Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Nomainījis skolas solu pret UFC cīņu būri. 18 gadus vecais fenomens Rosass

Nomainījis skolas solu pret UFC cīņu būri. 18 gadus vecais fenomens Rosass
Rauls Rosass juniors. Foto: Zumapress.com/Scanpix

MMA jeb jauktās cīņas mākslas, iespējams, ir brutālākais sporta veids pasaulē – tāds, kas vislabāk atbilstu klasiskajam dīvāna stereotipam par pieaugušu veču sportu. Šo priekštatu ar blīkšķi apgāzis meksikāņu cīkstonis Rauls Rosass juniors, kurš kļuvis par visu laiku jaunāko cīkstoni UFC vēsturē. 18 gadu un 63 dienu vecumā viņš aizvadītajā nedēļas nogalē debitēja pasaules vadošās MMA organizācijas rindās, savā pirmajā cīņā nepilnu trīs minūšu laikā tiekot galā ar 11 gadus vecāku pretinieku. Atlēts, kura darāmo darbu sarakstā ir gan 12. klases absolvēšana, gan UFC čempiontitula izcīnīšana, ir apņēmības pilns labot vēl citus - iespaidīgākus - rekordus.

Paši pirmie mirkļi UFC oktagonā gan nepagāja Rosasa juniora zīmē – meksikānis sāka ar low kick spērienu, bet pirmajā sitienu apmaiņā uzrāvās uz pretinieka Džeja Perina džebu un āķa sitienu ar kreiso roku.

Tas gan arī bija viss, ko ASV cīkstonis 10. decembra naktī spēja likt talantīgajam pusaudzim pretī. Kad cīņā bija aizritējusi pusminūte, Rosass tuvcīņā saķēra pretinieka kāju, piespieda Perinu pie būra malas, veikli izcēla gaisā un nogāza zemē. Turpinājumā Rosass ieguva kontroli pār pretinieka muguru un, apķēries Perinam apkārt kā izpletņa mugursoma, savu oponentu vaļā vairs neatlaida. Vēlāk meksikānim izdevās arī saslēgt rokas ap pretinieka kaklu, un Perinam neatlika nekas cits kā signalizēt tiesnesim par padošanos pēc cīņā aizvadītām divām minūtēm un 44 sekundēm.

Rosass uzvaru atzīmēja, uzrāpdamies uz būra augšas, pārmetot krustu un uzkurinot Lasvegasas “T-Mobile Arena” tribīnes piepildījušo publiku. “Gribiet runāt par potenciālu? Vienkārši nevainojami,” meksikāņa debiju raksturoja UFC komentētājs Džo Rogans. Intervijā Roganam uzreiz pēc cīņas Rosass skatītājiem arī mikrofonā atgādināja, ka nav šeit ieradies tikai viena rekorda un haipa dēļ: “Tas ir traki, bet es zināju, ka šādā vecumā jau būšu šeit. Šobrīd es dzīvoju treniņzālē, man nav nervozitātes vai spiediena – jutos brīvi un daru to, kas man patīk. Šovakar gribēju pieteikt sevi, jo es nāku pēc jostas!”

Tiesa, skaļāk gan izskanēja citi uzvarētāja vārdi – pirms diviem mēnešiem 18. dzimšanas dienu nosvinējušais cīkstonis aicināja UFC prezidentu Deinu Vaitu jau savā debijas cīņā piešķirt viņam 50 tūkstošu dolāru “Performance of the Night” bonusu, lai varētu savai mammai nopirkt automašīnu un viņa varētu vest dēlu uz UFC treniņcentru. Kā vēlāk atklāja pats Rosass, viņam pašam gluži vienkārši vēl neesot autovadītāja tiesību. “Gribu nopirkt savai mammai minivenu. Man nav bijis laika nokārtot apliecību – zinu, kā braukt, bet man vēl neuzticas,” žurnālistu smieklus preses konferencē izsauca nesen pilngadību sasniegušā cīkstoņa komentārs. Jāatzīmē, ka cerēto bonusu Rosass arī saņēma.

Rosasa performance debijas cīņā ļāva nopelnīt ne tikai prāvāku algas čeku, bet arī atzinības un komplimentus no lēruma pieredzējušāko kolēģu, tostarp Konora Makgregora. Bijušais divu UFC titulu īpašnieks Rosasam vēlēja veiksmi karjerā gan pirms debijas, gan uzteica arī pēc cīņas.

