Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Zelenskis atbild Baham: "krievijas sportistu neitrālais karogs mirkst asinīs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Zelenskis atbild Baham: "krievijas sportistu neitrālais karogs mirkst asinīs"
Tomass Bahs un Volodimirs Zelenskis 2022. gada 3. jūlijā Kijivā. Foto: SIPA/Scanpix

"Šodien sākam godīguma maratonu, lai attīrītu Starptautisko Olimpisko komiteju no liekulības un jebkādiem mēģinājumiem ievilkt teroristu valsts pārstāvjus pasaules sportā," piektdien, 27. janvārī, ikvakara uzrunā teica Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja 25. janvārī publicēja paziņojumu, norādot, ka meklēs veidus, kā krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties pasaules sportā. Ukrainas sporta ministrs Vadims Gutcaits ceturtdien atbildēja, ka viņa valsts tādā gadījumā boikotēs 2024. gada Parīzes spēles.

Piektdien sekoja prezidenta reakcija. “Nav iespējams būt apmierinātam ar IOC prezidenta Tomasa Baha izteikumiem. Esmu ar viņu runājis vairākas reizes un neesmu dzirdējis, kā Bahs taisās apklusināt kara propagandu krievu sportistu atgriešanās gadījumā.”

Zelenskis noraidīja iespēju, ka krievijas sportisti varētu atgriezties starptautiskajā apritē ar īpašiem nosacījumiem. “Kara laikā nepastāv tāda lieta kā neitralitāte. Mēs zinām, cik bieži tirānijas izmanto sportu savām ideoloģiskajām interesēm. Ir acīmredzams, ka krievijas sportistu neitrālais karogs mirkst asinīs.”

“Neiedziļināšos apstākļos, kuru ietekmē Baha kungs nāca klajā ar šādu iniciatīvu,” turpināja Ukrainas prezidents. “Mēs darīsim visu, lai pasargātu sportu no jebkādas teroristu valsts ietekmes. Tā būtu neizbēgama, ja krievu sportisti atgrieztos starptautiskajās sacensībās, īpaši Parīzes spēlēs.”

Gandrīz katru dienu no frontes pienāk vēstis par karā kritušiem sportistiem. “Ukrainas sportisti ir spiesti aizstāvēt tuvinieku dzīvības un brīvību no krievijas agresijas. krievijas triecieni laupījuši dzīvību simtiem ukraiņu sieviešu un vīriešu, kuru talants varētu bagātināt pasaules sportu.”

Zelenskis uzskata, ka pastāv tikai viens veids, kā krievijas sportisti varētu atgriezties starptautiskajā apritē. “krievijai jāpārtrauc agresija un terors. Tikai pēc tam varēs runāt par krievijas atgriešanos olimpiskajā kustībā. Olimpiskie principi un karš ir pašos pamatos nesavienojami.”

Piektdien aizritēja 338. diena kopš krievijas pilna mēroga iebrukuma. “Situācija frontē, īpaši Doneckas apkārtnē – pie Bahmutas un Uhledaras – ir ārkārtīgi smaga. Okupanti šturmē mūsu pozīcijas, plānoti un metodiski iznīcinot pilsētas un ciemus ar artilēriju, aviāciju un raķetēm. Krievijas armijai netrūkst masu iznīcināšanas ieroču un to apturēt iespējams tikai ar spēku.”

Zelenskis aicināja IOC prezidentu ierasties frontē. “Mūsu kareivji Doneckas apkārtnē ir īsti varoņi. Pateicos katram no jums par drošsirdību. Un uzaicinu Baha kungu apmeklēt Bahmutu, lai viņš ar savām acīm ieraudzītu, ka neitralitāte neeksistē.”

Vācija un Japāna netika uzaicinātas piedalīties 1948. gada Olimpiskajās spēlēs Londonā. Vēl viena Otrā Pasaules kara izraisītāja – Padomju Savienība – pati izlēma nepiedalīties. Dienvidāfrikas Republikai aparteīda likumu dēļ tika liegta līdzdalība no 1964. līdz 1988. gadam.

Dienvidslāvija 1991. gadā veica agresiju pret Slovēniju un Horvātiju, kuras līdz tam atradās pēc Pirmā Pasaules kara izveidotās valsts sastāvā. Sekoja Bosnijas karš (1992-1995), taču IOC atļāva Dienvidslāvijas pārstāvjiem startēt “neatkarīgu sportistu” statusā.

Izmantotie resursi:
Latvijas sporta organizācijas nosoda ideju par agresoru atgriešanos sacensībās
Ukrainas ārlietu ministrs: "IOC ignorē krievijas kara noziegumus"
Zelenskis 3. jūlijā: "Karā nogalināti 89 Ukrainas sportisti un treneri"

  -1 [+] [-]

, 2023-01-28 21:15, pirms gada
Neaptverams cinisms - naudas dēļ pieļaut iespēju teroristu nācijas pārstāvjiem piedalīties Olimpiādē

     [+] [-]

, 2023-01-29 07:55, pirms gada
Esmu pārliecināts, ka IOC baha personā un putina uzdevumā tikai zondēja gaisu un noskaņojumu, reāli apzinoties, ka viņu (krievu un lukašenkistu) dalība ir nereāla. Pie tam baham asiņainā naudiņa jāastrādā. Cinisms - Jā, tikai ciniķiem jau sen nav ne sirdsapziņas, ne sporta auras. Tīrs PR un iespēja slavināt savus režīmus.