Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

LOK: Valsts kontroles atzinums apstiprina sāktās finanšu reformas lietderību

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

LOK: Valsts kontroles atzinums apstiprina sāktās finanšu reformas lietderību
LOK prezidents Žoržs Tikmers. Foto: LOK

Valsts kontrole (VK) ar septiņiem ieteikumiem iekšējos procesos, izmaksu optimizācijā un kontroles vides pilnveidošanā sniegusi revīzijas ziņojumu Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK). LOK prezidents Žoržs Tikmers pauž, ka saņemtais atzinums apstiprina sāktās finanšu reformas lietderību.

Valsts kontrole ir sniegusi revīzijas ziņojumu par Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) iekšējiem procesiem, izmaksu optimizācijas iespējām un kontroles vides pilnveidošanai. LOK prezidents Žoržs Tikmers uzskata, ka saņemtais atzinums apstiprina sāktās finanšu sistēmas reformas lietderību.

No 2021. gada 1.janvāra Latvijas Olimpiskā komiteja sadarbībā ar sporta veidu federācijām ir ieviesusi vienas pieturas aģentūras modeli, kurš paredz viena finanšu avota principu un līdz ar to finanšu plūsmas konsolidāciju un caurskatāmību. Tāpat, apspriežot dokumentu “Sporta politikas pamatnostādnes 2021. – 2027. gadam”, LOK rosina IZM šajā dokumentā ietvert uzdevumu, kas attiecas uz visas sporta nozares finansējuma sakārtošanu. Respektīvi, no 2023. gada realizēt viena kanāla finansēšanas modeli olimpiskajām un neolimpiskajām federācijām atsevišķi, nodrošinot, ka viena sporta veida federācija saņem valsts budžeta finansējumu tikai no viena finanšu avota, skaidri definējot sasniedzamus rezultātus un mērķus. Līdz ar to viena sporta organizācija saņemtu finansējumu tikai no viena avota, un tā varētu precīzi un mērķtiecīgi plānot savu sportistu un sava sporta veida attīstību. Šis priekšlikums paredz arī to, ka skaidri tiek nodalīts olimpisko, neolimpisko un pielāgotā sporta federāciju finansējums.

''Atzinīgi novērtējam sadarbību ar Valsts kontroli un tās sniegtās rekomendācijas gan LOK, gan Izglītības un zinātnes ministrijai un sporta veidu federācijām valsts piešķirtā finansējuma tiesiskā un lietderīgā izlietojumā. LOK apzinās VK ziņojumā minētās problēmas saistībā ar sporta veidu federācijām piešķirtā finansējuma izlietojuma uzraudzību un caurskatāmību, un vēl pirms VK ziņojuma šī gada laikā konsekventi veic dažādus pasākumus iekšējo procesu uzlabošanai un resursu optimizācijai, kas nodrošina pārskatāmu finanšu plūsmu un LOK administratīvo izdevumu konsolidāciju un samazinājumu,'' tā Valsts kontroles saņemto ziņojumu komentējis prezidents Žoržs Tikmers.

Savukārt Valsts kontrole savā mājas lapā informējusi, ka Valsts kontrole revīzijā pārliecinājās, ka kopumā LOK piešķirtie valsts budžeta līdzekļi ir izlietoti atbilstoši mērķim, tai skaitā atbalstot Latvijas labākos sportistus, lai tie sagatavotos olimpiskajām spēlēm un veicot organizatoriskos darbus dalības nodrošināšanai olimpiskajās spēlēs. Tomēr revidentiem ir būtiski iebildumi par LOK īstenoto sporta federācijām piešķirtā finansējuma izlietojuma uzraudzību un ne visos gadījumos ir iespējams apgalvot, ka sporta federācijas tām piešķirtos līdzekļus ir izmantojušas pamatoti. Tāpat revidentiem nebija iespēju noskaidrot, vai LOK un līdz ar to arī sporta federācijas ar piešķirto valsts budžeta finansējumu ir rīkojušās efektīvi, jo sporta attīstības plānošanas posmā sasniedzamie rezultāti definēti pārāk nekonkrēti. Vienlaikus Valsts kontrole atzinīgi vērtē LOK jau revīzijas laikā veiktos pasākumus iekšējo procesu uzlabošanai un resursu optimizācijai, kur praktiskam ieguvumam – pārskatāmai finanšu plūsmai un LOK administratīvo izdevumu samazinājumam – būtu jābūt jau tuvākajā laikā.

Revīzijā, vērtējot valsts budžeta līdzekļu izmantošanas tiesiskumu, būtiskākie iebildumi saistīti ar LOK īstenoto sporta federācijām piešķirtā finansējuma izlietojuma uzraudzību, kas ir nepietiekama. 2019. gadā sporta federācijām, organizācijām un olimpiskajiem centriem no LOK tika novirzīts 2,1 miljons eiro, bet 2020. gadā – 3,7 miljoni eiro. Valsts kontrolei nav šaubu par sporta federāciju izdevumu nepieciešamību, piemēram, iegādājoties sportistiem ekipējumu un inventāru, nodrošinot sportistu treniņu un sacensību darbu vai organizējot sacensības. Tomēr uzraudzības trūkums ir licis atklāt dažādas neatbilstības un problēmu jautājumus. Piemēram, konstatēti gadījumi, kad sporta federācijas pārskaita finanšu līdzekļus privātiem subjektiem, kuru dibinātājs vai valdes loceklis vienlaicīgi ir arī sporta federācijas valdes loceklis. Šādas situācijas liecina par iespējamu interešu konfliktu, un, revidentu ieskatā, tai nevajadzētu kļūt par ierastu praksi, tādēļ būtu atsevišķi izvērtējams, vai un kādos konkrēti gadījumos tas ir pieļaujams.

Tāpat pastāvošais sporta nozares finansējuma modelis, kurā sporta federācijas saņem finansējumu no vairākiem avotiem vienlaicīgi, rada risku, ka sporta federācijas var saņemt finansējumu dubultā. Revīzijā konstatēts, ka 2019. un 2020. gadā četras sporta federācijas, atskaitoties gan LOK, gan Latvijas Sporta federāciju padomei par saņemtā finansējuma izlietojumu, pievienoja atskaitēm vienus un tos pašus izdevumu attaisnojuma dokumentus, tā saņemot finansējumu dubultā apmērā.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK)
Valsts kontrole (VK)