Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Latvietēm iespēja beidzot apsteigt Poliju

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Latvietēm iespēja beidzot apsteigt Poliju
Latvijas sieviešu U-19 izlase
Foto: Floorball.lv

Pasaules U-19 florbola čempionātā juniorēm Latvijas izlases dalībniecēm šovakar pulksten 20:30 paredzēta turnīra pēdējā cīņa, kurā jātiekas ar Polijas izlasi – vienību, kura allaž turnīra tabulā atradusies augstāk par latvietēm.

Pēc vakar izcīnītās laimīgās 7:6 uzvaras pār Slovākiju, latvietes nodrošinājušas vismaz sesto vietu pasaulē, kas, neatkarīgi no pēdējās spēles rezultāta, ir otrs augstvērtīgākais sasniegums šajā līmenī. Vienīgi 2004. gadā, kad Somijas pilsētā Tamperē tika aizvadīts pirmais U-19 čempionāts juniorēm, sekmes bija labākas. Toreiz latvietes tika ielozētas vienā grupā ar favorītēm zviedrietēm, kā arī Norvēģiju un Ungāriju, kamēr otrā grupā bija trīs no nominālā TOP-4 un latvietes savu iespēju izmantoja. Jāpiebilst, ka tajā čempionātā Polijas izlase nepiedalījās. Savukārt sākot ar 2006. gada čempionātu, latvietēm nav izdevies ielauzties vadošo komandu sešiniekā, allaž balansējot starp septīto vietu, kas nodrošina tiesības spēlēt A divīzijā un astoto vietu, kas atmet uz B-divīziju. Pāris reizes tā arī neizdevās noturēties vadošo komandu pulkā, piemēram, 2012. gada čempionātā ierindojoties vien desmitajā vietā jeb paliekot otrajā vietā B-divīzijā.

Šodien par piekto vietu pasaulē gaidāma spēkošanās ar Poliju, kas sešos no septiņiem pasaules čempionātiem ierindojušās labāko komandu sekstetā. Vienīgi 2010. gada pasaules čempionātā polietēm septītā vieta, cīņā par vietas saglabāšanu stiprāko pulkā apspēlējot tieši latvietes. Labākie panākumi Polijai pasaules U-19 čempionātā bijuši 2008. gadā, kad savās mājās notiekošajā turnīrā viņas ierindojās ceturtajā vietā, ārpus ierastā kvarteta atstājot čehietes. Līdzīgs panākums izcīnīts arī iepriekšējā pasaules čempionātā 2018. gadā, kad polietes finišēja ceturtās, šoreiz bez pusfināla atstājot šveicietes.

Upsalā notiekošajā turnīrā latvietes sāka ar 0:16 sakāvi pret čehietēm, pēc tam pēc lieliskas spēles pirmās puses (1:2 uz tablo) ar 1:14 zaudēts zviedrietēm, bet grupu turnīra pēdējā spēlē ar 7:6 izdevās uzveikt slovākietes. Tikmēr Polijas U-19 izlasei grupu turnīrā bija četras spēles. Turnīra ievadā komanda ar rezultātu 1:6 piekāpās šveicietēm, pēc tam divas sausās uzvaras, ar 4:0 apspēlējot vācietes un ar 1:0 pieveicot krievietes. Izšķirošajā cīņā par iekļūšanu pusfinālā Polija ar 1:5 piekāpās Somijai.

Interesanti, ka Latvijas izlase visas trīs spēles aizvadīja ar ierasto formātu, spēlējot trīs periodus pa 20 minūtēm, kamēr polietēm četrās iepriekšējās spēlēs katra perioda garums bijis 15 minūšu garš. Šis ir sava veida eksperiments, kuru starptautiskā florbola federācija plāno ieviest visos rīkotajos turnīros tuvākajā nākotnē.