Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Armands Savins: "Visiem iesaku pamēģināt florbolu"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Armands Savins: "Visiem iesaku pamēģināt florbolu"
Lielvārdietis Armands Savins pasaules čempionātā Šveicē. Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Nupat Šveices pilsētās Cīrihē un Vintertūrā noslēdzās pasaules čempionāts florbolā vīriešiem, kurā trešo reizi pēc kārtas augsto piekto vietu izcīnīja Latvijas valstsvienība. Finālturnīra pēdējā dienā uz nelielu sarunu aicināju tikai 20 gadus veco lielvārdieti Armandu Savinu, kurš kā aizsardzības spēlētājs Latvijas izlases sastāvā tik augsta līmeņa sacensībās piedalījās jau otro reizi.

- Armand, kā tu nonāci florbolā?

- Kad biju mazs, redzēju, ka florbolu ar labiem panākumiem spēlē mani brālēni – Artis Savins, Alvis Savins un Mihails Kostusevs. Artis un Mihails bija arī Latvijas izlases spēlētāji, piedalījās pasaules čempionātos. Alvis un Miša spēlē joprojām – Latvijas čempionāta 1. līgā, Artis gan ar florbolu vairs nenodarbojas, viņš savu florbolista karjeru noslēdzis. Kad Lielvārdē sāku mācīties 1. klasē, sporta skolotājs Iļja Nazarovs man un citiem pirmklasniekiem pastāstīja, ka treneris Iļja Nazarovs vāc komandu, piedāvāja, vai mēs negribam spēlēt. Mēs, vairāki puikas no klasēs, pieteicāmies, tā arī tas aizgāja…

- Kas bija tavi klasesbiedri – florbolisti?

- Manā klasē mācījās Armands Skulte, paralēlklasē – Oskars Tūtāns. Tā mēs visi kopā trenējamies joprojām, bet tagad spēlējam komandā "Lielvārde/Fat Pipe", es un Oskars arī Latvijas izlasē.

- Kā jums veicās Jaunatnes līgā? Vai kādu zelta medaļu izcīnījāt?

- Mūsu panākumi bija diezgan labi. Pati pirmā sezona gan izvērtās ļoti slikta, bet jau nākamajā kļuvām par čempioniem, tas bija vecuma grupā U10. Iznāk, ka jauniešu vecumā zelta medaļas es ieguvu grupās U10, U12 un U14. Vecuma grupās U16 un U18 manai Lielvārdes komandai tik labi vairs neveicās. Toties man ir Latvijas čempionāta vīriešu 1. līgas un ELVI florbola līgas vīriešiem zelta medaļas.

- Tātad 2019. gada sezonā, kad "Lielvārde/Fat Pipe" ELVI florbola līgas finālā triumfēja "Arēnā Rīga", tu jau biji šīs komandas sastāvā? Droši vien tā bija tava pirmā sezona Virslīgā?

- Jā, tā bija mana pirmā sezona ELVI florbola līgā.

- Tad jau Latvijas čempionātos tev ir lieliski rezultāti – daudz zelta medaļu! Cik tev bija gadu, kad tevi ievēroja junioru un pieaugušo izlašu treneri?

- Man bija 16 gadu, kad tiku iekļauts Latvijas U19 izlases sastāvā. 17 gadu vecumā es jau aizbraucu uz savu pirmo pasaules čempionātu, kas notika Kanādā. Esmu piedalījies divos junioru pasaules čempionātos.

- Šis pasaules čempionāts Šveicē tev bija jau otrais pieaugušo izlases sastāvā?

- Jā, otrais. Pirmais, kurā piedalījos, bija 2020. gada čempionāts Helsinkos, tikai Covid-19 dēļ tas notika 2021. gada decembrī.

- Divi čempionāti – Somijā un Šveicē. Kurš no tiem tev pašam šķiet individuāli veiksmīgāks?

- No vienas puses varētu teikt, ka Somijā, jo tur es guvu vārtus pret abām titulētākajām izlasēm – Zviedrijas un Somijas. Tomēr, ņemot vērā manu spēles kvalitāti un paša pārliecību par saviem spēkiem, atbildēšu, ka šis čempionāts Šveicē man bija labāks.

- Tavs kā aizsarga galvenais uzdevums ir savu vārtu drošība, bumbiņas kontrole un uzbrukumu uzsākšana. Vai šajā pasaules čempionātā arī meti pa vārtiem?

- Jā, metu gan, tikai šoreiz man kaut kā nekrita…

- Tad tu savos tikai 20 gados jau divas reizes esi izcīnījis 5. vietu pasaulē?

- Jā, bet ja vēl pieskaita arī junioru izlases sastāvā iespēto, tad jau četras reizes esmu bijis 5. vietā pasaulē.

- Pa šo laiku tu esi pabeidzis vidusskolu. Vai tagad tu studē?

- Jā, es pagājušajā gadā absolvēju vidusskolu, bet tagad esmu Latvijas Universitātes students, apgūstu biznesa vadību.

- Vai studijas netraucē florbola treniņiem un spēlēm?

- Nē, man nekas netraucē. Es mācības samērā labi varu apvienot ar sportu.

- Vai ceri arī turpmāk būt starp izlases kandidātiem un piedalīties nākamajā pasaules čempionātā?

