Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Sieviešu florbols tālajā Singapūrā - viedokļi par Latvijas izlases cerībām

Rolands Eliņš

Sieviešu florbols tālajā Singapūrā - viedokļi par Latvijas izlases cerībām
Foto: LFS

Nedēļas nogalē sāksies pasaules čempionāts florbolā sievietēm, kur A apakšgrupā startēs Latvijas izlase. Spēļu tiešraides piedāvās TV4 kanāls, un pirms turnīra savas cerības un kopējo turnīra kontekstu ieskicēja TV4 florbola maču komentētāji Dāvis Dedumets un Ernests Voļskis.

Ar ko rēķināties Latvijas izlases izpildījumā?

Iepriekšējā pasaules čempionātā Latvijas izlase zaudēja visās trīs spēlēs apakšgrupā, kas izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā saveda vienā pārī ar Norvēģiju, un arī tur sekoja sāpīga neveiksme, piecus vārtus ielaižot jau pirmajā periodā un zaudējot ar 6:9. Sekoja divas uzvaras gandarījuma turnīrā un devītā vieta pasaulē, ko gan par panākumu neviens nesauca.

"Līdzīgi kā iepriekš, arī šoreiz turnīra svarīgākā spēle būs ceturtā," paskaidroja TV4 florbola komentētājs Dāvis Dedumets. "Grupu turnīrā Latvijai pret Norvēģiju būs cīņa par 3. vietu apakšgrupā, taču jebkurā gadījumā abas izlases spēlēs izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, kur cīnīsies par ceturtdaļfinālu."

Ja reiz visas četras izlases no A apakšgrupas tiek "play-off", tad grupu turnīram ir tikai simboliska nozīme? Ne gluži. "Ir tomēr liela atšķirība, kas tiek iegūts pretiniekos," sacīja Dedumets. "A grupas 3. un 4. vietai būs jāspēlē pret D grupas attiecīgi 2. un 1. vietu, un būs liela starpība, vai spēlēt pret Dāniju (iepriekšējā PČ 1/4 finālā tikai ar 5:7 zaudēja Čehijai) vai, piemēram, ASV (iepriekšējā PČ "play-off" 1. kārtā 0:20 pret Slovākiju)."

Pirms diviem gadiem PČ spēles komentēja Ernests Voļskis, kurš piekrita, ka Latvijas izlases sniegums šajā turnīrā tiks vērtēts pēc ceturtās spēles: "Mērķim ir jābūt atgriezties vismaz astotniekā, kur diemžēl neizdevās tikt 2021. gadā, kad izšķirošajā mačā sanāca bēdīgs sniegums pret norvēģietēm. Šis rezultāts ir jāuzlabo, un šajā ziņā ir parocīgi sastādīts spēļu kalendārs, ka spēle pret Norvēģiju būs otrā. Vispirms būs mačs pret Somiju, kurā iesildīties un pierast un pie apstākļiem Singapūrā, bet grupu turnīrs tiks noslēgts pret Šveici. Jārēķinās, ka Somija un Šveice tomēr ir augstāka līmeņa izlases."

Gan Voļskis, gan Dedumets šo Latvijas izlases sastāvu raksturoja kā gados jaunu. Voļskis atzīmēja, ka līdzjutējiem īpašu uzmanību ieteiktu veltīt 16 gadus vecajai Annija Dārtai Dankfeldei no "Ķekavas" komandas, kā arī uzteica tendenci, ka arvien vairāk Latvijas spēlētājas izmēģina savus spēkus ārzemju klubos.

"Latvijas sieviešu izlasē sastāva atjaunināšana tika pieteikta jau pirms četriem gadiem," sacīja Dedumets. "Mainījās treneris, pie darba ķērās Jānis Inģists, un atkal tika atjaunināts sastāvs. Pagājuši vēl divi gadi, un sastāvā atkal ir vairākas 16-17 gadus vecas spēlētājas. Tāda nu ir realitāte, ar ko jāsamierinās, ja Latvijas līgā ir četras komandas. Parēķiniet paši - ja Latvijas līgā spēlē 50-60 spēlētājas, vēl kādas 10 pa ārzemēm, tad, lai nokomplektētu izlasi no 20 spēlētājām, Latvijas izlase jāņem principā katra trešā spēlētāja."

Papildus tam Dedumets arī atzīmēja, ka izlasē nav Aurēlijas Zariņas, kura spēlē Somijas 1. līgā: "Vēl arī traumas ar savām korekcijām. Bet nu nevar teikt, ka būtu daudzas spēlētājas, par kurām varētu teikt, ka viņām bija jābūt šajā PČ sastāvā."

Latvija gan ne tuvu nav vienīgā izlase ar problēmām - Dedumets norādīja, ka arī Norvēģija nebūs vislabākajā sastāvā, jo nesen palikusi bez pamatvārsardzes, turklāt finansiālu apsvērumu dēļ sākotnēji tālajam ceļam uz PČ gatavoja tikai 15 spēlētājas. Palīgā vajadzēja nākt privātajiem atbalstītājiem, lai izlases sastāvs tiktu paplašināts.

5. vieta - maksimālais mērķis

Zviedrija, kas par čempioni kļuvusi jau astoņas reizes pēc kārtas, Šveice, Somija un Čehija - tāds ir sieviešu florbola lielais četrinieks. Latvijas izlase šajā četriniekā ielauzusies tikai vienreiz, kad tas izdevās 2007. gada pasaules čempionātā. Tobrīd Čehija gan vēl nekotējās tik augstu kā tagad, kad Latviju divās iepriekšējās spēlēs pārspējusi ar 8:0 (2021. gada PČ) un 14:2 (2019. gada PČ).

