Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

2015. gads: Latvijas profesionālajā kikboksā

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

2015. gads: Latvijas profesionālajā kikboksā
Artūrs Gorlovs
Foto: Pāvels Saharevskis

Tāpat kā MMA arī Latvijas profesionālajā kikboksā aizgājušais gads bija diezgan produktīvs. Aizvadītas aizraujošas un atmiņās paliekošas cīņas, kā arī izcīnīti svarīgi tituli, kā rezultātā par vairāku mūsu valsts sportistu pakalpojumiem ieinteresējās pasaules un Eiropas vadošās organizācijas.

Ja pirms dažiem gadiem profesionālā kikboksa popularitāte bija strauji kritusies un lielākā daļa elites kikbokseru pārkvalificējās par MMA cīkstoņiem, tad ar 2015. gadu kikbokss pilnībā ir atdzimis. Tas novērojams ne tikai globālajā praksē, bet arī Latvijas kikboksa virtuvē...

Kopš Japāņu organizācijas “K-1” bankrota, pasaules ietekmīgākās kikboksa organizācijas stafeti pārņēma GLORY, kura savus cīņu šovus rīko ASV, Japānā, Zviedrijā, Nīderlandē un citur pasaulē. Šobrīd GLORY pa pēdām min Ķīnā bāzētā “Kunlun Fight”, bet Eiropā līderpozīcijas tur KOK jeb “King Of Kings”, kura savus pasākumus kopš pērnā gada rīko arī Rīgā, taču tai uz papēžiem min“Tatneft” un “Supercombat”.

Kā atceramies, savulaik K-1 rindās uguņoja mūsu Konstantīns “Lāčplēsis” Gluhovs, kurš uzvarēja divos “K-1 World Grand Prix Selection” turnīros Latvijā un Turcijā, taču tā arī ne reizi netika līdz šī grandiozā pasākuma finālturnīram Japānā, bet šogad Kostja debitēja “Kunlun Fight” rindās. K-1 daudzus gadus atpakaļ atzīmējās arī pasaules vicečempions Mui – tai Sandris Tomsons un bijušais karatists Māris Timofejevs, taču viņi nespēja nostiprināties šīs federācijas rindās.

Pēc K-1 kraha, laikā kad GLORY sāka savu uzvaras gājienu, ar šo organizāciju uz vienu cīņu līgumu parakstīja liepājnieks Kristaps Zīle, kurš tobrīd trenējās Nīderlandē slavenajā klubā “Golden Glory”. Debijas mačā Zīle piedzīvoja zaudējumu, līdz ar to GLORY interese par latvieti zuda.

Bez Zīles, Gluhova. Tomsona un Timofejeva nevienam no Latvijas pārstāvjiem vairs nav izdevies nopelnīt tiesības cīnīties GLORY vai K-1, taču vairāki mūsu valsts kikbokseri atraduši alternatīvu kā atzīmēties starp pasaules varenajiem. Aizgājušajā gadā pēc piecu gadu ilgas pauzes kikboksā atgriezās pēdējos gadus MMA cīņās praktizējušais Konstanīns Gluhovs, kurš pievienojās “Kunlun Fight”, organizācijai, kura savās rindās sapulcējusi lērums vecā kaluma zvaigznes un GLORY izbrāķētos sportistus, kā arī pavisam jaunas asinis no Eiropas un Āzijas.

Gluhovs gada sākumā zem Ķīnas organizācijas karoga debitēja ar uzvaru pār leģendāro Sialu-Mo “Maitiju Mo” Siligu, bet gadu noslēdza ar uzkrātu trīs cīņu zaudējumu sēriju. “Kunlun Fight” rindās ar vienu cīņu atzīmējās kluba “Muay Thai Academy” audzēknis Valērijs Brede un IFA pasaules čempions pussmagajā svarā Artūrs Gorlovs. Brede piedzīvoja zaudējumu, bet Gorlovs pēc punktiem uzveica Dengu Ningningu.

Universālais Artūrs Gorlovs, kurš pirms pievienošanās slavenā ukraiņu kikboksera Artūra Kišenko komandai, paspēja apvienot dalību cīņās pēc K1, MMA, boksa un pankrationa noteikumiem, pērnajā gadā savu vārdu ierakstījis ne tikai kā sportists, kurš cīnījies “Kunlun Fight”, bet arī ar izcīnīto IFA pasaules čempionu titulu pussmagajā svarā, ko ieguva “Rīgas Sporta Manēžā” notiekošajā cīņu sporta pasākumā, papildus raundā pēc punktiem uzveicot titulēto baltkrievu Pāvelu Turuku.

