Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas orientieristi no pasaules un Eiropas čempionātiem atgriežas ar medaļām

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas orientieristi no pasaules un Eiropas čempionātiem atgriežas ar medaļām
Latvijas komanda. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Aizvadītajā nedēļā Somijas ziemeļu pilsētā Kemī norisinājās Pasaules čempionāts orientēšanās ar slēpēm, kam paralēli notika arī Pasaules junioru un Eiropas jauniešu čempionāti. Bronzu vidējā distancē Pasaules junioru čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa, bet Eiropas jauniešu čempionāta stafetē bronzas medaļas Ritvaram Ļepeškinam, Renāram Grasim un Audrim Odo Vītoliņam.

Pasaules čempionāta programma šogad bija mazliet citādāka kā ierasts, jo garās distances vietā bija iedzīšana un stafete tika aizstāta ar jaukto sprinta stafeti. Sprints un vidējā distance notika kā iersts, kā arī junioru un jauniešu konkurencē godalgas tika sadalītas sprintā, vidējā un garajā distancē, un klasiskajā stafetē. Latvija visās grupās kopā tika pārstāvēta ar 17 sportistu lielu komandu.

Pasaules čempionāts sākās ar sprintu, kur ar vienādu laiku finišēja Nauris Neimanis un Jānis Baunis, abi ierindojās 47. vietā un uzvarētājam somam Ville Petteri Saarela zaudēja divas minūtes 40 sekundes. Cīņa par vietām sprintā šogad bija īpaši sīva, pirmajiem 20 sportistiem finišējot tikai vienā minūtē aiz uzvarētāja.

Eiropas jauniešu čempionātā sprintā augstā 4. vieta ogrēnietim Audrim Odo Vītoliņam un 6. vieta Ritvaram Ļepeškinam. Starp meitenēm labākā Anete Strauta, kurai 9. vieta. Pasaules junioru čempionātā augstvērtīgs rezultāts Gustavam Staņam, kuram 9. vieta sprinta distancē, taču jau dienu vēlāk jaunais sportists Latvijai sagādāja vēsturisku panākumu, izcīnot bronzu vidējā distancē.

"Braucot uz čempionātu mērķi nebija tie augstākie. Zināju, ka fiziskā sagatavotība bija laba un pie tehnikas arī biju piestrādājis. Zinādams, ka esmu jaunākais gads junioru konkurencē, plānoju labākajā gadījumā iespraukties pirmajā piecpadsmitniekā. Pēc sprinta distances 9. vietas sapratu, ka esmu spējīgs pacīnīties par augstākām vietām. Vidējā distancē devos ar apziņu, ka ir jācīnās, taču biju mierīgs un nostartēju labi. Protams, nelielas kļūdas bija, taču kopumā ar rezultātu esmu apmierināts un zinu, ka izdarīju gandrīz visu ko varēju," stāsta Gustavs Stana, kurš šoziem Latvijas čempionātā distanču slēpošanā ieguva pirmo vietu un apsteidza vairākus par sevi vecākus juniorus.

Lieliskus rezultātus vidējā distancē uzrādīja arī Eiropas jauniešu čempionāta dalībnieki, kur Renāram Grasim 6. vieta un Audrim Odo Vītoliņam 7. vieta. Pasaules čempionātā pieaugušajiem šajā dienā notika iedzīšana pēc sprinta rezultātiem, kur no 47. vietas sprintā uz 37. vietu iedzīšanā pakāpās madonietis Jānis Baunis.

"Sacensību apvidus ir Pasaules čempionāta cienīgs. Tajā skaitā laikapstākļi pasūtīti skaisti. Biezs trašu tīkls un ātrs sniegs. Lielākā kartes daļa ir kalna viena vai otra nogāze, kas prasa lielā ātrumā veikt daudz līdzīgu pagriezienu. Kļūdīties var ļoti viegli un Gustavs ir parādījis, cik svarīgi ir Skandināvijas izaicinošajos apstākļos saņemties un rūpīgi lasīt karti. Par paša sniegumu daudz komentāru nav. Trīs no pēdējām četrām nedēļām biju slims vai ārstēju traumu. Katrā kāpuma metrā aizelsos tālu pāri robežai, kad iespējams skaidri karti nolasīt."

Garajā distancē labākie rezultāti Eiropas jauniešu čempionātā Anetei Strautai 7. vieta un Renāram Grasim 8. vieta, bet Gustavam Staņam Pasaules junioru čempionātā 10. vieta. Vidējā distancē Pasaules čempionātā 41. vieta Jānim Baunim, bet 33. vieta Jūlijai Matvijenko dāmu konkurencē.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums

Kā ierasts, čempionāti noslēdzās ar stafetes sacensībām, kur jauniešu bronzas godalgai 5. vietu pievienoja arī meitenes Anete Strauta, Elīze Bremze, Polina Nevedomska. Pasaules čempionāta jauktajā sprinta stafetē 10. vieta Jānim Baunim un Jūlijai Matvijenko.