Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Juniores atspēlē divu vārtu deficītu un izcīna piekto vietu pasaulē

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Juniores atspēlē divu vārtu deficītu un izcīna piekto vietu pasaulē
Latvijas izlase
Foto: IFF Floorball

Pasaules junioru čempionātā florbolā piekto vietu izcīnījusi Jurija Fedulova vadītā Latvijas U-19 izlase, kas izšķirošajā spēlē atspēlēja divu vārtu deficītu un ar rezultātu 7:3 apspēlēja Polijas izlasi. Lielisku spēli aizvadīja komandas kapteine Jūlija Rozīte, kuras rēķinā trīs vārtu guvumi un divas rezultatīvas piespēles.

Grupu turnīrā kā viena, tā otra komanda ierindojās trešajā vietā, ar atšķirību, ka latvietes bija trešās četru komandu konkurencē, kamēr polietēm izdevās iegūt trešo vietu piecu komandu konkurencē, aiz sevis atstājot Krievijas un Vācijas izlases. Jāpiezīmē, ka pret šīm divām komandām polietes savos vārtos neielaida ne bumbiņu, uzvarot attiecīgi ar 1:0 un 4:0. Visos iepriekšējos pasaules U-19 čempionātos, kuros startējusi Polijas izlase (nestartēja pašā pirmajā), mūsu konkurentes rangā atradušās augstākā pozīcijā.

Ņemot vērā Polijas sekmīgo spēli aizsardzībā, varēja paredzēt, ka izšķirošā cīņa par piekto vietu pasaulē arī nebūs no rezultatīvākajām pirmā trešdaļa to spilgti apliecināja, jo vien trešdaļas izskaņā tika gūti vienīgie vārti. Tas tika paveikts epizodē, ka deviņas no desmit spēlētājām devās cīnīties laukuma stūrī, bet Latvijas vārtu priekšā viena pati atradās Nikola Kotelnicka, kura saņēma piespēli no stūra un viegli pārspēja Barbaru Rabčevsku.

Otrās trešdaļas ievadā situācija kļuva vēl nepatīkamāka, kad polietes pie laukuma apmales apspēlēja Samantu Bērzinu un tika pie otrā vārtu guvuma. Savukārt perioda izskaņa izvērtās ļoti spraiga. Vispirms latvietes palika skaitliskajā mazākumā, taču tieši mūsu meitenes bija tuvāk vārtu guvumam, nekā konkurentes. Kas neizdevās skaitliskajā mazākumā, tika paveikts vienādos sastāvos, kad 39. minūtē pretuzbrukumā Laura Gaugere ar diagonālo piespēli atrada Jūliju Rozīti, kura beidzot spēja pārspēt Polijas junioru izlases vārtsardzi. Pagāja vien 23 sekundes, kad Anna Ankudinova izlīda no aizvērtes un no diezgan asa leņķa guva vēl vienus vārtus, panākot jau 2:2. Lai gan līdz pārtraukumam nebija pārāk daudz, latvietēm bija iespēja vēl otrajā trešdaļā pārņemt vadību. Tas gan neizdevās un šis uzdevums tika atlikts uz trešo periodu.

Sekmīgi iesākto otrajā periodā, latvietes turpināja arī pēc pārtraukuma. Brīdī, kad trešdaļā ritēja septītā minūte, latvietes aktīvi gāja presingā konkurentu vārtu tuvumā, kas vainagojās ar pārtvertu bumbiņu un Jūlija Rozīte no tuvas distances raidīja bumbiņu pretinieču vārtos, pirmo reizi vadībā izvirzot tieši mūsu juniores. Drīz vien latvietes ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā un vienas spēlētājas pārsvaru vārtu guvumā pārvērta Simona Grāpēna, kura precīzi meta no laukuma labās malas. Arī tas vēl nebija viss, jo trešdaļas vidū Anna Ankudinova guva jau piektos bezatbildes vārtus, vēl vairāk šokējot polietes un panākot 5:2 vadību latvietēm. Cīņas turpinājumā gan latviešu juniores pašas pameta glābšanās salmiņu konkurentēm, kad Anna Ankudinova nopelnīja divu minūšu sodu un viena no pretinieču līderēm Dominika Bučeka realizēja skaitlisko vairākumu, aizmetot garām ne vien divām aizsardzēm, bet arī vārtsardzei Rabčevskai. Tādējādi Latvijas izlases pārsvars tika sadeldēts līdz 5:3.

Intriga gan saglabājās vien nepilnas četras minūtes. Mača 57.minūtē izlases kapteine Jūlija Rozīte no aizvārtes izdarīja piespēli Simonai Grāpēnai, kura panāca 6:3, bet pēc mirkļa soda izspēli ar vārtu guvumu noslēdza tieši Rozīte, gūstot savus trešos vārtus cīņā, pārsvaru palielinot līdz 7:3.

Vairāk vārti šajā spēlē netika gūti un Latvijas izlases meitenes varēja līksmot par izcīnīto uzvaru ar rezultātu 7:3, kas deva piekto vietu pasaulē. Šis ir otrs labākais rezultāts Latvijas junioru izlasei. Labāk sekmējās vien 2004. gadā, kad latvietes čempionātu noslēdza ceturtajā vietā.