Šīs cīņas rezultāts ar Turuku bija plaši apspriests un iztirzāts. Daļa skatītāju uzskatīja, ka Gorlova uzvara, kurš šajā mačā pabija pat nokdaunā, tika izvilkta aiz ausīm un Turuks tika “apzagts”, bet, otra puse teica, ka Artūra uzvara ir pelnīta. Lai izvairītos no strīdiem un spekulācijām, Gorlovs džentelmeņa cienīgā manierē Turukam piedāvāja aizvadīt revanša maču, kam baltkrievs piekrita. Šī cīņa notiks maijā “Radisson Blu Hotel” telpās.

Tikpat aizraujošu un savā ziņā pretrunīgi vērtētu cīņu 2015. gadā aizvadīja arī kluba “Muay Thau Academy” audzēknis Vjačeslavs Tēviņš ar slaveno zviedru kikbokseri Abdu Karimu Čoru. Arī šā mača rezultāts bija strīdīgs, kurā sānu tiesneši pēc aizvadītā papildus raunda (ceturtā raunda) uzvaru pēc punktiem atdeva Tēviņam, kronējot to par jauno Eiropas čempionu vieglajā svarā. Jāpiebilst, ka Vjačeslavs pirmajā un otrajā raundā pabija nokdaunā, bet trešajā divreiz uz ringa dēļiem nogādāja Čoru. Tas bija iemesls, kāpēc soģi piešķīra papildus raundu. Pēc tiesnešu verdikta paziņošanas ar rezultātu neapmierinātais zviedru atlēts pameta ringu un vēlāk pieprasīja rezultāta anulēšanu, taču rezultāts palika spēkā. Jāpiebilst, ka pēc šī mača Karims tik un tā piepildīja savu sapni un kļuva par Eiropas čempionu tikai citā versijā, un gada beigās savai čempiona jostu kolekcijai pievienoja arī pasaules čempiona titulu.

Laba ziņa Latvijas cīņu sporta draugiem, Tēviņu šogad varēsim redzēt 27. februārī “Arēnā Rīga”, kur notiks Eiropas prestižākā kikboksa šova viens no posmiem "KOK World GP 2016 in Riga", kura ietvaros Vjačeslavs cīnīsies astoņu vīru turnīrā par KOK titulu,

KOK ienākšana Latvijā ir nozīmīgs notikums visai cīņu sporta sabiedrībai, jo mūsu valstī ienāk ļoti ietekmīga organizācija, kuras turnīrus translē Eurosport, FightBOX, Fighting Network televīzijas kanālos un sasniedz aptuveni 133 miljonu lielu skatītāju auditoriju 120 dažādās valstīs. Pērn KOK pasākumos bieži cīnāmies varēja redzēt jau pieminēto Tēviņu, Kristapu Būmeisteru, Vitāliju Buhrjakovu, Jevgēņiju Aleksejevu, Raimondu Aukštikalni un Valēriju Bredi, bet šogad zem šīs organizācijas plāno debitēt jau pieminētais Artūrs Gorlovs, bijušais Eiropas čempions kikboksā Zaurs Džavadovs un titulētais karatists Edgars Freimanis.

Džavadovs dažādu iemeslu dēļ ringā nav manīts vairāk par gadu un tāpēc viņa atgriešanās tiek gaidīta ar lielu nepacietību, jo viņš vēl joprojām tiek uzskatīts par Latvijas labāko vidējā svara kikbokseri. Taču Freimanis 2015. gadā uguņoja vairāk kā jebkurš cits mūsu valsts pārstāvis. Viņš aizgājušā gadā ar intervāliem uzveica lietuviešus Vitautu Sadausku, Mantu Mažeiku un Aidu Sauli, bet gada izskaņā triumfēja “Casino Europa Club Bar” kausa izcīņā kikboksā. Kvalifikācijas mačā “TM Fighting Team” sportists bija pārāks pār titulēto zviedru Adelu Ekvalu, bet finālā visai dramatiskā mačā, kurā, lai noteiktu uzvarētāju bija nepieciešams papildus raunds, pēc punktiem uzvarēja Valēriju Bredi.

