Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Latvijas senioru čempionātā šahā pirmo reizi uzvar Laizāns

Latvijas senioru čempionātā šahā pirmo reizi uzvar Laizāns
A.Laizāns.Foto: A. Teravetisjana

Sestdien Rīgā, viesnīcā "Pullman Riga Old Town", notika Latvijas čempionāts senioriem ar balvu fondu 350 eiro. Turnīrs, kas aizritēja pēc gada pārtraukuma, klātienē pulcēja negaidīti daudz dalībnieku – 48. Par uzvarētāju pirmo reizi kļuva Aivars Laizāns (1991).

Spēlētāji aizvadīja Šveices sistēmas 7 kārtas ar apdomas laiku 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu. Čempionāts bija veltīts pazīstamā lielmeistara, 1998.gada pasaules senioru čempiona Vladimira Bagirova (1936–2000), piemiņai, kuram šogad būtu apritējuši 85 gadi, piemiņai.

Laizāns sacensība sāka vareni – sešas uzvaras pēc kārtas, un pirms pēdējās kārtas viņam bija punkta pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem. Tomēr pēdējā partijā viņam atslābināties neviens neļāva. Čempiona pozīciju nācās nosargāt vairāk nekā simts gājienu garā cīņā pret FM Vitāliju Levčenkovu (2035), kura galu galā beidzās neizšķirti.

Noslēgumā Laizānam 6,5 punkti no 7 un pirmā vieta, Igoram Smorodinskim (2152) 6 punkti un 2.vietā, bet Levčenkovs ar 5,5 palika trešais. Pa 5 punktiem iekrāja un nākamās vietas ieņēma attiecīgi Valdis Višņevskis (1687), Anatolijs Aļipovs (1787) un Visvaldis Gercāns (1777).

Tā kā vērtējums notika piecās kategorijās, kopumā apbalvoti tika 24 dalībnieki. Dāmām labākā bija Stefānija Dombrovska (1681), S-50 – Visvaldis Gercāns (1777), S-60 – Valdis Višņevskis (1687), S-70 – Aivars Skuja (1859), S-80 – Nikolajs Ņevickis (1903).

Jāatzīmē, ka vecākais dalībnieks bija Nikolajs Ņevickis, kuram šā gada septembrī apritēja 90 gadi. Viņš, protams, spēlēja vecuma grupā S-80, jo S-90 būtu vienīgais dalībnieks.

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija


Dāvis Mazais. Foto: Campione del Garda.

Burātāji Mazais un Kumpiņa atlases regatē neizcīna ceļazīmes uz Parīzes olimpiskajām spēlēm

LETA. Latvijas burātāji Dāvis Mazais un Estere Kumpiņa šonedēļ Francijā atlases regatē neizcīnīja ceļazīmes uz Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Pāvels Švecovs. Foto: olimpiadef64.lv

Pieccīņnieks Švecovs Pasaules kausa posmā sasniedz finālu

LETA. Latvijas modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs piektdien Budapeštā sasniedza Pasaules kausa trešā posma finālu.
Vitālijs Kuceba.

Paukotāji Kuceba un Prošina nekvalificējas Parīzes olimpiskajām spēlēm

LETA. Latvijas paukotāja Sofija Prošina Luksemburgā piektdien Eiropas zonas olimpiskās kvalifikācijas sacensībās ar špagu piekāpās ceturtdaļfinālā, bet Vitālijs Kuceba sacensībās ar floreti zaudēja pirmajā izslēgšanas turnīra cīņā.