Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Ķuzei personīgais rekords un Top20 Eiropas čempionātā orientēšanās sportā vidējā distancē

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ķuzei personīgais rekords un Top20 Eiropas čempionātā orientēšanās sportā vidējā distancē
Elza Ķuze. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija

Latvijas izlases orientieriste, Eiropas jauniešu vicečempione Elza Ķuze sestdien Ungārijā Eiropas čempionātā orientēšanās sportā sasniedza ļoti labu rezultātu - personīgo rekordu elitē, ieņemot 20. vietu vidējā distancē, kamēr Sandra Grosberga un Rūdolfs Zērnis ierindojās attiecīgi 46. un 24. pozīcijā.

Sievietēm finālā 4,5 kilometrus garajā distancē bija izvietoti 19 kontrolpunkti. Uz starta stājās labākās 60 orientieristes, kuras vakar 118 dalībnieču vidū bija nopelnījušas vietas finālā. Sieviešu konkurencē to paveica abas labākās mūsu valsts orientieristes Sandra Grosberga un Elza Ķuze.

Ķuze finišu sasniedza pēc 50 minūtēm un trīs sekundēm, zaudējot uzvarētājai Simonai Ēbersoldai no Šveices deviņas minūtes un 12 sekundes, pirmo reizi kontinenta čempionātos elitē sasniedzot ne tikai trīsdesmitnieku, bet arī divdesmitnieku. Pasaules čempionātā Ķuze bija tikusi trīsdesmitniekā vidējā un garajā distancē, Grosberga distanci veica 57 minūtēs un 45 sekundēs un atpalika nepilnas 17 minūtes. Grosberga bija sākusi ar laiku labāko desmitniekā, bet pēc pieļautās kļūdas atkrita vairākas vietas.

Ābersolda aizstāvēja 2022. gadā izcīnīto titulu, kļūstot aiz savas tautietes- leģendārās Simonas Nigli-Luderas – par otro sievieti vēsturē, kurai izdevies uzvarēt kontinenta čempionātā šajā distancē vairāk nekā vienu reizi.

Savukārt vīriešiem finālsacensībās bija jāveic 5,1 kilometru gara distance ar 22 kontrolpunktiem. Finālistu vidū jeb labāko sešdesmitniekā no Latvijas iekļuva tikai Rūdolfs Zērnis.

Zērnis finišēja 50 minūtēs un divās sekundēs, sasniedzot labu rezultātu un iegūstot 24. vietu, kas tikai par trim pozīcijām ir zemāk nekā pirms diviem gadiem Igaunijā. Uzvarētāju kļuva norvēģis Eiriks Langedals Breiviks, izcīnot savu pirmo elites medaļu un atnesot Norvēģijai titulu pēc 12 gadu pārtraukuma.. Latvietis viņam piekāpās septiņas minūtes un 22 sekundes. Titulētais Kaspers Fossers bija otrais, starp citu, tiekot tikai pirmās individuālās medaļas kontinentu čempionātos. Titula aizstāvētājs zviedrs Albīns Ridefelts bez medaļas nepalika, nopelnot šoreiz bronzu.

Svētdien paredzēts starts garajā distancē, bet otrdien meistarsacīkstes noslēgsies ar komandu stafeti.

Informāciju sagatavoja
Ivars Bācis, Eiropas čempionāta komentētājs