Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Jauns jaunākais uzvarētājs Latvijas čempionātos šaha kompozīciju risināšanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Jauns jaunākais uzvarētājs Latvijas čempionātos šaha kompozīciju risināšanā
Ar kausiem godalgoto vietu ieguvēji. Foto: Latvijas problēmšaha biedrība.

48. Latvijas čempionāts šaha kompozīciju risināšanā, kas norisinājās viesnīcas "Monika Centrum" konferenču telpā un kas bija svarīga sastāvdaļa gatavojoties 15. Eiropas čempionātam šaha problēmu risināšanā, kas notiks Rīgā 13.–15. maijā, par uzvarētāju kļuva jaunākais šahists Latvijas čempionātu šaha kompozīciju risināšanas vēsturē.

Šī Latvijas čempionāta īpašie mērķi bija atlasīt Latvijas komandas, kā arī papildu individuālos risinātajus Eiropas čempionātam un aizvadīt pēdējo treniņu pirms šī svarīgā notikuma. Pagājušā gadā par jaunāko uzvarētāju visos 47 Latvijas risināšanas čempionātos kļuva Miķelis Emīls Miķelsons. Taču šogad rekords atkal ir pārspēts.

Par jaunu Latvijas čempionu kļuva 16 gadus vecs šahists Emīls Tabors. Pirms pieciem gadiem Starptautiskajā risināšanas konkursā (ISC) 2017.gada janvārī Emīls ieradās risinot konkursu pirmo reizi un būdams 11 gadus vecs, kļuva par C kategorijas uzvarētāju (12 dalībnieki, līdz 13 gadiem) vietējā līmenī un starptautiskā līmenī kļuva par 7. no 143 jauniešiem!

Sudraba medaļu ieguva izcila Latvijas šahiste Laura Rogule. Laura pirmo reizi risināšanā bija tas pats ISC 2017.gadā, kad viņa kļuva par 2. kategorijas uzvarētāju ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā līmenī, no 116 risinātājiem (kategorija bija dalībniekiem bez atrisināšanas reitinga vai ar reitings līdz 1700). 2018.gadā viņa arī izcīnīja Latvijas čempiones titulu risināšanā un 2017.gadā ieguva 2. vietu.

Par bronzas medaļas ieguvēju kļuva leģendārais risinātājs Modris Rāviņš. Pirmo reizi starp Latvijas risināšanas čempionātu uzvarētājiem 1985.gadā (2.vieta), un nākamos 33 reizes vairāk! 10 reizes Latvijas čempions (pēdējo reizi 2019. gadā)!

2021. gada čempions Miķelis Emīls palika tikai puspunkta attālumā, ieņemot 4. vietu. Un vēl par puspunktu mazāk, 5. vietā – 83 gadus vecais Ēriks Priednieks, 1972. gada Latvijas 1. risināšanas čempionāta sudraba medaļas ieguvējs! 12 reizes starp uzvarētājiem, Ēriks bija arī Latvijas čempions risināšanā 2015. gadā.

Un te nāk vēl viens pārsteigums, un kārtējo reizi 0,5 punktu starpība, proti, 21 gadu vecs Arsens Bataševs pirmo reizi bija ieradies uz risināšanas konkursiem, un vienīgais, kurš atrisināja pašmatu 1. kārtā.

Informāciju sagatavoja
Jūlija Visocka,
Latvijas problēmšaha biedrības pārstāve

     [+] [-]

, 2022-04-29 20:57, pirms 2 gadiem
Godīgi sakot nebiju par šādu šaha disciplīnu dzirdējis, bet izrādās tai ir jau sena vēsture un tradīcijas. Tam ir arī interesants apzīmējums mājas lapā: "Šaha problēmu risināšanu uzskata par sportu, bet sastādīšanu – par mākslu. Tomēr estētisko problēmu risināšana arī attīsta skaistuma izjūtu."