- Jā, es ļoti ceru. Latvijas izlasē man patīk viss – gan tā atmosfēra, gan komandas biedri, viss ir ļoti forši.

- Ko šosezon ceri sasniegt kopā ar "Lielvārdi/Fat Pipe"? Jums, var teikt, ir pilnīgi jauna komanda, jo apvienojāties ar "Ogres Vilkiem".

- Jā, mēs esam pilnīgi jauna komanda, bet īstenībā mums veicas diezgan labi. Mūsu jaunie spēlētāji, kas pievienojās no Ogres, komandā iejutušies ļoti labi. Es domāju, ka izslēgšanas spēlēs iekļūsim un tur labi pacīnīsimies. Es gan nezinu, vai varēsim cīnīties par zelta medaļām, bet darīsim visu, ko varēsim. Tad jau redzēs…

- Kurš spēlētājs Lielvārdes komandā ir tavs pārinieks aizsardzībā?

- Vislabprātāk es spēlēju pārī ar Klāvu Kasparu, mēs vienā maiņā esam jau trešo sezonu. Mēs ļoti labi saprotamies, Klāvs ir stabils spēlētājs, kuram var uzticēties. Laukumā mēs lieliski jūtam viens otru, zinām, kur katrā spēles momentā atradīsies katrs no mums, viegli varam saspēlēties.

- Vai bez florbola tev vēl ir kādi vaļasprieki, kam atliek laiks?

- Nav tā, ka es savā brīvajā laikā nodarbotos ar vēl kaut ko, izņemot florbolu. Ja nu tikai uzspēlēju datorspēles. Tas ir vienīgais, ko daru, kad tiešām ir daudz brīvā laika.

- Ko tu no savas pieredzes ieteiktu bērniem un jauniešiem – vai ir vērts spēlēt florbolu? Tas taču tomēr nav olimpiskais sporta veids, ar to nevar pelnīt…

- Jā, bet florbols tomēr ir ļoti ātra, dinamiska, emocijām piesātināta un visādi citādi forša spēle. Ļoti iesaku visiem pamēģināt uzspēlēt florbolu, lai izjustu un izbaudītu tās emocijas, ātrumu un spriedzi.

Izmantotie resursi:
Ogres Vēstis Visiem -

  +1 [+] [-]

, 2022-11-14 09:01, pirms gada
Nevienam lielam, populāram sporta veidam absolūti nepis, vai tas ir olimpiādē vai nav - tam ir vai nu savs, prestižāks, turnīrs vai arī tas nav iekļauts OS vispār. Ja jāuztraucas par OS, tad tā JAU ir zīme, ka sportu pielīdzina svarcelšanai, skeletonam, stenda šaušanai utt.

     [+] [-]

, 2022-11-14 09:33, pirms gada
Es Black Bullet rakstīja: Nevienam lielam, populāram sporta veidam absolūti nepis, vai tas ir olimpiādē vai nav - tam ir vai nu savs, prestižāks, turnīrs vai arī tas nav iekļauts OS vispār. Ja jāuztraucas par OS, tad tā JAU ir zīme, ka sportu pielīdzina svarcelšanai, skeletonam, stenda šaušanai utt.
Tu jau pats arī saki "nevienam lielam,populāram", bet ne visi tādi ir. Diezgan grūti ir pateik, kādu labumu OS varētu dot florbolam. Tur visdrīzāk piedalītos tikai pāris spēcīgākās izlases, būtu mainīts spēles formāts (kā Pasaules spēlēs vasarā) utt. Redzu divus scenārijus - palielinās kopējā konkurence un parādās vairāk spēcīgu valstu vai arī izaug arvien lielāka plaisa starp top valstīm un pārējiem. Pirmo panākt ir daudz grūtāk.

     [+] [-]

, 2022-11-14 12:29, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Tu jau pats arī saki "nevienam lielam,populāram", bet ne visi tādi ir. Diezgan grūti ir pateik, kādu labumu OS varētu dot florbolam. Tur visdrīzāk piedalītos tikai pāris spēcīgākās izlases, būtu mainīts spēles formāts (kā Pasaules spēlēs vasarā) utt. Redzu divus scenārijus - palielinās kopējā konkurence un parādās vairāk spēcīgu valstu vai arī izaug arvien lielāka plaisa starp top valstīm un pārējiem. Pirmo panākt ir daudz grūtāk.
Iekļautu OS, tad būtu atbalsts no valsts 4 gadu garumā.
Būtu prēmijas par izcīnītām vietām!

Profesionālie sporti, līgas, klubi, sportisti nopelna krietni vairāk, kā OS atbalsts no valsts un prēmijas!

     [+] [-]

, 2022-11-14 12:38, pirms gada
datmons rakstīja: Iekļautu OS, tad būtu atbalsts no valsts 4 gadu garumā.
Būtu prēmijas par izcīnītām vietām!

Profesionālie sporti, līgas, klubi, sportisti nopelna krietni vairāk, kā OS atbalsts no valsts un prēmijas!
šis vispār būtu interesanti. Mums neviena lielā sporta spēļu komanda nav tikusi pie medaļām. Ja tiktu - tad kāds būtu prēmiju un atbalsta mehānisms nākamai četrgadei? Par pro līgām skaidrs, tur valsts prēmijas galīgi nav interesantas. Dažs mēnesī vairāk nopelna.