUS lēmumus tālredzīgāk ir pieņemt pirms konkrētām situācijām nevis iecirsts SEV astē, kļūstot atkarīgam no apkārtēkiem apstākļiem un nostādot pretinieku izdevīgākā stāvoklī

  -4 [+] [-]

, 2023-12-21 19:13, pirms 4 mēnešiem
Izskatas ka stipri baidamies spelet pret laba limena komandam. Nu tad atkal jaspele atklataja polijas cempionata 2.liga.

  -2 [+] [-]

, 2023-12-21 19:21, pirms 4 mēnešiem
Pret Izraēlu arī nevajadzētu spēlēt. ja jau tad jau .

     [+] [-]

, 2023-12-21 19:43, pirms 4 mēnešiem
superjanka rakstīja: Pret Izraēlu arī nevajadzētu spēlēt. ja jau tad jau .
Kāds sakars ne jau ebreji uzbruka arābiem,bet gan arābi Izraēlai.

     [+] [-]

, 2023-12-21 19:55, pirms 4 mēnešiem
coffijs rakstīja: Kāds sakars ne jau ebreji uzbruka arābiem,bet gan arābi Izraēlai.
Tev gan dīvains traktējums..žideļi gadiem ir okupējuši arābu zemes un tagad arābi viņiem uzbruka?neesi krievelis gadījumā?tiem arī visi uzbrūk no visām pusēm visu laiku..
Pie tam žideļi ir tauta kas visvairāk savu roku pielika latviešu tautas slepkavošanā 1940-1941 gadā..
aizstāvot viņus tu tkpat vatņikus aizstāvi

  -1 [+] [-]

, 2023-12-21 20:00, pirms 4 mēnešiem
Likums ļoti labs un vajadzīgs!vēl jo vairāk nepieciešamību pēc šada likauma izkristalizēja SOK rīcība rosinot atļaut okupantiem piedalīties OS.tagad vismaz valdība ir visu salikusi pa plautiem un nekādas spēlēšanas ar okupantiem nav iespējamas.
p.s.Evika varbūt kā aktrise bija pašvaka,stīva,nepārliecinoša..bet patreiz sevi labi parāda jaunajā amatā.