Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Saeima atbalsta sporta pasākumu drošības uzlabošanu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Saeima atbalsta sporta pasākumu drošības uzlabošanu
Bijušais kantētājs Artis Rasmanis (pa kreisi)
Foto: Einārs Binders, aprinkis.lv

Lai veicinātu sportistu un sporta pasākumu apmeklētāju drošību, Saeima šodien 1.lasījumā atbalstīja deputātu sagatavotos grozījumus Sporta likumā. Pēdējā laikā notikuši vairāki nelaimes gadījumi, līdz ar to nepieciešams veikt uzlabojumus tiesiskajā regulējumā.

"Latvijas motosporta pasauli pēdējā laikā satricinājuši vairāki traģiski negadījumi, kuros sportisti guvuši smagas traumas vai pat zaudējuši dzīvību. Zīmīgi, ka šie nelaimes gadījumi fiksēti sacensībās, kuras netika organizētas atbilstoši Latvijas Motosporta federācijas apstiprinātajiem sacensību norises noteikumiem. Tas sūta skaidru signālu, ka steidzami jārīkojas, lai novērstu šādu traģēdiju atkārtošanos un nodrošinātu sporta pasākumu dalībnieku drošību," uzsvēra Izglītības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Organizatoriem jānodrošina, ka sacensības atbilst Latvijā atzīto sporta federāciju apstiprinātiem sacensību noteikumiem, paredz likumprojekts. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu sacensību drošu norisi, jo sporta federāciju apstiprinātie spēles noteikumi iekļauj detalizētas prasības sacensību organizatoriem un citām sacensību norisē iesaistītajām personām.

Likumprojekts precizē sporta sacensību definīciju, nosakot, ka "sporta sacensības ir pasākums labāko sportistu vai komandu noteikšanai, kurš noris atbilstoši sacensību organizatoru apstiprinātam sacensību nolikumam".

Šobrīd spēkā esošā juridiskā konstrukcija, kādā sporta sacensību organizēšana ir saistīta ar sporta federāciju apstiprinātajiem sacensību norises noteikumiem, neuzliek par pienākumu sporta sacensību organizatoriem šos noteikumus ievērot. Turklāt patlaban iespējami gadījumi, kad sacensībās kāds dalībnieks vai skatītājs gūst smagas traumas, taču sacensību organizatoriem neiestājas kriminālatbildība, jo sacensības rīkotas atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Īpaši bīstama situācija ir tehniskajos sporta veidos, kur sacensības norisinās ar paaugstinātas bīstamības avotiem - motosportā, autosportā un ūdens motosportā.

Tiek plānots, ka jaunajiem grozījumiem būs pozitīva ietekme uz sabiedrību, jo tiks veicināta sporta sacensību dalībnieku, darbinieku un apmeklētāju drošība. Viens no grozījumu iniciatoriem ir Artis Rasmanis, kurš savulaik bija kantētājs Kristera Serģa ekipāžā.

Izmantotie resursi:
saeima.lv