Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Pīzelis

Dobelē notiks 7. Prāta spēles

Skolēnu brīvlaika pēdējās dienās, 26. un 27. oktobrī Dobelē, notiks Prāta spēles "Zemgale" 13 programmas veidos (šahā, dambretē, zolītē, bridžā, domino, nardos, datorspēlē Counter Strike, krustvārdu mīklu risināšanā, orientēšanās sportā u.c.) un prāta divcīņā skolām "Prāta spogulis".

Pasaules zinātnieku jaunākās atziņas sasaucas ar sešu gadu pieredzi Prāta spēļu "Zemgale" sarīkošanā un apliecina šādu pasākumu lietderību kā brīvā laika organizēšanai, tā spēļu tehnoloģiju izmantošanai izglītībā. Veiksmīgs izrādījās spēļu sacensību apvienojums ar pētniecisku un skaidrojošu programmu pedagogiem, kas dod iespēju ne tikai tālāk virzīt prāta spēļu lietderības izpēti un popularizēšanu, bet arī runāt par citām izglītības kvalitātei svarīgām problēmām.

Prakse liecina, ka skolām vajadzīga liela uzdrīkstēšanās, lai izšķirtos par piedalīšanos "Prāta spoguļa" sacensībās. Savulaik „Prāta spoguļa” ideju - parādīt savas prāta spējas neierastā situācijā konkurences apstākļos - cerīgi novērtēja gan igauņu akadēmiķis Pēters Tulviste, gan izcilais psihologs Roberts Sternbergs (ASV).

Par Latvijas Universitātes kausu „Prāta spogulis” sacenšas skolu komandas prāta divcīņā: GO 9x9 un dambretē 8x8 gan uzdevumu risināšanā, gan spēlēšanā. Abas spēles atrodas pretstatā. Dambreti uzspēlē vai katrā ģimenē, bet par GO spēli daudzi nav pat dzirdējuši. Ap 4 gadu tūkstošus senās Austrumu spēles GO, ko japāņi sauc par dievu spēli, izvēlei bija vairāki apsvērumi. Tā papildina mūsu Prāta spēles kā konstruktīva spēle (spēle sākas uz tukša galdiņa). Ir pamats ticēt apgalvojumam, ka šī spēle izgudrota, lai sekmētu senās Austrumu izglītības filozofiskā pamata "Pārmaiņu grāmatas" apgūšanu.

Abu spēļu vienkāršie noteikumi padara pieejamus universālus mācīšanās modeļus un ievirza sistēmu domāšanā. "Prāta spoguļa" sacensības dod iespējas gan pedagogiem, gan skolēniem pārbaudīt mācīšanās prasmes, tās pielietojot spēlēs. Tās arī parāda, cik drosmīgi esam, ejot jaunus ceļus.

Pagājušā mācību gadā Dobeles skolu pirmajās klasēs ieviesa īpašas „prāta stundas”. Tajās īstenoja programmu „Mācies radoši domāt”, un tām bija liela piekrišana. Kā zināms, dabas dotumus attīstot, veidojas apdāvinātība. Radošās domāšanas treniņam šajā darbībā ir izcila loma. Tālākizglītības kursos pedagogiem šogad risinās apdāvinātības attīstīšanas problēmas. Pirmais solis – Dobeles pedagogu pirmie iespaidi par radošās domāšanas treniņu programmu. Vieslektori no Sankt Pēterburgas un Minskas komentēs šo pieredzi un iepazīstinās pedagogus ar jaunākām atziņām pasaulē par apdāvinātību un mācīšanās prasmē.

Līdzdalībai Prāta spēlēs “Zemgale” īpašu ierobežojumu nav. Tikai jāiesūta pieteikums rīkotājiem līdz 22. oktobrim. Sīkākas ziņas par 7. Spēlēm un vienkārša iespēja pieteikt savu līdzdalību atrodamas internetā www.psolatvija.dobele.lv

Informāciju sagatavoja:
Pēteris Freidenfelds


, 2007-10-11 20:54, pirms 17 gadiem
datorspēlē Counter Strike.... patiesiibaa truukst vaardu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-10-11 22:56, pirms 17 gadiem
fenomenaali
, 2007-10-12 02:08, pirms 17 gadiem
Lai kas arii nenotiktu Dobelee, es buushu par Dobeli! It iipashi, ja lietas grozaas ap rokas bumbu!
, 2007-10-12 09:29, pirms 17 gadiem
rokas bumba prāta spēle? to jau pat par sporta veidu nevar nosaukt, kur nu vēl par prāta spēli.
, 2008-10-04 21:23, pirms 16 gadiem
Counter Strike dobelē ir augstā limenī!
Godalgoto vietu ieguvēji Latvijas čempionāta ieskaitē priekšplānā. Foto: Latvijas Šaha federācija.
2

Rāviņš kļuvis par vienpadsmitkārtējo Latvijas čempionu šaha kompozīciju risināšanā

Rīgā notikušajā jubilejas 50. Latvijas čempionātā šaha kompozīciju risināšanā, kas arī reģistrēts Pasaules risināšanas kausa izcīņai, par uzvarētāju kļuva Modris Rāviņš.
Latvijas orientieristi kļuvuši par Baltijas čempioniem. Foto: LOF.

Latvijas orientieristi Baltijas čempionātā kopvērtējumā uzvar ceturto gadu pēc kārtas

Ar Latvijas orientieristu izcīnītām 22 medaļām, no kurām sešas ir augstākā kaluma, un Latvijas izlases triumfu kopvērtējumā noslēdzies Baltijas čempionāts orientēšanās, kas 18. un 19. maijā notika Lietuvā pie Ignalinas. Latvijas orientieristi Baltijā uzvarējuši ceturto gadu pēc kārtas.
Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Andersons un Gudēvica-Liepiņa pārliecinoši uzvar Latvijas čempionātā dambretē jaunākajā grupā

18. un 19. maijā dambretes kluba “Rīgas namu apsaimniekotājs” telpās norisinājās Latvijas čempionāts 100 lauciņu dambretē jaunākajā jauniešu grupā. Par godalgotajām vietām meitenes un zēni sacentās atsevišķos turnīros pēc Šveices sistēmas 8 kārtās.