Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:283, Did:0, useCase: 3

Leģendārais somu florbolists Mika Kohonens beidz karjeru

Jēkabs Kārlis Gibeiko
Jēkabs Kārlis Gibeiko

Leģendārais somu florbolists Mika Kohonens beidz karjeru
Mika Kohonens. Foto: Jarno Jute

Somijas florbola leģenda Mika Kohonens 43 gadu vecumā paziņojis par karjeras beigām. Savā titulētajā karjerā Kohonens četrreiz kļuvis par pasaules čempionu, tai skaitā 2016. gadā Rīgā, un piecreiz atzīts par pasaules gada labāko spēlētāju.

"Esmu pārliecināts, ka pārtraukt spēlēšanu šobrīd ir pareizais lēmums. Beidzot man vajadzēja būt godīgam pret sevi pašu. Protams, nepārtraukšu mīlēt florbolu un sportu kopumā. Florbols man nozīmē ļoti daudz. Bērnībā nespēju iedomāties, ka nospēlēšu 23 gadus Somijas nacionālajā izlasē," sacīja Kohonens Somijas florbola federācijas preses relīzē. Tāpat pieredzējušais florbola meistars deva uzmundrinājumu jaunajiem censoņiem: "Nebaidieties sapņot un uzstādīt augstus mērķus. Skatieties spēles, mācieties no tām un uzdodiet jautājumus. Bet, pats galvenais, smagi strādājiet un izbaudiet katru momentu."

Savu pēdējo PČ Jiveskilē dzimušais spēlētājs aizvadīja 2018. gadā Prāgā (par pasaules čempionu viņš kļuvis četras reizes - 2008., 2010., 2016. un 2018.gadā). Tāpat Kohonens piecas reizes atzīts par gada labāko florbolistu pasaulē (pēdējoreiz 2012. gadā), kas ir rekords. Lielāko karjeras daļu pavadījis "Storvreta IBK" rindās, ar kuru trīs gadus pēc kārtas triumfējis Zviedrijas Superlīgā. Pirms gada tieši šajā komandā viņš pievienojies treneru kolektīvam. Jāpiemin, ka 2019. gada decembrī Somijas līgas māča Kohonens guva Ahilleja cīpslas savainojumu, pēc kura viņš nespēja atgriezties, un šis tādējādi kļuva par viņa karjeras pēdējo maču.

"Jau 2007. gadā, kad pirmoreiz guvu ceļa traumu, ārsti man jautāja, vai pārtraukšu sezonu tās vidū," teica Kohonens intervijā somu medijam "Iltalehti". Jau kopš pagājušās desmitgades sākuma Kohonenu nomocījuši vairāki savainojumi, kas noveda līdz depresijas stāvoklim, par kuru viņš publiski runāja 2014. gadā. "Tas bija viens no sarežģītākajiem periodiem manā dzīvē. Viss sākās jau ar iepriekš minēto ceļa operāciju 2007. gadā. Patiesībā 2010./11. gada sezona bija pēdējā manā karjerā, kad jutos nevainojami katru dienu. No tā brīža sāpes kļuva lielākas, un bija naktis, kurās nespēju pagulēt."

"Daudzi cilvēki nespēj iedomāties, ar kādām sāpēm Mika ir dzīvojis pēdējos gadus," sacīja viņa jaunākais brālis Miko, kurš pats savā karjerā divreiz kļuva par pasaules čempionu. Atbildot uz jautājumu, vai Mika nevēlas aizvadīt pienācīgu atvadu spēli, viņš atbildēja, ka šādu iespēju šosezon neizslēdz.

Izmantotie resursi:
Floorball.sport
Iltalehti.fi