Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

2013. gads: Latvijas profesionālajā MMA

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

2013. gads: Latvijas profesionālajā MMA
Konstantīns Gluhovs
Foto: mixfight.ru

Par tradīciju izveidojies, ka gadu noslēdzot portāls Sportacentrs.com atskatās uz Latvijas sportistu sasniegumiem ne tikai sportā kopumā, bet arī atsevišķos sporta veidos kā, piemēram, MMA un K-1. Gada skaļākās cīņas jau ir aiz muguras, bet jāatzīmē, ka šogad Latvijas cīņas sporta meistari demonstrēja labu sniegumu gan uz Latvijas, gan uz starptautiskās skatuves.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, šogad portāls Sportacentrs.com nedaudz nomainījis gada atskata sastādīšanas koncepciju. Ja kāds atceras, tad septembra vidū mēs savācām neatkarīgo ekspertu grupu, lai izveidotu Latviju pārstāvošo MMA cīkstoņu reitingu. Arī šī gada atskata veidošanā pieaicinājām ekspertu brigādi, kuri mums palīdzēja noteikt labākos aizejošā gada profesionālā MMA un K-1 cīkstoņus, labākās cīņas, labākos nokautus, labāko sāpju paņēmienu, labākos ringa tiesnešus, kā arī Latvijas labāko konferansjē. Ekspertu grupā bez raksta autora piedalījās pasaules vicečempions Tai - boksā Sandris Tomsons, Latvijas pankrationa federācijas prezidents Sergejs Domņins, MMA aizsācējs Latvijā Edmunds Ķirsis, starptautiskās klases MMA un K-1 tiesnesis Rolands Mikalauskas un Latvijas pankrationa federācijas viceprezidents Manvels Isadžanjans. Bet par visu pēc kārtas…

Pamazām iekarojam pasaules reitingus

Sākumā parunāsim par MMA. Lai arī pagaidām vienīgais Latvijas pārstāvis, kuram izdevies atzīmēties pasaules vadošās MMA organizācijas, proti, UFC rindās (Tas notika tālajā 1997. gadā – J.E.) ir divkārtējais Eiropas čempions amatieru boksā Jurijs Vauļins (0-1-0), šogad sasniegtais liecina, ka nepaies ilgs laiks līdz kāds atkārtos Vauļina sasniegumu.

Pa pasaules MMA reitingiem jau trešo gadu klejo bijušā kikboksera Konstantīna „Lāčplēša” Gluhova (26-14-0) vārds. Lai arī Kostjam vairakkārt izteikti piedāvājumi parakstīt līgumu ar pasaules otru vadošo MMA organizāciju Bellator, Latvijas pārstāvis šogad pievienojās Krievijas lielākajai organizācijai M-1, kuras rīkotajā smagsvaru turnīrā spēja aizcīnīties līdz pat finālam, taču kāroto čempiona jostu tā arī neieguva. Par spīti pēdējās divās cīņās piedzīvotajiem zaudējumiem, latviešu smagsvars pasaules reitingā stabili stāv 53. pozīcijā.

Vēl pasaules reitingos šogad paspējuši atzīmēties Igors Kostins (6-2-0), Ņikita Petrovs (6-5-1), Artūrs Čerņavskis (5-0-0), Edgars Skrīvers (8-2-0), Mihails Cirkunovs (6-2-0) un Mārtiņš Egle (10-8-1). Diemžēl šie Latvijas sportisti pagaidām pasaules TOP 100 nav pietuvojušies, taču jau iekļūšanu šajos reitingos var uzskatīt par lielu panākumu.

Ja Egle, Kostins un Cirkunovs šogad neko īpašu nav izdarījuši un reitingā vairāk vai mazāk atrodas pateicoties saviem vecajiem sasniegumiem, tad Skrīvera, Čerņavska un Petrova parādīšanās tabulā starp pasaules TOP 500 labākajiem atlētiem ir nopelnīta godam.