“Manuprāt, viņam netiek dots tas respekts, ko viņš ir pelnījis – viņš ieveda sportu nākamajā līmenī, un to pašu plānoju izdarīt arī es. Ļoti novērtēju šādus komentārus no viņa, jo šobrīd neviens nav tuvumā tam, ko viņš ir paveicis,” izteicās Rosass.

Lai arī dzimis ASV, Rosass pārstāv Meksiku – savu vecāku dzimteni. Neilgi pirms Raula juniora dzimšanas, tēvs Rauls Rosass seniors un māte Ojuki Riosa no Mehiko piepilsētas Istapalapas emigrēja uz nepilnu 39 tūkstošu apdzīvoto Klovisas pilsētu Ņūmeksikas štatā, pievienojoties miljoniem citu tautiešu labākas dzīves meklējumos otrpus Meksikas ziemeļu robežai. Daudzsološā MMA cīkstoņa māte vairāk uzturēja rūpes par mājas soli un bērnu audzināšanu, savukārt tēvs pats bija cīkstonis un treneris. Līdz ar to dēlu izvēli un interesi par labu cīņas sportam varētu saukt par likumsakarīgu – arī Raula divus gadus vecākais brālis Džese ir MMA cīkstonis, kurš divās profesionāļa karjeras cīņās guvis divas uzvaras.

Abu brāļu talantu pamanot jau agrīnā stadijā, Rosasu ģimene no Ņūmeksikas pārcēlās uz nosaukumā radniecīgo Kalifornijas Santa Rosas pilsētu, kur brāļiem bija labākas iespējas trenēties. “Klovisā sasniedzām punktu, kad vairs nevarējām celt savu līmeni, tāpēc pārvācāmies uz Santa Rosu. Esmu pateicīgs saviem vecākiem, jo mums bija viss un klājās labi. Viņi to pameta, lai varam dzīvē tikt tālāk uz priekšu.”

“Kalifornijā viss bija ļoti dārgs, un mums nācās ievākties mazā dzīvoklītī, kur kopā dzīvojām ap 12 cilvēku. Bet, pateicoties viņiem, tagad esam šeit,” izteicās Rosass pēc tam, kad bija parakstījis savu UFC kontraktu. Parakstu uz papīra viņš lika pēc pārliecinošas uzvaras UFC cīkstoņu atlases turnīra cīņā šī gada 20. septembrī, būdams 17 gadus un 347 dienas vecs. Uzreiz gan labojums – līgumu parakstīja nevis pats Rosass, bet...viņa vecāki, jo pilngadību vēl nesasniegušajam cīkstonim nebija paraksta tiesību. Arī atļauju šādā līmenī cīnīties Raulam sākotnēji bija jāsaņem no Nevadas štata Atlētiskās komisijas, pēc kuras noteikumiem jaunāki cīkstoņi par 18 gadiem var kāpt oktagonā tikai ar īpašu izņēmumu – tāds El Niño Problema [Rosasa iesauka - “Problēmu bērns”] arī tika dots, un ne velti.

Par sev piešķirto iesauku Rosass saka, ka, viņaprāt, tā esot atbilstoša. “Kaut vai šovakar – redzējāt mani uzvaram pieaugušo, bet es joprojām esmu puika, vai ne?” ar smaidu sejā pēc uzvaras UFC debijā teica meksikāņu jauneklis. Pirmo cīņu profesionālajā MMA Rosass aizvadīja neilgi pēc savas 17. dzimšanas dienas, bet pirmo cīņu vispār – astoņu (!) gadu vecumā.

“Daudzi cilvēki saka, ka esmu pārāk jauns, bet man ir liela pieredze, par ko cilvēki nezina. Man bija cīņu pieredze jau 12 gadu vecumā, un esmu pieredzējis cīkstonis. Tam ir grūti noticēt, jo citi domā, “kā gan 17 gadus vecs cīkstonis var būt pieredzējušāks nekā 25?”. Bet tam visam nav nozīmes – es eju uz priekšu,” intervijā pirms UFC debijas atklāja Rosass.

