Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Ar jauniem rekordiem Smiltenē noslēdzies Latvijas čempionāts triatlonā vidējā distancē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar jauniem rekordiem Smiltenē noslēdzies Latvijas čempionāts triatlonā vidējā distancē
Foto: Smiltenes triatlons.

Pagājušajā nedēļas nogalē Smiltenē notikušajā Latvijas čempionātā triatlonā vidējā distancē (1,9km+90km+21,1km) uzvarēja Edgars Cimermanis un Baiba Medne. Cimermanis kļuva par pirmo, kuram izdevies Smiltenes triatlonā šo distanci veikt ātrāk par četrām stundām, bet Medne laboja sev piederošo Latvijas sieviešu rekordu.

Smiltenē Latvijas čempionāts triatlonā norisinājās jau trešo gadu pēc kārtas, otro gadu pēc kārtas medaļu komplektus sadalot vidējā distancē jeb Half ironmen”, kur 1,9km ir jānopeld, 90km jānobrauc ar riteni, bet beigās pusmaratons jeb 21,1km jānoskrien. Papildu Latvijas čempionātam vidējā distancē norisinājās Latvijas kausa posms triatlonā sprinta distancē. Pateicoties organizatoru “Burkānciems&Co” rūpēm – Vairis Krauklis, Jānis Melbārdis, Artis Ločmelis, Jānis Ozoliņš, Aija Kraukle, kā arī daudzo sponsoru atbalstam (galvenokārt, mežinieki un kokapstrādes uzņēmumi), Smiltenes triatlons varēja noritēt augstā kvalitātē, kļūstot par ļoti iecīnītu un augsti vērtētu pasākumu triatlonistu vidū, startējot visās grupās kopā 250 dalībniekiem. Pirmajiem trijniekam absolūtajā vērtējumā gan vidējā distancē, gan sprintā bija sarūpētas naudas balvas.

Iepriekšējos divus gadus Smiltenē vīriešiem vidējā distancē uzvaru izcīnīja Latvijas rekordists (3:55:42) Rinalds Sluckis, kurš šogad nedaudz pagājis nost nostartēšanas sacensībās. Tādējādi jau pirms starta bija zināms, ka vīriešiem būs jauns uzvarētājs. Turklāt vēl svarīgs jautājums bija par to, vai pirmo reizi Smiltenē tiks pārvarēta četru stundu atzīme. Sluckis karstos laika apstākļos abus gadus bija tuvu tam, 2020.gadā patraucējot krampjiem skriešanas daļā, kur nācās uz vietas pavadīt četras minūtes, bet pērn pietrūka tikai pusminūte. Jūnija vidū Polijā smiltenietis Edgars Cimermanis to bija paveicis (3:58), tā kā pamatos cerības bija, turklāt šoreiz sportistiem bija labvēlīgāki laika apstākļi. Ironmen komandas vīri bija progresējuši, tā kā solījās interesanta cīņa par uzvaru.

Lai arī peldēšanas daļā Cimermanis no Tepera ezera ūdens iznāca kā septītais, zaudējot ātrākajam peldētājam (28:37) no individuālajām sacensībām Artjomam Soloduham (labāko laiku peldēšanā uzrādīja stafetes komandas pārstāvis Francis Veģeris – 26:45) gandrīz četras ar pusi minūtes, tomēr ar ātrāko laiku riteņbraukšanā (2:08:34) smiltenietis bija pietuvojies Artjomam trīs minūšu attālumā. Zinot Edgara, kurš savulaik ir trenējies vieglatlētikā pie Guntara Marksa, skriešanas ātrumu, bija skaidrs, ka viņš skriešanas daļā izvirzīsies vadībā un attaisnos galvenā favorīta statusu, saglabājot iespējas būt ātrākam par četrām stundām.

Cimermanis pusmaratonu veica ļoti ātri – 1:14:13, finišējot pēc trim stundām 57 minūtēm un 48 sekundēm, uzstādot gan savu personīgo (labots par padsmit sekundēm) un arī Smiltenes sacensību rekordu. Latvijas čempionātu vidējā distancē rekords joprojām pieder Rinaldam Sluckim – 3:56, kas uzstādīts valsts čempionātā pirms deviņiem gadiem. Cimermaņa izcīnītā zelta medaļa bija viņa pirmā medaļa, jo līdz šim Latvijas čempionātos viņš nebija piedalījies. Iepriekšējos divus gadus startēja viņa brālis Oskars Cimermanis, kurš ieguva 4. un 5.vietu.