Skrīvers fightmatrix.com reitinga tabulas sastādītāju uzmanību izpelnījās pēc divkaujas par vakanto Baltijas čempiona titulu ar Sauļusu Buciusu (9-8-1), kurā līdzīgā cīņā piedzīvoja zaudējumu pēc punktiem. Tukumnieks reitingā noturējās četrus mēnešus un viņa vārds figurēja starp pasaules 250 labākajiem pusvieglā svara cīkstoņiem. Arī Petrova un Čerņavska parādīšanās šajā topā vairāk vai mazāk saistīta ar viņu pēdējām cīņām, kurās abi pieminētie censoņi izcīnīja svarīgas uzvaras pār vērā ņemamiem oponentiem. Jāatzīmē, ka Ņikita Petrovs, kurš šogad kļuva par WFCA Latvijas čempionu un WFC pasaules čempiona jostas īpašnieku, pateicoties panākumiem pār Juriju Višņevski (6-4-0) un Mihalu Andrižaku (11-3-0) tika ierindots augstajā 166. vietā, kas ir trešais augstākais kāpums reitingā, atpaliekot vien no Gluhova un Kostina.

Neskatoties uz mūsu sportistu dzīvošanos pa TOPiem, pēc portālā rankingmma.com pieejamās informācijas, vadošo organizāciju redzes lokā šobrīd atrodas tikai divi atlēti – Konstantīns Gluhovs un Mihails Cirkunovs.

Ir tituli, būs arī atpazīstamība

Šis gads priekš mūsu sportistiem bija gana produktīvs ne tikai dēļ tā, ka mūsu valsts atlētus pamanīja pasaules reitingu tabulu sastādītāji, bet arī ar tituliem. Pirmais, kurš jāpiemin ir mūsu vadošais MMA cīkstonis Gluhovs, kurš cīņā ar slaveno Valentīnu Overīmu (30-30-0) nosargāja pirms diviem gadiem Francijā izcīnīto PFC čempiona jostu. Starptautiska līmeņa čempiona titulus izcīnījuši arī Ņikita Petrovs, kurš Polijā uzveica vietējo censoni Mihalu Andrižaku un tika kronēts par WFC smagā svara čempionu, bet Igors Zabolotnijs (5-2-0) Krievijā uzveicot Azerbaidžānas sportistu Akifu Ogli Džavidu (3-2-0) sev nodrošināja WPFL pussmagā svara čempiona statusu. Jāatzīmē, ka Petrovs savai WFC jostai šā gada izskaņā pievienoja arī WFCA Latvijas smagā svara čempiona titulu. Par Latvijas čempionu smagajā svarā tikai FREON versijā tika kronēts deviņpadsmit gadus vecais Oļegs Jemeļjanovs (3-0-0), kurš cīņā par šo jostu uzvarēju citu jauno talantu Viesturu Saldavu (3-2-0). Šīs pašas organizācijas Latvijas pusvieglā svara čempiona troni iekaroja labi zināmais „TM fighting team” sportists Edgars Skrīvers, kurš cīņā par šo internacionālo titulu uzveica lietuvieti Romualdu Siaudini (4-7-0). Savukārt par Latvijas vieglā svara čempionu kļuva šī sporta veida vecmeistars Kristaps Kerens (4-3-0), kurš profesionālajā ringā atgriezās pēc trīs gadu pauzes.

Diemžel pie ļoti svarīga titula, proti, Bushido Eiropas čempiona jostas pussmagajā svarā neizdevās tikt Baltijas čempionam Valtam Višņevskim, kurš trīs raundu trillerī pēc punktiem piekāpās Nīderlandē dzīvojošajam Kurasao cīkstonim Mičelam Adalenam (7-3-0). Adalena pārrāva Višņevska uzkrāto piecu cīņu uzvaru sēriju. Valts ir apņēmības pilns tomēr iegūt savā īpašumā šo čempiona titulu, tāpēc izsaucis Mičelu uz revanša maču.

Šogad aizvadītas vairākas lieliskas un aizraujošas cīņas, izcīnītas skaistas uzvaras gan ar nokautiem, gan ar sāpju paņēmieniem, taču to visu nav iespējams uzlikt uz vienas lapas, tāpēc izdomājām nesarežģīt lasītājam dzīvi un sadarbībā ar ekspertu grupu visus gada notikumus sadalījām sešās nominācijās: „Labākais cīkstonis”, „Labākā cīņa”, „Labākais nokauts”, „Labākais sāpju paņēmiens”, „Uzlecošā zvaigzne” un „Labākais MMA tiesnesis”.

