Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

Revolūcija 1. līgā: ar astoņiem leģionāriem drīkstēs spēlēt arī Nākotnes līgā

Agris Suveizda

Revolūcija 1. līgā: ar astoņiem leģionāriem drīkstēs spēlēt arī Nākotnes līgā
Nākotnes līgas čempions Rjotaro Nakano (pa labi). Foto: LFF

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde apstiprinājusi "Optibet" Virslīgas un 1. līgas ("Optibet" Nākotnes līgas) reglamentus 2023. gada sezonai. Abos turnīros pielīdzināts leģionāru jeb citu federāciju sagatavoto spēlētāju izmantošanas regulējums, paziņojusi LFF.

Abos turnīros nākamajā sezonā spēlēs vienlaicīgi laukumā būs jāatrodas vismaz trim vietējiem futbolistiem. Ja virslīgas čempionātā šāda sistēma darbojusies jau vairākus gadus, tad 1. līgas čempionātā iepriekš zemākā robeža bija astoņi federācijas sagatavoti spēlētāji vienlaicīgi laukumā.

Papildināts arī regulējums, kā tiek noteikts federācijas sagatavots spēlētājs. Par tādiem tiek uzskatīti ne tikai tie spēlētāji, kuri vecumā no 12 līdz 21 gadam ir bijuši reģistrēti kādā no LFF klubiem vismaz trīs pilnas sezonas, bet arī tie spēlētāji, kuri izgājuši laukumā vismaz trijās nacionālās, U-21, U-19 vai U-17 izlašu oficiālajās spēlēs Latvijas izlases sastāvā.

Gan Virslīgā, gan Nākotnes līgā pirmo astoņu ārzemju spēlētāju reģistrācija maksās trīs tūkstošus eiro par katru, bet par katru nākamo - astoņus tūkstošus. Reģistrācijas nauda veidos katras līgas leģionāru fondu, kas sezonas beigās tiks sadalīts atbilstoši vietējo jauniešu spēles laikam. Dublieru komandas 1. līgā uz šā fonda līdzekļiem nepretendēs. Abos turnīros tiek saglabāts regulējums, kas ļauj divus Ukrainas futbolistus dalībai čempionātā pieteikt bez leģionāru maksas veikšanas.

Virslīgas norise nākamgad paredzēta četros riņķos no 10.-11. marta līdz 12. novembrim, bet Nākotnes līga divos apļos tiks izspēlēta no aprīļa līdz novembrim. Virslīgas pāreju periodi noteikti no 6. janvāra līdz 6. martam un no 15. jūnija līdz 14. jūlijam, bet Nākotnes līgā - no 6. janvāra līdz 23. martam un no 25. jūnija līdz 15. augustam.

Tāpat LFF valde iepazinusies ar darbu pie izmaiņām UEFA solidaritātes finansējuma sadalē, pie kura strādā LFF ģenerālsekretāra izveidota darba grupa. Sadalījuma projekts apstiprināšanai valdē tiks iesniegts tās nākamajā sēdē 2023. gada 20. janvārī. Pilnveidojot esošā Jaunatnes futbola klubu akreditācijas nolikuma darbību, apstiprināti Klubu vērtēšanas sistēmas kritēriji, kas stāsies spēkā no 2023. gada 1. janvāra. Sadarbībā ar FIFA apstiprināts LFF interešu konfliktu novēršanas politikas dokuments, kas veicinās labas pārvaldības principu uzturēšanu federācijas ikdienas darbā. Valde LFF infrastruktūras komitejas priekšsēdētāja amatā apstiprinājusi līdzšinējo tās locekli Verneru Akimovu, kurš amatā nomainīs Māri Peilānu.

Izmantotie resursi:
https://lff.lv/zinas/14535/apstipri...

  +2 [+] [-]

, 2022-12-20 14:41, pirms gada
Prātīgs lēmums. Vairs nevarēs bļaustīties, ka kausa un pārspēles komandas nav vienādās pozīcijas.

     [+] [-]

, 2022-12-20 14:45, pirms gada
Futbola biznesa attīstībai pluss, bet latvju puišiem vēl mazāk iespēju spēlēt labā līmenī

  +3 [+] [-]

, 2022-12-20 14:53, pirms gada
Dinamo'1988 rakstīja: Futbola biznesa attīstībai pluss, bet latvju puišiem vēl mazāk iespēju spēlēt labā līmenī
Kas liedz šo iespēju? 1.līgā 14 komandas. Tu tiešam domā, ka Karosta, Grobiņa, Salaspils, Alberts, Skanste, Saldus, Olaine visi būs gatavi maksāt par 8-10 leģiem? Tās komandas, kuru mērķis būs Virslīga, lai arī maksā.

  +2 [+] [-]

, 2022-12-20 14:58, pirms gada
....un neaizmirsti, ka atšķirība no vietējiem puišiem, leģionāri nevar būt ar amatieru līgumu ( Virslīgā tā tas ir), līdz ar to, leģionārs neizmaksās "tikai" 3k, bet gan daudz daudz vairāk.

