Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas šahistiem uzvaras Grieķijā un Igaunijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas šahistiem uzvaras Grieķijā un Igaunijā
Toms Kantāns. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Nedēļas nogalē par klasisko turnīru uzvarētājiem Igaunijā un Grieķijā kļuvuši mūsu lielmeistari Toms Kantāns un Ņikita Meškovs, savukārt ikgadējās Kuldīgas svētku sacensībās labākais bija starptautiskais meistars Vadims Daškēvičs.

Toms Kantāns (2486) spēlēja Paula Keresa piemiņas šaha festivālā Pērnavā ar balvu fondu 7500 eiro. Pamatturnīrs pulcēja vairāk nekā piecdesmit dalībnieku no septiņām valstīm. Reitingfavorīts Kantāns apliecināja savu statusu vairāk nekā pārliecinoši – 8,5 punkti no 9. Vienīgais neizšķirts tika fiksēts mačā ar Lietuvas lielmeistaru Šarūnu Šuļski (2481). Mūsu šahists atzina, ka panākumu turnīrā veicināja jaunā, taču viņa spēles stilam atbilstošā laika kontrole. Pirmajās 60 minūtēs jāveic 30 gājieni, bet pēc tam vēl 30 minūtes atlikušajai partijai, plus 30 sekundes par katru gājienu, sākot no pirmā. Labākais no pārējiem Latvijas šahistiem bija Reinis Valdats ar 6 punktiem un 8.vietu.

Rapidā Kantānam (2422) trešā vieta, bet Jurijam Agafonovam – septītā. Uzvarēja Zviedrijas lielmeistars Jevgēņijs Agrests (2563).

Krētas salas kūrortpilsēta Paleohorā jau 15. reizi notika tradicionālais šaha turnīrs. Tā balvu fonds bija 6000 eiro. Piedalījās pārstāvji no 26 valstīm, arī 16 lielmeistari un 12 starptautiskie meistari. 152 šahistu konkurencē Ņikita Meškovs līderu grupā bija visu turnīru, tomēr pirms pēdējās kārtas viņš atradās vēl piektajā vietā. Uzvara izšķirošajā partijā pār GM Titu Stremāviču no Lietuvas (2532) viņam ļāva iegūt 7 punktu no 9 un dalīt pirmo vietu ar vēl trim šahistiem. Papildrādītāji labāki bija tieši Meškovam un viņš pievienojās šī tradicionālā turnīra čempionu pulkam.

4,5 punktus ieguva pārējie trīs Latvijas pārstāvji – Miķelis Vingris (1811), WFM Linda Krūmiņa (2059) un Aleksejs Adamovičs (1869). Visiem četriem mūsējiem reitinga pieaugums, bet Vingrim pat par 153 punktiem! Tas ļaus viņam pārsniegt 1900 punktu robežu un iegūt meistarkandidāta titulu. Visi rezultāti chess-results.com.

Sestdien, 23.jūlijā, aizritēja ikgadējais Kuldīgas svētku turnīrs, kurā šoreiz dominēja Liepājas pārstāvji. 46 interesentu konkurencē pirmais bija starptautiskais meistars Vadims Daškēvičs (2435), kurš šobrīd dzīvo Norvēģijā. Viņam 6,5 punkti. Puspunkts mazāk viņa tēvam Vitālijam Daškēvičam (1923), bet 5,5 – Gaļinai Sudmalei (1518).

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija