Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas šahā jauni čempioni

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas šahā jauni čempioni
NikolajsKirilovs. Foto: Latvijas Šaha federācija.

Svētdien par Latvijas čempionu ātrajā šahā kļuva 28 gadus jaunais un Rīgā dzīvojošais jēkabpilietis, meistarkandidāts Nikolajs Krilovs (1954), pievienojot savu uzvārdu uzvarētāju skaitam. Savukārt sieviešu konkurencē pirmo reizi labākā bija WFM Jūlija Gorožankina (1928).

Ventspils Jaunrades namā aizvadītais Latvijas čempionāts rapidā reizē bija arī trenera Neimaņa (1940–2016) piemiņas turnīrs. Šajā ostas pilsētā abas ir jau tradicionālas sacensības un allaž pulcē lielu interesentu skaitu. Šogad bija ieradušies 57 spēlētāji no četrām federācijām. Bez Latvijas bija pārstāvēta vēl arī Lietuva, Francija un Nīderlande. Dalībnieku sastāva augšdaļas stiprumu šoreiz ietekmēja Indijā notiekošā pasaules šaha olimpiāde, jo daudzi no iepriekšējo gadu viesiem pašreiz atrodas Čenajā.

Divu dienu turnīrā ar kopējo balvu fondu 1700 eiro dalībniekiem bija jāaizvada Šveices sistēmas 11 kārtas ar apdomas laiku 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu.

Kaut arī starta reitings Krilovam bija tikai divpadsmitais, viņš savas pretenzijas uz zeltu stabili pieteica pirmajā dienā, iegūstot 5,5 punktus no 6. Arī atlikušās partijas viņš aizvadīja bez zaudējumiem, un, kā jau ātrajā šahā – brīžiem ne bez veiksmes palīdzības, noslēgumā ieguva 9 punktus no 11. Par puspunktu no viņa atpalika starptautiskais meistars Guntars Antoms (2093), bet trešais finišēja galvenais reitingfavorīts, FIDE meistars Aleksejs Žučkovs (2236), kurš bija labākais no pieciem spēlētājiem ar 7,5 punktiem. Pēc papildrādītājiem viņš apsteidza attiecīgi Aivaru Laizānu (2011), Arsenu Bataševu (2048), Juriju Agafonovu (2018) un Rimvidu Šumski (Lietuva, 1813).

Jūlijai Gorožankinai ar 6,5 punktiem kopējā vērtējumā 12.vieta. Sudrabs Latvijas čempionātā Ilzei Burkevicai (1477), bet bronza Martai Kānei (1778). Labākā ventspilnieka balva tika Viesturam Neimanim (1780), Jura Neimaņa brālim.

Interesenti, ka Latvijas rapida čempionātā pirmās vietas ieguvējs vīriešiem mainās jau vismaz desmito reizi pēc kārtas. Pērn uzvarēja FM Matīss Mustaps, pirms tam GM Normunds Miezis, GM Arturs Neikšāns u.c. Sievietēm savādāk. Trīs uzvaras pēc kārtas ir gan WGM Lauras Rogules, gan WGM Ilzes Bērziņas kontā.

Jaunais čempions Krilovs iepriekš Latvijas čempionātā rapidā spēlēja 2014.gadā, kad ieguva 5.vietu. Pēc tam no šaha turnīriem sekoja septiņu gadu pauze darba dēļ. Tagad kādu laiku viņš ir aktīvs to dalībnieks, un tas sanāk visai labi. Viņš uzvarēja viesnīcas "Pullman" Lieldienu turnīru klasikā, bet Latvijas vīriešu čempionātā bija 9.vietā. Tagad uzvara rapidā.

Savukārt Gorožankinai medaļas blicā un rapidā jau bija, taču ne zelts.

Izmantotie resursi:
Latvijas Šaha Federācija

     [+] [-]

, 2022-08-02 11:01, pirms 2 gadiem
Autoram uZ skolu atpakaļ - "aukšdaļa"