Protams, šie nav vienīgie notikumi aizgājušajā gadā. Pērnais gads Latvijas profesionālajā kikboksā bija visai aizraujošs un notikumiem bagāts, kā arī saražoti pietiekami daudz jaunu čempionu. Nav iespējams nosaukt visu vārdus un sīkumos izstāstīt visu aizgājušā gada notikumus, tāpēc portāla Sportacentrs.com savāktā ekspertu grupa līdzīgi kā MMA apskatā arī profesionālajā kikboksā noteicām gada labāko kikbokseri, labāko cīņu, labāko nokautu, uzlecošo zvaigzni un labāko ringa tiesnesi. Ekspertu grupā darbojās raksta autors, pasaules vicečempions Taiboksā Sandris Tomsons, Latvijas pankrationa federācijas prezidents Sergejs Domņins, Baltijas čempione kikboksā Agnese Boža, kikboksa un boksa tienesis Vilnis Kozlovski, bijušais Eiropas čempions kikboksā Zaurs Džavadovs, starptautiskās klases kikboksa tiesnesis Rolands Mikalauskas, Eiropas vicečempions kikboksā Mareks Lavrinovičs un cīņu sporta pasākumu rīkotājs, kluba “Golden Gym” treneris Jānis Miķelšteins. Katram žūrijas loceklim katrā nominācijā tika dota iespēja nosaukt savu TOP 3. Pirmā vieta ieguva 3 punktus, otrā 2, bet trešā - 1. Sakopojot visu ekspertu viedokļus kopā un saskaitot punktus, tā arī tika noskaidroti šādu vai tādu nomināciju uzvarētāji. Tas, kas no tā visa sanāca, varat redzēt raksta turpinājumā....

Gada labākais kikbokseris

VietaVārds/UzvārdsKlubs
1.Artūrs GorlovsKyshenko Pro Team
2.Vjačeslavs TēviņšMuay Thai Academy
3.Edgars FreimanisTM fighting team

Uz šīs nominācijas balvu mūsu ekspertu vidū principā izkristalizējās tikai trīs sportisti: Artūrs Gorlovs, Vjačeslavs Tēviņš un Edgars Freimanis. Par cik Freimanis pērngad savas cīņas aizvadīja tikai Latvijā, viņš augstāk par trešo vietu ekspertu aptaujā nespēja konkurēt, atstājot cīņu par zeltu Artūra un Vjačeslava ziņā. Neskatoties uz Tēviņa panākumiem aizgājušajā gadā, šajā nominācijā viņš nespēja sastādīt pienācīgu konkurenci pērngad par pasaules čempionu kronētajam Gorlovam. Līdz ar to 2015. gada Latvijas labākā kikboksera titulu ar vienbalsīgu žūrijas locekļu lēmumu ieguva Sergeja Domņina audzēknis Artūrs Gorlovs. Jāpiebilst, ka Artūrs šo Sportacentrs.com ekspertu atzinību iegūst jau otro reizi.

Gada labākā cīņa

VietaCīņu pāris
1.Vjačeslavs Tēviņš Vs. Abdu Karims Čors (Zviedrija)
2.Edgars Freimanis Vs. Adels Ekvals (Zviedrija)
3.Edgars Freimanis Vs. Valērijs Brede

Arī šajā nominācijā ekspertu domas sakrita, visi žūrijas locekļi piekrita, ka Tēviņa bezkompromisa cīņa ar Čoru, kurā viņi spēkojās par Eiropas čempiona titulu, bija labākā, ko viņi aizgājušajā gadā Latvijā redzējuši. Bet par pārējo goda pjedestālu bija ne mazums diskusiju. Pērngad baudāmu cīņu bija ļoti daudz, tāpēc izšķirties, kura tad bija labāka vai sliktāka un kāpēc, bija ļoti sarežģīti. Cīņā par medaļām šajā konkursā iesaistījās cīņas starp Gorlovu un Turuku, Gluhovu un Krikļju, kā arī divas cīņas ar Edgara Fremaņa līdzdalību. Beigu beigās Freimanis no goda pjedestāla nostūma savus pārējos konkurentus, ieņemot uz pjedestāla otro un trešo pakāpienu. “Tā kā aizgājušā gadā uguņoja Fremanis, nevar atkārtot neviens Latvijas sportists, un viņa abas uzvarētās cīņas pār Ekvelu un Bredi ir pelnījušas atrasties tur, kur viņas atrodas šobrīd,” atzīmēja viens no žūrijas locekļiem Sandris Tomsons.