Latvijas labākais MMA cīkstonis

VietaVārds/UzvārdsKlubs
1.Konstantīns GluhovsAlfa Gym
2.Igors KostinsAlfa Gym
3.Ņikita PetrovsJCSVC Jelgava

Mūsu aptaujātie eksperti aptaujā, kas saistīta ar aizejošā gada labākā MMA cīkstoņa titulu nebija visai oriģināli un spēcīgākos izvēlējās pēc viņu izvietojuma pasaules reitingā. Tiesa, bija nelielas diskusijas Petrova sakarā, jo daži trešajā pozīcijā vēlējās iespraukt Edgaru Skrīveru, taču eksperti beigās nonāca pie kopsaucēja trešajā vietā ierindojot Ņikitu Petrovu, kurš patiešām šogad ir pelnījis atrasties uz šī goda pjedestāla.

Labākā MMA cīņa

VietaVārds/Uzvārds
1.Valts Višņevskis vs. Mičels Adalena (Kurasao)
2.Konstantīns Gluhovs vs. Kenijs Gārners (ASV)
3.Oļegs Jemeļjanovs vs. Viesturs Saldavs

Par gada labākās cīņas statusu cīnījās divi mači: Konstantīns Gluhovs pret Keniju Gārneru, kurā mūsu valsts pārstāvis ar minimālu punktu pārsvaru izcīnīja uzvaru, un mačs par vakanto Eiropas čempiona titulu starp Valtu Višņevski un Mičelu Adalenu, kurā pēc spraigas trīs raundu cīņas pēc punktiem tiesneši uzvaru atdeva melnādainajam sportistam. Pēc balsu apkopošanas ar minimālu punktu pārvaru „Gada labākās cīņas” titulu izpelnījās cīņa starp Gluhovu un Gārneru, Višņevska – Adalenas maču atstājot otrajā pozīcijā. Trešo vietu mūsu tabulā ieņem cīņa par Latvijas čempiona titulu smagajā svarā starp kluba „Sev Arch” audzēkni Oļegu Jemeļjanovu un kluba „Profesionālis” sportistu Viesturu Saldavu. Tiesa, arī šīs cīņas pozīcija pirms balsu apkopošanas nebija tik stabila, jo šim mačam uz papēžiem mina cīņa par Baltijas čempiona jostu starp Edgaru Skrīveru un Sauļu Buciusu.

Gada labākais nokauts

VietaCīņu pāris
1.Konstantīns Gluhovs vs. Valentīns Overīms (Nīderlande)
2.Amirans Kavtaradze vs. Tautvidas Lileiķis (Lietuva)
3.Oļegs Jemeļjanovs vs. Arturas Liutika (Lietuva)

Aizejošais gads Latvijas profesionālajā MMA nav bijis bagāts ar skaistiem nokautiem, taču no redzētajām cīņām viskaistāko nokautu izpildījis Konstantīns Gluhovs, kurš cīņā par PFC čempiona titulu ar spērienu korpusā nokautēja leģendāro Valentīnu Overīmu. Otra gada skaistākā nokauta autors ir „TM fighting team” pārstāvis Amirans Kavtaradze (3-0-0), kurš diezgan viegli nomasēja pieredzes bagāto lietuvieti Tautvidu Lileiķi (8-10-0). Otro nomināciju šā gada TOPā izpelnījies Oļegs Jemeļjanovs, kurš savā debijas mačā nošķūrēja leišu sportistu ArturasLiutiku (3-15-1) un ar savu izpildījumu ieguva gada trešā labākā nokauta titulu.