Debitējot pasaules vadošās MMA sporta organizācijas rindās 2022. gada decembrī, 18 gadu un 63 dienu vecumā, Rosass kļuva par visu laiku jaunāko UFC cīkstoni. Iepriekšējais rekords, kas kopš 2006. gada piederēja ASV cīkstonim Denam Lozonam, tika pārspēts par 135 dienām. Starp desmit visu laiku jaunākajiem UFC cīkstoņiem atrodami arī divu leģendu vārdi – brazīlieša Vitora Belforta un amerikāņa Robija Lolera, kurš bijis jaunā rekorda īpašnieka bērnības elks.

Visu laiku jaunākie cīkstoņi/nes UFC vēsturē

V.Cīkstonis/eVecumsDebijaUFC bilance
1.Rauls Rosass18 g. 63 d.10.12.2022.1-0
2.Dens Lozons18 g. 198 d.14.10.2006.0-3
3.Seidžs Nortkats19 g. 216 d.03.10.2015.6-2
4.Čanmi Jeona19 g. 268 d.10.06.2017.0-2
5.Vitors Belforts19 g. 312 d.07.02.1997.15-10
6.Džeiks Metjūzs19 g. 313 d.28.06.2014.11-5
7.Sons Jadons19 g. 358 d.25.11.2017.8-2-1
8.Naoki Inoue20 g. 3 d.17.06.2017.1-1
9.Larisa Pačeko20 g. 6 d.13.09.2014.0-2
10.Robijs Lolers20 g. 51 d.10.05.2002.14-10

Piezīme: pasvītrotie cīkstoņi joprojām cīnās UFC.

Šobrīd Rosass juniors ar ģimeni gan nobāzējies Lasvegasā, un trenējas ar šī brīža titulētāko meksikāņu UFC cīkstoni Brendonu Moreno – pirmo un līdz šim vienīgo UFC čempionu no Meksikas. “Esmu viņam ļoti pateicīgs, jo viņš man atvēra durvis arī tad, kad vēl nebiju profesionālis,” stāstīja Rosass. “Viņam ir josta, bet viņš ir piezemēts, redzu viņu zālē, nevis kaut kur ballējamies, bet smagi strādājot. Tas ir viss, ko es šobrīd daru – lieku iekšā darbu, cīnos, un esmu guvis uzvaru.”

Jaunais meksikāņu talants Lasvegasas arēnā iesoļoja ar tradicionālo meksikāņu sombrero uz galvas: “Esmu priecīgs, ka varēju parādīt kaut ko no savas kultūras un pārstāvēt Meksiku. UFC vajadzētu atkal atgriezties Meksikā – tā vieta vienkārši uzsprāgtu.”

Paša Rosasa ambīcijas gan ar vienu UFC rekordu un veiksmīgu debiju pret nezināmu pretinieku nebūt neaprobežojas. 18 gadus vecais meksikānis ir apņēmības pilns labot arī nu jau gana garu bārdu uzaudzējušu rekordu – Džona Džounsa kļūšanu par visu laiku jaunāko UFC čempionu, ko amerikānis pussmagā svara divīzijā sasniedza pirms 11 gadiem, būdams 23 gadus un 243 dienas vecs.

Turklāt daudzsološais Meksikas cīkstonis ir apņēmības pilns rekordu sasniegt krietni ātrāk. “Zinu, ka tas nebūs viegli. Nekas šajā dzīvē nav viegli, bet es būšu jaunākais UFC čempions, vienalga ko tas prasīs,” izteicās Rosass, “kļūšu par čempionu 19, 20 vai 21 gada vecumā - tas nav tik svarīgi.”

Jaunākie UFC čempioni vēsturē

V.CīkstonisTitulsDatumsVecums
1.Džons DžounssPussmagais sv.19.03.2011.23 g. 243 d.
2.Žuzē AldoPusvieglais sv.20.11.2010.24 g. 72 d.
3.Džošs BārnetsSmagais sv.22.03.2002.24 g. 132 d.
4.Karloss ŅūtonsPusvidējais sv.04.05.2001.24 g. 260 d.
5.Frenks ŠemroksPussmagais sv.21.12.1997.25 g. 13 d.

Izcīnot uzvaru savā pirmajā UFC cīņā, Rosass izteicās, ka sagaida ātru turpinājumu un savus mērķus neslēpa: “Gribu atgriezties, cik vien ātri iespējams. Uzvara atnāca, kā plānots, bet tas, ko gribu teikt – man joprojām nav tas, ko es gribu, kas ir josta. Esmu priecīgs par uzvaru šonakt, bet nebūšu apmierināts, līdz nebūšu šeit ar jostu ap vidukli.”