Gada labākais nokauts

VietaCīņu pāris
1.Edgars Freimanis Vs. Mantas Mažeika (Lietuva)
2.Mareks Lavrinovičs Vs. Jevgēņijs Apanovičs (Baltkrievija)
3.Raimonds Aukštikalnis Vs. Eimantas Kvilinas (Lietuva)

Šī ekspertiem bija pati smagākā nominācija, jo 2015. gadā bija ļoti daudz labu cīņu, bet grūti bija atcerēties maču ar kādu izteiktu nokautu. Viens no atmiņā paliekošajiem nokautiem bija Edgara Freimaņa izpildījumā, kurš pērnā gada nogalē Tukumā ar kājas spērienu pretiniekam korpusā “nosēdināja” Mantu Mažeiku. Šis nokauts arī tika atzīts par pašu labāko. Otro vietu ieņēma Mareks Lavrinovičs, kurš savā vienīgajā pērngad aizvadītajā cīņā nokautēja baltkrievu sportistu Apanoviču, bet trešā pozīcija tika atvēlēta jaunajam talantam no kluba “Muay Thai Academy” Raimondam Aukštikalnim.

Uzlecošā zvaigzne

VietaVārds/UzvārdsKlubs
1.Edgars FreimanisTM Fighting Team
2.Raimonds AukštikalnisMuay Thai Academy
3.Artūrs SmertjevsMuay Thai Academy

Ja aprakstā par MMA mēs titulu „Uzlecošo zvaigzne” devām sportistam, kurš profesionālajā ringā debitēja tikai šogad, tad aptaujā par uzlecošo zvaigzni kikboksā mēs izvēlējāmies labāko starp dūru meistariem, kuri pērngad visvairāk progresējuši un no kuriem nākotnē sagaidām lielus panākumus. Mūsuprāt šogad visspožāk no ēnā sēdētājiem spīdēja Mareka Lavrinoviča audzēknis, bijušais WKU pasaules čempiona titula pretendents Edgars Freimanis, kurš triumfēja visās 2015. gadā aizvadītajās cīņās un pamanījās vēl izcīnīja “Casino Europa Club Bar” kausu. Vēl sevi skaļi pieteica jaunie talanti no kluba “Muay Thai Academy” Raimonds Aukštikalnis un Artūrs Smertjevs, kuriem šobrīd ir noslēgti līgumi ar prestižo kikboksa organizāciju “King Of Kings” (KOK). Bet, Manuprāt, nedaudz nepelnīti aiz strīpas palicis kluba “Golden Glory Riga” sportists Vitālijs Usovs, kurš aizgājušajā gadā kļuva par Latvijas čempionu kikboksā, kā arī izcīnīja vairākas uzvaras Lietuvā un Beļģijā. Viņš arī kļuva par Baltijas čempionu profesionālajā boksā, bet tas jau ir cits stāsts... Domāju, ka Vitālijam vēl viss ir priekšā.

Gada labākais ringa tiesnesis

VietaVārds/Uzvārds
1.Sergejs Domņins
2.Rolands Mikalauskas
3.Dmitrijs Šiholajs
3.Valērijs Mikalauskas

Par cik Latvijā profesionālās K-1 un MMA cīņas vairāk vai mazāk tiesā vieni un tie paši ringa tiesneši, šajā nominācijā tāpat kā MMA dominē vieni un tie paši vārdi. Pirmās divas vietas līdzīgi kā MMA aptaujā par ringa tiesnešiem sadalīja Domņins ar R. Mikalausku, toties par trešo vietu bija cīņa. 2013. gada labākais ringa tiesnesis Sportacentrs.com versijā Dmitrijs Šiholajs spēkojās ar cilvēku orķestri Valēriju Mikalausku, kurš vienlaikus strādā par treneri, tiesnesi, cīņu organizatoru, kā arī pats startē visās iespējamā cīņu sporta disciplīnās. Par cik abi šie soģi saņēma vienādu punktu skaidu, izlēmām pieļaut izņēmumu un abus ielikt dalītajā trešajā vietā. Domājams, ka tas ir pareizi, jo mūsu valstī profesionālajā kikboksā nav nemaz tik daudz to ringa tiesnešu.