Savā spēcīgākajā disciplīnā skriešanā no trešās uz otro vietu pakāpās rīdzinieks Sergejs Kudrjavcevs (Ironmen.lv) (4:06:41), sasniedzot savu personīgo rekordu un nopelnot sudraba medaļu. Arī 2020.gadā, kad vidējā distance Smiltenē vēl nebija Latvijas čempionāta statusā, Kudrjavcevs bija otrais. Distances lielāko daļu atrodoties vadībā un vēl dažus kilometrus līdz finišam otrajā vietā, pagājušā gada vicečempions un Ironmen.lv pārstāvis, rīdzinieks Soloduha (4:08:10) beigās finišēja trešais un ieguva bronzas medaļu. Ceturtā vieta pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējam Andim Grandānam (Kobalts).

Sieviešu konkurencē startēja iepriekšējo divu gadu uzvarētāja, rīdziniece Lāsma Ozola, taču lielam vairumam triatlona lietpratēju bija skaidrs, ka mazticams, ka Lāsmai izdosies tikt pie trešā panākuma, jo bija pieteikusies iepriekšējos divus gadus Smiltenē Latvijas čempionātā sprintā uzvarējusī Latvijas labākā triatloniste Baiba Medne, kura pērn septembrī Igaunijā bija labojusi Ozolai piederošu rekordu par 16 minūtēm – 4:38. Arī pirms nedēļas Vaidavas triatlonā olimpiskajā distancē Baiba bija daudz priekšā Lāsmai.

Peldēšanā no individuālajām sacensībām tikai Soloduha un pazīstamais pieccīņnieks Sandris Šika bija ātrāki par Baibu Medni, kura no Tepera ezera izskrēja piektajā vietā (priekšā bija arī divi peldētāji no stafetes komandām – Veģeris un Toms Āboliņš), 1,9km nopeldot 30:36. Lai arī Ozolai, kura ieguva sudrabu Latvijas čempionātā individuālajā braucienā Master grupā, riteņbraukšana ir spēcīgākā puse, tomēr jau tobrīd bija skaidrs, ka būs jauna čempione, jo Ozola atpalika virs septiņām minūtēm, kā arī Medne ir spēcīga riteņbraucēja un ātrāka skrējēja.

Pēc riteņbraukšanas, kur NBS triatlona komandas pārstāve Medne 90km bija nobraukusi 2:31:56, un tablo rādīja nedaudz virs trim stundām, pastāvēja labas iespējas uz jaunu rekordu. Baiba, noskrienot pusmaratonu pusotrā stundā, to arī paveica, sev piederošo desmit mēnešus veco rekordu labojot par četrām minūtēm – 4:34:49, izcīnot jau šogad kārtējo (ceturto) zeltu medaļu valsts čempionātos. Ozola (NBS triatlona komanda), kurai bija bronza olimpiskajā distancē un kura pirms diviem gadiem kļuva par pirmo Latvijas sievieti, kurai izdevās šo distanci veikt ātrāk par piecām stundām (4:54), šogad arī iekļāvās piecās stundās (4:56:28), izcīnot sudrabu. Bronzas medaļa tika otrās vietas ieguvējai sprintā Alūksnē Paulīnei Latsonei (5:38:29) no Burkānciema.

Latvijas kausā sprintā(750m+20km+5km) ātrākais bija titulētais rīdzinieks Andrejs Dmitrijevs (1:0:54), aiz kura ierindojās labākais M40 grupā Igors Gucanovičs, kuram 2020.gada vidējā distancē trešā vieta, un junioru grupas uzvarētājs Armands Petaško. Sievietēm pirmās trīs vietas kopējā ieskaitē ieguva medaļniece riteņbraukšanā un peldēšanā Beāte Bula, medaļniece peldēšanā Elza Šipkova un Darja Beļeviča. Īsajā sprinta distancē (250m+10km+2,5km) labākos laikus uzrādīja rīdzinieks Miks Meijers un Karolīna Bulko, bet pašām mazākajām grupām (100m+5km+600m) pirmie finišēja ziemā slēpošanā savā vecumā grupā zelta un sudraba medaļas ieguvušais Valsts Skujiņš un viņa māsa Kate, kurai zelts individuālajā braucienā U14 grupā meitenēm Latvijas čempionātā riteņbraukšanā.

Vidējā distancē stafetē uzvarēja trio ar Dmitriju Ničiporu (peldēšana), Anatoliju Macuku (riteņbraukšana) un Aleksandru Rasčevski (skriešana) sastāvā, bet Tautas stafetē, spraigā cīņā apsteidzo jauniešu grupu čempionus skriešanā Sibillu un Rūdolfu Vanadziņus, ar kuriem kopā startēja Aksels Veģeris, uzvaru izcīnīja Pētersonu ģimene - bērni Dominiks un Marta Luīze, kā arī tētis Kaspars.

Rezultāti: https://smiltenestriatlons.lv/wp-co...