18 gadus vecā talanta pārstāvētā vieglākā svara divīzija [līdz 61,2 kg] pēdējos pāris gadus uzskatāma par vienu no, ja ne pašu spēcīgāko UFC. Tās čempions šobrīd ir jamaikietis Aldžameins Stērlings, kurš titulu aizstāvējis divas reizes, bet jostas tīkotāju netrūkst – sākot ar tādiem cīkstoņiem kā Šons O`Melijs, karjeru atsākt grasošais Henrijs Sehudo, Marlons Vera, Korijs Sendheigens, Pjotrs Jans un citi.

Šiem vārdiem Raulu Rosasu junioru pa vidu likt, protams, vēl būtu stipri par agru, taču Problēmu bērns nodemonstrējis, ka viņa potenciālam griesti šobrīd vēl nav redzami. Kā cīņas pārraidē uzsvēra Džo Rogans, tad 18 gadus vecais cīkstonis, kurš oktagonā tiekas ar jau pieaugušiem vīriem, vēl nav beidzis augt un nobriest fiziski. Tāpat Rosass publiskās sarunās parādījis, ka jau ir nobriedušāks par dažu labu kolēģi arī psiholoģiski – lai arī pēc uzvaras un īsas vārdu apmaiņas oktagonā sekoja vidējais pirksts Džeja Perina virzienā, uzreiz pēc tam abi sarokojās un noslēdza pamieru. Par spīti skaļiem mērķiem, Rosass nav atstājis arī lielībnieka iespaidu.

Un kā gan citādi, ja vēl esi vidusskolnieks, kuru vecāki vadā uz treniņiem? “Kādu laiku neesmu gājis uz skolu, bet centīšos to nokārtot. Mana mamma ļoti grib, lai absolvēju vidusskolu un nodrošinu sev rezerves karjeru,” stāsta visu laiku jaunākais UFC cīkstonis, “mani klasesbiedri ir priecīgi par mani, jo īsti nezina, kāds ir process, lai tiktu līdz UFC. Es neesmu to paskaidrojis, jo tas ir diezgan gari.” Šobrīd gan Rosass, kurš pēdējā vidusskolas gadā pārgājis uz mājmācību, skolas somu un mājasdarbus nolicis sāņus cita mērķa labad: “Tas [otra karjera] ir forši – neizslēdzu, ka to piepildīšu, bet šobrīd esmu koncentrējies uz savu cīkstoņa karjeru. Mamma man īsti nepiekrita, bet mani atbalsta, un esmu par to ļoti pateicīgs.”

Izmantotie resursi:
https://www.tmz.com/2022/09/24/raul...
https://mmajunkie.usatoday.com/2022...
https://www.espn.com/mma/story/_/id...
https://www.mmafighting.com/2022/9/...
https://www.youtube.com/watch?v=XdS...


, 2022-12-15 19:18, pirms gada
Drausmas, ja tik agrā vecumā neprot neko citu.
, 2022-12-16 10:29, pirms gada
Notekti ne aiz labas dzīves…, veiksmi čalim
Konors Makgregors. Foto: AP/Scanpix
5

UFC prezidents oficiāli apstiprina Makgregora atgriešanās cīņu

Pēc UFC 300 cīņu vakara organizācijas prezidents Dana Vaits oficiāli apstiprinājis, ka UFC 303 cīņu šova laikā 29. jūnijā savu atgriešanos piedzīvos Konors Makgregors. Viņš savu pirmo cīņu kopš 2021. gada aizvadīs pret Maiklu Čendleru.
Makss Holovejs nokautē Džastinu Geidži. Foto: UFC
8

Holovejs pēdējā sekundē nokautē Geidži, Pereira saglabā savu čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC 300 ietvaros risinājās aizraujošas jauktās mākslas (MMA) cīņas. Par BMF čempionu kļuva Makss Holovejs, kurš piektā raunda pēdējā sekundē nokautēja Džastinu Geidži. Savukārt pussmagā svara kategorijas čempiona jostu nosargāja Alekss Pereira, kurš jau pirmajā raundā nokautēja Džamahalu Hilu.
Foto: UFC
4

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.