  -1 [+] [-]

, 2022-12-20 15:00, pirms gada
Kkā neloģiski, ka 1.līgas klubi, kuri pirks leģionārus, to naudu dos virslīgas klubiem, kas izmanto latviešu spēlētājus, labāk, tad jau būtu, ka to summu atsevišķi pārdalītu 1.līgas komandām, kas izmantos latviešu spēlētājus.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-20 15:01, pirms gada
BimBamBol rakstīja: Prātīgs lēmums. Vairs nevarēs bļaustīties, ka kausa un pārspēles komandas nav vienādās pozīcijas.
Nu tas bija ļoti negodīgi, pilnīgi pamatota kritika.

     [+] [-]

, 2022-12-20 15:05, pirms gada
Tad jau max , ko redzēsim 1.līgā būs japāņi un ukraiņi

  +1 [+] [-]

, 2022-12-20 15:08, pirms gada
Kiesturs Voziols rakstīja: Kkā neloģiski, ka 1.līgas klubi, kuri pirks leģionārus, to naudu dos virslīgas klubiem, kas izmanto latviešu spēlētājus, labāk, tad jau būtu, ka to summu atsevišķi pārdalītu 1.līgas komandām, kas izmantos latviešu spēlētājus.
Cik sapratu no raksta, šī nauda paliks 1.līgas ietvaros.

     [+] [-]

, 2022-12-20 15:10, pirms gada
Kiesturs Voziols rakstīja: Kkā neloģiski, ka 1.līgas klubi, kuri pirks leģionārus, to naudu dos virslīgas klubiem, kas izmanto latviešu spēlētājus, labāk, tad jau būtu, ka to summu atsevišķi pārdalītu 1.līgas komandām, kas izmantos latviešu spēlētājus.
Reģistrācijas nauda veidos katras līgas leģionāru fondu, kas sezonas beigās tiks sadalīts atbilstoši vietējo jauniešu spēles laikam.

     [+] [-]

, 2022-12-20 15:14, pirms gada
BimBamBol rakstīja: Reģistrācijas nauda veidos katras līgas leģionāru fondu, kas sezonas beigās tiks sadalīts atbilstoši vietējo jauniešu spēles laikam.
Pardon, sajaucu ar dublieru komandām

  -4 [+] [-]

, 2022-12-20 15:32, pirms gada
Ļoti "prātīgs" lēmums!... Es domāju, ka, piemēram, Viesītes vai Grobiņas čempionātā futbolā arī vajag ap 7 leģionāriem, par katru maksājot 0,50EUR. Kaut kā tā!

  +1 [+] [-]

, 2022-12-20 16:40, pirms gada
Toto uzņems vēl lielākus apgriezienus.

  -1 [+] [-]

, 2022-12-20 17:45, pirms gada
Kad pieņēma virslīgai, tad teica, ka virslīgā jaunie būs spiesti augt līmenī, bet parējie vietējie spēlēs 1.līgā. Tagad viņus izspiež uz 2.līgu. Un kāds praktisks, redzams pienesums Latvijas futbola attīstībai? Būs, tātad, nākamgad jāsāk apmeklēt 2.līgas spēles.

  +2 [+] [-]

, 2022-12-20 17:46, pirms gada
Interesanti,kurš klubs,jeb klubi panāca ,lai LFF šīs izmaiņas ieviestu arī 1.līgā?

  +2 [+] [-]

, 2022-12-20 18:38, pirms gada
Pandora rakstīja: Kad pieņēma virslīgai, tad teica, ka virslīgā jaunie būs spiesti augt līmenī, bet parējie vietējie spēlēs 1.līgā. Tagad viņus izspiež uz 2.līgu. Un kāds praktisks, redzams pienesums Latvijas futbola attīstībai? Būs, tātad, nākamgad jāsāk apmeklēt 2.līgas spēles.
Virslīgas līmenis ir šajos gados cēlies, līdz ar to ir nepieciešams arī nākotnes līgas līmeni pacelt, kur virslīgas klubi var pasmelties, gan latviešu spēlētājus, gan labu leģionāru izcelt samaksājot mazu kompensāciju šiem klubiem un lieki neriskējot. Ja latviešu spēlētājs līdz 20 gadu vecumam nav spējīgs ielauzties pat 1.līgas komandā, tad jāapsver vai nav jāmaina karjera. Jebkurā gadījumā līgu līmenis tikai celsies un tas ir obligāts un primārais priekšnosacījums, lai mums būtu stiprāka izlase.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-20 18:39, pirms gada
alguns rakstīja: Interesanti,kurš klubs,jeb klubi panāca ,lai LFF šīs izmaiņas ieviestu arī 1.līgā?
Gan jau top klubi un 1.līgas augšgals

  +2 [+] [-]

, 2022-12-20 19:00, pirms gada
Kiesturs Voziols rakstīja: Gan jau top klubi un 1.līgas augšgals
Gan jau kāds ir izdomājis taisīt fārmu ar 8 padsmitgadīgiem nigēriešiem.

