Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas kausu badmintonā sieviešu komandām izcīna salaspilietes, vērtīgākā Āboltiņa no Baložiem

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas kausu badmintonā sieviešu komandām izcīna salaspilietes, vērtīgākā Āboltiņa no Baložiem
Salaspils komanda. Foto: Salaspils badmintona klubs

Pagājušajā nedēļas nogalē Ozolniekos notikušajā Latvijas kausā badmintonā sieviešu komandām par uzvarētājiem kļuva Salaspils badmintonistes, bet par vērtīgāko spēlētāju tika atzīta Baložu komandas kapteine Megija Āboltiņa, kura visās savās spēles izcīnīja ne tikai minimālos 20 uzvaras punktus, bet vairākas reizes palīdzēja atgriezt savu komandu cīņā pēc komandas biedru iepriekš zaudētiem punktiem

Latvijas kausu badmintonā sieviešu komandām 2024. gada 9. martā izcīnīja Salaspils sieviešu komanda, tāpat kā pirms pieciem gadiem, turpat Ozolniekos, kad 2020. gada 8. martā, vien 4 dienas pirms Covid-19 izolācijas, Latvijas kauss badmintonā sieviešu komandām notika pirmo un pēdējo reizi.

A līgas izšķirošajā spēlē Salaspils komanda ļoti spraigā un panākumiem mainīgā spēlē uzvarēja Liepājas komandu ar 100:95. Trešajā vieta palika Olaines komanda, kura vispirms zaudēja Salaspilij ar 85:100, kā arī zaudēja Liepājai ar 76:100.

Salaspils komandā spēlēja Ilze Ermiča, Iveta Zosēna, Anete Zunte, Tatjana Dvorniņa un Kamilla Nagle. Liepājas komandā bija tikai liepājnieces – Marta Heize, Žanete Griniece, Santa Bronka, Eva Filka un Ilze Gūtmane. Arī Olaines komanda bija pastiprināta ar spēlētājām no citiem klubiem – Evelīna Miltoviča, Una Tiliba, Aiga Strazdiņa, Elita Grante un Poļina Goldberga.

B līgas turnīrā, kas bija līdzvērtīgs 4.-6. vietai, uzvarēja Baložu komanda, otrā vietā Dobeles novada Penkules komanda, trešajā vietā badmintona klubs “Imanta”.

C līgas turnīrā, kas bija līdzvērtīgs 7.-9. vietai, pirmo vietu izcīnīja Jelgavas novada Emburgas komanda, otrā vietā Rīgas badmintona klubs “Dārta”, trešajā vietā Rīgas bērnu un jauniešu centrs “Daugmale”.

Sacensībās piedalījās 9 komandas, kuras sākotnēji 1. kārtā tika sadalītas trijās apakšgrupās, saskaņā ar komandu reitingu, ņemot vērā 4 labāko spēlētāju Latvijas badmintona reitinga summu par sieviešu vienspēlēm un sieviešu dubultspēlēm. Otrajā kārtā tika izveidotas trīs grupas – A līgā spēlēja 1. kārtas grupu uzvarētāji, B līgā otro vietu ieguvējas, C līgā - 3. vietu ieguvējas.

Sacensību 1. kārtas spēlē pret “Daugmali”, Megija Āboltiņa dubultspēlē (pārī ar Paulu Tālmani) izcīnīja 43 punktus, bet spēlē pret Olaini izcīnīja 39 punktus vienspēlē un 22 punktus dubultspēlē (pārī ar Dārtu Širovu). Spēlē pret Penkuli, kas bija izšķirošā par 1. vietu B grupā, Megija Āboltiņa izcīnīja 40 punktus vienspēlē un 27 punktus izšķirošajā 2.dubultspēlē (pārī ar Paulu Tālmani), tādējādi kaldinot Baložu uzvaru ar pašas izcīnītiem 67 no 100 komandas punktiem.

Uz turnīra vērtīgākās spēlētājas titulu pretendēja arī arī liepājniece Marta Heize, kas trešajā vienspēlē pret Salaspili spēja izcīnīt 37 punktus. Uz titulu pretendēja arī Salaspils komandas sieviešu dubultspēļu pāris Anete Zunte & Tatjana Dvorņika, kas abās A līgas spēlēs izcīnīja 56 punktus, tai skaitā 27 punktus pret Olaini un 29 punktus pret Liepāju.

Sacensības notika “Badminton 100” stafetes formātā. Uzvarēja komanda, kura visātrāk saspiedza 100 punktus. Sākotnēji ir pirmā sieviešu vienspēle līdz 20 punktiem, tad otrajā vienspēlē spēlētājas turpina no pirmās spēlēs rezultāta, līdz uzvarošā komanda sasniedz 40 punktu, līdzīgi arī trešā vienspēle līdz uzvarošai komandai ir 60 punkti. Pēc tam seko divas dubultspēles, tai skaitā pirmā līdz uzvarošās komandas 80 punktiem un izšķirošā sieviešu dubultspēle līdz 100 punktam, kas ir izšķirošais arī tad, ka rezultāts būtu 99:99.

Sacensību laikā bija 18 komandu spēles, trīs no tām bija ļoti līdzīgas, tai skaitā 1.kartā Penkulei uzvarot “Dārtu” ar 100:97, B līgas izšķirošajā spēlē Baloži ar 100:95 uzvarēja Penkuli, kā arī jau pieminētajā A līgas izšķirošajā spēlē, kurā Salaspils ar 100:95 uzvarēja Liepāju. Bet bija arī spēles ar ļoti nelīdzvērtīgu rezultātu, piemēram, 1.kārtas spēlē Olaine uzvarēja “Daugmali” ar 100:21.

Sacensību mērķis, saskaņā ar nolikumu, bija popularizēt badmintonu kā komandu sporta spēli, veicināt komandas gaisotni katrā no komandām, kā arī radīt sievietēm iespēju sacensties īpašā atmosfērā nākamā dienā pēc Starptautiskās sieviešu dienas 8.martā.

Sacensības organizēja Jelgavas badmintona klubs “Badminton 100”. Sacensību rīkotājs Kristians Rozenvalds šobrīd vēl nav pārliecināts par to, vai un kā organizēt šādas sacensības nākamgad. “Esmu gandarīts par to, ka esmu izdarījis to, ko biju iecerējis šogad – atjaunot šādas sacensības Starptautiskās sieviešu dienas gaisotnē. Taču nākotnē gribētos Latvijā redzēt nevis vienas dienas sacensības, bet gan līgas turnīru, tai skaitā atsevišķi vīriešiem un sievietēm, ar mājas uz izbraukuma spēlēm, no septembra līdz pat maijam,” stāsta Kristians Rozenvalds.

Informāciju sagatavoja
Corpmedia