Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Izglītības iestāžu direktora padome aicina rast finansējumu sporta treneriem

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Izglītības iestāžu direktora padome aicina rast finansējumu sporta treneriem
Foto: izm.gov.lv

Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktora padome atklātā vēstulē, kas nosūtīta arī plašsaziņas līdzekļiem, aicinājusi politiķus rast risinājumu 2024. gada valsts budžetā finansējumam jaunatnes sporta treneriem darba samaksas nodrošināšanai pilnā apmērā.

Vēstule adresēta Latvijas premjerministrei Evikai Siliņai, visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām, finanšu ministram Arvilam Ašeradenam, kā arī Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai. Portāls ''Sportacentrs.com'' vēstules saturu publicē pilnā apmērā.

Biedrība “Latvijas Sporta izglītības iestāžu “Direktoru padome”’ aicina Latvijas Republikas Ministru kabinetu un Saeimu 2024. gada valsts budžetā rast finansējumu jaunatnes sporta treneru (profesionālās ievirzes sporta pedagogu) darba samaksas nodrošināšanai pilnā apmērā (100%). Pašreiz tas sastāda vidēji 87%, kā arī netiek apmaksāts papildus darba apjoms - darbs sestdienās, svētdienās, brīvdienās, sporta nometnēs un cits. Valstī profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas apgūst 45 000 bērnu un jauniešu, un strādā vairāk kā 1 800 treneru! Viens no šīs valdības un arī iepriekšējās uzstādījumiem ir iesaistīt sporta nodarbībās vairāk bērnu un jauniešu, kā arī bērnu un jauniešu sports noteikts kā prioritāte “Sporta politikas pamatnostādnes 2022.-2027.” Kā katastrofālu jauniešu fizisko sagatavotību valstī raksturoja bijušais Iekšlietu ministrs. Arī valsts Bruņoto spēku iesaukumos 50% jauniešu nekvalificējas veselības un fiziskās sagatavotības dēļ. Diemžēl, joprojām piekto gadu pēc kārtas, netiek pietiekamā apjomā finansēts profesionālās ievirzes sporta pedagogu (treneru) atalgojums. Iztrūkstošo starpību sedz pašvaldības vai privāto klubu gadījumā – vecāki. Jāatzīmē, ka 2024.gada budžetos daudzu pašvaldību rocība manāmi sarūk, līdz ar to arī iztrūkstošā treneru atalgojuma iespējas - cietīs bērnu un jaunatnes sports: mazināsies iesaistīto skaits un sportisko sasniegumu izaugsme, sporta pedagogu novērtējums (atalgojums).

Neskatoties uz iepriekš minēto, Latvijas jaunie sportisti ir konkurētspējīgi gan Eiropas, gan pasaules mērogā, jaunatnes sporta rezultāti ir ļoti augsti. Diemžēl profesionālajam un entuziasma pilnajam treneru darbam konkurētspējīgs atalgojums neseko. Un treneri ir spiesti strādāt divās, pat trīs darbavietās, tādējādi radot gan izdegšanas draudus, gan veselības problēmas. Pārslodzes dēļ apdraudēta ir arī treneru tālākizglītība. Trenera profesija saista arvien mazāk jauno pedagogu, jo zemā atalgojuma dēļ nav vairs konkurētspējīga, pat salīdzinot ar sporta skolotājiem, kuriem optimāla lieluma skolās ir gan sabalansēta slodze, gan krietni augstāks atalgojums, gan atvaļinājums vasarā.

Aicinām novērtēt mūsu jaunās paaudzes sporta talantu kalējus un rast finansējumu valsts 2024. gada budžetā pilna apjoma darba slodžu apmaksai profesionālās ievirzes sporta pedagogiem.

Jaunatnes sports nav tikai sports, tas ir ieguldījums sabiedrības veselībā, valsts aizsardzībā, attīstībā un ekonomikā. Tie ir nākamie karavīri, skolotāji, mediķi, uzņēmēji, arī politiķi, kurus audzina jaunatnes sporta treneri.

Aicinām uz problēmas izpratni un risinājumu!

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktoru padome

Slēpts komentārs: Damokla_zobens_23
Slēpts komentārs: vienkārši Anatolijs

  +1 [+] [-]

, 2023-11-07 12:14, pirms 8 mēnešiem
Kur ir palikusi diriģentu un treneru nauda?

  -1 [+] [-]

, 2023-11-07 12:46, pirms 8 mēnešiem
caurumu bubļikā no tām madāmām un kunģela , nekas vairāk nespīd

  -2 [+] [-]

, 2023-11-07 13:24, pirms 8 mēnešiem
Vienkārši, izformējot direktoru padomi uzradīsies brīva naudiņa.

     [+] [-]

, 2023-11-07 18:25, pirms 8 mēnešiem
JV klubĀ nepieciešama inventarizācija