"Jā, jābūt reālistiem - Latvijas izlasei šajā PČ maksimālā iegūstamā vieta principā ir piektā vieta," atzina Voļskis. "Ja vīriešu konkurencē cerības uz ielaušanos četriniekā ir pamatojamas, tad dāmām šis pirmais četrinieks ir krietni atrāvies savā līmenī virs pārējām izlasēm."

Tam piekrita arī Dedumets, aicinot ar sapņiem par pusfinālu neaizrauties, jo vispirms jau būs vispār jātiek ceturtdaļfinālā. "Tikšana astotniekā būs tas rezultāts, par kuru varēs teikt, ka turnīrs bijis veiksmīgs. Turklāt tas arī ir ļoti svarīgi, domājot par Latvijas izlases vietu pasaules rangā."

PČ apakšgrupas tiek noteiktas pēc ranga, kurā tiek ņemti vērā iepriekšējo divu PČ rezultāti. Latvija 2023. gada turnīrā izlikta kā astotā, un šī robeža starp 8. un 9. vietu ir ļoti svarīga, jo pirmās astoņas spēlē A un B grupās, kamēr 9.-16. vieta spēlē C un D grupās.

"Ja paliksim ārpus astotnieka arī šoreiz, tad ļoti ticams, ka rangā nāksies atkāpties un pēc tam spēlēt zemākajās grupās," sacīja Dedumets. "Protams, tur droši vien gūsim lielākas uzvaras cīņās pret vājākām pretiniecēm, bet, domājot par sporta veida izaugsmi un personīgo attīstību, tas par labu nenāks. Galu galā, spēļu pret florbola lielvalstīm Latvijai nav nemaz tik daudz, un katrs šāds mačs tomēr ir vērtīgs tieši spēles ziņā."

Oktobrī Latvijas izlase piedalījās Sešu nāciju turnīrā Slovākijā, kurā spēlēja florbola elites otrais slānis (bez lielā četrinieka) - arī Polija, Dānija, Vācija, Norvēģija. Latvija tur ieņēma trešo vietu aiz Slovākijas un Norvēģijas. "Domāju, ka šajā turnīrā Latvija parādīja labu sniegumu," teica Voļskis. "Tās arī ir tās izlases, kas cīnīsies par 5.-10. vietu PČ, un šo komandu lokā konkurence gaidāma visnotaļ sīva, tāpēc prieks, ka pirms PČ Latvijas izlase šo komandu konkurencē sasniedza labu rezultātu."

PČ Singapūrā - otrais florbola PČ ārpus Eiropas

Florbola čempionāts šoreiz pulcinās izlases Singapūrā, ļoti tālu no florbola pasaules centra. Šī būs otrā reize, kad sieviešu PČ norisinās ārpus Eiropas, un arī iepriekš - 2005. gadā - tas notika Singapūrā. Pirms 18 gadiem Latvijai izdevās izcīnīt piekto vietu.

Kāpēc Singapūra? TV4 florbola komentētāji to nosauca kā Āzijas florbola flagmani. Labi rezultāti gan ir arī Japānai, kas iepriekšējo PČ izlaida. "Kopumā novērojama kustība, ka vēlas attīstīt florbolu Āzijā," sacīja Voļskis. "Arī šo pasaules čempionātu rīkos Singapūrā ar cerību paplašināt sporta veida ģeogrāfiju un piesaistīt lielāku vietējo interesi. No sportiskās puses tas savukārt būs interesi, jo daudzām spēlētājām (ne tikai Latvijas izlasē) tā būs pirmā šāda veida pieredze, spēlējot citā laika zonā. Latvijas līgā gan nav reti gadījumi, kad mači notiek no rīta."

"Vēsturiski tā iegājies, ka Āzijas florbolā par pirmo tiek uzskatīta Singapūra," piekrita Deduments. "Šaubos gan, ka no mājiniecēm kaut ko ļoti vajadzētu gaidīt sportiskajā ziņā, Eiropas izlases tomēr ierasti bijušas spēcīgākas."

Spēļu norise Singapūrā nozīmē to, ka pēc Latvijas laika spēles sanāks pārsvarā no rīta. TV4 kanālā būs pieejamas visas Latvijas izlases spēles apakšgrupā, kā arī pēc tam izslēgšanas spēlēs.

Latvijas izlases spēles

DienaLaiksSpēle
02.12.10:00Latvija-Somija
03.12.10:00Latvija-Norvēģija
04.12.14:00Latvija-Šveice

PČ apakšgrupas

A grupaB grupaC grupaD grupa
Somija (2)Zviedrija (1)Vācija (9)Dānija (10)
Šveice (3)Čehija (4)Austrālija (11)Japāna 12)
Norvēģija (7)Polija (5)Singapūra (13)Igaunija (14)
Latvija (8)Slovākija (6)Francija (27)ASV (15)

Latviju Singapūrā prezentēs ne tikai mūsu florbolistes, bet arī TV komanda, kas jau daudzus gadus nodrošina pasaules čempionātu TV signālu visiem florbola draugiem. Turēsim īkšķus un vēlēsim labu abām mūsu komandām!