Gada labākais sāpju paņēmiens

VietaCīņu pāris
1.Igors Zabolotnijs vs. Akifs Ogli Džavids (Azerbaidžāna)
2. Atvars Armanovičs vs. Artūrs Lapiņš
3.Artūrs Čerņavskis vs. Pols Gruntjes (Nīderlande)

Ja nokautu šosezon bija maz, tad ar sāpju paņēmieniem mūsu sportisti uzvarēja visai bieži. Šī laikam priekš mūsu aptaujātajiem ekspertiem bija vissarežģītākā nominācija, jo gandrīz visiem domas atšķīrās, kurš tad ir gada labākā sāpju paņēmiena autors. Ja par otro un trešo gada labāko sāpju paņēmienu autoriem eksperti ar balsu vairākumu atzina Atvaru Armanoviču un Artūru Čerņavski, tad par pirmo pozīciju domas dalījās. Cīņas sporta pazinēju pierakstos figurēja Ņikitas Pterova vārds, kurš uzveica pazīstamo Mihalu Andrižaku un Igors Zabolotnijs, kurš bija pārāks par Akifu Ogli Džavidu. Beigās nolemts, ka Zabolotnija izpildītais rokas laušanas paņēmiens ir „Gada labākā sāpju paņēmiena” balvas vērts, bet Petrovu beigu beigās izsviežot no trijnieka, jo ekspertu pieraksti liecina, ka jelgavieka sāpju paņēmiens nebija tik efektīvs kā Čerņavska un Armanoviča izpildītie.

Uzlecošā zvaigzne

VietaVārds/UzvārdsKlubs
1.Oļegs JemeļjanovsSev Arch
2.Atvars ArmanovičsMMA Generation/Sparta
3.Gatis SkujaLEWC

Šajā nominācijā tika izskatīti to sportistu vārdi, kuri tikai šogad debitēja profesionālajā MMA un pa šo gadu spēja sasniegt visaugstākos rezultātus. Bez īpašas konkurences „Uzlecošās zvaigznes” titulu ieguva Oļegs Jemeļjanovs, kurš šosezon aizvadīja trīs mačus, uzvarot pieredzējušos vīrus Tadu Miceiku (0-6-0), Arturas Liutiku (3-15-1), Viesturu Saldavu (3-2-0) un tika kronēts par Latvijas smagā svara čempionu. Otrajā pozīcijā līdz šim neuzvarētais Atvars Armanovičs (3-0-1), bet trešo vietu ieņem no boksera par MMA cīkstoni veiksmīgi pārkvalificējušais Gatis Skuja (3-0-0).

Labākais MMA ringa tiesnesis

VietaVārds/Uzvārds
1.Rolands Mikalauskas
2.Sandris Tomsons
3.Valērijs Mikalauskas

Arī šajā nominācijā tika skatīti tikai šā gada labākie un aktīvākie profesionālā ringa tiesneši. Par cik mūsu ekspertu vidū bija arī divi nominanti, proti, Sandris Tomsons un Rolands Mikalauskas, šajā nominācijā viņiem balsot bija liegts. Ar vienbalsīgu lēmumu gada labākā MMA tiesneša titulu ieguva Rolands Mikalauskas, kurš tiesājis gandrīz visas mūsu valstī aizejošajā gadā svarīgākās cīņas. Mikalauskas aiz sevis atstāja Sandri Tomsonu, bet trešā pozīcija godam nopelnīta Rolanda brālim Valērijam Mikalauskam, kurš paralēli startiem profesionālajā ringā, brīžos, kad pats nepiedalās sacensībās praktizē par tiesnesi. Negaidīti aiz goda pjedestāla atstāts Andrejs Maslovs. Diemžēl pauzi tiesāšanā uz profesionālā ringa paņēmuši mūsu valsts pieredzējušākie soģi Sergejs Kirpjakovs un Sergejs Domņins, taču cerība ir, ka šos vīrus ringā atkal redzēsim jau nākamgad.

Rīt publicēsim arī aizejošā gada apskatu profesionālajā kikboksā jeb K-1, kurā aprakstīsim ne tikai šā gada spilgtākos notikumus, bet arī līdzīgi kā MMA sadalīsim balvas sešās nominācijās.

Izmantotie resursi:
RankingMMA - MMA rankings | UFC rankings | MMA...
Fight Matrix | MMA Rankings, Records, Statistics
Sherdog.com: UFC, Mixed Martial Arts (MMA)...