Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Rio spēļu kandidātiem meklēs dopingu arī iepriekšējās olimpiādēs

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Rio spēļu kandidātiem meklēs dopingu arī iepriekšējās olimpiādēs
Rio olimpisko spēļu talismani
Foto: rio2016.com

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) trešdien paziņoja, ka atkārtoti tiks pārbaudītas simtiem dopinga provju, kas tika ņemtas trijās olimpiskajās spēlēs (2008, 2010, 2012). Provju atkārtotā pārbaudē sevišķa uzmanība tiks pievērsta sportistiem, kuri varētu startēt 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Agrāk drīkstēja atkārtoti pārbaudīt proves, kas nav vecākas par astoņiem gadiem, bet tagad šis slieksnis ir desmit gadi. "Ja arī pagājuši ir pieci vai 10 gadi, mums patiešām ir svarīgi to darīt. Tas nav ideāli, jo vēlamies to darīt maksimāli operatīvi. Ja laicīgāk nebija iespējas, tad tas jādara vēlāk," norāda SOK medicīnas direktors Ričards Badžets.

Ja atkārtoti pārbaudītā prove izrādīsies pozitīva, tad attiecīgais sportists var saskarties ar atbilstošām negatīvām sekām. Kā rāda iepriekšējā pieredze, ir ļoti reāli, ka kādiem medaļniekiem nāksies atvadīties no savām godalgām. Galvenais iemesls, kāpēc aizliegtas vielas netika konstatētas iepriekš - dopinga kontrolēšanas tehnoloģijas agrāk nebija tik attīstītās kā tagad, līdz ar to ar vecajām metodēm iepriekš neizdevās atklāt aizliegtas vielas klātbūtni.

SOK medicīnas direktors atklāj, ka dažu valstu sportisti tiek turēti aizdomās īpaši, piemēram, Kenijas un Krievijas pārstāvji. Kā jau ziņots, pērn sabiedrības vērtējumam tika nodota vācu dokumentālā filma, kur divi krievu informatori apsūdzēja dopinga lietošanā 99% no Krievijas sportistiem. "Mēs ņemam vērā izlūkošanas materiālus. Zinām valstis, kur dopings ir un bija izplatīts arī 2008. gadā," atzīst Badžets.

Provju atkārtotā pārbaudē paša uzmanība tiks pievērsta arī tiem sportistiem, kuri varētu startēt 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Aizliegtu vielu dēļ kopš 1968. gada ir atņemtas aptuveni 70 olimpiskās medaļas. ASV sprintere Meriona Džonsa šajā ziņā ir "līdere" - viņai atņemtas piecas medaļas, tostarp trīs zelta.

Izmantotie resursi:
The Associated Press, yahoo.com