  -1 [+] [-]

, 2022-12-20 21:05, pirms gada
Edgars rakstīja: Gan jau kāds ir izdomājis taisīt fārmu ar 8 padsmitgadīgiem nigēriešiem.
Vai arī trenēt savus sapirktos meļņus 1. līgas turnīra dublieru komandā. Pieņemu, nākamgad Virslīgas lielāko vieskomandu dublieri 1. līgā visi būs pirmajās vietās.
No kausa viedokļa, viss ir kļuvis godīgi, izņemot 2. līgu, kur plaisa būs vēl lielāka, lai gan sen jau vajadzēja ieviest principu, ka Latvijas kausā viesspēlētāji nepiedalās, tikai vietējie, kā tas tiek praktizēts dažos citos čempionātos un sporta veidos.
Kas vēl ir negodīgi, ka sezonas otrajā pusē un uz izslēgšanas spēlēm paradās aizvien vairāk "meistaru" no virslīgas, ar kuriem konkurēt vietējiem jauniešiem pagaidām ir pagrūti, līdz ar to, daļu veiksmes sezonas beigās nosaka kalendārs, nevis tikai sniegums.

     [+] [-]

, 2022-12-20 21:14, pirms gada
Kiesturs Voziols rakstīja: Virslīgas līmenis ir šajos gados cēlies, līdz ar to ir nepieciešams arī nākotnes līgas līmeni pacelt, kur virslīgas klubi var pasmelties, gan latviešu spēlētājus, gan labu leģionāru izcelt samaksājot mazu kompensāciju šiem klubiem un lieki neriskējot. Ja latviešu spēlētājs līdz 20 gadu vecumam nav spējīgs ielauzties pat 1.līgas komandā, tad jāapsver vai nav jāmaina karjera. Jebkurā gadījumā līgu līmenis tikai celsies un tas ir obligāts un primārais priekšnosacījums, lai mums būtu stiprāka izlase.
Ir viena nianse. Man, kā savulaik visās līgās spēlējušam cilvēkam, ir labi zināms, ko nozīmē komandas spēle. Jo komandā neizceļas tas, ka uz laukuma kaut kur malā ir viens pensionārs ar resnu punci, komandas "dvēsele" alias sponsors, viens vai divi izredzētie- pilnīgi bezjēdzīgs trenera dēls, kluba priekšnieka dēls un/vai pašvaldības priekšnieka radinieks, lai arī nākošgad saņemtu pašvaldības finansējumu, bet jaunie, tiešām talantīgie sēž uz beņķa. Jo Latvijas jauniešiem ir tāda specifika, viņi attīstās lēnāk un ir kritiskais vecums, kad beidzas 100% sporta skolas atbalsts pēc vidusskolas un jāiet studēt vai strādāt. Un studentu sports Latvijā ir, atvainojiet, pilnīga m... bedre, izņemot LU un Vidzemes Augstskolu.

     [+] [-]

, 2022-12-21 00:55, pirms gada
Loģisks lēmums! Jā daudzi teiks, ka tas dzen izmisumā vietējos čaļus, bet būsim reāli - vietējie, kas ir reāli spēlētāji, kuri varētu nonākt līdz izlasei arī spēlēs Virslīgas klubos, vai ārzemju klubos, bet tie, kas sēdēja uz soliņa arī turpinās sēdēt, ja paši nemainīs klubus.
Ja JFK Ventspils, vai SC Grobiņa ir apņēmības pilni cīnīties par vietu Virslīgā un cerēt, ka var uzveikt FK Metta pārspēlēs, tad vajadzēs leģionārus - un nevis 3x, bet visticamāk vairāk. Nu nevar būs absurda situācija, ka 9.vietas ieguvējs Virslīgā drīkst pieteikt 8x leģionārus, bet Nākotnes līgas 2.vietas ieguvējs tikai 3x.
Vēl kas pozitīvs ir šajā visā - mazpilsētu futbola klubi nevar dabūt tik daudz vietējos puikas, kas spētu konkurēt ar komandām, kas atrodas Rīgā, vai lielākās Latvijas pilsētās - nu nekad FK Staiceles Bebri nesavāks to pašu blici ar vietējiem, lai izkonkurētu SK Skanste, vai ko tamlīdzīgu, jo vienkārši nav kur ņemt tur Staicelē tos spēlētājus.
Tagad Staicelei vajag tikai tikt iekšā Nākotnes līgā - un tālāk jau meklēt sponsoru, kas nopirks viņiem sakarīgus leģionārus un mazā ziemeļvidzemes pilsētiņa var cīnīuties par Virslīgas sapni!